agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Nilüfer (Nymphaea sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/1666.htm)

kaktüs 20-04-2009 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kinidos (Mesaj 182125)
Sayın arkadaşlar; ben yeni bir üyeyim. En az sizler kadar meraklı olduğum için, nilüfer (lotus ve water lilies) konusunda çok iyi bir kolleksiyonum var. Sizlerle paylaşmaya açığım. Bu arada "ebay.com" sitesinde tohumlar satılıyor. Çimlenme oranları düşük olsa da olmayan cinsler için denemeye değer.

Not 1: Penolope arkadaşımın uyarısı üzerine yazımı düzeltmeye çalıştım. Ama şunu bildirmek isterim ki hayatım boyunca tek sıkıntı çektiğim şey yazım kurallarını bir türlü uygulayamamamdır. Ama gayret edeceğim.
Not 2: "troical water lilies (ki bu gurupta da iki katagori var; gündüz çiçek açanlar ve gece çiçek açanlar) " katogorisinde 22 renk bitkiye sahibim. (Özellikle de ağırlık mavi ve mor renkler üzerinedir.)
Örneğin Nina, Bagdad, Blue Capensis, Blue Star, Colorata vs.

Buralardaysanız bitkilerinizin fotoğraflarını paylaşabilir misiniz? Sucul bitkilerin çeşitliliğini görmek açısından çok güzel olurdu.

kaktüs 20-04-2009 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi otugay (Mesaj 384518)
Sayın Buket Aknar,

Sanırım sizin havuzunuzdakiler alg. Algleri arttıran güneş ışığı, sudaki organik besinler ve oksijen azlığıdır. Sizde suyu gölgeleyecek nilüferler olduğuna göre suya oksijen veren bitkiler koymanız lazım. Yaklaşık yüzey alanının üçte biri kadar alanda olmalı. Alglerin çok olması nilüferleri öldürmez ancak yaprakların açılmasını engelleyerek rulo gibi kalmasına sebep olabilir. Bu durumda elle temizleyebilirsiniz.
Selamlar,

Suya oksijen veren bitkiler konulması şart mı? Manuel olarak alglerle mücadele edilse mesela??

Ya da bitki koymayı tercih edeceksek örneğin bunlar nelerdir? Nilüferler suya oksijen veren bitkilerden değil mi?

otugay 20-04-2009 22:03

Sayın Kaktüs,
Algleri manuel olarak toplamak oldukça yorucu bir iş, hiç kazanılamayan bir mücadele denilebilir.
Suya oksizen veren birçok tür var ve bunlar su altında yaşıyorlar. Dikkat edilmesi gereken birçok sucul bitki gibi bunlar da istilacı olabiliyor.

ephesos 20-04-2009 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 403503)
Sn ephesos... Sizin nülüferin yaprakları ufak ufak sanırım. Kovaya adapte oldukları için mi acaba?

O kovanızın yapımını nasıl gerçekleştirmiştiniz. Ne tip bir yapıştırıcı kullanmıştınız.
Terasta / balkonda nilüfer sahibi olabilmek çok güzel birşey.

Bir de mayısta çiçekleniyor demişsiniz. Mayıstan itibaren yılboyu çiçekleniyorlar mı? (Yani kışa kadar) Yoksa Mayıs ayı içinde çiçeklenip sonrasında gene duruluyorlar mı?

Yapraklarının küçük olma nedeni daha olgunlaşmamış körpe yapraklar olmalarından.

Büyük bir kova ve geniş, derince bir leyen aldım, leyenin altkısmını dikkatlice kovanın ağzına denk gelecek şekilde kesip çıkardım, sonra sayın preacox'tan aldığım würth (ismini yanlış hatırlamıyor isem) slikon benzeri metal parçaları yapıştırmakta kullanılan suya dayanıklı mukavementi yüksek yapıştırıcıyla yapıştırdım.

