agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Aloe vera (Sarısabır) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/1650.htm)

Cemal 77 06-11-2018 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1551611)
Anladım. Ben nette aloe veranın yapraklarını ayırıp tek tek diktiklerini görmüştüm bir videoda. Sizin öyle yaptığınızı sandım bi an. Peki Böyle yaparken hiç kökleri biraz azalttınız mı? Saksıyı hemen kaplamasın diye

****** kökleri ayirmazsaniz olmaz ayiracaksiniz ki yeni kökler sivisebilsin

curiouss 16-11-2018 14:22

aleoveramı ekim ayının başında çiçekçiden aldım
11.11 tarihinde biraz daha büyük saksıyla değiştirdim, 2 kökte ayrıca ektim küçük bir saksıya
humuslu toprağa kök çevresindeki birkat toprakla birlikte ektim
torfu eklemedim ayrıca ?

yeni saksıya ekmeden önce büyük köke bağlı bir dalın ucunda küçücük kupkuruluk vardı bir diğer kökten çıkan dalın birinde de kahverengi olacak gibiydi, çiçekçi kes dediği için kestim oraları sonra saksıyı büyüttüm

pazar günü ektiğim saksıları perşembe günü tekrar balkona çıkardım, 4 gün boyunca neredeyse hiç gün ışığı almadılar

dün akşam baktığımda büyük köke bağlı bir yaprağın ucunda 4 adet kahverengi leke vardı, balkona çıkardım yağmur vurmayacak şekilde

İstanbul da ben bu bitkiyi nasıl yetiştirebilirim, bu havada içeri alsam koyacağım yerde hiç gün ışığı alamayacak çünkü cam kenarları dolu(koltuk)

balkonda yetişir kar yağmadığı sürece dedi çiçekçi ama gerçekten yetişebilir mi?

vitamin olarak ne yapmam gerekir? bitlenmemesi hastalanmaması için ne yapmam gerekir

aleoveram benim ilk bitkim, 6 ay önce sümbül denedim büyük saksıya alınca öldü :(

Mesut Temiz 16-11-2018 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi curiouss (Mesaj 1552249)
11.11 tarihinde biraz daha büyük saksıyla değiştirdim, 2 kökte ayrıca ektim küçük bir saksıya
torfu eklemedim ayrıca ?

yeni saksıya ekmeden önce büyük köke bağlı bir dalın ucunda küçücük kupkuruluk vardı bir diğer kökten çıkan dalın birinde de kahverengi olacak gibiydi, çiçekçi kes dediği için kestim oraları sonra saksıyı büyüttüm

pazar günü ektiğim saksıları perşembe günü tekrar balkona çıkardım, 4 gün boyunca neredeyse hiç gün ışığı almadılar

dün akşam baktığımda büyük köke bağlı bir yaprağın ucunda 4 adet kahverengi leke vardı, balkona çıkardım yağmur vurmayacak şekilde

İstanbul da ben bu bitkiyi nasıl yetiştirebilirim, bu havada içeri alsam koyacağım yerde hiç gün ışığı alamayacak çünkü cam kenarları dolu(koltuk)

balkonda yetişir kar yağmadığı sürece dedi çiçekçi ama gerçekten yetişebilir mi?

vitamin olarak ne yapmam gerekir? bitlenmemesi hastalanmaması için ne yapmam gerekir

aleoveram benim ilk bitkim, 6 ay önce sümbül denedim büyük saksıya alınca öldü :(

İstanbul'da kışı açık balkonda atlatabileceğini hiç sanmam... Aloe'ler soğuğa karşı hassas bitkiler... Yapraklarındaki ufak tefek hasarlar sorun olmaz, taşındığı için bence normal... Sonuçta dokusu yumuşak ve hassas bir bitki... aloe vera'nın diğer pekçok sukulent gibi tüm gün yoğun güneş görmesi şart değil... Ben de kışın içeri alıyorum ve daha çok güneş isteyen diğer sukulentleri cam kenarına koyduğum için aloe'lere az ışıklı yerler kalıyor, idare ediyorlar... Bence içeride imkan ölçüsünde maksimum ışık gören bir yere yerleştirin, darbe almaması, insanların çarpmaması için gerekli önlemleri alın ve soğuklar bitene kadar orada dinlensin. Fazla sulamayın... İlkbahara kadar da besin gereksinimleriyle ilgili agaclar.net sayfalarından ve internetteki paylaşımlardan epey bilgi edinip rahatça bakımını yaparsınız.. Yeni başlayan arkadaşlarda çok sık gördüğüm sorun, merak edip bitkilerle fazla oynuyorlar.. Ektiklerini çıkarıp ne kadar köklendi diye köklerine bakanlar bile çok fazla... :p Bu konularda sabırlı olmak lazım.. Siz gerekli ortamı sağladıktan sonra bitkiniz önce ortama kendini adapte edecek, yeni ekildiyse önce kök sistemini yavaş yavaş geliştirecek, sonra kendisi gelişecektir, merak etmeyin.. Birkaç ay boyunca gözle görülür gelişmeler beklemeyin... Öncelik bitkinizin hayatta kalması ve adaptasyonudur... Bunlar olunca zaten gelişmeye büyümeye başlayacaktır... Bol şans diliyorum...

