![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili sebnem34, Tohumu zımparalamak çok zor. Maket bıçağı ile küçük bir delik açmaya çalış, ancak içinceki açık kahve yumuşak bölümü zedeleme, sadece kabuğu del. Benim kişisel deneyime göre delik ne kadar büyükse, o kadar erken çimleniyor ve su içindeki filizlenmeden geçen sürenin kısa olması bakterilerden oluşan tohum kaybına engel oluyor. Tohumu ısladığın kap, lotusu yerleştireceğin kabtaki planladığın su seviyesi ile aynı olsun. İlk yaprak hangi boyda ise ardından gelen yapraklarda aynı boyda oluyormuş. Kabı bol güneş alan, sıcak bir yerde tutmak lazım. Bu mevsim lotusa başlamak için çok uygun değil aslında. Nisan- Mayıs aylarında başlasan daha iyi olur desem de ben de 1 ay önce yeni tohum çimlendirmeye başladım. Umarım havalar iyice soğumadan biraz gelişir ve kışı atlatır. Çimlenen lotus filizi çok hızla büyüyor. Her gün su değiştirerek ikinci yaprağı da verip, ikinci yaprak boyu biraz uzayınca killi toprağa alabilirsin. 2 saksı içiçe olması şart değil. Ancak olur a saksı değiştirmeyi planlıyor isen teorik olarak bol delikli bir kaba dikebilirsin filizi. Ben yoğurt kovasını delerek, killi toprağa biraz yanmış gübre karışımıyla hazırladığım toprağa diktim. Onu da büyük bir saksının içine yerleştirdim. 2 tohum çimlendirmiştim, ikisinin de üçer yaprağı var şimdi. İlk denemem başarısız olmuştu. Bu ikinci deneme, bu da olmazsa bahara yedek tohumlarla yeniden deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|