![]() |
Sayın tugo, nilüferler havuzunuzda çok güzel görünüyorlar.Genetiği ile oynanmışmıdır mantığı ile soruyorum; aldığınız nilüferleriniz yavru yapıyormu?ortalama yavru sayısı verebilirmisiniz?eğer yavru yapıyorsa bu yavrularda çiçek açıyormu?
|
Alıntı:
Tabii ben de konuyu iyice öğrendikten sonra, tohuma kaçacak olanları korumalı bir kaba alabilirim. Ancak nette bu tip şeyler hep konuyu iyi bilenler tarafından belirli bir seviyede anlatıldığı için, ben gibi yeni öğrenenlerin olayı kavraması zor oluyor. Mesela çok yerde, tohumlanan çiçeği alıp saf suya koyun diyorlar ama nasıl, saksısı ile olmaz herhalde, keserekmi? Bir başka yabancı kaynakda, kapanan çiçek, sapı düz bir şekilde batıyorsa döllenmemiştir ama eğer sapı öndüle gibi kıvrılarak batarsa bilin ki döllenmişdir diye yazıyordu. Yani, sırf bu enteresan bilginin geçerli olup olmadığını öğrenebilmek bile beni heyecanlandırıyor. Tecrübeli bir arkadaşımız bilgilendirirse çok makbule geçer. Bu arada,dünkü mesajlarda temizlik yapan yöneticilerimize teşekkürler. |
Sayın tugo,teşekkür ederim.Tecrübeli arkadaşlardan sizin ve benim merak ettiğim sorular hakkında bilgi alabilirsek çok memnun olacağım.
|
açtı
4 Eklenti(ler)
Kovadaki nilüferim açtı ikinci çiçekte yolda.
|
Azmin zaferi.;) Tebrikler..
|
Olmaz, kovada yetişmez diyenlere inat:cool:
|
Evet, çok hoş. Dünyanın her yerinde, en önemli üreticiler de bile kovada, fıçıda üretiliyor.
Üstelik daha ulaşılabilir olduğu için, gözlemlemesi daha kolay. Sn.Ephesos, geçen seneden bu yana hiç yavrulama belirtisi gördünüzmü? Dikkatinizi çeken, aktarabileceğiniz başka bir gelişme oldumu? |
Alttan 2 ye 3 bölünüyor yavru gibi.Eski kökboğazının yanında daha minik yapraklar çıkaran yavrular oluştu ilk aldığımda tek boğazaz vardı şimdi üçtane.
Çiçek açtırmak isteyenler nilüferlerini enaz 8 saat güneş alabileceği bir yere koymalılar ancak güneş görürse açıyor zaten çiçeğide güneşgörünce açık güneş gidince kapanıyor. |
Evet, sizin dediğiniz rizomdan üretim yolu ve soğanlı bitkilerle aynı uygulama. Rizomlarda gelişen bu yeni gözlerin alınması anaç bitkiyi de daha kuvvetlendirirmiş.
Tohum yoluyla üretme konusu yeni bulabildiğim bilgilerle biraz daha aydınlandı, bu bilgileri şu şekilde özetliyebilirim;(Ancak sn.ephesos gibi anaç bitkisi zaten kapalı bir ortamda olanlarda "döllenmenin sağlanması şartıyla" yanılmıyorsam, olay zaten kendiliğinden gelişiyor) Döllenen nilüfer çiçeği, kapandığı zaman, sapı helezoni kıvrımlar alarak suya batarken, döllenmemiş bir çiçek sapı düz bir şekilde suya batar. Tohumları toplamak için, kapalı çiçeğin etrafına ince bir kumaşdan ( bayan çorabı da olabilir) bir torba yapılır veya döllenerek batmış çiçekler 10 gün kadar sonra damıtık su dolu bir kaba alınarak, tohumların saçılması beklenir. Bu tohumların üzerindeki jelatin kılıf çıkarılmaz (saklanacak ise uygulama farklı) ve saksıda normal bahçe toprağının üzerine serilerek, ince bir kum tabakası ile kapatılır ve saksı yüzeyi 5- 8 cm su altında kalacak şekilde su dolu bir kaba veya akvaryum cinsi bir yere konur. Kuvvetli direk güneş çıkacak yeni bitkileri öldüreceği için, ılık ve aydınlık bir yerde saklanmaları gerekir. Bir kaç hafta sonra ilk yeni yapraklar çıktığında, yaprak kökleri su yardımıyle birbirinden ayrılarak, bitkiler ayrı ayrı kaplara aynı tür toprakla, saksıların alt bölümüne yavaş salınımlı gübre konarak, dikilirler ve tekrar 5- 8 cm su altına yerleştirilirler. Aylık gübreleme gerekmez. Yaklaşık 6 ay sonra fideler, daha büyük saksılara geçecek ve dış mekanda suya konulacak hale gelirler. Bu aşamada genç bitki üzerinde eğer algi oluşumu var ise bunlar mekanik olarak temizlenir. Kimyevi uygulama yapılmaz |
Alıntı:
Hepsi döllenen çiçekler "toplanır" ve damıtık su dolu bir kaba konur diyor. Komple saksı ile olması pek mantıklı değil, herhalde çiçek torbasının kesilerek toplanmasından bahsediyorlar. Yardım bekliyoruz:)) |
Çiçek döllendirildikten sonraki gün kapanır ve suyabatmaya başlar bence bu aşamada çiçeği tül çoraba geçirip tohumların doğal olarak saçılmasını beklemek daha mantıklı.