Gülçincik 16-11-2018 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi curiouss (Mesaj 1552249)
torfu eklemedim ayrıca ?

Mesut beyin söylediklerine ek olarak petek üstlerine yerleştirmeyin petekler havanı.i Nemini çeker bitkiler için iyi değildir

curiouss 16-11-2018 21:48

Teşekkür ederim
Toprak uygun mu? Humuslu ve köke bağlı etrafını sarmış birkat toprak ile diktim
Ucu kuruduğu için bir yaprağı en ucundan sadece kuruyan yeri kestim
kökten kesmem gerekiyor mu?

Birde bende o kahverengi şeyleri görünce köküne bakacaktım :(

Gülçincik 17-11-2018 09:38

Dediğiniz lekeler bende soru işareti yaptı böceklenmiş olabilir. Toprak için gayet iyi humuslu toprak. Bitkinin ucundan kesmeklede iyi yapmışsınız kökden kesmenize gerek yok. Sadece ucundan kestiğiniz dalı büyümez gelişiminede bi problem teşkil etmez.. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum evde yavrulatamadığım aloe veram var.. Bi arkadaşımdan duydum satıcılar bitki için besleyici ürünler kullanıyormuş ondan dolayı daha erken yavruluyorlarmış diye. Yakında ona başlıcam. Ortalama 7 aydır bende sadece kendini büyütüyo 2 aydır yaprak kopartmayı bıraktım bakalım neler olacak

yavuz ergül 17-11-2018 21:44

Kücük yuvarlak kahverengi lekeler ise mantardir, cok sulamaktan kaynaklidir. Ayrica o lekeler fazlaca su verilince bitkinin bagisiklik sisteminin zayifladigini gosterir. Sulamazsaniz gecer, bitkinize dokunmayin. Kilcal köklerinin gelismesi icin kesinlikle dokunmamalisiniz, bir sekilde yasama tutunur. Aleo veralar soguktan hoslanmiyorlar, gerci bitkiler soguk sevmezler, sogukta uyku dönemine giriyorlar. Ben de Antalyadan Çorum gibi soguk iklimli bir yere getirdim, benimkilerde pek mutlu degiller.

curiouss 20-11-2018 09:00

teşekkür ederim
balkondan içeri aldım
dün akşam baktığımda kahverengi lekeler gitmiş :)
şuanki yerinde gün ışığı neredeyse hiç almıyor nasıl olacak merak ediyorum:o
çiçekçiden vitamin alayım o zaman

Mesut Temiz 20-11-2018 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi curiouss (Mesaj 1552468)
teşekkür ederim
balkondan içeri aldım
dün akşam baktığımda kahverengi lekeler gitmiş :)
şuanki yerinde gün ışığı neredeyse hiç almıyor nasıl olacak merak ediyorum:o
çiçekçiden vitamin alayım o zaman

Sayın curiouss, aloe vera'lar diğer sukulentlerin çoğu kadar güneş görmeden idare edebilseler de, en azından güneş ışığını dolaylı da olsa alabilecekleri bir ortama ihtiyaç duyarlar.. Bu sağlanmadığında kendi ağırlığını da taşıyamayacak kadar cılız ve cansız gelişecektir... Ayrıca mantar gibi hastalıklara da daha kolay yakalanır... Yani sonuç kesin olarak olumsuz oluyor ışık çok azaldığında... O yüzden yine de şartlar elverdiğince dolaylı güneş ışığını maksimum alacağı bir yere yerleştirmenizde çok yarar var... Bol şans diliyorum...

aloe 20-11-2018 11:35

3 Eklenti(ler)
İyi günler. Aldığımda zaten yavrusu olan aloemin maalesef yavrusu özellikle dıştan 3 yaprağı çok yumuşadı. Köküde nerdeyse dışarda gibi geliyor bana. Yavruyu ayrı saksıya almayı düşünüyorum. Siz bu konuda ne dersiniz. Alalı 2 ay oldu. Toprağın ıslak oluşu sizi yanıltmasın 2..3gün oldu sulayalı ondan ve tüm konuyu okuduğum için seyrek sulanması gerektiğini biliyorum :)

aloe 20-11-2018 11:36

Telefondan girip resim yüklediğim için yan çıkmış. Kusura bakmayın lütfen.

ilknur- 20-11-2018 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1552478)
Telefondan girip resim yüklediğim için yan çıkmış. Kusura bakmayın lütfen.

yavru ayırmanıza gerek yok, üstüne biraz toprak eklemesi yapabilirsiniz, suyu pek sevmiyor,saksının bütün toprağı kupkuru olana kadar sulamayın bence.
yerine ve sulama düzenine alışınca çok hızlı büyüyor.