Yeterli miktarda yaprak oluşumunu tamamladığında ki bu mayısta anca olur açmaya başlayacak, eğer yeri geniş olursa kışa kadar 3/4 kere belki daha fazla çiçeklenebilir. Bende enfazla 3 kere oluyor, ilk çiçeklenmesi genelde ikitane birden oluyor.

tugo 20-04-2009 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 403584)
Ya da bitki koymayı tercih edeceksek örneğin bunlar nelerdir? Nilüferler suya oksijen veren bitkilerden değil mi?

Nilüferler, yanılmıyorsam sadece yapraklı dönemlerinde bu işi yapıp nitratı tüketiyorlar.

Diğer birçok tür var Sn.Otugay'ın dediği gibi, suyun altında yaşayan. Akvaryumcular bu konuda daha şanslı ama benim gibi, dibi linerle kaplı havuzlarda su altında yaşıyan bitkiler görüntü vermiyor. Mesela akvaryumcuların "egeria densa" dedikleri bir bitkiyi ben bir sene havuzun içerisinde tuttum, hakikaten çok işe yarıyorlar, ayrıca kümelerinin içerisi kışın balıklara da sığınak oldu ancak şimdi topladım ve file torbalara koyarak havuz kenarlarında sallandırıyorum. Arada sıra temizlediğim de ne derece yararlı oldukları belli oluyor.

Onun dışında, çıplak kök Japon şemsiyeleri inanılmaz yararlı, algeleri kendi etrafında topluyor.

Esasında benim havuzun bir köşesi laboratuvar gibi oldu, bulduğum bitkiyi oraya çıplak kök koyup deniyorum. Köklenirlerse eğer, nitratı kullanıp, algeleri köklerine topluyorlar. Mesela, orman sarmaşığı hedera'nın küçük yapraklı bir türü var. Kesik ucunu suya daldırdığınız zaman kökleniyor, havuz dışına uzattığınız gövdenin geri kalan kısmı da toprağa tutunuyor.

Su arıtması için bol bol bitki çok gerekli.

kaktüs 21-04-2009 08:12

Sizlerin çalışmalarını izlemek gerçekten çok heyecan verici. Kovada nilüfer olmaz diyenlere rağmen.. :D İnsana cesaret veriyor.. Sn ephesos

sn tugo çıplak kök koyarken, kökü dibindeki çamura gömüyor musunuz? Yoksa suyun üstünde yüzer gibime geliyor bitki...

tugo 21-04-2009 10:03

Çıplak kök olarak bıraktığınız bitkinin tipine, büyüklüğüne göre, bazen serbest yüzer olabiliyor bazen de havuz kenarına bir ip vs ile bağlantı yaparak. Kökleri gelişmiş bir japon şemsiyesi ise kendi başına uygun bir derinlikde durabiliyor. Bahçede olan ismini bilmediğim bazı yabaniler ise suyun üzerinde serbest yüzebiliyorlar.

kaktüs 21-04-2009 10:11

Bunları okuyup insan bahçesinde yapabilecekleri hayalinde canlandırıyor.. Ama sorun bahçeli evimin olmaması :(

Yabanileri havuza siz kendiniz mi koydunuz?

tugo 21-04-2009 11:17

Aklıma yatan yabanileri toprakdan çıkarıp önce havuzun sığ kıyısına koyuyorum, suda köklendiklerini görürsem salıyorum havuza. Bunlar genellikle kendi mevsimlerine göre bir ömür yaşıyorlar, sonra yenileri geliyor yerlerine.

copepod 23-04-2009 00:56

merhabalar
sizlere bir sorum olcak idi. ben nilüfer yetiştirmek istiyorum. bunun için bi gölden almaya calıstım fakat olacak gibi değil nasıl alabilirim ve de sadece yapraklarını alsam köklenir mi?
teşekkürler.

fatmadundar 24-04-2009 10:00

Sevgili copepot, nilüfer yetiştirme merakını anlayışla karşılyorum. Ancak sevdiğimiz çiçekleri doğal ortamlarından sen alırsan, ben alırsam, onlar alırsa...
Nasıl edinme konusuna gelince; forumu daha iyi okursan diğer yetiştirenlerin nasıl bulup sahip olduklarını da görürsün.

copepod 24-04-2009 16:10

öncelikle şunu söylemeliyimki rumuzum copepod başka birsey değil...

peki inceleme yapacağım haklısınız.
çiçek dalında güzeldir haklınız ama kabul edersinizki hergün kırsala gidemiyoruz. ve de o güzel görüntülerle mest olamıyoruz. ne yapmalıyım bunalrdan mahsur mu? olayım.





Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 406246)
Sevgili copepot, nilüfer yetiştirme merakını anlayışla karşılyorum. Ancak sevdiğimiz çiçekleri doğal ortamlarından sen alırsan, ben alırsam, onlar alırsa...
Nasıl edinme konusuna gelince; forumu daha iyi okursan diğer yetiştirenlerin nasıl bulup sahip olduklarını da görürsün.


ephesos 24-04-2009 22:01

www.palmiyemerkezi.com

Nilüfer edinmek isteyenlere...

limon 04-05-2009 22:16

Bauhause da 17 küsür liraya Beyaz ve Pembe renkte Nilüfer satışı vardı.

Önceden yapraksız halde alıp diktiğim sarı ve beyaz renkte Nilüferler ufak yaprak çıkarmaya başladılar, ancak özellikle gece sıcaklığın çok düşmesi sebebiyle gelişimleri çok geç oluyor. Hava ısınır ısınmaz hızlanacağını düşünüyorum. Bir tane de Koyu Pembe renkte alıp yanlarına diktim.

kaktüs 05-05-2009 08:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 413735)
Bauhause da 17 küsür liraya Beyaz ve Pembe renkte Nilüfer satışı vardı.

Önceden yapraksız halde alıp diktiğim sarı ve beyaz renkte Nilüferler ufak yaprak çıkarmaya başladılar, ancak özellikle gece sıcaklığın çok düşmesi sebebiyle gelişimleri çok geç oluyor. Hava ısınır ısınmaz hızlanacağını düşünüyorum. Bir tane de Koyu Pembe renkte alıp yanlarına diktim.

Yakın zamanda mı gördünüz?

kömür 05-05-2009 09:02

Nilüferleri bende dün akşam (04.05.2009) gördüm, beylikdüzü bauhause ta. 17 lira.
Ayrıca karnivorlarda gelmiş, ancak karnivorlar pek iyi durumda değildi, fiyatlarıda 16.5 liraydı.

limon 05-05-2009 16:42

Kaktüs, haftasonu gördüm, çok sayıda vardı.

muratkocak68 06-05-2009 08:09

Merhabalar,,, bahçeye küçük bir süs havuzu yaptım, bauhaus da satılan 300 lt lik bir pratik siyah pvc havuz alarak. Içerisine, suyu oksijenlendirici ve nilüfer bitkisi koymak istiyorum (bu arada bu çiçeğe bayılıyorum, aslında nilüfer yetiştirmek için yaptım) ve bir de acaba mümkünmü bilmiyorum ama içerisine balık ta atmak istiyorum. Acemiliğimi azaltacak bilgilere ihtiyacım var... Güzel bir mayıs diliyorum. ;)

otugay 06-05-2009 10:15

Bu istediklerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz nilüferinizle oksijen verici bitkileri çok yakına koymayın, nilüferlerin gölgesinde kalmasınlar. Balık olarak kırmızı havuz balıklarını koyarsanız problem çıkarmazlar. Su ve sıcaklık konusumda oldukça toleranslılar. Ayrıca sudan sıçrama huyları da yok. Hem balıkları hem de oksijen verici bitkileri akvaryumculardan temin edebilirsiniz.

kaktüs 06-05-2009 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 414362)
Kaktüs, haftasonu gördüm, çok sayıda vardı.

