agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sucul Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni100Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-05-2014, 15:11   #1
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Çok güzel bir bitki... Babamın Adapazarı'ndaki evinin bahçesinde doğrudan bahçe zeminine ekmiştim, uzun yıllar çok sağlıklı ve gösterişli birkaç küme hâlinde gelişmişti... Çok sert kışlarda üst kısımlar donup kuruyor, ama ilkbaharda alttan yeni sürgünlerle 1-2 ayda yeniden çok gösterişli hâle geliyordu... Bu hafta sonu 1-2 çelik alıp yeniden ev ortamında yetiştireceğim bu harika bitkiden...

abk beğendi.
Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 15:23   #2
/

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Geçen gün aldığım japon şemsiyesinin eve getirirken bir iki dalı tepesine yakın yerden kırıldı.

kırık olan yerlerinden kesip, yapraklı kısımları köklenmesi için suya koydum.

köklendirme için tarif verenlere çok teşekkürler.

Peki dalın geri kalan kısmı ne olacak? üzerine mum dökmeyi unuttum.

bu dal hep yapraksız olarak mı kalacak? bir müddet sonra ölecek mi?

yoksa yeni yaprak açar mı?

saygılar

hagdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 16:32   #3
Ağaç Dostu

ilksenozturk's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
mum dökmenize gerek yok, o dal bir süre sonra ölü yerini yeni uzantılara bırakacak

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2014, 15:04   #4
Ağaç Dostu

ilksenozturk's Avatar

be kadar çok güneş görürse dalları o kadar kuvvetli olur... yeriniz müsait ise alıştırarak güneşe çıkarın.

lavra ne lavrası?

Eski 27-05-2014, 15:29   #5
/

Giriş Tarihi: 04-06-2012
salonda camın hemen önünde duruyor.

ama salon kuzeye bakıyor. sadece batarken güneş odanın içine vuruyor.
bir de sabah güneşi alan mutfak balkonu var ama orası çok rüzgarlı. dalların kırılmasından çekiniyorum.

bu arada lavralar, sivrisinek lavrası imiş.

hagdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 07:33   #6
Ağaç Dostu

ilksenozturk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hagdemir Mesajı Göster
salonda camın hemen önünde duruyor.

ama salon kuzeye bakıyor. sadece batarken güneş odanın içine vuruyor.
bir de sabah güneşi alan mutfak balkonu var ama orası çok rüzgarlı. dalların kırılmasından çekiniyorum.

bu arada lavralar, sivrisinek lavrası imiş.
benimkisini kışın içeri alıyorum, yazın dışarıda bakıyorum. yazın çıkan dalları daha kuvvetli ve kalın. ayrıca dış mekanı çok seviyor bu bitki. balkon gibi bir imkanınız var ise tavsiye ederim.

Eski 13-07-2014, 16:31   #7
Yeni Üye

fenike's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2014
japon şemsiyesinin yapraklarını kısaltmayın

japon şemsiyesi, yapraklarını çapa olarak kullanan bir bitki. dallar boy atarker, yanındaki dalı yapraklarının arasına kıstırıyor ve o daldan destek alarak yükseliyor.

köklendirmek için suyun içine koyarken, yaprakları kısaltmamak belki daha iyi olabilir. köklendikten sonra toprağa aldığınızda (ben balçığın içine ektim) genç fide ayakta durma konusunda zorluk çekiyor. halbuki çapa şeklindeki yapraklar, burada da işe yarayacak ve fidenin dik durmasını sağlayacaktı.

bu arada köklendirmek için dal keseceğiniz zaman, dalı köke yakın yerden kesmeyin. yukarıdan, yaprağa yakın yerden kesin. çünkü toprağa bağlı olan dal, fotonsentez yapmaya devam ediyor ve yaşamını sürdürüyor.

"yalın olan güzeldir" mottosunu doğrulayan bir bitki bu. köklendirmek için cam vazoya koyduğunuz tek bir dal, inanılmaz estetik duruyor. sanırım bundan sonra, vazoya koymak için, ara ara ana bitkiden dallar keseceğim.

