![]() |
|
![]() |
#1231 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Güler Hanım, yaşlarına göre adeniumlarınız küçük kalmış gibi görünüyor. Yaz mevsiminde daha çok gelişmiş olmaları gerekirdi. Ama genel durumları kötü görünmüyor. Şu an için yapacak bir şey yok... Öldürmeyecek kadar su, alabildiği kadar ışık, çürütmeyecek bir ısı yeterli olur. Gübrelemeye gerek yok. Mevsim dönünce, yeni yapraklar çıkmaya başlayınca suyunu artırır, gübrelemeye başlarsınız. Oksijenli su için bilgilere şu konu başlığından ulaşabilirsiniz : http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm Veya e-dergi Aralık 2007 sayında : aralik07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1232 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1233 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Manolya, Adeniumlarım 2 yaprakcık formundalar, güneş eksikliğinden sanırım bir gelişme yok şu an. 4 tanesi daha iyi durumda, biri şapkasını atamamıştı, sezaryen oldu, ![]() ![]() Sıvı gübre vermeyi düşünüyorum... Ben de senin gibi ordan oraya gezdiriyorum yeterli ışık ve ısı alsınlar diye... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1234 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2009
|
Kışa girerken suyu kesmem sonucu büzüşme oldu cürüme olarak nitelendirdim yazılanları okuyup su verdigimde tekrar düzelme sagladım . Şu an itibariyle 5 kök adenium saglıklı bir şekilde baharı bekliyor kaybım sadece 1 adet . Toprak nemli kalmamalı bunu fark ettim topragı kuruysa soguklara dayanıklı bir bitki . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1235 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Alıntı:
![]() sıvı gübre ile minicik bebeleri yakarmıyız acaba ![]() Gelişmeleri açıcından iyi olabilir ama vitamin komasına girmesinler sonra. Versek mi ne dersin sevgili sakdağ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2010
|
İlk çıkan 2 yaprak süresince sadece su,daha sonra çıkacak 2 yaprak sonrası, çok seyreltilmiş besin vermenizi tavsiye ederim.(bu benim görüşüm, uzman arkadaşların tavsiyesine uymanız daha sağlıklı olur) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1237 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
herkese selamlar bende adenium hastasıyım sn memet hocam başta olmak üzere tüm bu işin üstatlarından yardım istiyorum sagolsunlar yardımcı oluyorlar memet hocamın tarif ettiği oksijenli su tedavisi bende işe yaradı 20 tohumdan 14 tanesi gayet sağlıklı durumdalar maşaallah bir tanesindede tomurcuk çıkıyor tabi bende kayıp oyuncagını bulmuş çocuk gibi mutluyum yardımcı olan herkese çok teşekkürler saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1238 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
|
adenium tedavisi süresi
maşallah diyeyim kıskanmak çok kötü bişey ![]() ![]() memet bey, size birşey sormak istiyorum.oksijenli su tedavisinde ilk olarak 500 ml su 1 tatlı kaşığı oksijenli su, 2. uygulamada ise 1 lt su ve yine 1 tatlı kaşığı oksijenli su yazıyor ev yapımı ilaçlar kısmını epey inceledim. bu şekilde ilk uygulamayı yaptım 2. uygulamadan sonra sulamayı normal su ile mi yapayım ?adeniumlar toparlanana kadar devam etmeli miyim? bilgilendirirseniz çok sevinirim hiç kimsenin adenium'larını kıskanmak istemiyorum kurtarmam lazım fidelerimi ![]() Düzenleyen güler seferoğlu : 05-02-2012 saat 18:09 Neden: kelimeyi eksik yazmışım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1239 |
|
Oksijenkli su dezenfektan ve bitkide direnci arttıracak bir etki gösterecek. Eğer ağır bir sağlık sorunu görmüyorsanız iki uygulamadan sonra bence bir süre bitkinin gelişmini görmek için bekleyin. Zaten bu arada mart gelmiş olur. Onbeş yirmi gün sonra bir uygulama daha yaparsanız bahara girmiş de olacağız, bir canlanma olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1241 |
Ağaç Dostu
|
10 Ayda Polenden Çiçeğe
Aşağıda fotoğrafı görülen adeniumu David Clulow yetiştirmiş. İşe, 9 Nisan 2011'de melezleme ile başlamış. Bu işlemden 24 Ağustos 2011'de 27 tohum elde etmiş, 16'sı çimlenmiş. 29 Şubat 2012'de melezlerin ilki çiçeğini göstermiş... ![]() Fotoğraf : David Clulow (Venezuella) Kaynak : Yahoo Adenium Group Düzenleyen drhegeli : 01-03-2012 saat 22:25 Neden: Ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Giriş Tarihi: 05-05-2007
|
