![]() |
Yücel bey ,
üzerin de bir tomurcuk var sanırın bir iki güne kadar açar.Cevabınız için teşekkür ederim, ben bir dere aramaya başlıyayım :) |
Bu aralar sivrisineklerden korkuyoruz. Geçen gün nilüferlerin yapraklarına bakarken küçük canlılar gördüm . Sivrisinek yarusumu diye düşünürken örümcek tarzı bişeyler çıktı ortaya. Şu anda da bütün yaprakları kapladı gibi.
|
1 Eklenti(ler)
Tropikal (nonhardy) nilüfer saksıda yaşamaktan memnun.Saksıyı paylaştığı hardy nilüfer çiçek açmazken tropikal 4. kez çiçek açtı.Seneye yeni türleri getirtip daha büyük bir kapta yetiştirmeyi düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Kırmızı
|
herkese merhaba,
Benim terasımdaki nilüferlerim ile ilgili bir sıkıntım var: 2 yıl kadar önce koçtaş'tan aldığım iki nilüferi (biri koyu pembe diğeri sarı) bir heves 60-70cm derinliğinde iki büyükçe saksıya içlerine su ve çakıl taşı doldurarak terasıma yerleştirdim. ilk etapta su berraktı ve bitkilerim yapraklarını rahatça büyütüyorlardı. kış geldi ikisini bir saksıya(saksı diyorum ama havuz demek daha mantıklı olabilir sanırım) koyup içeri aldım, 2 yıldır bitkilerim tüm uğraşlarıma rağmen çiçek açmadılar, her kış içeri alıp her bahar dışarı çıkarıyorum, son halleri 1 m çapında 30cm derinliğinde bir leğende, çamur haline gelmiş bulanıklığı bir türlü geçmeyen, çiçek açmayan üstelik siyah iribaşa benzer(ama iribaş değil) garip bitki yiyen böceklerin olduğu bir durumdalar. yapraklar buna rağmen hala sağlıklı, bitkilerime daha fazla işkence etmeden onları nasıl rahata kavuşturup çiçek açmalarını sağlayabilirim? şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim |
2 Eklenti(ler)
Tropikal (non hardy ) nilüfer İstanbulda açmaya devam ediyor.Bu bitkinin rizomunu kile değil de yavaş eriyen gübre çubuğu ile birlikte diatomite gömmüştüm.Çok olumlu gelişim elde ettim.Bu türü kışın dondan korumak için eve almak gerekecek.
|
Çok güzelmiş.Kokusu var mı?Ona iyi bakın.
Güle güle büyütün. |
Her ne kadar bu başlıkta tanıtılan nilüfer türlerinden farklı olsa da (tropikal) maalesef kokusu yok sayın Oğuzhan.Açıkçası kokulu nilüfer var mı bilmiyorum.İlginiz için teşekkür ederim.
|
Kokulu nilüfer türleri var.Bende bir tane var .Yavru ağzı-beyaz karışımı renginde ...
|
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim sayın Oğuzhan.Nilüfer konusunda bilgim ve ilgim sınırlı daha çok deneme amaçlı olarak bu türü getirtmiştim ve büyükçe bir saksıya bile uyum sağladı.Kışın eve almak gerekiyor.Sizdeki nilüfer hardy mi non hardy mi ? kokusunu tanımlayabilir misiniz ?
|
Aynı ben de deneme amaçlı aldım.Fazla bilgim yok.Beyaz ve kokulu olan var.Kokulu olan biraz gardenya biraz limon çiçeği kokusunda.Kokulu olan çok tür varmış.
|
tohumdan lotus...
4 Eklenti(ler)
Buda benim tohumdan yetiştirmeye çalıştığım lotusum arkadaşlar. yaklaşık bir ay kadar önce fotograflamıştım..