|
Sevgilia rkadsaşlar elimde 2 kök nilüfer var ve evde büyükçe bir kovaya koydum şimdilik.. Bunları nasıl değerlendirebilirim dersiniz? Ve acaba çiçek açma oranı nedir.. Eğer zorlu bir zanaat gerektiriyor ise bunları bir serada takas malzemesi olarak kullanmayı düşünüyorum..
|
Emre Albayrak, Ephesos bu başlıkta, nilüferleri için bir leğen ve varilin birleşmesinden oluşan bir havuz yaptı nilüferlerine ve yaklaşık 2 yıldır sorunsuz açıyor çiçekleri.. Eğer balkon veya terasınızda böyle bir uygulama için yer varsa siz de yapabilirsiniz.:) Bu başlığa bir göz gezdirin.
|
Hemen kurcalamaya başlıyorum efendim.. Çok teşekkürler..
|
Black Molly
3 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar..
Uzun süre balkonda kova-saksı içinde baktığım ve sayısız çiçeklerini gündüz gece takip ettiğim nilüferlerim oldu. Şu anda artık yoklar, sadece resimleri ile idare ediyorum. Belki ileride tekrar bu sevdaya düşerim, kimbilir... Bu sayfada taradım, bulamadım, başka sayfalarda verilmişse, tekrardan dolayı herkesden özür diliyorum. Nacizane, küçük bir tavsiyede bulunmak isterim... Öncelikle, burada bahsi geçen sistem suyuna sıvı/kimyasal gübre karıştırılmamış, doğal olarak sade su içinde yetiştirilen nilüferler için geçerlidir. Havuz ortamında nilüferler ve koi iyi bir birliktelik olsa da, daha sınırlı alanlarda benim size tavsiyem Black Molly cinsi akvaryum balığından edinip, erkek/dişi oranını koruyarak kova-saksınızın içine (suya alıştırarak) atmanız olacaktır. Black Molly yabanda alg/yosunlarla beslenen bir balık türüdür; akvaryumlarda filtreli ortamda ve yem ile beslenerek yaşamaya alışkın olsalar da, kova-saksınıza kısa sürede uyum sağlayacaklar, çoğalacaklar, tüm salyangoz, larva, sinek ve oluşumunu ne yapsanız engelleyemediğiniz yosunları keyifle ve kararlı bir şekilde temizleyeceklerdir. Onları "hiçbir zaman" yemlemeyeceksiniz, inanın hiçbiri açlıktan ölmeyecek, kova-saksınızdaki ekosistem onların yaşaması için gerekli besini oluşturacaktır. Yemlerseniz, hazır yemek bulabildikleri için akvaryum alışkanlıklarına dönerek ekosisteme gerekli faydayı sağlayamaz olurlar. Bu arada siz de onlara müdahele etmeyecek, saksıdan fazla yosunları temizlemeyecek, elinizi kovaya daldırarak onların sistemine zarar vermeyeceksiniz :) Ben, ilk birkaç gün, hepsinin ters dönüp suyüzüne çıkacaklarından yüzdeyüz emin olarak, mini ekosistemimin başında bile bekledim, ama Mollyler dayanıklı, kısa sürede uyum sağlayıp çoğaldılar, daha sonra nilüferlerimin yanında yüzen minik minik bir sürü mollylerim oldu ;) Dişi-erkek oranını akvaryumcudan alırken danışabilirsiniz. Benim kova-saksımda yanlış hatırlamıyorsam 2 erkek/ 4-5 dişi alıp atmıştık. Kova-saksının boyutlarını burada görebilirsiniz. Kısa sürede çoğaldılar ve genç nesil zamanla eski neslin yerini aldı. Balıkların dışkıları ve ölen balklar ise doğal gübre olarak kova-saksıda nilüferlerime besin oluşturdular. Akvaryumdan getirdiğiniz mollyleri önce torbaları ile birlikte kova-saksınızın içindeki suya bırakmalısınız, bu sayede balıklar içine girecekleri suyun soğukluğuna yavaş yavaş alışacaklardır. Bir saat kadar sonra balıklarınızı torbadan