agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Aloe vera (Sarısabır) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/1650.htm)

aloe 24-10-2018 08:27

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz ergül (Mesaj 1550630)
Herkese iyi aksamlar dilerim. Uzun zamandır sitenizi takip ediyorum, üye olmakta geciktim diye düşündüm :). Aslinda aleo vera arastirirken googleden gorsellerde Güler hanimin aleo veralari cikiyor. Ilk orada site dikkatimi cekti. Paylasimlariniz ve konusmalar oldukça faydali. Insaallah ben de faydali olabilirim.
Sevgili Aleo en son siz resim atmissiniz, aleo veranızin henuz kokleri olmadigindan topraktan suyunu ve besinini alamadigi icin yapraklarini kivirmakta, yaklasik 21 gun icinde koklerini oldukca gelistirecektir. Gule gule büyütün. Iyi aksamlar dilerim

Yanıtınız için teşekkür ederim. Gerçi benim sorunum yapraklarında ki jelin kurumasıydı. bir de bu sabah iyice anladım ki çiçeğimin bir tanesinin yaprakları normal soldayken sağa dönüş yapmış ve o yöne yatmakta resim koyuyorum. Bir önceki resim nasıl koyulur bilmiyorum siz bir önceki mesaja bakarsanız aradaki farkı daha iyi görürsünüz. Niye böyle oldu ki ve ben bu durum için ne yapabilirim.

yavuz ergül 25-10-2018 22:14

Sayın Aleo, aslinda bitkiniz saglikli görünüyor, bebekleri bile var. Gunes isigini alan ve havadar bir yerde daha da iyi olacaktır. Aleo veralar yalnizca koklerinden su almaz, ayni zamanda yapraklariyla havadaki nemden de beslenirler. Genelde aleo veralarda iki tip sorun olur, ya çok sulanirlar kök cürügü olur yapraklar yumusar ve egilmeye başlar, yahutta kokleri tam tutunamamistir yumusar ve egilir. Topragi kurudukca su verin, yerine alismasi icin zaman taniyin. Topragini karistirmayin, onlari kendi hallerine birakmak en guzeli ��

yavuz ergül 25-10-2018 22:16

Kusura bakmayin telefondan yazdigim icin yarim gelmiş yazdiklarim. Bol bol havalandirin ki yapraklari da nem alabilsinler. Selamlar

aloe 26-10-2018 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz ergül (Mesaj 1550792)
Sayın Aleo, aslinda bitkiniz saglikli görünüyor, bebekleri bile var. Gunes isigini alan ve havadar bir yerde daha da iyi olacaktır. Aleo veralar yalnizca koklerinden su almaz, ayni zamanda yapraklariyla havadaki nemden de beslenirler. Genelde aleo veralarda iki tip sorun olur, ya çok sulanirlar kök cürügü olur yapraklar yumusar ve egilmeye başlar, yahutta kokleri tam tutunamamistir yumusar ve egilir. Topragi kurudukca su verin, yerine alismasi icin zaman taniyin. Topragini karistirmayin, onlari kendi hallerine birakmak en guzeli ��

Bilgi için sağolun. Bebekleri dediğiniz sağdakinde evet 1 yavru var. Soldaki ise benim kırıdığım dalı ikiye bölüp biraz kurutup tekrar saksıya diktiğim yapraktır. Acaba tutar mı diye denemek istedim. Evdeki nem oranı an itibariyle %61 göstermektedir. Herhalde yeterli olur. Bakalım zaman ne gösterecek..

aloe 27-10-2018 12:01

1 Eklenti(ler)
Yine ben :) az önce saksının altını sileyim diye kaldırdım. Birde ne göreyim. Full hareketli bir solucan çıktı alttan. Ne yapayım şimdi. Çiçeği saksıdan alıp toprağını değişmeli miyim?

sagenit 27-10-2018 12:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1550951)
Yine ben :) az önce saksının altını sileyim diye kaldırdım. Birde ne göreyim. Full hareketli bir solucan çıktı alttan. Ne yapayım şimdi. Çiçeği saksıdan alıp toprağını değişmeli miyim?

bence bu solucandan daha zararlı bir canlıya benziyor, kırkayak gibi mesela... sizin yerinizde olsam tüm bitkiyi kökleri de dahil bu topraktan temizler, köklerine aspirinli su fısfısladıktan, saksıyı güzelce sirkeli suyla yıkadıktan sonra temiz sukulent toprağıyla tekrar saksılardım. bu işlemleri yaparken eldiven takmayı da ihmal etmeyin.

aloe 27-10-2018 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagenit (Mesaj 1550952)
bence bu solucandan daha zararlı bir canlıya benziyor, kırkayak gibi mesela... sizin yerinizde olsam tüm bitkiyi kökleri de dahil bu topraktan temizler, köklerine aspirinli su fısfısladıktan, saksıyı güzelce sirkeli suyla yıkadıktan sonra temiz sukulent toprağıyla tekrar saksılardım. bu işlemleri yaparken eldiven takmayı da ihmal etmeyin.