Aysgl.yldzz 20-11-2018 14:34

1 Eklenti(ler)
Size bir sorum olacak ben arkadaşımdan kök olarak aleovera aldım ama kökleri o kadar nazikti ki ekerken sanırım kırdım 😔 ama ellemedim belki tutar diye öylece ektim sizce tutar mı ? Ya da ne yapmam gerekir tutması için yardımcı olur musunuz ?

Mesut Temiz 20-11-2018 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysgl.yldzz (Mesaj 1552494)
Size bir sorum olacak ben arkadaşımdan kök olarak aleovera aldım ama kökleri o kadar nazikti ki ekerken sanırım kırdım 😔 ama ellemedim belki tutar diye öylece ektim sizce tutar mı ? Ya da ne yapmam gerekir tutması için yardımcı olur musunuz ?

Bitkinin ekilmeden önceki durumunu göremediğimiz için bir şey söylemek zor... Ancak resimde bitki toprağa olması gerekenden fazla gömülmüş gibi duruyor... Ortadaki geliştiği kısmın açıkta olması gerekir... Kökünde kırılma varsa topraktaki bakteriler kesik yerden bitki dokusuna nüfuz ederek bitkiyi çürütebilirler.. Ancak bu durum söz konusuysa zaten şu ana kadar olmuştur, o yüzden boşuna bitkiyi daha fazla hırpalamaya gerek yok bence... Sadece, eğer bitkinin ortadaki gelişen göbek kısmı toprağın altındaysa, bitkiyi sarsmaksızın nazikçe etrafındaki toprakla birlikte biraz yükseltmenizi öneririm.. Orta kısım toprak altında değilse zaten sorun yok.. Onun dışında saksının oynamayacağı, kimsenin çarpıp sarsmayacağı sıcak ve aydınlık bir ortamda tutulması ve toprağı kurudukça sulanması gerekiyor... Bol şans...

Aysgl.yldzz 21-11-2018 06:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1552505)
Bitkinin ekilmeden önceki durumunu göremediğimiz için bir şey söylemek zor... Ancak resimde bitki toprağa olması gerekenden fazla gömülmüş gibi duruyor... Ortadaki geliştiği kısmın açıkta olması gerekir... Kökünde kırılma varsa topraktaki bakteriler kesik yerden bitki dokusuna nüfuz ederek bitkiyi çürütebilirler.. Ancak bu durum söz konusuysa zaten şu ana kadar olmuştur, o yüzden boşuna bitkiyi daha fazla hırpalamaya gerek yok bence... Sadece, eğer bitkinin ortadaki gelişen göbek kısmı toprağın altındaysa, bitkiyi sarsmaksızın nazikçe etrafındaki toprakla birlikte biraz yükseltmenizi öneririm.. Orta kısım toprak altında değilse zaten sorun yok.. Onun dışında saksının oynamayacağı, kimsenin çarpıp sarsmayacağı sıcak ve aydınlık bir ortamda tutulması ve toprağı kurudukça sulanması gerekiyor... Bol şans...

Teşekkür ederim bilgileriniz için ama kökü çok küçük olduğu için öyle ektik gövdeyi dışarı verdiğimiz zaman yere yatacak gibi oldu

Mesut Temiz 21-11-2018 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysgl.yldzz (Mesaj 1552516)
Teşekkür ederim bilgileriniz için ama kökü çok küçük olduğu için öyle ektik gövdeyi dışarı verdiğimiz zaman yere yatacak gibi oldu

Bu şekilde bitkinin orta kısmının topraktan çıkabileceğini, dolayısıyla bitkinin yaşayabileceğini hiç sanmam... Yapılması gereken, bitkinin yeterli kısmının toprağa gömülmesi ve yandan birkaç tahta çubuk ve ip yardımıyla bitkinin sabitlenmesi...

