![]() |
Sanırım aloe veram hastalandı ya da ona benzer birşey oldu :( Güler hanımın gönderdiği iki kökten birinde renk değişikliği var. Orta kısım komple kahverengiye yakın bir renk oldu. En dış yaprakları sadece yeşil. Bir de yapraklar yumuşadı. Pörsümüş gibi duruyor. Salon camında duruyordu ve çok güzel güneş alıyor. Sizce nerde hata yaptım?
|
Fazla su vermiş olabilir misiniz acaba? Eğer yeni saksıladıysanız renk değişikliği normal. Suyu azaltıp gözlemleyin bence.
|
Sayın selenn cevabınız için teşekkür ederim. 2 hafta önce saksıladım ve toprak kurumadıkça su vermiyorum. Bir süre su vermesem sulamadan kaynaklıysa düzelir mi?
|
Alıntı:
|
Sayın cherry, yerinizde olsam en az 15-20 gün hiç su vermem. Unutun saksıdaki aloeverayı, o yeni yavruları ile kendisini size hatırlatır.
Eğer bana söz verir de bir ay hiç sulamazsanız, ben size yenisini gönderirim. :D |
Başlıkta yayınlanan fotoğraflarda farklı türlerde aloe veraların olduğunu görüyorum. Kozmetik ya da tedavi amaçlı kullanılan tür hangisi ?
|
Kozmetik ürünlerinin içerisinde jeli kullanılan Aloe vera sevgili maki01. 495 no'lu mesajda Sayın Muhsin Hanif'in fotoğrafladığı bitki.
|
Teşekkür ediyorum sevgili selenn, benim de artık miniş bir Aloe Vera'm olmuş demek ki :)
Bir apartman girişinde saksıda görünce beneklerini beğenip, görevliden rica etmiştim. Hayata tutundu :) |
Sayın selenn verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yeni yapraklar çıkana kadar içim rahat etmeyecek. Gözlemleyeceğim bakalım ne olacak.
Sayın Güler aloe vera mı? Benim aloe veram mı varmış? Unuttum bile ;) |
Hıhh işte unutun böyle.... bırakın bir köşede kalsın. Hele unuttuğunuz yer kapalı ama güneş alan bir balkon ise fevkalade olur. :p
|
Sayın Güler, maalesef balkonum açık. Salonda bakıyorum çiçeklerime. Tüm gün ışık alıyor. Ama akşam biraz daha kötü gördüm aloe veramı :( Sabah işe çıkarken ve akşam eve geldiğim gibi ilk işim onu kontrol etmek. Bakalım kısmet. Diğerinin de yaprak uçlarında kurumalar var ama renk değişikliği falan yok. Çok istedim ya o yüzden böyle oldu sanırım. Suyu kestim. Dediğiniz gibi bir aya yakın su vermeyeceğim. İnşallah düzelirler...
|
Üzülmeyin, çürürse yenisini gönderirim. Dediğim gibi unutun onu, toprağı çatlayacak kadar kurusun.
Hem belki bir Edirne gezisi düşünüyoruz, bakarsınız size elden de getirebilirim. ;) |
1 Eklenti(ler)
Güler ablacigim bak bakalım fotograftakini tanıyabilecek mısın? Manyas'a geldiğimizde verdigin aloe vera :). Yalnız şimdi ufak bir sorunumuz var. Kişi balkonda geçirebileceğini düşünerek içeri almamıştım ama bugun itibariyle yaprak uçlarında porsumeler olmuş. Diplerde şimdilik bir sıkıntı yok ama acaba bu haliyle bitki tamamen ölür mü? Valla stres oldum o kadar da sarıp sarmalamistim.
|
1 Eklenti(ler)
Bir diğer fotografı...
|
1 Eklenti(ler)
Son...
|
Sevgili züleyha, balkonda kaldığı için soğuktan etkilenmiş Aloe veranız. Yaprak uçlarındaki siyahlık, pörsüme bundan kaynaklanıyor.