Hadi yaa. bilgi için teşekkürler. Gece yapsam olur mu? 4 yaşında ikizlerim var
gündüz yapmam çok zor.

sagenit 27-10-2018 12:26

neden olmasın aloe? benim de 1,5 yaşında ikizlerim var, desenize birbirimizin halinden anlayacağız :)) gece yapmanız daha iyi olur. minnoşlar gidip gelip mıncıklamazlar toprağı, bitkiyi, daha rahat çalışırsınız :)

aloe 27-10-2018 12:27

1 Eklenti(ler)
Birde az önce farkettim ki aynı saksı yeni yavru veriyor. Zarar görür mü bu değişimi yaptıktan sonra

aloe 27-10-2018 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagenit (Mesaj 1550957)
neden olmasın aloe? benim de 1,5 yaşında ikizlerim var, desenize birbirimizin halinden anlayacağız :)) gece yapmanız daha iyi olur. minnoşlar gidip gelip mıncıklamazlar toprağı, bitkiyi, daha rahat çalışırsınız :)

Halden anlayan biri olması çok güzel. Yalnız benim etrafımda yakınım ya da akrabam yok ikizler konusunda yardım için. inşallah sizin vardır.

sagenit 27-10-2018 12:30

çok minikmiş. ben tecrübeli bir yetiştirici değilim, sizin gibi yeniyim, ahkam kesmek gibi olmasın ama bence zarar görür. olsun, kurtardınız kurtardınız, kurtaramadınız, büyük bitkiyi korumuş olursunuz. önce anaçı kurtarın, o yeni yavrular verir.

sagenit 27-10-2018 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1550960)
Halden anlayan biri olması çok güzel. Yalnız benim etrafımda yakınım **** akrabam yok ikizler konusunda yardım için. inşallah sizin vardır.

biz baktık büyükannelerle bu iş olmuyor, her kafadan bir ses çıkıyor, teşekkür edip evlerine yolcu ettik :) dadımız var ben çalıştığım için. bu hobiye de biraz ikizlerim için ağırlık verdim diyebilirim, onların da bir hobisi olsun ayrıca toprağı, doğayı seven çocuklar yetiştirebileyim diye...

aloe 27-10-2018 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagenit (Mesaj 1550962)
biz baktık büyükannelerle bu iş olmuyor, her kafadan bir ses çıkıyor, teşekkür edip evlerine yolcu ettik :) dadımız var ben çalıştığım için. bu hobiye de biraz ikizlerim için ağırlık verdim diyebilirim, onların da bir hobisi olsun ayrıca toprağı, doğayı seven çocuklar yetiştirebileyim diye...

Konuyu dağıtmamak için yorumu bıraktım :)

aloe 27-10-2018 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagenit (Mesaj 1550952)

Aspirin normal büyükler için olan mı yoksa bebe asprini mi olmalı ?

adam58 27-10-2018 14:49

Alıntı:

Efendim bahsettiğiniz resimdeki ise solucan değil çiyandır. Avlayabildiği böceklerle beslenir. Saksının altını da sadece barınak olarak kullanmıştır muhtemelen.

aloe 27-10-2018 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adam58 (Mesaj 1550969)
Efendim bahsettiğiniz resimdeki ise solucan değil çiyandır. Avlayabildiği böceklerle beslenir. Saksının altını da sadece barınak olarak kullanmıştır muhtemelen.

Bu resimdeki canlıyı anında evden uzaklaştırdım. Sorun saksıya müdahele etmelimiyim? Bu canlı yararlıysa ve tabii eve dağılmadan sadece saksıda kalacaksa sorun yok ama eve yayılma yaparsa yararlı bile olsa kusura bakmayın ama evde hiç istemem. Yayılmadan uzaklaştırmalıyım.