PaşaSelim 29-11-2018 12:41

Aloeveram

1 Eklenti(ler)
Çok özendiğini için sanırım sanki yerinde sayıyor gibi hızlı büyümesi için ne yapmalıyım.

aloe 29-11-2018 13:12

Sevgili Paşaselim maalesef yapılacak bişey yok bildiğim kadarıyla. Ne zaman ektiniz bilmiyorum. Eğer yeni sayılırsa önce yeni yerine ve toprağa alışmasını beklemek gerekiyor. Tabi toprak iyice kuruyana dek sulamak yok. Birde sıcağı ve aydınlık güneşli yeri sevdikleri içinde kışın büyüme konusunda nötr olduklarını biliyorum. Sabretmekten başka yolu yok
Bu cevabım aloe vera içindir.

PaşaSelim 29-11-2018 16:02

Aloe

Teşekkür ederim minikler misafir zaten deneme için.

Nahkriin 30-11-2018 20:20

5 Eklenti(ler)
Çatallı olan aloeyi "barbadensis miller" diye aldım ama aldığım adam emin değildi "barbadensis miller" olduğuna. Diğerlerini bugün bir komşu verdi oda türlerini bilmiyordu, biraz kötü durumda komşunun verdiği aloeler. Her neyse bu aloelerin türü nedir acaba, kendinden kesin emin biri cevaplayabilir mi? Forumu biraz inceledim ve anladığım kadarıyla türleri "aloe vera" ama "aloe barbadensis miller" ile farkı nedir? İkisinide googlelayınca görsellerinin aynı olduğunu farkettim ama farklı türler diye biliyorum. "Barbadensis millerin" içindeki öz daha şifalı diye biliyorum. Acaba yanlışmı biliyorum?

Mesut Temiz 30-11-2018 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nahkriin (Mesaj 1553163)
Çatallı olan aloeyi "barbadensis miller" diye aldım ama aldığım adam emin değildi "barbadensis miller" olduğuna. Diğerlerini bugün bir komşu verdi oda türlerini bilmiyordu, biraz kötü durumda komşunun verdiği aloeler. Her neyse bu aloelerin türü nedir acaba, kendinden kesin emin biri cevaplayabilir mi? Yılların konusunu hortlatıyorum biraz ama :D Forumu biraz inceledim ve anladığım kadarıyla türleri "aloe vera" ama "aloe barbadensis miller" ile farkı nedir? İkisinide googlelayınca görsellerinin aynı olduğunu farkettim ama farklı türler diye biliyorum. "Barbadensis millerin" içindeki öz daha şifalı diye biliyorum. Acaba yanlışmı biliyorum? Şimdiden cevaplar için teşekkürler, cevap geliceğinden pek emin olmamakla birlikte :D

5 resimdeki bitkilerin tamamı aloe vera.
aloe barbadensis, türün diğer bir ismi, yani aloe vera'nın eş anlamlısı...
"aloe barbadensis Miller" diye ayrıca bir şey yok... Miller tarafından bu isimlendirme yapıldığı için sonuna yazılıyor ve insanlar o ifadeyi isminin bir parçası sanıyorlar... Yani bitkilerinizin hepsi "aloe vera"...

Şurada açıklanmış bu konu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera

Sağ tarafta "Synonyms" kısmında tür adının bütün eşanlamlılarını görebilirsiniz...
Şifalı olma konusuna gelince.. aloe'lerin şifalı olup olmadıkları pek kesin değil.. Yani kanıtlanmış bir şey yok... Ama benzer maddeler sadece aloe vera'larda değil, bütün aloe türlerinde var...

Nahkriin 01-12-2018 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1553168)
5 resimdeki bitkilerin tamamı aloe vera.
aloe barbadensis, türün diğer bir ismi, yani aloe vera'nın eş anlamlısı...
"aloe barbadensis Miller" diye ayrıca bir şey yok... Miller tarafından bu isimlendirme yapıldığı için sonuna yazılıyor ve insanlar o ifadeyi isminin bir parçası sanıyorlar... Yani bitkilerinizin hepsi "aloe vera"...

Şurada açıklanmış bu konu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera

Sağ tarafta "Synonyms" kısmında tür adının bütün eşanlamlılarını görebilirsiniz...
Şifalı olma konusuna gelince.. aloe'lerin şifalı olup olmadıkları pek kesin değil.. Yani kanıtlanmış bir şey yok... Ama benzer maddeler sadece aloe vera'larda değil, bütün aloe türlerinde var...