çıkartarak (akvaryum suyunu saksıya eklemeniz tavsiye edilmez, çeşitli hastalıkları taşıyor olabilir) kova-saksınıza yavaşça bırakın. Balıkların rendi siyah olduğu için onları tekrar nadiren görebileceksiniz ;) Dilerim bu başlıkta benim de biraz katkım olmuştur. Bu mini ekosistemi çok uzun zaman keyifle izledim, hem gece, hem gündüz açan nilüferlerimin birini kapanırken, diğerini yanında açarken, birinin muhteşem kokusundan diğerininkine geçerken, çiçeklerinin yanında minicik balıklar atlayıp yüzerken izlemek kadar huzur ve keyfi çok az şeyde bulduğumu söylemeliyim. Vazgeçmeyiniz!! Havuz-gölet-kova-saksı-küvet-tanker-yoğurt kabı-pet şişe vs. içinde sevgi yetiştirmek istediğiniz heryerde bitkilerin de size sevgiyle döneceklerine inanıyorum. Saygılarımla. Not: Balıklarım ve nilüferlerim, Antalya'da, kış mevsiminde, saksının üzeri sera misali kapatılıp, rüzgar almayan bir noktaya çekilerek 2 yıldan uzun süre hiçbir kayıp olmadan yaşamlarını sürdürmüşlerdir. |
Baykol, çok teşekkürler deneyimleriniz için.
|
3 Eklenti(ler)
Sevgili Niluferciler,
Bakiyorum da kovada nilufer isi baya ilerlemis, olumsuz tepkilere ragmen. Bu sene kacinci senesi artik hatirlamiyorum ama hic bakim yapmadan bu senede ciceklerini esirgemedi sagolsun. Aslinda ben o kabi kaktuslerime yagmur suyu biriksin diye oraya koymustum ve yinede o amacla kullaniyorum. Bu sene yine birsuru yavru verdi ama malesef atmak zorunda kaliyorum. Kova icinde nilufer yetisir mi tereddutu kalmamistir umarim kimsede, bunca ispattan sonra. Iste benimki; |
Sn.Uyar11, gözlerimiz yollarda kaldı:))
Size sormak istediğim bazı noktalar var, lütfen. -Tohumlanma sürecinde hiç müdahale ettinizmi? -Eski çiçek kapandıktan sonra aynı sudamı kaldı.? -Tohumları dışarı kendisimi attı yoksa siz tohumlar jelatin gibi bir şeyin içinde belirdikten sonra, etrafından ayıkladınızmı? -Bu arada su tazeleme falan yaptınızmı? Cevaplarınız ve varsa ilave bilgileriniz çok makbule geçeecek. Teşekkürler |
Alıntı:
Oncelikle belirteyim, vaktimin kisitli olusu nedeniyle cogunlukla kaktusler bolumune ugrayip cikiyorum. Cok nadir, boyle vakit buldukca ugrayabiliyorum diger konulara. Sorulariniza gelince; Tohumlanma suresince, sadece cicek actiginda ve polenler olustugunda, elimle suni dollemeyi yapiyorum, yani polenleri disi organin uzerine ulastiriyorum. Eski cicek kapandiktan sonra, hic bir mudahalede bulunmuyorum. Eger curumus ve sap govdeden ayrilip, su uzerine cikmissa, alip atiyorum. Tohumlar kendiliginden su yuzeyinde yuzmeye basliyorlar, eger toplayip atmamissam baharda kendliginden cimleniyor. Butun bu olanlar, ayni kabin ve suyun icinde.Sadece, kaktuslere buradan su verdigimde eksilme olmussa takviye yapiyorum. Cogu zaman da yagmur suyu ile kendiliginden dolup tastigi bile oluyor. Tek bildigim, tohumlar su yuzeyine ciktiginda, **** olgunlasmis kapsulun icinden, su yuzeyine dagilmadan cikarilip kurutulursa, kuru olarakta saklanabiliyor ve istendiginde su icine atilarak cimlenme saglaniyor. Tohumla yetistirme uzun surdugunden sadece melez elde etmede kullanilan bir yontem. Butun bildiklerim bunlar. Saygilar, |
Çok teşekkürler sevgili uyar11.