Hmmm bana yakın olanda hiç gözüme çarpmadı :(

limon 12-05-2009 18:05

Nilüferlerimden en son aldığımın yaprakları suyun yüzüne çıktı. Şimdilik 3 yaprak var. Akvaryum yarı dolu, yarın suyunu doldurmayı planlıyorum. Suyun yüzeyinde ufak ufak su çimleri (adını komşum söyledi) belirmeye başlamış.

kaktüs 13-05-2009 08:07

Su çimleri mi :)
Nilüferle beraber mi geldi?

tugo 13-05-2009 11:10

1 Eklenti(ler)
Sezonun ilk nilüferi açtı " Attraction". Diğerleri de yolda.
Eklenti 78147

Dogasever 15-05-2009 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratkocak68 (Mesaj 414786)
Merhabalar,,, bahçeye küçük bir süs havuzu yaptım, bauhaus da satılan 300 lt lik bir pratik siyah pvc havuz alarak. Içerisine, suyu oksijenlendirici ve nilüfer bitkisi koymak istiyorum (bu arada bu çiçeğe bayılıyorum, aslında nilüfer yetiştirmek için yaptım) ve bir de acaba mümkünmü bilmiyorum ama içerisine balık ta atmak istiyorum. Acemiliğimi azaltacak bilgilere ihtiyacım var... Güzel bir mayıs diliyorum. ;)

Gerçi size yanıt vermişler ama ben de deneyimlerimi paylaşmak istedim. Benim de bahçemde küçük bir havuzum var ve Nilüfer yetiştiriyorum. Nilüfer çiçeğini çok seviyorum. Benimki beyaz açıyor. Bundan 10 yıl kadar önce 2 küçük kırmızı balık alıp koymuştum. Balıklardan birini, havuzuma dadanan bir balıkçıl kuşu kaptı. Daha sonra havuzumun üzerini telle kapattım. Diğer balığın yanına bir arkadaş daha aldım. Birlikte uzunca bir süre yaşadılar ancak bu balıkları bir süre önce kaybettim. Şimdi her sene kurbağa yetiştiriyorum. Aslında kurbağalar kendiliğinden geldiler. Ben de onlara bakıyorum. Su da oksijen verici çok az kullandım. En büyük sorun alg oluşumuydu. Şimdi EM ile bunu da yendim. Suyumun kalitesi çok iyi. Havalar ısınmaya başlar başlamaz, algler ortaya çıkmadan önce haftada bir çay bardağı kadar EM döküyorum havuza (2 ile 3 hafta süreyle). Bu alg oluşumunu engelliyor. Daha önceki yıllarda kurbağa yavrularının çoğu ölüyordu. Şimdi havuzum kurbağa yavrusu kaynıyor. Bir ara resimleri, çekip koyacağım. Bazen havuzdaki yaşamın videosunu da çekiyorum. Havuzumu hiç temizlemiyorum. Dökülen koca Nilüfer yaprakları bile suda eriyip gidiyor. EM onları temizliyor! Siteye video eklemenin yolunu bilen var mı acaba?

tugo 15-05-2009 12:12

Ah Sn.Dogasever;
Bir yarayı kaşıdınız:))
EM alacağım diye sizinle ve Ankaradaki ortaklarınızla defalarca yazıştım. Anlatması uzun hikaye.
En sonunda ortağınız mail ile banka hesap numarası verdiği gün aynı saatlerde sizden gelen mailde; bu EM süs havuzlarına yaramaz, daha gelişmişini yapıyoruz, haber vereceğiz dediniz. Bu durumda bu malı alamazdım tabii.
B5A başlığındaki, ürün ve pazarlamasıyla ilgili tereddütlerinizi yansıttığınız görüşlerinize tamamen katılıyorum ama sizin EM pazarlama sisteminiz ile ilgili ben de belirsizliklerle ilgili
uzunca bir geçmiş var.
Polemikleri sevmediğim için, hep yazmıyayım dedim ama, burada da EM nin süs havuzlarındaki olumlu etkisini ballandıra ballandıra anlatınca dayanamadım. Tabii bana İngilteredeki başka, Türkiyedeki başka derseniz, bilemem.
Saygılar

