![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir siteye giremiyorum, çoğunlukla burada olmama rağmen bilgisayarı açmaya fırsatım olmuyor. Minik lithopslarınız ne alemde acaba.? Neden sorduğuma gelince... Ben büyük çoğunluğunu kaybettim. O kadar dikkat etmeye çalışmama rağmen sabah olunca bakıyorum birkaçı yok olmuş, ertesi gün bakıyorum yine azalmışlar. Nedenini hala bulamadım. Çok üzgünüm. Acaba beceriksizler sıralamasında başımı çekiyorum? Sabah akşam fısfıslamama rağmen neden böyle oldu acaba? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Belki de bu sefer çok sulandığı için çürüyüp gittiler. Ben sadece akşamları biraz spreyle suluyorum artık, bende bir kapsülden birsürü filiz çıktı arada benim de kaybettiklerim oldu ama şuanda o ince hallerine göre baya bir büyüdüler ve bir sürüler. Ölmezlerse bir kısmını seve seve paylaşırım isteyenlerle... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
|
Arkadaşlar benimkiler hala sapasağlam hiç bir şey yok kapağı atalıda çok oldu artık üstlerini kapatmıyorum hatta birkaçını alıp saksıya ektim bakalım ne olacak diye eğer bu saksı işi tutarsa hepsini saksılamayı düşünüyorum minik saksılar bile hazır ) tabi biraz büyütüp dağıtmayı düşünüyorum çünkü 100 ün üstünde filiz var ikişer üçer ekersem bayağı saksı yapıyor hepsini nereye koyarım sonra |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın İlkin , benim çimlendirebildiğim 6 lithops aynen bu şekilde kökler açıkta, siz nasıl bir yöntem uyguladınız, kökleri kapatmak için? Bazı arkadaşlar köklerin etrafına kum , toprak eklemeyi önermiş ama daha çimlenme umudu taşıdığım başka tohumlar var, bu sefer onlar daha derinde kalıp yaşama şansını kaybedecekler... Nazikçe kürdanla olduğu yerde minik çukurcuklar oluşturup nazikçe dibe itsem kaybeder miyim onları? Ya da (hassas bitki çok iyi biliyorum) hiç ellemesem bu şekilde hayatlarına devam ederler mi? Siz ne yaptınız? Son durum fotolarını eklermisiniz bu çimlendirdiklerinizin, rica etsem. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Benimkiler bol ışık alıyor, haftada 1-2 kere de güneşe çıkartıyorum 2-3 saat güneş alıyorlar. Akşamları da spreyle fısfıslıyorum, bazı günler 2 günde bir fısfıslıyorum. Yaptığım çok özel birşey yok. Umarım sizinkiler de gelişir güzelce. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Benimkiler kaktüs toprağı karışımındalar, dere kumu, torf, bahçe toprağı var çokca da minik taş var. Geçenlerde kökler biraz dışarıda kaldı diye köklerin üstüne yine kaktüs toprağı karışımından döktüm. Yaptığım özel birşey yok yani. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sizlerden özenip bende hemen dikmiştim 10-15 kadar tohumu ama ordan oraya giderken hepsi birer birer eridi. Şimdi sabırsızlanmadan sakince yerleşik hayata geçtiğimde tekrar deniycem bakalım. İlkininkiler kadar olurlarmı bilmem ama Maşallah İlkin tebrik ederim. Sonbaharda hani sulama bitiyordu ya tohumları ekmek için mevsim fark eder mi? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumları ekmek için aslında en uygun zaman sonbahar diyor uzmanlar, karınca'dan aldığım tohumları ben de Eylül başı gibi ekeceğim, ekmeden önce de 1 hafta kadar buzdolabına koyacağım. Bu ektiğim tohumları öyle yapmıştım, baya da verimli oldu tohumdan çıkmaları için. Kasım'dan itibaren sulama kesiliyor normalde lithopslarda 2 ay bence gelişimleri ve uyku dönemine girmeleri için yeter. Tabii filizlendirip 2 ay boyunca iyi bakabilirsem. Eğer havalar çok sıcak giderse aralıkta bile suyu kesebilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Bende tohumların yarısını kullanmıştım.. Şimdi diğer yarısını da eylülde deneyeyim o zaman. Çünkü elimde hiç kalmadı, hepsi eridi gitti. Bir yandan da diyorum ki o kadar sıcak ki buralar, yeni yetişme evresindeki herşey bozulabilir. Bu mevsim -en azından Fethiye- aslında kaktüsler için uygun değil. Sonbaharda deneyeceğim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
|
Arkadaşlar yoğun sıcaklar nedeni ile yoğurt kabına ektiğimiz lithops filizlerinin üst kapaklarını açmıştık ancak tespitlerime göre bu iyi bir fikir değil neden derseniz sıska ve kara yeşil bir görünüm almışlardı ve eksilmeye başladıklarını fark ettim gerçi çok fazla bir eksilme olmadı ama fark ettim sonra sera etkisine devam etme kararı aldım kendimce çünkü halleri hiç hoşuma gitmemişti ancak kapağı tam kapatmadım öylece üstüne yerleştirdim ve hergün sprey ile suladım. Sonuç: Renkler düzeldi , filizler tombullaştı , ayrıca ışıl ışıl parlak bir görünüm aldılar ve çok sağlıklı görünüyorlar. Umarım bu kadar uğraş verdikten sonra sağlıklı olarak yaşatmayı başarabiliriz ölür giderlerse çok üzülürüm çünkü hiç bir şey için bu kadar uğraşmamıştım. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili iklimsiz bildiğim kadarı ile çiçeklenme döneminde de sulanıyorlar, eğer korkuyorsanız çiçeğe doğru değil de gövdeye doğru fisfis yapabilirsiniz, çiçeklenmeden sonra yavaş yavaş suyu azaltıp kışa hazırlamak lazım lithopsları. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2008
|
Sevgili İlkin, ben sizlerden daha geç ekmiştim belkide ondan ama benim litohpscuklar şimdilik sağlam. Umarım öylede kalırlar. Ama çok küçükler ve sanki büyümeye niyetleri yok gibi. ![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
|
Evet arkadaşlar bu sıcaklar lithopslara iyi gelmedi şu ana kadar çok iyi gidiyordu ancak p.tesi günü fark ettim ki yoğun bir kayıp söz konusu tahminen filizlerin yarısı buharlaşmış görünce şok oldum sanırım bunları yaşatamayacağım |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler inceefe, conosların çiçeklerini yakından görmeniz gerekir, pıtır pıtırlar çok şirinler. Bir de hafif tarçın kokulular... ![]() Sizin lithposlar ne durumda bu arada benim tohumdan çıkanların bazılarını kaybettim 40 civarı kaldı şimdilik... |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2006
|
Genelde kaktüs ve sukulentlerin saksılarında küçük taşlar görüyorum, görsel olarak mı konuyor, yoksa bitkiye bir faydası var mı? |
|
|
|
![]() |
|
|