Netten bir çok bilgi okuyoruz ama sizin gibi birebir yaşayanlardan alınan bilgiler çok daha faydalı oluyor. Evet, rizomlardan çoğaltmak çok daha kolay ve garantili ama tohumun da verdiği heyecan var. Şu ana kadar ben elle döllendirme yapmamışdım, yarından itibaren deneyeceğim. Bir yerde okumuşdum, kendi kendine döllenen çiçekler kapandıktan sonra batarken sapları spiral bir şekil alırmış diye. Ben de sapı düz olanlara değil de spiralleşenlere yönelmiştim. Kıymetli deneyimleriniz için çok çok teşekkürler. |
Alıntı:
|
nilüfer ve diger su bitkileri benim yıllardır süren bir tutkum ancak uzun zamandır hayalini kurdugum bahce havuzumu gecen kasım ayında esim ve kayınvalidem ile beraber yaptık. Cift kademeli olarak insa ettigimiz havuzumun 60 cm ve 1 metre derinliği mevcut. 2 ay önce içine golden topladığım bir kac bitkiyi koydum ama yasatamadım . gecen hafta da 4 tane japon baliği ve bir adet koi balığımı aldım simdi havuzun icinde mutlu mutlu yuzuyorlar aileye birde kurbaga katıldı ama havuzumda bitkiler gormek istiyorum. ne tür bitkiler onerirsiniz? ayrıca havuz dibinde ve kenarlarda sarımtırak yosunlar oluşuyor bunlardan kurtulmanın yolu nedir?
|
Sayın ashtead,
5-6 aylık havuz tecrübemle kendi deneyimlerimi aktaracağım. Su altına ve su yüzeyine konabilecek bitkiler yurdumuzda biraz kısıtlı. Rahatlıkla bulabilecekleriniz arasından benim bildiklerim: Nilüfer ( olmazsa olmaz, çok büyük bir keyif, önceki mesajlarda resimleri, bakımları ve temin edebileceğiniz bazı yerler yazılı.) Su mercimeği ( Balıklarınız taze salata niyetine keyifle yerler, dışarıda bir kapta tutacağınız bir miktar ile ilave üretim yapabilirsiniz) Su marulu Su Kannası Su sümbülü Japon şemsiyesi ( papirüs, iç mekanlarda yetiştirilenlerle aynı) Su teresi ( ben de arıyorum, çok yayılgan olduğu söyleniyor) Forumdaki sucul bitkiler bölümünde daha başka çeşitler bulabilirsiniz. Havuza misafir olan kurbağalarla ilgili olarak da forumda çeşitli mesajlar var. Yakında sayıları artabilir. Çeşitli türde yosunlar ve bunlara karşı önerilen çok çeşitli uygulamalar var. Yine süs havuzları bölümünde detaylarını bulabilirsiniz. Esasında yosunlaşma suyun olgunlaştığının da göstergesi. Ben önerilen çeşitli tedbirler arasından, normal havalandırma ve filtrelemenin dışında, olayı tamamen kendi akışına bırakmayı ve ortamın kendini düzenlemesi seçeneğini yeğledim şimdiye kadar. Su dolumundan ve balık/bitki ilavesinden iki ay sonra suyun 1 cm altı bile gözükmüyordu. Son 2 haftadır dibi dahil her tarafı görülür oldu, ileride daha berraklaşabileceğini zannediyorum. Sucul bitkiler ve süs havuzları gibi ilgili başlıkları kullanarak daha fazla detay istediğiniz hususları sorarsanız, deneyimlerimi aktarabilirim. Selamlar |
1 Eklenti(ler)
Bugün İstanbul-Güneşli Pratiker'de gezerken nilüfer gördüm fiyatı ise çok cazipti 40 ytl ve kargo masrafına nisbeten 9.99 ytl ye satılıyordu.Başka bir dilek dilesem olacakmış.;).Pembe ve beyaz renk aldım.Kutunun içinde nilüferler yaprak bitinden görünmüyordu.Nazikçe dallarını yıkayıp nilüferleri temizlemeye çalıştım.