Dogasever 15-05-2009 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugo (Mesaj 422337)
Ah Sn.Dogasever;
Bir yarayı kaşıdınız:))
EM alacağım diye sizinle ve Ankaradaki ortaklarınızla defalarca yazıştım. Anlatması uzun hikaye.
En sonunda ortağınız mail ile banka hesap numarası verdiği gün aynı saatlerde sizden gelen mailde; bu EM süs havuzlarına yaramaz, daha gelişmişini yapıyoruz, haber vereceğiz dediniz. Bu durumda bu malı alamazdım tabii.
B5A başlığındaki, ürün ve pazarlamasıyla ilgili tereddütlerinizi yansıttığınız görüşlerinize tamamen katılıyorum ama sizin EM pazarlama sisteminiz ile ilgili ben de belirsizliklerle ilgili
uzunca bir geçmiş var.
Polemikleri sevmediğim için, hep yazmıyayım dedim ama, burada da EM nin süs havuzlarındaki olumlu etkisini ballandıra ballandıra anlatınca dayanamadım. Tabii bana İngilteredeki başka, Türkiyedeki başka derseniz, bilemem.
Saygılar

Sevgili Tugo
Siz ne deseniz haklısınız. Doğru sözlerinize katılmamam mümkün değil. Talepleri karşılama konusunda çok sıkıntı yaşadık. Bazen elimizde ürün kalmadığı oldu. Hem çevreye, hem hayvancılığa hem seracılara ve açıkta tarım yapanlara, hem de tek tek bahçe ile uğraşanlara yetişmek gerçekten çok zor. Benimse herşeyi İngiltereden yürütmem mümkün değil. Ancak, bundan sonra daha yeni ve verimli bir yapılanma içinde çalışacağız ve tüm istekleri değerlendirebileceğiz. Eleştirilerinizi haklı buluyor ve sizden EM adına özür diliyorum.

Ayrıca, gerçekten EM ile ilgili her gün biz de yeni birşeyler öğreniyoruz. Süs havuzlarında hem EM ilave etme zamanı (alg oluşumu başlamadan önce) hem de EM aktif ile birlikte çok az miktarda EM FPE ilavesi de son derece önemli. Bunu kısa bir süre önce keşfettik. Ankara Çayı'nda bir deneme yaptık o zaman çok az EM FPE'nin çok büyük fayda sağladığı ortaya çıktı. Bu denemenin sonuçlarını bir süre sonra bu sitede yayınlayacağım. Süs havuzları için sizin de belirttiğiniz gibi yeni bir formül var. Bu formül aşağıdaki gibi:

- Kuru veya yaş veya kuru/yaş karışık 5-6 adet arpa sapını 1,5 litrelik kapaklı bir plastik kavanoza koyun. (kırparak boyutunu indirebilirsiniz. Ancak yıkamayın.
- 1 litre klorsuz suyun içine 50 ml (yarım çay bardağı) melas ve 50 ml EM1 ilave edin. Suyu önceden 35 dereceye ısıtın.
- Ağzını sıkıca kapatın ve doğrudan güneş görmeyen ve ılık bir yerde fermentasyona bırakın (turşu yapar gibi).
- Ara sıra (yaklaşık 2 günde bir) kapağını hafifçe gevşeterek gazını alın. (Karbon dioksit gazı çıkacaktır!)
- Gaz çıkması azaldığında yaklaşık 7 ila 10 günde çözelti kullanıma hazırdır. Bu çözeltiden, 1 m3 başına bir su bardağı kadar havalar ısınmaya başladığında su sıcaklığı 17-18 C derecenin üzerine çıktığında haftada bir dökün. yaklaşık 3 uygulama yapmanız alg oluşumunu önlemek için yeterlidir. Ancak Türkiyede 4 ya da 5uygulama gerekebilir (Güneş çok parlak olduğu için).
- Uygulama yaparken, doğrudan birkilerin özellikle Nilüferin yapraklarna değmemesine dikkat edin

Havuzunuzun pırıl pırıl olmasını dilerim.

tugo 15-05-2009 19:38

Sevgili Dogasever, cevabınız için teşekkür ederim.