Mesut Temiz 27-10-2018 18:58

Alıntı:

Çıyan o.. Hatta bazı kendini bilmezler tarafından kızdıkları sarışınlara hakaret olarak zaman zaman söylenen "sarı çıyan" sözünde bahsi geçen çıyan işte bu oluyor tam olarak.. :D
Bitkiyle hiç ilgisi olmaz.. Evinizdeki böcekleri (hamam böceği vs.) yiyerek beslenir, çok etkili bir avcıdır ve onların sayısının az olmasını sağlar... Çıyan gidince hamam böceklerinin sayısı kontrolsüz biçimde artar...
Şöyle bir video da paylaşayım (Türkçe bulamadım):
https://youtu.be/xFjsSYHwHu8

Aloe vera'nızda ise hiçbir sorun yok.. Henüz ufak bir bitki, üstelik kısa süre önce taşınmış, biraz hırpalanmış olması çok normal.... Tek ihtiyacı kendi haline bırakılmak, soğuktan korunduğu bir yerde toprağı kurudukça az az sulanıp kendini toparlamak... Toprağını bence hiçbir şekilde ellemeyin, uygun yeri kesinleştirip bitkinin yerini hiç değiştirmeyin... Ne kadar kurcalanırsa zarar görme ve ölme ihtimali o kadar yükselir... Çok daha fazla hırpalanmış sukulentlerim ve aloe vera'larım oldu, uygun yere yerleştiriyorum, toprağını eşelemiyorum, yeterli sulamayı yapıyorum ve bunun dışında kendi haline bırakıyorum... Burada sabırlı olmak çok önemli... Birkaç gün geçince sabredemeyip "kökleri gelişmiş mi" diye bitkiyi kökünden çıkaran arkadaşlar bile gördük.. Bu şekilde bir bitki gelişemez... Bu biblo değil ki, canımız istedikçe çıkarıp bakalım... ;) Tabii ki o bitkiler zarar görüyor ve çoğu ölüyor...
Bitkiniz hazır yavru da vermiş, benim önerim hiç müdahale etmeyin toprağına ve biraz sabırla gelişimlerini izleyin... Bol şans...

Gülçincik 01-11-2018 11:33

Öncelikle merhaba evde aloe veram var yaklaşık 6 aydır benimle 35 cm civarı var yaprakları aldığımda yavrusuzdu halada yavru vermiyor sinirlerim iyiden iyiye yıpranmış durumda çoğaltıp kendim kullanmak istiyorum, malumunuz yavru verip büyümeside bi zaman sitedeki aloe vera için yazılanların hepsini okudum sadece sabır deniyo bi nevi bekleyin başka önerebileceğiniz bişey varmı. Baş edemeyecek kadar aloe veram olmasını istiyorum dağıtayım istiyorum

yavuz ergül 01-11-2018 20:55

Sayin Gülçincik, odunsu aleo vera ise biraz gec yavru verir. Odunsu dedigimiz Aleo arborencens cinsi malesef gec yavrusu oluyor yalniz o da cok fazla ureyen cinstendir, ayrica kaliteli bir aleo cinsidir. Eger bahsettigim cinsten degilde heryerde olan aleo ise saksisi biraz genis olmali ve burada yazilmis eski yazilari okumanizi tavsiye ederim. Arkadaslar cok faydali bilgiler paylasmislar. Gule gule buyutun.

Gülçincik 02-11-2018 16:50

Benimki sarısabır aldığımda özellikle üzerindeki yazıyı okudum ve ona göre aldım yavuz ergün bey aldığım gibi toprağını deşmeden 1 avuç hazır humuslu toprak ilavesi ile yani saksısına diktim ve burada ki *** larla aynı cins aloe vera buna eminim. Yine bu paylaşımların birinde büyük saksıya dikildiği vakit ilk önce saksıyı dolmak için kök gelişimi yapacağından bahsettiler... İyice kafam kazana dönmeye başladı resim yğklemesini bilsem resim atıcam ama malesef

yavuz ergül 04-11-2018 12:16

Sayin Gülçincik, her bitki once saksiya alisma surecine girer ve buyuk saksiya dikilen bitkiler gelisme ortami bulduklari icin köklenme sürecini baslatirlar. Biraz gec olur ama yavru alirsiniz yine de.
Bu arada ben de beneksiz aleo vera aldim inanilmaz büyükler, yaklasik 1 metreden fazla boyuttalardi yetistirdikleri veralar, resim paylasabilirsem atarim.hem iki iyi insan tanidik, balkonlarinda yetistiriyorlar, inanamadim buyukluklerini gorunce. Kendilerini sitemize uyelige davet ettim.Bunca zaman disaridan saçma sapan fiyatlara aldigim sagliksiz aleo veralari dusununce pisman oldum. Senelerdir gübre verir, o kadar özenirdim benimki buyumezdi, sadece su vermisler, anladim ki aleo veranin cinsi cok onemli.