Çok teşekkür ederim. İnternette bir türlü bulamamıştım cevabını. Bu arada şifa konusunun farkındayım, sadece araştırdığım zaman çoğu yerde "en faydalı türü barbadensis miller" vs. yazdığından söylemek istedim. Tekrardan çok saolun :)

Gülçincik 01-12-2018 15:54

Eveeet gözüm gibi baktığım aloe veram a sonunda bişeyler oldu. Hala yavru vermemekte ısrar eden aloe veram a böcekler musallat oldu ve yavaş yavaş yemeye başladılar ve kök kontrolü yapmak için toprağını boşalttığımda toprakta kalan gövdesinde yumuşama olduğunu farkettim mecbur kestim kök kısmını ve mecburen evdeki toprağa yeniden ekmek zorunda kaldım.. Nereye baktıysam humuslu toprak bulamadım. Bugün büyük bi çiçekciden toprak aldım açık şekilde satılanlardan kendisinin tavsiyesiyle daha iyi geleceğini söyledi ve toprak değişiminide yapmış bulumdum. Umarım tutar. :,,( birde kendisinde olan aloe verayı gösterdi bana baya büyüktü 20 den fazla yaprağı vardı en az yaprak uzunluğu 65 cm vardır. Benim bildiğim bu formda okuduğum benekli aloe veraların büyüdükçe beneklerinin kayıp olması idi. Ama bu aloe vera yeterince büyük olmasına karşın benekleri olduğu gibi duruyordu.

aloe 03-12-2018 09:07

2 Eklenti(ler)
Günaydın. Benim ikizler aloemin bir yaprağını kırdı :( bende bağ makasıyla kestim. Bunu kullansam mı tekrar aynı saksıya ekip tutar mı diye denesem mi bilemiyorum. Tekrar ekmek için önce ucunun kurumasını bekleyim mi yoksa hemen toprağa soksam mı?
Ayrıca fide aloem hâlâ kendini toplamadı bir delilik yapıp ayrı saksıya alsam !!!

safaguclu 03-12-2018 20:11

Merhaba,
Aloe vera köklerden çıkan yeni filizler ile çoğaltılıyor, yaprak ile çoğaltılmıyor.
Bence şu an saksı değiştirmeyin, saksı değişikliği toparlanmasını geciktirecektir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1553282)
Günaydın. Benim ikizler aloemin bir yaprağını kırdı :( bende bağ makasıyla kestim. Bunu kullansam mı tekrar aynı saksıya ekip tutar mı diye denesem mi bilemiyorum. Tekrar ekmek için önce ucunun kurumasını bekleyim mi yoksa hemen toprağa soksam mı?
Ayrıca fide aloem hâlâ kendini toplamadı bir delilik yapıp ayrı saksıya alsam !!!

ilknur- 04-12-2018 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PaşaSelim (Mesaj 1553089)
Çok özendiğini için sanırım sanki yerinde sayıyor gibi hızlı büyümesi için ne yapmalıyım.

Baharda açık havaya alabilirsiniz. direkt güneş görmeyen ama çok aydınlık yerleri sever. Baharla beraber yavrular çıkmaya başlar sanıyorum. Saksınızı doldurur. suyu pek sevmiyor toprağı kupkuru olana kadar sulamayın.

Nahkriin 06-12-2018 16:02

Aloe vera ların, içindeki jelin kesin bi yararı olmadığını bilmekle beraber yinede saçlarıma uygulamak istiyorum. sizce 2 haftada bir saçlarıma uygulayabilmem için (artan jeli 2 haftalığına hava almayan bi kavanozda buz dolabında muhafaza edicem yani bu bağlamda her ay yaprak koparmış olucam) bu döngünün sürekli ve sağlıklı biçimde devam edebilmesi için ne derecede olgun, kaç aloe vera bitkisine sahip olmam lazım. Garip bir soru olduğunun farkındayım sanırım bunun için çok fazla, 2 seneyi devirmiş aloe vera bitkisine ihtiyacım var çünkü kısa da olsa bir süre gözlemlerime ve araştırmalarıma göre çok uzun süreler içinde gelişen bir bitki ve yeni yaprak vermesi, onun olgunlaşması vs. çok uzun zaman istiyor sanırım. Kopardığım yaprağın yerine 1 ay içinde yenisi çıksa keşke ama öyle bir dünya yok gibi çok hantal gelişiyor.?

yavuz ergül 06-12-2018 22:11

Aleo vera yapraktan da cogalir ancak yapraginin kök kısmindan vcikarilmasi lazim, ayrica cok dikkatli cikartip topraga dikmek lazim, hava alinca cürür, cok zor en iyisi minik yavrulardan cogaltmak. Kirilan yapraklardan çogalmaz. Soguk iklimleri sevmedigi icin malesef buyumuyorlar, en hizli gunduz gunesli ve sicak, gece serin ve esintili yerlerde büyüyorlar. Gece oksijen üreten, gündüz uykuda olan bir bitkidir. Yazin balkona koydugunuzda cosuyorlar , benim 3 hafta icinde 10 tane yavru aldigim olmustu. Kis geldi, gunes ve esinti olmadigindan fotosentezi tam uapamiyorlar ve hayati faaliyetlerini yavaslatiyorlar.