Pembe olanın üzerinde -40 / -120 cm, beyazda ise -60 / -100 cm yazıyor.Bunun manası azami ve asgari dikilme derinliğimidir?Eğer böyle ise bir havuzum olana kadar 50cm derinliğindeki çöp bidonlarından birine dikmek zorundayım.Bir sakıncası olurmu? Bu mevsimde satıldığına göre tutar gibime geliyor.Eminde değilim.Sizce tutarmı? Bitkiyi bu hali ile suyun içine bırakıvereceğim.Dibe çökecek.Yaprakları suyun üstüne çıkmazki.Nasıl olacak?Yeni yapraklar çıkana kadar, eski yapraklar yani yeni yapraklara besin sağlayacak yapraklar suyun içinde çürümezmi? Nilüfer fidelerim bunlar; |
Daha tecrübeli bir arkadaşımızın önerilerini beklemenizde yarar var.
Benim kendi deneyimime göre, mevcut yapraklar su seviyesine ulaşacaktır, çürüseler bile yerine gelenler daha kuvvetli oluyor. Tabii tam ve uzun güneş alan bir yere yerleştirmeniz gerekir. Resmi görünce içim kabardı; ben olsaydım şimdiye kadar çıkarıp köklerine bakmış, çürümüş kökleri kesmiş, eğer toprak içinde boncuk boncuk gübre göremezsem, çiçekli bitkiler için satılan, yavaş çözülümlü granüle gübreden balçığın içine yerleştirmiş ve belki de fotoğrafda gözüktüğü gibi, eğer ortaya çıkacak rizomda ikinci bir üretken bölüm var ise (her nekadar ilk baharda yapın dense de) onu da ayırıp başka bir kaba koymuş olurdum. Size bütün bunları yapmanız lazım demiyorum, benimkiler sadece deneyim, ben yaptım oldu:)) Yalnız bol güneş şart, belirtilen su derinlikleri de gelişmeyi çabuklaştırır. Başarılar dilerim |
Sayın eylems , o rakamlar azami su derinliğini gösteriyor.Bence havuzu beklemeden derhal saksılarıyla beraber kovalara yerleştirin .Riske girmenizi tavsiye etmem.
|
Sn. Eylems,
Su bitkileri konusunda beş yıllık tecrübem var ve şunu söylemek isterim ki sn. Ephesos'un söylediği gibi o nilüferleri hemen suya koymalısınız, yaprakları suyun altında kalsın hiç önemli değil o yapraklar iki günde suyun yüzeyine erişirler merak etmeyin.Yalnız saksı toprağının üzerine varsa ince mıcır koyarsanız saksıyı suya indirirken toprak kaybı yaşamazsınız ve suyunuz aşırı kirlenmez, varsa balıklar da saksı toprağını boşaltamaz böylece |
arkadaslar dun havuzun suyunu boşaltıp tekrar doldurdum ve küçük japon balıklarım sabaha ölmüştü. Koi balığım hala yaşıyor. Havuzu kademeli olarak doldurdum. ilk once 20 cm kadar. 1 saat sonra balıkları içine attım. Doldurma işlemini 15 saatt yayarak yapmıştım. Balıklar en son cok hareketlilerdi. Sizce nerde hata yaptım?
|
Sayın Tugo,Ephesos ve Oceanheart, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.Bugün deniz kenarından ufak taşlar ve birazda kum alıp kovanın altında zemin oluşturmaya çalışacağım.Nilüferler balçık gibi bir çamurun içinde.Çok yapışkan bir çamur.Nilüferlerimin köklerini bu balçıktan kurtarayımmı?**** birkaçgün bekleyip bu sıkışık ve yapışkan balçığın çözünmesinimi bekleyeyim?Birde sizce nilüferim bu mevsizmden sonra çiçek açarmı?