aloe 04-11-2018 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz ergül (Mesaj 1551489)
Sayin Gülçincik, her bitki once saksiya alisma surecine girer ve buyuk saksiya dikilen bitkiler gelisme ortami bulduklari icin köklenme sürecini baslatirlar. Biraz gec olur ama yavru alirsiniz yine de.
Bu arada ben de beneksiz aleo vera aldim inanilmaz büyükler, yaklasik 1 metreden fazla boyuttalardi yetistirdikleri veralar, resim paylasabilirsem atarim.hem iki iyi insan tanidik, balkonlarinda yetistiriyorlar, inanamadim buyukluklerini gorunce. Kendilerini sitemize uyelige davet ettim.Bunca zaman disaridan saçma sapan fiyatlara aldigim sagliksiz aleo veralari dusununce pisman oldum. Senelerdir gübre verir, o kadar özenirdim benimki buyumezdi, sadece su vermisler, anladim ki aleo veranin cinsi cok onemli.

Fiyatını çok merak ettim. Kaça aldınız ve resmini yükleyebilir misiniz?

Gülçincik 04-11-2018 22:40

Sayın yavuz ergül bey.Koçtaşdan almıştım sanırım 25 tl civarıydı 6 ay belkide daha fazla oldu.. Benim bildiğim benekliler büyüdükçe beneklerini yitiriyor.. Ve aldığımda sarı sabır yazıyodu ek toprak katmadım desem yalan olur ama evdeki saksıya geçirdim ve sadece kenarlarında kalan boşluklara humuslu toprak ilave ettim.

Sizin söyleminize ben yanlış aloveramı aldım. Benimki sitedede çokça gördüğüm benekli olandan. Peki sizin bahsettiğinizi nereden bulabilirim

Gülçincik 05-11-2018 09:15

https://hizliresim.com/8zGd0A

umarım resmi yükleyebilirim

Gülçincik 05-11-2018 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz ergül (Mesaj 1551489)

Benim aloe veramın fotosunu atmayı başardım. Tabi sistemdekiler gibi direk resim görünmüyor ama olsun.. 35 cm boyunda aloe vera. Benim merak ettiğim sitede herkezin sarısabır denilen bitki bu bitki. Sizdeki aloe nin görünüşünü ve fiyat olarak kaça aldığınızı tam olarak cinsini ve nerden edindiğiniz..

Umarım foto yüklemeyi veya cinsi ve nasıl temin ettiğinizi ve aldığınız fiyat konusu hakkında bilgilendirirsiniz

Cemal 77 05-11-2018 09:31

Bunlardan bende de çok ve büyükleri var

yavuz ergül 05-11-2018 09:39

Bilemiyorum aleo veraniz nasil, o kadar cok cesit var ki. Ben Cemal beyden aldim aleo veralarimi, kendisini de buraya davet ettim. Bende onceden benekli tur vardi iki yildir bakiyorum ama 25 cm anca olmustu, Cemal Beyin aleo verasini gorunce inanamadim. Çorum'da yasiyorum, bakalim buranin karasal ikliminde nasil olacak.

Gülçincik 05-11-2018 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal 77 (Mesaj 1551556)
Bunlardan bende de çok ve büyükleri var

Cemal77 bey çok büyükleri demişsiniz fazla büyüyor olması sevindirdi beni bi de yavrulasa daha mutlu olucam

yavuz ergül 05-11-2018 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülçincik (Mesaj 1551553)
https://hizliresim.com/8zGd0A

umarım resmi yükleyebilirim

Aleo veraniz cok saglikli görünüyor, gule gule büyütun, bu tür de buyunce beneklerini kaybediyor, ama yaklasik 3 veya 4 yasina girdiginde kaybetmeye baslar. Bu arada sizin de veraniz şifali tür

Gülçincik 05-11-2018 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yavuz ergül (Mesaj 1551557)
Bilemiyorum aleo veraniz nasil, o kadar cok cesit var ki. Ben Cemal beyden aldim aleo veralarimi, kendisini de buraya davet ettim. Bende onceden benekli tur vardi iki yildir bakiyorum ama 25 cm anca olmustu, Cemal Beyin aleo verasini gorunce inanamadim. Çorum'da yasiyorum, bakalim buranin karasal ikliminde nasil olacak.