aloe 06-12-2018 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz ergül (Mesaj 1553693)
Aleo vera yapraktan da cogalir ancak yapraginin kök kısmindan vcikarilmasi lazim, ayrica cok dikkatli cikartip topraga dikmek lazim, hava alinca cürür, cok zor en iyisi minik yavrulardan cogaltmak. Kirilan yapraklardan çogalmaz. Soguk iklimleri sevmedigi icin malesef buyumuyorlar, en hizli gunduz gunesli ve sicak, gece serin ve esintili yerlerde büyüyorlar. Gece oksijen üreten, gündüz uykuda olan bir bitkidir. Yazin balkona koydugunuzda cosuyorlar , benim 3 hafta icinde 10 tane yavru aldigim olmustu. Kis geldi, gunes ve esinti olmadigindan fotosentezi tam uapamiyorlar ve hayati faaliyetlerini yavaslatiyorlar.

Bunu birgün denemeyi istiyorum ama en uygun vakit yaz olsa gerek. Yaz gelsin bakalım denerim inşallah. 3 haftada 10 yavru mu ?? ne kadar çok imrendim bilemezsiniz. Darısı başıma.

Mesut Temiz 07-12-2018 00:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nahkriin (Mesaj 1553654)
Aloe vera ların, içindeki jelin kesin bi yararı olmadığını bilmekle beraber yinede saçlarıma uygulamak istiyorum. sizce 2 haftada bir saçlarıma uygulayabilmem için (artan jeli 2 haftalığına hava almayan bi kavanozda buz dolabında muhafaza edicem yani bu bağlamda her ay yaprak koparmış olucam) bu döngünün sürekli ve sağlıklı biçimde devam edebilmesi için ne derecede olgun, kaç aloe vera bitkisine sahip olmam lazım. Garip bir soru olduğunun farkındayım sanırım bunun için çok fazla, 2 seneyi devirmiş aloe vera bitkisine ihtiyacım var çünkü kısa da olsa bir süre gözlemlerime ve araştırmalarıma göre çok uzun süreler içinde gelişen bir bitki ve yeni yaprak vermesi, onun olgunlaşması vs. çok uzun zaman istiyor sanırım. Kopardığım yaprağın yerine 1 ay içinde yenisi çıksa keşke ama öyle bir dünya yok gibi çok hantal gelişiyor.?

Birkaç saksınız olduğunda daha fazla hasat edebilirsiniz.. Ayrıca, bitki büyüdükçe verdiği yapraklar da büyüyor, kütle olarak küçük bir yaprağın belki on katından fazla oluyor.. Piyasadan satın aldığınız aloe vera'ları henüz bebek olarak düşünebilirsiniz... Ben görsel olarak daha çok beğendiğim iri ve dairesel yayılarak büyüyen aloe vera'dan edindiğimden, yelpaze gibi iki yana yaprak veren versiyonunu kızkardeşime verdim... O aloe vera jelini cildinde kullanıyor... O bitki artık epey yıllandı ve epey de irileşti... Geçen uğradığımda bitkinin simetrisini sağlamak için bir tarafa fazla uzayan birkaç yaprağını dibinden kestim, o da onları bir poşete sararak buzdolabına koydu... Yapraklar oldukça iri olduğu için uzunca bir süre kullanabilecek... Saksıda çok sayıda yavru aloe de var, onlar da büyümeye devam ediyor... Belki ona 4-5 saksı şeklinde ayıracağım bu yavruları ve sanıyorum ondan sonra bitkileri güdükleştirmeden düzenli olarak rahatça hasat edebilecek...

Yani bence öncelik bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesine verilmeli... Bebek bir bitkiden hasat yapmaya çalışmak yumurtlayacak tavuğu civcivken kesmek gibi... Bitki büyüdükçe yavrularını ayırarak birkaç saksı yapabilirsiniz, ya da beklemek istemiyorsanız baştan birkaç saksıyla başlayabilirsiniz... Yani her durumda beklemeniz ve sabırla bitkilere belli bir büyüklüğe kadar bakmanız gerekmekte...

Diğer bir alternatif de birinden iyice gelişmiş bir aloe vera temin etmeniz ya da belki bir seradan paraya kıyıp böyle bir bitkiyi satın almanız... Ama sanırım seralar iyice büyümüş bir bitkiyi yapı marketlerdeki yavru aloe vera'lara kıyasla oldukça pahalıya satarlar...