İçeri aldığınız iyi olmuş. Uzun bir müddet sulamadan, içeride bir köşede bırakın hatta unutun saksıyı. Ölen yaprakları temizledikten sonra eğer kökü sağlam ise yeni yaprak vermeye başlayacaktır. Umarım kurtulur. |
Teşekkur ederim sevgili selenn,
Pekibirküçük sorun daha :) Bu yaprakların yumuşayan bölümlerini kessem, yaprakların diğer kısımlarını kurtarmış olurmuyum? Yoksa dibinden mi kesmeliyim? |
Sevgili züleyha,yaprakların bozuk olan kısımlarının daha alt tarafından kesin. Fakat en dış yapraklarda eğer yumuşama bütün yaprakta varsa köke yakın olan kısmından, dibinden kesebilirsiniz. Ya da tamamen bırakın zaten zamanla kendisi kurumaya başlayacaktır, sonra temizlersiniz.
|
Sn Züleyha, bence de tamamen bırakın zamanla kendisi kuruyup düşecektir.
Bitkide ya da yapraklarında hastalık olma durumu müstesna, sararan, dekoratif görünmeyen, ucu kuruyan yapraklara DOKUNMAMAK gerektiğini, bitkinin kökler vasıtasıyla yapraklarda biriktirdiği çok değerli minerallerin yine kuruyan yapraktan ana bitki tarafından tamamen çekilmesine izin vermek gerektiğini biliyorum. Şahsen yıllardır kurumadıkça hiçbir yaprağa dokunmadığım gibi, bazen tam kurumadan kazara el değmesiyle düşen yapraklara da içim cız ediyor. Aloe vera kuvvetli bir bitkidir toparlar kendini üzülmeyin, hatta bu bahar ölümle yüz yüze geldiği için çok sayıda da sürgün vereceğinden eminim. Sevgiler.;) |
Eh daha tam müjde sayılmaz ama aloe veram sanki biraz toparlandı eskisi kadar kahverengi değil yapraklar yeşile doğru ilerliyor sanırım :)
|
3 Eklenti(ler)
İyi akşamlar.Çiçeğimin resimlerini çektim yapraklarının uclarının suyu kayboldu:( Birde yapraklar siyah nokta nokta birşeyler çıkmaya başladı ne yapmam lazım?
|
Yine buradayım çok şükür
Merhaba Ayşe hanım,
İşlerimin yoğunluğundan epeydir yazamıyorum. Bende de bir kaç kök var. Bir de hala yaşayan bir anaç var. Güler hanım sağ olsun :p Benim gördüğüm kadarıyla saksınızda iki kök var. Benim nacizane fikrimce onları ayırmalısınız. Daha sağlıklı olur, yeterince büyümüşer bir arada yaşamak için. Bir de yer değiştirip deneyebilirsiniz. Ama gördüğüm kadarıyla bitkiniz çok da sağlıksız görünmüyor. Aloe vera çok da arsızdır zaten kolay kolay ölmez merak etmeyin. En azından bendekiler öyleler. Bir de tabi burada çokça söylendiği gibi toprağı kuruyana kadar da sulamayın. Gerçi öyle yapmışsınız gibi bir görüntü yok. Çünkü çok sulandığı durumlarda yapraklar kahverengiye dönüyorlar. Sevgiler. |
Oooo ne güzel emrebakan da yeniden aramıza katılmış. Anaç veran iyiymiş, ne güzel. Çok yavru verdi mi?
Bir tane daha öyle anaç var elimde ama senin gibi değer verecek, bakacak birini bulmak gerekir. ;) |
Merhaba
Merhaba Güler hanım,
Sizinle tekrar burada mesajlaşmak benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Sizin anaç 40'tan fazla yavru verdi. Çoğunu dağıttım. Hatta torunları oldu :) Bir yavrusu 1,5 yaşına giriyor. Boyu 35 cm kadar oldu. Şu anda arkadaşımın dükkanında durduğundan fotoğrafını gönderemiyorum ama yarın uğrarsam çekebilirim. Diğer anaç için arkadaşlarıma bir sorarım ama ona sizin gibi özenle bakacak potansiyelde birisini malesef göremiyorum etrafımda. Beni ikna eden olursa size yazarım :) |
Peki yapraklarında siyah siyah karartılar olmaya başladı onu nasıl yok edebilirim.
