agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

meltemozhan 09-03-2013 11:33

Lithops (çiçek açan taş)

bende 3 ay önce internet sitesinden aldım iş yerimdeki arkadaşlarım sürekli çiçegim gelip oynuyorlardı baktım olmuyacak evıme goturdum hiç su vermedim int edindiğim bilgiler sayesinde ve çiçegim boy atı 3 cm kadar görünce çok mutlu oldum sabırsızlıkla çiçek açacağı günü bekliyorum :) :rolleyes:

alibaba 16-03-2013 21:23

Doğuran lithopslarım :))
http://www.agaclar.net/forum/1121831-post45.htm

onyxus 17-03-2013 15:55

[Güneş ışığını birebir taklit eden ampullerin altında büyüyorlar (fazla ısınmadan fazla kavrulmadan) .Asla güneş ışığını direkt almıyorlar . Bu tohumlar için yıkıcı olur. Belki bir yaşını geçtiklerinde alıştıra alıştıra güneşe çıkarabilirim.
Havalandırma ve sıcaklık ne fazla ne esik. Yani bir nevi Namibia ortamını taklit ediyorum.]

Sayın Sayın AizoaceaeFAN,
Mesajınızın üzerinden epeyce zaman gerçi ama, sakıncası yoksa alıntıda bahsettiğiniz ampullerin marka, model ve ne kadarlık alan için ne özellikte olduğunu öğrenebilir miyim?
Teşekkürler.

cnr 29-03-2013 12:02

bugun itibariyle lithops ekimine baslamaya karar vermiş biriyim, burada yazılanlara sadece goz gezdirme fırsatım oldu ve cok degerli bir bilgi kaynagı oldugunu gordum. emek veren tum arkadaslara tesekkurler. bakalım ilerleyen günlerde başarabilecekmiyim..

bu arada merak ettiğim bir soru var bu canlı taş bitkisinin göze en çok hitap eden bir türü varmıdır?

gizsu 30-03-2013 16:37

1 Eklenti(ler)
Arkadaslar benim litopsun birtanesinin dis yapraklari curumus ve diger yapraklarda yumusamis nasil kurtarabilirim biranda oldu..

ezo 10-06-2013 21:32

2 Eklenti(ler)
lithops juli min gövdesinde buruşma var. Sayfalrda okumuştum bu fazla **** az suladığımın göstergesiydi ama şimdi forumda nerde okuduğumu bulamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Işte resmi..

kaktüsçüm 22-09-2013 19:08

lithopslara bakamıyorum galiba..gelişimleri hiç iç açıcı değil

kaktüsçüm 22-09-2013 19:09

1-2 tane çürüttüm sonra az sulamaya başladım..ama hiç büyümüyorlar, çiçekte düzgün açmadılar, ve içinden yeni lithops çıkarken daha küçük çıkıyor

hnd76 23-10-2013 19:03

5 Eklenti(ler)
Eklenti 449283
Eklenti 449285
Eklenti 449286
Eklenti 449287
Eklenti 449289

...nokta 24-10-2013 11:04

Merhaba arkadaşlar aklıma takılan bir soru var da lithopslarımızı kaktüs coşturan tarzı bi ürünle sulasak zararı olur mu ki?

balurcaği 26-10-2013 22:26

Merhaba Arkadaşlar

İnternetten satın aldığım 3 lithopsumu, bütün araştırma ve yardım taleplerime rağmen başka türlü bir yönlendirme olmadığından internetten sipariş ettiğim kaktüs toprağına ektim.

Ekimden biraz önce fısfısla hafiften nemlendirdim. Ekimden sonra herhangi bir sulama yapmadım. İki gün kadar sonra az bir sulama yapmayı düşünüyorum. Okuduklarımdan bu sonuca varabildim.

Genelde toprak kullanılmaması, sadece taş kırıkları kullanılması gerektiği yönünde yönlendirme var. Ne yapmalıyım sizce? Daha dün ektim onları, bir hafta sonra söküp çakıla eksem zarar görürler mi? Bu su işini de bir türlü çözemedim. Su verip vermemem gerektiği konusunda bin türlü görüş var. Kışa yaklaşıyoruz, bu dönem lithopsların sulamasının kesilmesi gerektiği dönem. Fakat kargoda geldiler, kökleri açık şekilde. Biraz olsun sulamam gerekmez mi bir kaç gün sonra?