Ne sıklıkla hasat yapabileceğiniz bitkilerin yaşına, saksı adedine, iklim koşullarına ve bitkinize nasıl baktığınıza bağlı olarak değişecektir... En sağlam yol deneyerek sonucu görmeniz olur bence...

Nahkriin 10-12-2018 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1553701)
Birkaç saksınız olduğunda daha fazla hasat edebilirsiniz.. Ayrıca, bitki büyüdükçe verdiği yapraklar da büyüyor, kütle olarak küçük bir yaprağın belki on katından fazla oluyor.. Piyasadan satın aldığınız aloe vera'ları henüz bebek olarak düşünebilirsiniz... Ben görsel olarak daha çok beğendiğim iri ve dairesel yayılarak büyüyen aloe vera'dan edindiğimden, yelpaze gibi iki yana yaprak veren versiyonunu kızkardeşime verdim... O aloe vera jelini cildinde kullanıyor... O bitki artık epey yıllandı ve epey de irileşti... Geçen uğradığımda bitkinin simetrisini sağlamak için bir tarafa fazla uzayan birkaç yaprağını dibinden kestim, o da onları bir poşete sararak buzdolabına koydu... Yapraklar oldukça iri olduğu için uzunca bir süre kullanabilecek... Saksıda çok sayıda yavru aloe de var, onlar da büyümeye devam ediyor... Belki ona 4-5 saksı şeklinde ayıracağım bu yavruları ve sanıyorum ondan sonra bitkileri güdükleştirmeden düzenli olarak rahatça hasat edebilecek...

Yani bence öncelik bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesine verilmeli... Bebek bir bitkiden hasat yapmaya çalışmak yumurtlayacak tavuğu civcivken kesmek gibi... Bitki büyüdükçe yavrularını ayırarak birkaç saksı yapabilirsiniz, ya da beklemek istemiyorsanız baştan birkaç saksıyla başlayabilirsiniz... Yani her durumda beklemeniz ve sabırla bitkilere belli bir büyüklüğe kadar bakmanız gerekmekte...

Diğer bir alternatif de birinden iyice gelişmiş bir aloe vera temin etmeniz ya da belki bir seradan paraya kıyıp böyle bir bitkiyi satın almanız... Ama sanırım seralar iyice büyümüş bir bitkiyi yapı marketlerdeki yavru aloe vera'lara kıyasla oldukça pahalıya satarlar...

Ne sıklıkla hasat yapabileceğiniz bitkilerin yaşına, saksı adedine, iklim koşullarına ve bitkinize nasıl baktığınıza bağlı olarak değişecektir... En sağlam yol deneyerek sonucu görmeniz olur bence...

Çok teşekkür ederim. Faydalı oldu. Daha çok erken zaten 6 yavru aloem var onlarin hasat edilebilicek olgunluğa gelmeside uzun bir vakit alıcak gibi.

aloe 12-12-2018 11:47

4 Eklenti(ler)
Sevgili Güler ablanın yolladığı aloe elime ulaştı. Çok teşekkür ederim. Güler abla risk almamak için aloeyi ekmek üzere kaktüs toprağı aldım. Yalnız ilk defa aloe ekicem. Neler yapmam lazım. Adım adım yazar mısın? Birde aloenin kökünde bi yarılma var. Ne yapmalıyım? Resim yüklüyorum. Ayrıca yapraklarda zedelenmeler mevcut onları nasıl yapayım. Şu işi bana bi yazıver lütfen

Güler 12-12-2018 18:28

Yaprakların bir veya iki parmak (yatay) altından toprağa dikin.
Bozuk yapraklara şimdilik dokunmayın, bitki kendini toparlasın sonra kesebilirsiniz.
Ektikten sonra can suyu verip ışık alan bir mekanda tutun ve toprağı kuruyana kadar su vermeyin.
Diğer yapraklardan jel nasıl alınacak biliyorsunuz değil mi?

http://www.agaclar.net/forum/1534317-post681.htm

aloe 12-12-2018 22:12

Teşekkür ediyorum. Evet jel almayı izlemiştim. Yarık köke de hiç ellemeden direkt olduğu gibi dikicem galiba. Yarın öğlende dikerim kısmetse

Burcu 14-12-2018 14:58

şu aloe vera yetiştirme işini bir ben becermedim galiba bende öldü. ;(

aloe 17-12-2018 13:43

Arkadaşlar ve güler abla bana gelen aloeyi ikizlerimin ateşli hastalıklarından dolayı 5gündür ekemedim. İlk 2 gün serin bir odada sonrasında 22-23 derece sıcaklıkta peteğin yanında yatay vaziyette gazete kağıdında sarılı bekledi. Problem olmaması için ekmeden önce yapmam gereken işlemler var mı ?

green.white 28-12-2018 14:41

1 Eklenti(ler)
Birinden kökü ile alıp dikmiştik. Su vermemize rağmen büyütemedik. Öğrendim ki aloe vera da sabırlı olmak lazımmış. Biz maalesef sabrı gösteremedik ve çiçek boynunu büktü. Tekrar sabırla büyütmek istiyorum. Neler yapmam gerekir? Toprak değişimi, besin vs.