Eklenen Resimler

Düzenleyen fenike : 13-07-2014 saat 18:34
fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 20:23   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-07-2014
Arkadaşlar ben şemsiyelerime havuzda bakıyorum. Agustos ayı gibi saksıda suyun içerisine koydum. Şimdi kasım ayındayız ve bu ay sonu filtreyi kapatmayı düşünüyorm, devir daim olmayınca ister istemez havuzumun üstü donacak. Şemsiyeler suda kalırsa donup zarar görürlermi yoksa saksıyı sudan cıkarmalımıyım ??

http://i.hizliresim.com/QgjoOj.jpg

lusoari ve Milla beğendi.
trserials Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2014, 20:35   #9
Ağaç Dostu

lusoari's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2012
Görüntüsü gerçekten nefis ama ben olsaydım deneme amaçlı olarak bu bitkiyi ikiye ayırıp, birini içeri alır diğerini ise suda bırakırdım.

lusoari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 16:24   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-07-2014
teşşekür ederim. bilen birinden cevap gelmezse o şekilde yapmayı planlıyorum ama kış ayı bitkiyi ayırmak iyi değilmiş dediler öylede bir endişem var.

lusoari beğendi.
trserials Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2014, 17:11   #11
Ağaç Dostu

lusoari's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trserials Mesajı Göster
teşşekür ederim. bilen birinden cevap gelmezse o şekilde yapmayı planlıyorum ama kış ayı bitkiyi ayırmak iyi değilmiş dediler öylede bir endişem var.
O zaman siz onu bu sene evde misafir edin, seneye baharda ayırıp denersiniz.

oyanik beğendi.
lusoari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2014, 09:32   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-12-2014
havuzda kalırda soğuk olursa bir kısmı kurucaktır , 3 4 dal alıp oda ısısının olduğu bir yerde su şişelerinde köklendirebilirsiniz,

aslancaglar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 01:01   #13
Ağaç Dostu

Vicia Ervilia's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2015
Arkadaşlar benimki kurudu sanırım. Ne yapabileceğim konusunda bir fikriniz var mı?

Vicia Ervilia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 01:35   #14
Ağaç Dostu

Vicia Ervilia's Avatar

http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-14.43.38.jpg
Resmi tekrar yüklemek mümkünse de ben başaramadım.

yapraksız yeşil iki sapı ve kuru yapraklı bir sapı suya ters koydum. Yaşar mı dersiniz?

Düzenleyen Vicia Ervilia : 06-10-2015 saat 02:41 Neden: ek bilgi.
Eski 12-10-2015, 15:07   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-05-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vicia Ervilia Mesajı Göster
http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-14.43.38.jpg

yapraksız yeşil iki sapı ve kuru yapraklı bir sapı suya ters koydum. Yaşar mı dersiniz?
şemsiyeli olan dallardan pek umutlu olmayın ancak aşağılara doğru kısa olan dallarda hala hayat var gibi geldi (göz yanılması da olabilir, resim çok net değil oralarda). Yep yeşil (?) dal var ise tekrar yeşerir ordan.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2015, 15:22   #16
Ağaç Dostu

Vicia Ervilia's Avatar

Doğru görmüşsünüz altı yeşil sap var ama üstü kuru. Ben sulamaya devam ediyorum hala... Keşke bir gelişme olsa.. Annemden bana kaldı onlar.. Ve birsey olursa çok üzülürüm..

Jakin ve hobiciakvarist beğendi.
Eski 28-10-2015, 10:05   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vicia Ervilia Mesajı Göster
Doğru görmüşsünüz altı yeşil sap var ama üstü kuru. Ben sulamaya devam ediyorum hala... Keşke bir gelişme olsa.. Annemden bana kaldı onlar.. Ve birsey olursa çok üzülürüm..

Sayın Vicia, Japon Şemsiyenizin son durumu nedir?