İyi akşamlar, çiçeklerinin rengine bittim ,inanın gözlerimi alamıyorum,elimde epey tohum,çimlendirdiğim henüz çok küçük olan fideler ve yetişkin adenium lar var, umarım hiç olmazsa bir tanesinin çiçeğinin rengi bu resimdeki çiçeğin renginin benzeri olur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1243 |
Ağaç Dostu
|
Ben de dönüp dönüp fotoğrafa, renklerine bakıyorum... İşte anne-babası : 'Mandarin' x 'Fire Mountain' ![]() ![]() Fotoğraflar : David Clulow (Venezuella) Kaynak : Yahoo Adenium Group Düzenleyen drhegeli : 02-03-2012 saat 08:51 Neden: Resim Düzenleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1244 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
-Çiçekleri ebruli, -Yaprakları iri, -Uzun, ağaca benzer bir adenium... Bundan ben de istiyorum... ![]() Şaka bir yana, talebinizin olabilirliğini adım adım irdeleyelim : -Tohum listesinde üç tür adenium hibridi var. Obesum, arabicum ve swazicum. Özellik sütununda arabicum ve swazicum olanları belirtmiştim. Özellik bölümünde türü yazılı olmayan tohumların hepsi obesumdur. Bu şu açıdan önemli, türlerin tombul gövde oluşturma özellikleri farklıdır. Şişman-zayıf sıralaması şöyledir : Arabicum-obesum-swazicum.. Listede olmayan, tombul gövde oluşturmayan bir tür daha var : somalense... Gövdesi bildiğimiz ağaçlara benzer. Çiçekleri de genellikle pembedir. Bu özellikleri yüzünden piyasada talep görmez. Tohumları az bulunur ve daha pahalıdır. -Doğal ortamlarında adeniumların rengi pembedir. Ender olarak beyaz, kırmıza çalan koyu pembe ve kırmızı kenarlı beyaz (picotee) da görülür. Bunun dışında kalanların hepsi melezleme çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Bir obesum x crispum melezi olan 'Harry Potter''ın elde edilmesi, adenium tarhinde dönüm noktası olmuştur. 'Harry Potter' ile melezleme çalışmaları hızlanmış, adenium kısır renk skalasından kurtulmuştur. Günümüzde sarılar, kırmızı-siyahlar mevcuttur. Eflatun-mor renkler de vardır, lakin mor henüz yeterince stabil değildir; zamanla pembeye dönüşmektedir. Mavi henüz yoktur, ama yakındır (en azından plumeriadan daha yakındir). 3-4 renkliler ve katmerlilere gelince... Bunlar, melezleme çalışmaları sırasında ortaya çıkan mutasyonlar, veya kimyasal işlemlerle (kolşisin vb.) kromozon sayısının değiştirilmesi neticesi oluşan özelliklerdir. Yan etki olarak da bu bitkilerin çoğu tohum üretmez. Tohum üretenlerin de çimlenme oranı düşüktür (%20). Çimlenen tohumların, ana bitkiye benzeme oranı daha da düşüktür (%10). Yani ekeceğimiz 100 tohumun ancak 2 tanesi ana bitkiye benzeyecektir. O da profesyonel ortamda... Bu bitkilerin çoğaltılması aşılama ile yapılmaktadır. Mutasyona bir örnek... Bitkinin anterlerinin bir kısmı taç yaprağına dönüşmüş, üstelik floral tüp içinde gelişmiş... Moonlight Fairy x Doxon ![]() Fotoğraf : David Clulow (Venezuella) Renk konusunda sahtekarları unutmamak gerekir. Ebay'da ve çeşitli internet sitelerinde görülen rengarenk ve kat kat adenium çiçeklerinin çoğu fotoshop ürünüdür. Yabancı forum siteleri, büyük heveslerle alınan tohumların düz pembe bitkiler vermesi öyküleri ile dolu... Örnekler... Aşağıdali fotoğraflar King Adenium adlı interet sitesinden alıntıdır. Soldakiler gerçek, sağdakiler sahtedir. Sitede ayrıca, ebay'da sahte tohum satanların listesi var. Hoş, kendisi hakkında da söylentiler yok değil... ![]() ![]() -Doğal ortamlarında adeniumların yaprak özellikleri farklılıklar göstermektedir. Dar-uzun, geniş-yayvan; açık yeşil-parlak, mat-koyu yeşil gibi şekil ve renk çeşitliliği görülebilir. Melezleme çalışmalarıyla yaprak renk ve şekli iyice karışmıştır. Bir tohumdan nasıl bir yaprak çıkacağını kestirmeyi bırakın, yapraklarına bakarak adeniumum türünü bilmek bile çok zordur. -Doğal ortamlarında adeniumlar 4-5 metre boya varabilmektedirler. Kültür ortamında ise 2-3 metre boya 5-10 yılda ulaşabilmektedirler. Sonuç olarak, -Tombulluk için türünü doğru seçmek, -Çiçek rengi için kanaatkar olmak, -Yaprak yapısı için şansımıza güvenmek, -Boyu için sabırlı olmamız gerekir diye düşünüyorum. Kaynaklar : *Dimmet M, Joseph G, Palzkill D : "Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance", 2009 *The Adenium Pages *Yahoo Adenium Group |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1246 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2011
|