Eklenti 179313 Eklenti 179314 Eklenti 179315 Eklenti 179316 |
Sizi tebrik ediyorum, çünki bukadar küçük saksıda yetişebildiğini bilmiyordum, sağlıkla çiçeklerinide görmenizi dilerim.
|
Teşekkür ederim sn delete61 gerçekten isteyince biraz ilgiyle neler yapılamıyorki :)
inşallah çiçeklerinide görürüm dediğiniz gibi belkide tohumlarını bile :) şu günlerde havalar biraz soğumaya başladığı için yaprakları yok olmaya başladı suda yavaş yavaş çürüyorlar ama heralde gelecek bahara asıl gür yapraklarını görebilirim diye tahmin ediyorum. Havalar birazdaha soğumaya başlayınca kapalı balkonum var oraya alıcam tohumdan bu sene filizlendirdiğim için geceleyin don olup zarar görmesini istemem. |
Çok sevdiğim hayran olduğum bir çiçektir.Kızım da çok seviyor.Tohumdan yetiştirmenin zor olduğunu duymuştum.İzmir'de aradı ablam köklüsünü ama çok para istemişler vazgeçtik.Hem mevsimi de değilmiş yazılanlardan onu anladım.Baharı bekleyeceğiz çaresiz.
|
sn yeşilçay eğer alabiliyorsanız tabi köklü olarak satın alın daha garantili olur hem fazla uğraşmış olmazsınız. Ama bence tohumdan yetiştirmekle alakalı olan yazılarımız okuyupta gözünüz korkmasın inanın çok kolay filizleniyor başlangıçta biraz ilgi ve çaba sarfetmeniz lazım sadece okadar gerisi kendiliğinden gelişiyor.Birçok tohum satıcısı firma lotus çiçeğinin tohumlarını birkaç adet olarak satar bu nedenle illaki mevsiminde denerseniz başarılı olursunuz diye düşünüyorum ve herzaman bir çiçeği tohumdan yavaş yavaş yetiştirmek çok çok keyiflidir hele birde çiçek açtı mı o güzelliği seyredip kokusunu hissetmek bambaşka bir keyif verir çiçek sevdalılarına....
|
Sn arnavut biberi,yazdıklarınızla bana cesaret verdiniz.Dediğiniz gibi tane ile satılan tohum firmaları buldum.Tohumdan yetiştirmek de işin en keyiflisi.Buna en çok kızım sevinecek.Yanına de birkaç balık atarsak değmeyin keyfine.
Saygılar |
sn yeşilçay inanın başarılı olacaksınız tohumdan bende inanıyorum. yalnız acele etmeyin havların ısınmasını bekleyin tohumları çimlendirmek için. sizde aşama aşama paylaşımda bulunun takip edelim bizlerde. yalnız birde balık koyacaksanız mutlaka minyatürde olsa havuzunuz olmalı bendeki gibi bir saksı içerisinde balık pek olmaz diye düşünüyorum :)
umarım kızınızla birlikte lotus çiçeğine kavuşursunuz. |
Zaten küçücükte olsa bir havuz niyetimiz var.Saksı içinde balık hiç düşünmemiştim.Tabi ki sizlerle aşamaları paylaşırım.Büyük bir zevkle.