Jakin beğendi.
Eski 17-11-2015, 13:02   #18
Ağaç Dostu

Vicia Ervilia's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hobiciakvarist Mesajı Göster
Sayın Vicia, Japon Şemsiyenizin son durumu nedir?
Arkadaşım, durumu pek iyi değil. Şöyle ki; iki tane yeni verdi 1 hafta önce.. Hep sulu bırakıyorum kocaman saksının içinde, bugün suyunu kontrol edim büyümüş mü bakim dedim, toprakta küçücük yani dikkatle incelemesem göremeyeceğim kadar küçük beyaz yürüyen şeyler vardı. Daha önce çok böcekle uğraştım bu ne anlamadım. fotoğrafta belli olmuyor, çektim ama yüklemedim. Ben de sağlıklı ve yeni olan 2 taneyi aldım bir bardak suya koydum. O kocaman saksı toprağı nasıl temizlerim bilemiyorum. Sanırım kıyıp atacağım. Yeni toprak harcı hazırlayıp bir hafta sonra bu toprağa dikeceğim. Çok da hassas ve küçükler. Nasıl zarar vermeden dikerim bilmiyorum.

Eski 06-10-2015, 17:25   #19
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Fotoğrafın bulunduğu mesajın adresini yazar mısınız?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2015, 15:20   #20
Ağaç Dostu

Vicia Ervilia's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Fotoğrafın bulunduğu mesajın adresini yazar mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/1413242-post29.htm

Sanırım bu adresi istemiştiniz. Ben hep aynı sorunu yaşıyorum. bir türlü çözemedim teşekkür ederim.

Eski 04-11-2015, 16:18   #21
Yeni Üye

fenike's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2014
inşallah saksınız alttan delik değildir. saksıyı ağzına kadar su ile doldurun ve su seviyesinin düşmesine hiçbir zaman için izin vermeyin. kökler sağlam ise, tekrar canlanacaktır.

fenike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2016, 00:38   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-07-2015
Çiçek açmış.

sevgihoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2016, 21:25   #23
Ağaçsever

papatya367's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2009
Merhaba arkadaşlar bu da bana Sayın reis5534 arkadaşımızın gönderdiği fideler, diktim bakalım hayırlısı inşallah sağlıkla büyürler, gerçi suyu üstüne fazla çıkarttım ama acaba sadece toprağın ıslak olması yeterli miydi bilemedim, buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.

Eklenen Resimler

papatya367 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2016, 03:22   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-07-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi papatya367 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar bu da bana Sayın reis5534 arkadaşımızın gönderdiği fideler, diktim bakalım hayırlısı inşallah sağlıkla büyürler, gerçi suyu üstüne fazla çıkarttım ama acaba sadece toprağın ıslak olması yeterli miydi bilemedim, buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
Sevgili papatya,Japon şemsiyesi suyu çok sever.Benimki sadece suda,gayet güzel büyüyor.

papatya367 beğendi.
sevgihoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2016, 11:44   #25
Ağaçsever

papatya367's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca Mesajı Göster
Sevgili papatya,Japon şemsiyesi suyu çok sever.Benimki sadece suda,gayet güzel büyüyor.

Sayın Sevgihoca teşekkürler, o zaman doğru yoldayım yola devam , Hayırlı bayramlar size.

sevgihoca beğendi.
papatya367 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2017, 21:21   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-09-2017
Wink Zayıf Japon Şemsiyelerini Hızlıca Büyütmek

Merhaba, yaz tatili malum yeni bitti. Yarın okullar açılıyor. Bende Ananemden dönerken Ananemin komşusundan 3-5 Tane japon şemsiyesi aldım ve bunları orda saplarını ortadan keserek köklendirdim. Epey filiz verdiler filizlerin bir kısmını oraya ektim bir kısmınıda sapıyla birlikte istanbula getirdim. Yalnız ne biliyim hepsi bir güçsüz. Bir cılızlar ve uçları kıvrılmakla birlikte kahverengileşiyor.

3 tanesini su dolu olmayan küçük bir Akvaryuma 1-5mm arası kuma diktim.
2 Tanesini başka Akvaryumun su yüzeyine sabitledim.
1 Tanesinide Normal küçük bir saksıya ektim.
1 Taneside pet şişe içinde.