Lütfen birileri yardım etsin.

Sudenur 26-10-2013 23:40

Sayın balurçaği, kesinlikle sulamayın, susuzluktan değil, toprağını ıslak veya nemli tuttuğunuz takdirde kaybedersiniz lithopslarınızı. Hel de bu mevsimde.. Mart sonuna kadar ne toprağını değiştirin ne de elleyin, bırakın uyusunlar, havaların ısınması ile birlikte çakıl karıştırdığınız toprağa alır ve sulamayı dikkatli ve iki üç hafta da bir yaparsanız iyi olur, güzel günlerde büyütün.. :)

balurcaği 27-10-2013 08:48

sudenur çok teşekkür ederim. sulamayacağım. siparişlerim köklerinden sökülmüş şekilde topraksız geldikler. İlk ekimde toprağa tutunmak için biraz olsun su gerekir diye düşündüm eski alışkanlıklarla.

onları ekip tatile ailemin yanına geldim. iki gün sonra gittiğimde sanki kurumuş olacaklar diye korkuyorum:)

balurcaği 27-10-2013 08:49

sudenur çok teşekkür ederim. sulamayacağım. siparişlerim köklerinden sökülmüş şekilde topraksız geldikler. İlk ekimde toprağa tutunmak için biraz olsun su gerekir diye düşündüm eski alışkanlıklarla.

onları ekip tatile ailemin yanına geldim. iki gün sonra gittiğimde sanki kurumuş olacaklar diye korkuyorum:)

hnd76 28-10-2013 19:18

3 Eklenti(ler)
İnanılmaz bir olay; lithopsumun saksısının dibinde birçok yavru vardı, gözlerime inanamadım..
Geçen seneki tohum kapsülünü saksısına bırakmış ve ben daha yeni farkettim... Hemen 777 attığım mesajdaki resimli haline baktım, meğerse o tarihte de varmış. Onları o kadar çok gözlemliyorum ki gözümden hiçbir şey kaçmaz zannederdim. Ben anlamadan büyümüşler bile.

Eklenti 450265
Eklenti 450266
Eklenti 450267

balurcaği 29-10-2013 13:09

Nazar değmesin çok güzel görünüyorlar. Benim lithopslarım da iki gün önce böyle görünüyordu:(

tranquila 03-11-2013 11:00

1 Eklenti(ler)
Benim de artık bir lithops'um var ;) cok sevimli değil mi? Dün aldım. Hiç sulamadım. Bu sonbahar çiçek açıp açmadığını bilmiyorum. Deneyimli arkadaslar yardımcı olabilir misiniz? Sulamalı miyim? Su an aydınlık bir yerde duruyor ama cam önünde mi alsam acaba?

olcim 04-12-2013 16:37

3 . kez tohumunu ektim , umarım bu denemem olumlu olur . Sizlerinkilere bayıldım , ben çimlendiremedikçe bir daha deniyorum . Sabır sabır sabır !
Ellerinize sağlık .

tranquila 05-12-2013 21:24

1 Eklenti(ler)
Bizde bir kıpırdanma var, kollarımızı açtık 😊
Çiçek mi beklemeliyim yoksa :eek:

tranquila 11-12-2013 15:13

Daha önce lithopsu çiçek açan arkadaşlar bilgi verebilir misiniz? Lithops çiçek açarken böyle yaprakları açılıyor mu? Yoksa çiçek açmasıyla bir ilgisi yok mu? :rolleyes:

Seabert74 17-12-2013 16:39

Pleiospilos

1 Eklenti(ler)
Sn tranguilla,
Ben de sukulent oldugunu düşünerek aldıgım bitkinin Pleiospilos nelii oldugunu öğrendim. Sizinki de biraz ona benziyor gibi.
Hakkında cok bilgim yok ama sanırım kış döneminde az da olsa arada sulamak gerekiyor.
agaclar.net üzerinde de aratırsanız bazı üyeler konuşmuş bu konuda. Çiçek açmış hallerini de netten bulabilirsiniz,
sevgiler

tranquila 17-12-2013 19:41

Sevgili Seabert74, Pleiospilos nelii "royal flush"mış benimki de :)

ümitsiz olmaz 22-01-2014 18:11

yanlış anlamadıysam sonbaharda çiçeklenme olmuş ama benimkisi tomurcuğunu şimdi çıkardı, ayrıca çok değil ama ara ara suladım bile. tür içi farklılıkta mı kaynaklanıyor acaba?