Mesut Temiz 29-12-2018 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi green.white (Mesaj 1555077)
Birinden kökü ile alıp dikmiştik. Su vermemize rağmen büyütemedik. Öğrendim ki aloe vera da sabırlı olmak lazımmış. Biz maalesef sabrı gösteremedik ve çiçek boynunu büktü. Tekrar sabırla büyütmek istiyorum. Neler yapmam gerekir? Toprak değişimi, besin vs.

Öncelikle aloe'nizin canlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yapraklar ve özellikle de gövdesi yumuşamış durumda mı? Burada yumuşamaktan kasıt buzlukta bırakılmış ve donmuş bir salatalığın çözülünce yumuşayıp kendini tamamen salması gibi bir yumuşama.. Gövde tamamen bu şekildeyse maalesef bitki ölmüş demektir... Bu da bitkinin soğukta donması, fiziksel bir darbe alıp dipten kırılması ya da herhangi bir nedenle köklerinin tamamen çürümüş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilir... Eğer dip kısmı çürüyüp yumuşamış ancak üstte sağlam bir kısım kalmışsa, dipteki çürük/yumuşak kısmı temiz bir bıçakla kesip atın, ardından sağlam kısmı kesik alanın tamamen kuruması için birkaç gün sıcakça bir odada tuttuktan sonra yeni bir saksıya ekerseniz köklenir.
Bitkinizde yukarıda belirttiğim durum yoksa, aloe vera için kış aylarında normal bakım soğuk olmayan aydınlık bir odada tutup toprağı iyice kurudukça makul miktarda su vermenizdir.. Başka özel bir şey yapmanıza gerek yok..

green.white 02-01-2019 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesut temiz (Mesaj 1555165)
öncelikle aloe'nizin canlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yapraklar ve özellikle de gövdesi yumuşamış durumda mı? Burada yumuşamaktan kasıt buzlukta bırakılmış ve donmuş bir salatalığın çözülünce yumuşayıp kendini tamamen salması gibi bir yumuşama.. Gövde tamamen bu şekildeyse maalesef bitki ölmüş demektir...

Maalesef tam dediğiniz gibi. Yapabileceğim bir şey yok o zaman... teşekkür ederim.

A_D 12-01-2019 22:11

28 sayfanın tamamını sabırla okudum. Aloe vera bakımında merak ettiğim 3 konu vardı:

-Toprak
-Su
-Güneş

İlk ikisinde cevaplar aşağı yukarı aynı. Torf olmayan veya torf oranı düşük bahçe toprağı ve az su istediği genel kabul görmüş. (Su konusunu biliyordum ama burayı okuduktan sonra halen fazla suladığımı fark ettim. Artık unutacağım :) )

Fakat güneş konusunda kafam çok karıştı. Açıkçası aynı kafa karışıklığı araştırma yaptığımda youtube ve diğer sitelerde de karşıma çıkmıştı. Yorumlar güneşe bayılırdan güneşten nefret edere kadar birbirine zıt iki kutupta farklılık gösteriyor.

Mesela burada ilk mesajlarda Mine Hanım "tam güneş seven dış mekan bitkisi", Güler Hanım, "güneş alan bir yerde muhafaza ediniz" demiş. Ama daha sonra gölgeye alınca düzeldi şeklinde yorum yapan üyelere "o zaman bırakınız öyle kalsın" şeklinde cevap vermiş. Kendi devasa veraları (maşallah) İstanbul'da yaz kış kapalı bir balkonda duruyor, görebildiğim kadarıyla da doğrudan güneş alıyorlar. Ama başlığın sonlarına doğru doğrudan güneş alan konumlar yerine ışık alan ama güneşi direkt görmeyen konumlar ağırlık kazanmaya başlamış. Kısacası güneş konusunda bir cevaba ulaşamadım. Deneme yanılmayla göreceğiz artık.

Bir de sanırım kış aylarında olduğumuz için fazla bir şey beklememiz lazım gelişme konusunda. Bunu da öğrendiğim iyi oldu. Büyümüyor, gelişmiyor diye kendimizi helak etmememiz lazım bu aylarda.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025