Maşallah çok güzeller. Darısı başıma. 20 şubatta ekdiğim plumeria ve adenium tohumlarından hala ses yok umutla bekliyorum bakalım(tohumları sayın drhegeli den almıştım). Gecikdiler galiba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1247 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2011
|
Sn. Sûz-i Dilârâ, ne kadar sürede bu hale geldiler acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1248 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Eve geldiğimde adeniumlarım su kaybından buruş buruş olmuştu. Sık sık suladım ve tekrar gövdeleri eski haline geldiler. Biz bu tohumları haziranda ekmiştik sanırım, gördüğünüz gibi olması gereken boyda değiller. Hızlı büyüyen bir çiçek, geldikten beridir gözlerine bakıyorum hazır adenium karışımına geçirdim, saksısını büyüttüm. Yaprakları irileşmeye, normal gelişim sürecine geçmeye başladılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1249 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Hava şartlarından dolayı tohumların gecikmesi normal. Onlar çıkacakları vakti bilir. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1251 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
biraz gecikmişler. ![]() Nasıl bir ekme işlemi uyguladınız? Anlatabilir misiniz? Yetiştirme ortamı olarak ne kullandınız? Hava ısısı, toprak ısısı nedir? Nem durumu nedir? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Ağaç Dostu
|
Forumdaki detaylara uymaya çalıştım. Tek bir kaba değil de küçük saksıcıklara 2 şer 2şer pulumerialar dik adeneumlar yatay dikildi, sulandı, tepesine poşet geçirdim, mümkün olduğu kadar güney cepheden güneş alan yere koydum. Ama gübreli su vermedim yanarlar diye düşünerek. Bir de evdeki toprak torf karışımına diktim. Arada gündüzleri poşeti açıyorum çürümesin diye. Ev kaloriferli gayet sıcak. Cam kenarında kalorifer üzerinde nem için koyduğum kabın üzerinde duruyor genelde. Hepsini dikmemişdim zaten ama yine de umutla bekiyorum dikdiğim tohumcuklarımı. Evde çiçekli, çiçeksiz, sararan yapraklar için olan gübreler var. Sizce hangisi bu aşamada daha uygun? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1253 |
Ağaç Dostu
|
Sn papatya73, yaklaşımınız genel olarak doğru görünüyor. Bir tek toprak-torf karışımı sorun oluşturabilir. Karışımı sterilize etmiş miydiniz? Sıcaklık ve nem, tohum metabolizmasını harekete geçirdiği gibi bakteri ve mantar gibi patojenler için de uygun gelişme ortamı sağlar. Yetiştirme ortamı sterilizasyon için şurada yararlı bilgiler var: http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/23363.htm Tohumlar çimlendikten sonra görülen ilk iki yaprak, gerçek yaprak değildir. Bunlara kotiledon denir ve bitki için besin deposu görevi görür. Bu yapraklar dökülene kadar bitkiyi gübrelemenize gerek yoktur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1257 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2010
|
![]() Yedi aylık adenium,ilk adenium toprağında,tohumdan çıktı ve beş ay kaktüs toprağında kaldı ve gövde büzüşmesi başlayınca,tamamen gözden çıkarmıştım,sonra diatomit içerisine,transfer ettim,kendini toparladı,büzüşme gitti,yeni yapraklar çıkarmaya başladı ve gelişimi normale döndü,şuan yedi aylık. ![]() İki buçuk aylık adeniumlarım,diatomit içerisinde,çimlendi ve gelişimini sürdürmekde,şuan yedi aylık adeniumdan daha uzun,yaprakları daha büyük,yaz sonunda çiçeklenme bekliyorum. ![]() Beş haftalık adeniumlarım,diatomit içerisinde,çimlendi,dördüncü yaprakdan sonra kaktüs sıvı besin verilmeye başlandı,iki buçuk aylık adeniumlarıma yetişecek gibiler. Sonuç olarak farklı ortamda (Diatomit içerisinde) yaptığım,bu denemelerin,başarı sonuçlarını hesabıma göre yaz sonunda görmeye başlayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1258 |
Ağaç Dostu
|
Sayın drhegeli ektiğim tohumlarımdan (sizin gönderdikleriniz) 2 tane tohumcuğum çatlamıştı. Plumerialarıma azıcık destek verdim kabuklarını üstünden aldım, yani küçük bir operasyon geçirdi, sezaryenle doğdular bebekler. Çooook sevindim çok, diğerlerini de beklemedeyim. Destekleriniz için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1259 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ykolko bahsettiğiniz diatomiti nereden bulacağız? Şöyle bir araştırdım kedi kumu olarak satışı var onlar mı bahsettiğiniz materyal. Cahilliğimi bağışlayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|