Buffovento 12-02-2014 14:12

1 Eklenti(ler)
Benim lithopslarım ve bebek parmağım. Eylül ayında aldım. Bakalım kışı çıkartabilecekler mi? Çok az suluyorum. Sağ taraftaki yeşil olan aldıktan hemen sonra çiçek açmıştı. Henüz çatlayıp yeni yaprakları çıkartmadı.

n.yıldız 22-02-2014 06:54

Arkadaşlar benim de artık bir lithopsum var. Umarım yaşatmayı becerebilirim.
Yalnız şöyle bir sorunum var: Torfa dikilmiş. Toprak değiştirmek için uygun zaman mıdır? Yoksa biraz daha beklemeli miyim?
Dere kumu bulamıyorum ama kuvars ve lav taşım var. ( İnşaat kumu da var eğer olur derseniz) Bunların hangisini kullanayım?
Sizlerin yardım ve önerilerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.

n.yıldız 22-02-2014 09:23

Maalesef araştırınca benimkinin lithops değil pleiospios olduğunu öğrendim. Bazı kişilerde benimle aynı hataya düşmüş zaten. Zor bela bulup lithops diye sevinmiştim. Taaaaa İstanbullardan aldırmıştım ben onu. Neyse sağlık olsun. Belki birgün lithopsum da olur:(
(Üst mesajdaki toprakla ilgili sorumu pleiospiose göre cevaplayabilen olursa sevinirim)

Seabert74 24-02-2014 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 (Mesaj 1230724)
Sn tranguilla,
Ben de sukulent oldugunu düşünerek aldıgım bitkinin Pleiospilos nelii oldugunu öğrendim. Sizinki de biraz ona benziyor gibi.
Hakkında cok bilgim yok ama sanırım kış döneminde az da olsa arada sulamak gerekiyor.
agaclar.net üzerinde de aratırsanız bazı üyeler konuşmuş bu konuda. Çiçek açmış hallerini de netten bulabilirsiniz,
sevgiler

Benim bu kızım (789.mesaj) İstanbul soguguna dayanamaz diye içeride duruyordu.
Dün baktım ki, dibinden yumuşamış ve çürüyor gibi.. Bu fotograf ilk aldıgımdaki durumu.. Sağdaki küçük olanın alttaki parçası elimde kaldı, yeniden diktim.. Bu sefer biraz da gübreli bir topraga diktim..
Az da olsa sulamıştım.. Ondan mı oldu acaba??
Bu dönemde hiç mi su vermiyorsunuz??
Şu havalarda içeride mi, dışarıda mı durmalı??

Lithops olarak mı değerlendirmeli, bilemedim, yardımcı olacaklara teşekkürler

hnd76 24-02-2014 17:05

Sayın Seabert74, 1.5-2 seneden beri Pleiospilos nelii sahibiyim. Ekimde suyunu kesip nisana kadarda vermiyorum. Geçen sene öyle yapmıştım. Şimdide yavrulama aşamasında. İlk aldığımda oldukça çokken şimdiki haline nasıl ne ara geldi bende anlayamadım ama yine de sağlıklı diyebilirim. Bildiğim kadarıyla suya karşı çok hassas. Isıtılmayan- bol ışık alan odada tutuyorum. Umarım Pleiospilos neliiniz düzelir...

Orcn 24-02-2014 19:05

Merhaba, ben de lithopslara merak saldım, çok güzel görünüyorlar. :)

Lithops tohumu almak istiyorum, olabildiğince fazla çeşidinden... İnternette seedrack.com'da oldukça ucuz (100 karışık tohum 3.84 dolar) ancak şu an stoklarında yok. Başka yerlerde de tek bir çeşit lithopsun 20-25 adet tohumuna 4 dolar civarı istiyorlar. Türkiye'de satılan tohumlar da az sayıda ve pahalı görünüyor.