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Çiçeğini ilk defa göreceğim :cool: .
Güler hanımın daha önce bir mesajda uyardığı gibi, kurumaya başlayınca en dipten keseceğim. |
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl kasım ayında aldığım aloe veram yazın sıcaklardan kavruldu bikaç dal kalmıştı budadım,kışın toparlandı.
Birkaç dalını da kesip krem olarak kullandım. Merak ettiğim bu kadar büyümesine rağmen neden hiç yavru vermedi? |
Suyunu biraz kesin, canı sıkılıp çoğalmaya başlasın. ;)
|
En gıCık olduğum şeyde dallarının ayrılması toplu durması için Sayın Hberdul gibi iple bağladım.Başka bir yolu yokmudur ?
|
Alıntı:
|
Çiçeğim ölüyor mu ?
2 Eklenti(ler)
İsminin sitenizden Aloe Vera olduğunu öğrendiğim çiçeğim uzun zamandır benimle ama 1 haftadır yapraklı çürüyormuş gibi, sorunun ne olduğunu biliyorsanız yardımcı olur musunuz? (Bir ara pencere kenarına almıştım etkisi olur mu?)
|
Aloe vera toprağı ile ilgili bir sorum olacaktı. İdeal karışım için bahçe toprağı, torf ve kum denilmiş. Bahsi geçen kum, kedi kumu mu yoksa bildiğimiz sahil kumu mu ?
|
Aslında önerilen kum derekumu. Kumsallardan alınan kum kullanılmaz çünkü denizsuyundan dolayı tuzlu. Derekumu bulamam derseniz akvaryumlarda kullanılan en ince yapılı taşları kullanabilirsiniz.
|
Bende derekumunu bulmam zor diye düşünüyordum, akvaryum taşı benim için çözüm olacak, teşekkürler :)
|
1 Eklenti(ler)
benim aleo veram bu hale geldi bir gecede anlamadım.
|
Alıntı:
|
Aloe verim için yardımcı görüşlerinizi rica ediyorum
Alıntı:
Yaklaşık 2 seneden beri benimle olan bir aloe veram var aldığımda yeni çiçek açmış ve çok köklü çok yavrusu olan bir bitkiyi zaman içinde saksısını değiştirip daha rahat olacağı küp tarzı bir saksıya ektim ve yavrularını kökten ayırıp dağıttım bugün sonuç olarak gözünün içine bakmama rağmen tek anaç kök ve iki adette yavru kök kaldı ve yavrularını sanki istemezmişçesine köklerinden söktü onları başka saksılara dikersek yaşatmaya çalışıyorum ve anlayacağınız hepsi sağlıksız ne yapabilirim yardımlarınızı rica ediyorum |
Bu başlıktaki yazışmalarda bakımla ilgili ayrıntılı bilgiler yeralıyor, başlığı okudunuz mu? Yavrular ayrı saksılarda da büyür, bunda bir sakınca yok. Fazla sulamamaya, aydınlık bir yerde saksıları konumlandırmaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca dediğim gibi başlıktaki yazışmaları ilk sayfadan itibaren okumanızı tavsiye ederim.
|
4 Eklenti(ler)
Merhabalar , evimizde aloe vera yetiştiriyoruz. yara cilt kurulugu kaşıntı gibi durumlarda jelini cıkarıp sürüyoruz. ayrıca artan jeli de güzelce sarıp diğer gün dolapta kullanılmak üzere saklıyoruz. Her şey yolundaydı. 2 gün once hemen hemen tüm saksılara salgın türü bişey bulaştı.
|
5 Eklenti(ler)
Benekli lekeli yerleri kestik daha fazla ilerlemesin diye :
Eklenti 379724 Eklenti 379725 Eklenti 379726 kestiğimiz yapraklar : Eklenti 379727 Eklenti 379728 Hem saksılarımı gösterip tanıtayım hem de son 2 fotografta durumu ifade etme açısında bol gorselli olmasına dikkat ettim :) karşı karşıya oldugumuz bu durum hakkında bilgisi olan var mı? yardımlarınızı bekliyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025