Davet ettiğiniz arkadaşınızı sabırsızlıkla bekliyor olucam.

Umarım aloe niz iklim değişikliğine fazla tepki vermez

Gülçincik 05-11-2018 09:46

Yavuz bey 3 4 sene demeyin�� tahmini yaşı 1 sene. Umarım yanılırsınız

Cemal 77 05-11-2018 09:54

Aloe vera

Merhaba
Öncelikle Yavuz Ergül Aloe veralarimiz ve hakkımızda yaptığı yorumlar için teşekkür ederim.Aloe vera Antalya için yerini sevdikten sonra çok çabuk üreyen arsız bir bitkidir.Çöl bitkisi olduğu için arsız tabirini kullandım.Ben antalyada haftada bir suluyorum ki güneşi ve sıcağı çok sever.1 kök bitki den yılda 20 kadar kök elde edebilirsiniz.Biz burda normal bahçe toprağı kullanıyoruz

Cemal 77 05-11-2018 09:56

Yavruluyorlar emin olabilirsiniz

Cemal 77 05-11-2018 10:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülçincik (Mesaj 1551558)
Cemal77 bey çok büyükleri demişsiniz fazla büyüyor olması sevindirdi beni bi de yavrulasa daha mutlu olucam

Emin olabilirsiniz yavruluyorlar

yavuz ergül 05-11-2018 12:59

Arkadasimiz gelmiş zaten :) Cemal 77 bahsettigim kisi ��

Gülçincik 05-11-2018 14:30

Cemal77 bey sizdeki aloe vare bende olan cinstenmi. Birde toprağına artı bakım uyguluyormusunuz

Cemal 77 05-11-2018 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülçincik (Mesaj 1551582)
Cemal77 bey sizdeki aloe vare bende olan cinstenmi. Birde toprağına artı bakım uyguluyormusunuz

Merhaba
Bu siteden henüz fotoğraf paylaşımı yapamadım siteden kaynaklı bir problem sanırım.Biz şimdiye kadar eşimle herhangi bir bakım yapmadık kalın bir kum elegiyle ormanlık alandan topladığımız toprağı eledikten sonra aloe veraları hep yaprağından büyük saksilara diktik şu ve güneşten başka bir uygulamamiz söz konusu olmadı.

aloe 05-11-2018 15:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal 77 (Mesaj 1551585)
Merhaba
Bu siteden henüz fotoğraf paylaşımı yapamadım siteden kaynaklı bir problem sanırım.Biz şimdiye kadar eşimle herhangi bir bakım yapmadık kalın bir kum elegiyle ormanlık alandan topladığımız toprağı eledikten sonra aloe veraları hep yaprağından büyük saksilara diktik şu ve güneşten başka bir uygulamamiz söz konusu olmadı.

Yapraktan dikimi nasıl yaptınız anlatır mısınız?

Cemal 77 05-11-2018 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aloe (Mesaj 1551588)
Yapraktan dikimi nasıl yaptınız anlatır mısınız?

Yapraktan büyük saksıya diktik dedim yapraktan dikim yaptım demedim.yaprak boyları 30 cm civarında ben 40 cm yükseklik civari saksilara diktim **** 10 ar kg lik yoğurt kapları diktim.Obeklerin altlarında kökleri var kökler kısa sürede saksıda ki bütün toprağı tüketip kök haline getiriyor.

aloe 05-11-2018 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal 77 (Mesaj 1551592)
Yapraktan büyük saksıya diktik dedim yapraktan dikim yaptım demedim.yaprak boyları 30 cm civarında ben 40 cm yükseklik civari saksilara diktim **** 10 ar kg lik yoğurt kapları diktim.Obeklerin altlarında kökleri var kökler kısa sürede saksıda ki bütün toprağı tüketip kök haline getiriyor.

Anladım. Ben nette aloe veranın yapraklarını ayırıp tek tek diktiklerini görmüştüm bir videoda. Sizin öyle yaptığınızı sandım bi an. Peki Böyle yaparken hiç kökleri biraz azalttınız mı? Saksıyı hemen kaplamasın diye

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025