Lithops tohumu satan yurtiçi veya yurtdışı uygun yerler varsa ve benimle paylaşırsanız sevinirim.

Aslı 02-03-2014 20:19

2 Eklenti(ler)
Bu minikleri yaklaşık 10 gün önce aldım. Üzerlerinde bu kapsüller var. Kurumuş görünüyor sanki ama tohum alınabilir mi bunlardan? Pek sanmıyorum ama ;)

n.yıldız 14-03-2014 08:58

Taner Beyden 10 adet lithops aldım. Hepsini Taner Beyin gönderdiği topraklarına ektim. Hiç su vermedim.
Bu durumdayken direkt güneş ışığı almalarında bir sakınca olur mu? Ayrıca, ne zaman su vermem gerekir?
Bu konuda çok acemiyim, yardımlarınızı bekliyorum.

n.yıldız 16-03-2014 13:39

Taner Beyden aldıklarım arasında 2 adet de conophytum vardı. Bugün con. meyeri puberulumda pörsüme farkettim. Geldiğinde gayet sağlıklıydı. Belki suya ihtiyacı vardır diye azıcık su verdim. Doğru mu yanlış mı bilemiyorum.
En son gönderdiğim 2 mesaja cevap verebilen olursa çok sevinirim.

kokett 20-03-2014 11:37

Benim geçen yıl aldığım lithopsum var elimde. Yani ilk defa bir kışı benimle geçirdi. Ama ben hiç sulanmaması gerektiğini bilmiyordum. Arada kaktüslerime azıcık su verirken lithopsa da verdim.

Uzun süredir kabuk değiştirmeye çalışıyor ama hiçbir şey farketmedi. Acaba öldü mü bu niye kıpırtı yok diye 1 2 aydır tepesindeyim. Çürüme belirtisi de yok, gelişme de. Tahmini ne kadar sürüyor bu dönem ?

p.m.nihan 26-03-2014 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yamadorian (Mesaj 1050348)
Selamlar, kaktüs & sukulent koleksiyonumda yerleri ayrı olan lithopslarımdan bazıları,

Eklenti 347106

Eklenti 347107

Eklenti 347108

Bu bir düzenleme çalışmam
Eklenti 347109

Bunlar üretme denemelerim.Tohumları,kendi lithopslarımdan elde ettim.
Eklenti 347110

Merhaba, bu hafta aldığım lithopslardan tohum elde edip çoğaltmak istiyorum. Bitikiyi çiçeklenmeye teşvik etmek için ne yapabilirim?

elta 26-03-2014 13:20

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim lithopslarım. 2 yıl önce 2 minik bitkiydi. Yarılmalar bitse de coğaldıkları net bir şekilde görülebilse.
Yaz kış içeride, güneye bakan pencere içinde duruyorlar. Kışın az da olsa suluyorum. Yarılmalar başlayınca dış kabuklar kuruyana dek hiç su vermiyorum dersem yeridir. Yanındaki bitkileri sularken lithops saksısının bitkiden uzak bir köşesine azıcık...

sakdag 26-03-2014 13:27

Bunlarda bir tuhaflık mı var nedir?:eek::eek::eek:

En dış kabuğun içinde bir lithops; onun içinde de tekrardan yavrular var. 3 nesil var gibi. Çok ilginç.

elta 26-03-2014 13:52

Neden bilmiyorum :) Sağdakinin en dış kabuğu bayağı buruştu. Sıcaklık artışıyla iyice kurur sanırım. Soldakini ikiz halde çıplak göremeden tomurcuk verip kabuk değiştirmeye başladı.

Seabert74 28-03-2014 07:48

Arkadaşlar merhaba,
Bu mesajıma cevap alamadım, yardımcı olabilecek var mı aranızda acaba??
http://www.agaclar.net/forum/sukulen...tm#post1263900

teşekkürler

Seabert74 17-04-2014 08:16

Ben sorumu sordum ama, buradan belki gören olur da yardım eder ??

http://www.agaclar.net/forum/sukulen...tm#post1271721

-Esin- 29-04-2014 22:12

Crested lithops, lithops cristata

2 Eklenti(ler)
Cristat olmuş lithopslar.. Bana çok ilginç geldiler, paylaşmak istedim :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025