![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Pachypodium
Adenium benzeri bu güzel bitki son sahip olduğum türlerden birisi. Daha evvel yetiştirmediğim için biraz araştırma yaptım. Genel anlamda Adeniumlara uyguladığımız bakım önerileri bu türler için de geçerli. Güney Afrika kökenli bu cinsin 20 civarında türü mevcutmuş. Genel gelişimleri çalı formunda olsa da 6 metreye ulaşabilen ağaç tiplerini de görebilmeyi çok isterdim. Adeniumlara her ne kadar çok benzeselerde aralarındaki en belirgin fark gövde yapıları. Pachypodiumların gövde ve dalları dikenli iken Adeniumların gövdesinde böyle bir oluşum malum mevcut değil. Üretimi bahar ve yaz aylarında tohumla yapılıyor. İç mekan için uygun bir tür. Aydınlık, güneş görebilen bir cam içinde de yetiştirilebileceği gibi don olayına dikkat etmek şartı ile dış mekanda da yetiştirilebiliyor. Yazdan sonbahara kadar düzenli sulanmalı, havaların soğumasıyla su miktarı azaltılmalı. Tamamen susuz idare edemiyorlar ama kış aylarında su konusunda biraz dikkat etmek gerekli. Adeniumlarda da kış aylarında dikkatimizi çeken yaprak kayıpları bu tür için de geçerli. Bitkinin soğuk hava şartlarında yaprak kaybetmesi normal bu tür için de. Baharla birlikte tekrar bitki canlanıp, yaza doğru kademeli sulama artışı ile yaprak oluşumu ve canlılığı artacak. Çiçeklenmeye hazırlanan bendeki türün ismi Pachypodium rosulatum v. gracilis; ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|