Saygılarımla. |
Nilüfer, özellikle balçıkda yetişir. Kuvvetli ve uzun süreli güneş görürlerse Ekim- Kasıma kadar açtıklarını okuyorum. Benimkiler henüz ard arda açıyorlar.
Deneyim olması açısından, kovaya koymadan önce kök ve rizomuna bakmanızı, çürük kökleri ayıklamanızı tavsiye ederim. Zarar vermezsiniz, merak etmeyin. |
Nilüfer yaprakları kovanın üst yüzeyine ulaştılar.Hatta yeni yaprak açıyorlar.Fide görüntüleri çok kötüydü.Şimdi eski halinden eser kalmadı.Webcam i kovanın yanına **** kovayı buraya getiremediğim için görüntüleyemiyorum.:(
Bauhausede nilüferler için granül biçiminde az salınımlı gübre aradım ama tam bir bilgi alamadım.Acaba marka **** gübrenin ismini verebilirmisiniz? |
Ben de çok aradım bulamadım. Üretici gül ve diğer çiçekli bitkiler için olan granüle gübreleri tavsiye etti. Vilmorin kullanıyorum.
|
Arkadaşlar merhaba benimde nilüferler hakkında bit kaç sorum olacak.Geçen sene aldığım üç tane nilüferden biri çürüdü kalan ikisi şu an yaprak veriyor ,birinin yaprakları diğerine göre daha ufak ve sapları daha ince ,nilüferleri kovada yetiştiriyorum hiç çiçek almadım yapraları bir süre sonra erimeye ve çürümeye başlıyor bunun sebebi ne olabilir nasıl bir gübre kulanmalıyım?
|
Alıntı:
Seneye tohum satışları ile birlikte, toptan alacağım yavaş salınımlı gübreleri perakende olarak paketleyip satmayı da düşünüyorum. Yavaş salınımlı bu gübrelerler bitkileri yakma, sürekli gübreleme, dengeli gübreleme, vs.. gibi sorunlardan kurtulmuş ve emek kaybını engellenmiş oluyor. |
Alıntı:
Koiler daha büyük olduğu veya bağışıklıkları daha kuvvetli oldukları için ölmemiş olabilirler. Balıkların ölmesi dışında eğer klor yüzündense, havuzdaki bakteri düzeyindeki canlı hayatı da öldürmüş olarak ekosistemi bir süreliğine sekteye uğratmış oluyorsunuz. Ben havuzu doldurmak için dinlendirme yapacak depo olmadığı için; yapı marketlerden satın alarak yaptığım reçine ve aktif karbonlu kartuşlu su arıtma ile bu sorunu gideriyorum. |
Praktikerlere çeşitli renklerde topraklı olarak nilüferler gelmiş ilgilenen arkadaşlara duyurulur.
|
Alıntı:
Gübre bilgisi için çok teşekkürler. Bu arada bir sorum olacak, nette çok aradım bulamadım, belki sizin bilginiz vardır. Bende 7 saksı nilüfer var, çiçeklenmelerinin iyi olduğunu sanıyorum. Mayıs ayından beri toplam 62 adet çiçek açtılar. Ancak son bir aydır hem çiçekler küçüldü hem de kestiğim eskimiş yaprakların yerine çok daha az sayıda ve de gittikçe küçülen boyutlarda yaprak verdi. Yapraklar daha önce havuzun yarısını kaplarken şu anda beşte birini falan kaplıyorlar. Benim aklıma gelen ihtimaller; -Şubat ayında suya koymadan önce saksı büyültürken içindeki granül gübreler biraz zayi olmuşdu, şu ana kadar gübre ilave etmedim? - Havaların çok ısınmış olması ve havuzumun tam gün güneş görmesi? - Rizomların yaşlı kısımlarının faaliyetlerini yavaşlatmaları ve küçük çiçek ve yaprakların yeni, genç rizomlardan geliyor olmaları? Veya sizin aklınıza gelebilecek başka bir husus varmı? Tekrar teşekkürler. |
Alıntı:
|
Sadece yorulmuşlar , çürüme olmadıktan sonra problem yok.Kendilerini toparlarlar merak etmeyin.
|
Sn.Karınca 70 ve Sn.Ephesos,
Çok teşekkür ederim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025