|
tekrar merhaba,
aşağıdaki sorularımı cevap alamadığımdan bir kez daha tekrarlıyorum, acaba bana yardımcı olabilecek birileri var mı? nilüferlerle ilgili başlıklara da baktım ama cevabı bulamıyorum? deneyim sahibi birinden yardım isteyebilir miyim? yakınlardaki çiçekçilere sorduğumda, ya da büyük çiçek marketlerine gittiğimde nilüferi nergis anlayıp bana nergis soğanını nasıl ekeceğimi anlatanları da gördükten sonra tek ümidimin bu forum olduğuna bir kez daha karar verdim... Alıntı:
|
Alıntı:
2- 30cm su derinliği çok yetersiz, en az 60/70 cm olmalı. 3- koyacağınız kabın enaltına hayvansal gübre karışımlı toprakla doldurun, nilüferinizi dikin sonra üzerini çakıl ya da kumla 5cm kadar kaplayın. 4- bulabiliyor iseniz kabı yağmursuyuyla doldurun, bulamıyor iseniz kireçsiz su kullanın. 5- 60/70cm derinliğinde 40cm çapında bir kap ancak bir nilüfere yeter ona göre kapları ayarlayın. 6- kışın balkonda ya da açık terasta kalan nilüferlere bir şey olmaz, doğal ortamlarında buz tutan göllerde bile yazın yeniden canlanırlar. Bundan yola çıkarak nilüferlerin dinlenme peiyoduna ihtiyaçları vardır diyebiliriz.(tropik türler hariç) 7- eğer kabın içerisi ve nilüferinizin yaprak sapları yosun tutuyor ise akvaryumcularda satılan bir alge giderici muhakkak kullanın. |
formu okudukça heveslendim bende istiyorum nilüfer yetiştirmek.ankara şartlarına uygun gibi görünüyor.yaz kış dışarıda kalabilecek durumda dimi,yoksa yanlışmı anladım ben.cevabınıza göre bende alıcam.
|
Arkadaşlar merhaba,
Bursa'da oturuyorum ve uzun süredir aradığım nilüfer köklerine en sonunda Kayseri'de ki bir çiçekçinin yurt dışından getirtmeyi kabul etmesi ile ulaşabildim. Çok uzun zamandır yetiştirmeyi hayal ettiğim bir bitkiydi elime bir saksının içinde kile gömülmüş haldeydi ben onları saksıdan çıkarıp kil kalıbı ile bir leğene kil seviyesini geçmeyecek yaprakları dışarıda kalacak kadar suyun içine koydum ama sanırım yanlış bişi yaptım ayrıca gelirken paketleme itibariyle yaprakları çok zarar görmüş köklerinin kilin altında olduğu umuduyla yaklaşıp onları yaşatmaya çalışıyorum ama yaşatabilmek için acil yardımınıza ihtiyacım var bu konudaki deneyimli arkadaşlardan acil yardım talep ediyorum gerekirse gtalk ya da telefon aracılığıyla da görüşebiliriz bana nilüferlerim ölmeden yardım ederseniz sizlere minnettar kalıcam şimdiden teşekkürler... |
Sayın Hanndan,
Nilüferler doğasına uygun su koşulları sağlanırsa Ankara'da yaşıyor. Benim geçen yıl havuza bıraktığım Nilüfer kışın buzun altında kalmasına rağmen şimdi yeni sürgünler veriyor. Yakında Bauhaus'a Nilüferler gelir. Beğendiğiniz bir türü seçip Ankara'da bakabilirsiniz. Sayın Fairyorange, Nilüferi kiliyle beraber çıkarmanız iyi olmamış. Ayrıca su seviyesinin toprak seviyesinin oldukça üzerinde olması lazım. Yapraklar yukarı doğru gelişiyor. Ne kadar derin su varsa yaprak sapı o kadar uzuyor ve yaprak büyüklüğü artıyor. Su seviyesini yükseltin ve kilin dağılmasını engelleyin. Endişelenmeyin, yeni sürgünler gelecektir. Nilüfer yumrulu bir bitki. Yumrular zarar görmediği ve kurumadığı sürece ölmezler. |
Sayın k_donmez
İstanbul Bauhaus'dan 10 gün önce aldığım, sonradan perlit içinde olduğunu öğrendiğim 2 adet nilüferim var. Bana satarken direk suya koyun dediler güvenemeyip üzerinde ithalatçısı olduğunu gördüğüm yalovadaki firmayı aradım. Firma yetkilisi bayan 13 lük saksı içinde gübre ve toprak karışımına dikip öyle suya koyun dediler. Öldürürüm korkusuyla hala dikimi yapamadım. Sizin öneriniz nedir acaba. Ben terasımda saksıda yetiştireceğim. Saksı boyutu ne olmalı ve nasıl bir toprağa ekmeliyim. |
K Donmez cevabın için çok teşekkür ederim ama Bers in sorduğu soruya vereceğiniz cevabı bende merakla bekliyorum içerisine koymam gereken saksı büyüklüğü ne olmalı?