Benim niyetim, hiçbir zaman pırıl pırıl bir balık havuzu suyu elde etmek değildi. Akvaryum suyu gibi bir su zaten sazansılar ve bitkiler açısından hiç de doğal bir ortam değil. Benim için uygun olan 1 metre dibi görebileceğim, yeşilimsi de olsa bir berraklık.

Ben bu konuda hem erişebildiğim her kaynağı okudum, hem de kısa bir süre aralığında bir çok yolu da denedim. Denemelerim sadece ve sadece, kendi çapımda, bir takım iddiaları kendi gözümle görme zevki içindi. EM’ yi de okadar bahsettiğiniz için istemişdim.

Sonunda, doğal dengede karar kıldım.

2008 Ağustos ayı sonundan, bu güne kadar, havuz suyunda ne havalandırma ne de mekanik veya UV filtrelemesi yapmadım. Bitkilerin de yardımıyla su son derece berrakdı. Bazen en fazla 2 günlük bir bulanma oluyorsa da tabiat hemen dengeyi kuruyor. Özellikle açık bitki kökleri, mevcut az miktardaki algeyi toplayıp tüketiyorlar.

Yalnız son 5 gündür, havaların iyice ısınmasından dolayı bulanıklık halen devam ediyor. Onu da galiba (yağmurlar sona erdiği için) hortumla yüzeye püskürtme yaparak halledeceğim ama daha netice almadım.

Demekki doğal denge yılda en az 9 ay berraklığı sağlıyacak. Şimdilik bunu gördüm. Önümüzdeki 3 sıcak ay boyunca da denemeye devam edeceğim, belki kısmi havalandırma da yapabilirim.

Önerdiğiniz karışıma gelince; Ankara Çayında hangi ortamda denediniz bilemem ama, süs havuzu kapalı bir su kütlesi olduğu için, arkadaşlarımızın denemelerini hiç tavsiye etmem.

Ben ilk dönemde ( EM ‘siz fakat yine içinde mikroorganizmalar bulunan) arpa ve melas özü bazlı bir ürünü de denedim. Tabiri caiz ise suyun ağzı burnuna geldi, havuz ve balıklar inim inim inledi.:))

Bence hobi amaçlı süs balığı/bitkisi havuzları, tabii döngüye bırakılmalı. Ara sıra bir kepçeyle yüzey temizliği yapılabilir.

Tabii bunlar sadece benim tecrübelerim.

Saygılarımla.

fellez 15-05-2009 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratkocak68 (Mesaj 414786)
merhabalar,,, bahçeye küçük bir süs havuzu yaptım, bauhaus da satılan 300 lt lik bir pratik siyah pvc havuz alarak. ıçerisine, suyu oksijenlendirici ve nilüfer bitkisi koymak istiyorum (bu arada bu çiçeğe bayılıyorum, aslında nilüfer yetiştirmek için yaptım) ve bir de acaba mümkünmü bilmiyorum ama içerisine balık ta atmak istiyorum. Acemiliğimi azaltacak bilgilere ihtiyacım var... Güzel bir mayıs diliyorum. ;)

Selam arkadaşlar ben havuzumu sizlerle paylaşmıştım. Bu küçük küvette üç haftadır iki kırmızı japon balığı salınıyor..Şimdilik çok mutlular..Bakalım nolucak..Arada görüntü verirlerse lütfen fotoğraflarını yükleyeceğim.Sivrisinek larvalarını 1 günde yok ettiler süperdi doğrusu..Ama daha nilüferlerimde çiçek belirtisi yok ne zaman açar acaba ?

tugo 15-05-2009 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fellez (Mesaj 422655)
Ama daha nilüferlerimde çiçek belirtisi yok ne zaman açar acaba ?

İstanbul'da açtığına göre, İzmir'de daha erken açmalıydı diye düşünüyorum.
Ancak, aldığı güneş miktarı ve tavsiye edilen su derinliği (türüne göre 45-75 cm.ler konuşuluyor) de önemli olsa gerek.

Hasan Lalezar 15-05-2009 23:28

Sayın Tugo alg ler için UV filtre de işe yaramıyormu acaba?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025