|
Nilüferler saksıları ile birlikte suya gömülürler. 1/2 humus + 1/2 bahçe toprağı onların sevdikleri topraktır. Yumruları ve toprağı koyduktan sonra üzerine 1 parmak kalınlığında temiz küçük çakıl yerleştirebileceğiniz bir saksı boyutu kullanabilirsiniz. Yumrular ürerler, saksıyı buna göre hesaplayın. Benim kullandığım saksı 15 cm çapta bir saksı. Aşağıdaki linkte kova leğen birleşiminden oluşan bir havuz modeli de görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=163 Bunların yanı sıra bu başlığı dikkatle incelerseniz tüm sorularınıza cevap alırsınız. |
İlgin için tekrar teşekkürler k donmez, görüşmek dileğiyle.
|
1 Eklenti(ler)
Baharla birlikte toprağı yenilenen Nilüfer yapraklarını uzatmaya başladı. Su seviyesi düşük kaldığı için iri ve güzel yapraklar oluşmuyor. Bir çare bulmak lazım.
|
Arkadaşlar ,tohumdan nilüfer üretmeye çalışıyorum, 15 gündür suda tohumlar çatladı yeşili filizi görüyorum ama hala çıkmadı sadece gözüküyor o kadar. su yüzüne çıkması bu kadar uzun sürer mi yoksa ben mi bir yanlışlık yapıyorum...
|
Acaba suyun içine eklemem gereken birşeylermi var?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben ebaydan aldım, hatta geçen sene almıştım :rolleyes: Ama zamanı geçti diye şimdi çimlendiriyorum. Yanlız şöyle bir sorun var bütün talimatları uyguladım suda beklettim sonra o kalın kısmını nazikçe soydum 4 tohumuda bu şekilde yaptım çimlenmedi hatta biri çürüdü:( Fakat bir türlü soyamadığım kabu çok sert olan bir tohum vardı , dedimki aman bu kalsın böyle o şekilde duruyordu unutmuşun, hatta buraya yazdım çimlenmedi diye. Bugün baktım fincanda yeşil bişey var bune diye bi çektim meğer nilüfermiş :) Çooookk mutluyum şuan bundan sonra talimatlara uymayacağım o çıkacağı varsa demek o sert kabuktan bile kendi kendine çıkıyormuş şimdi 4 tohumum yazık oldu bakalım yinede atmadım belki çıkar ;) |
2 Eklenti(ler)
İşte filizlenen nilüferimyuppiiiii :D
Eklenti 211929 yanındanda minik filizi görmeye başladım:dilli: Eklenti 211930 |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 211931Buda çimlenemeyen nilüferim :( 2 günde bu yeşili gördüm ama daha sonrasında hiç bir gelişme yok :( bir tanesi tamamen öürüdü zaten... Umarım bunlarda filizlenir...
|
Bu arada nilfer diyip duruyorum ama benim çiçeklerim lotus, ikisi farklılar sanırım...
|
2 Eklenti(ler)
Bauhause'dan alarak paludaryuma ektiğim nilüferler.
Biri Nymphaea Red, diğeri Nymphaea White. Cinslerine dair daha fazla bilgim yok şuan. Red olan daha hızlı adapte oldu yeni ortamına. Su yüksekliği alçak (35 cm) ama su yüzeyi nispeten geniş olduğu için sorun çıkmayacak sanırım. Sabırsızlıkla çiçek verecekleri günü bekliyorum :) Eklenti 212502 Eklenti 212503 |
Tohumunu nerden bulabiliriz. Ankarada satılan bir yer varmı ?
Kargo ile gönderilen bir yer varmı ? Güvenç göletinde yetiştireceğim |
1 Eklenti(ler)
2011 in ilk nilüferi
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025