Ben bunları 10 Lira verip hazır almak yerine epey büyütmek ve gürleştirmek istiyorum. Şimdi Akvaryumdakilerine hiç dokunmayacağım lakin Pet şişe içinde olanın ve saksıda olanın güzelce büyümesini istiyorum. Yarın gidip 3.5 Litrelik saksı alacağım ve küçük saksıdaki Şemsiyeyi buna dikeceğim. Ama şuna karar veremedim. Toprağı nasıl olsun? Nasıl toprak alayım?
Ben alttan yukarı doğru şöyle bir sıralama yaptım;
1.Çakıl
2.Hazır torf
3.Kuvars kum
4.Kil gibi olan sarı toprak
5.Kuvars kum.
6.Hazır torf.

Sizce nasıl? Her türlü önerilere ve eleştirilere açığım. sizce böyle iyimi? Daha ne eklemeli veya çıkarmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

(Konuya resim ekleyeceğim yarın. Siz fikirlerini ne olursa olsun belirtirmisiniz. Teşekkürler)

acemi25 beğendi.
Hasancan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2017, 13:20   #27
Yeni Üye

Akvaryumdaki şemsiyler gayet iyi büyüyor ve henüz onlarda bir kahverengileşme yok. Ama şu saksıdaki şemsiyeyi nasıl iyileştircem çözemedim. Ucu sivrileşmiş ve kurumuş.

Akvaryuma koyduklarıma özel bir bakım vs. yapmıyorum saten Balıkların gübreleri Azot ve Fosfatı karşılıyor. Diğerleri yani Kalsiyum gibi elementlerde suda var saten. Çok çok olsa olsa Potsyum ve demir eklerim. Oda çürümeye yüz tutarlarsa. Yani Akvaryumdakilerde sorun yok.

Ama ben Şemsiyeleri hem Akvaryumda hemde saksıda yetiştiriyim istiyorum. Şimdi yeni saksıyada 1 tane ekeceğim. İnşallah çürümez. Eğer çürürse Akvaryumdaki filizlerden alıp tekrardan deneyeceğim. Toprak konusunda halen bir tavsiyeniz var mı? Kum, Sarı toprak Kil ve Torfu karıştırıp saksıya ekleyeceğim gece aklıma bu geldi sanırım en iyisi böyle.

acemi25 beğendi.
Eski 09-10-2017, 13:43   #28
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hasancan Mesajı Göster
Akvaryumdaki şemsiyler gayet iyi büyüyor ve henüz onlarda bir kahverengileşme yok. Ama şu saksıdaki şemsiyeyi nasıl iyileştircem çözemedim. Ucu sivrileşmiş ve kurumuş.

Akvaryuma koyduklarıma özel bir bakım vs. yapmıyorum saten Balıkların gübreleri Azot ve Fosfatı karşılıyor. Diğerleri yani Kalsiyum gibi elementlerde suda var saten. Çok çok olsa olsa Potsyum ve demir eklerim. Oda çürümeye yüz tutarlarsa. Yani Akvaryumdakilerde sorun yok.

Ama ben Şemsiyeleri hem Akvaryumda hemde saksıda yetiştiriyim istiyorum. Şimdi yeni saksıyada 1 tane ekeceğim. İnşallah çürümez. Eğer çürürse Akvaryumdaki filizlerden alıp tekrardan deneyeceğim. Toprak konusunda halen bir tavsiyeniz var mı? Kum, Sarı toprak Kil ve Torfu karıştırıp saksıya ekleyeceğim gece aklıma bu geldi sanırım en iyisi böyle.
Yıllardır japon şemsiyelerini gerek saksılarda gerekse Sakarya'da babamın evinin bahçesinde hiç toprak ayrımı yapmaksızın yetiştiriyorum. Her türlü toprakta serpildiler. O yüzden sizin Kum / Sarı Toprak Kil / Torf karışımınızda da oldukça iyi gelişeceğini tahmin ediyorum.. Yalnız Japon şemsiyeleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken ilk husus susuz kalmamaları bence.. Altı delik bir saksıda geçirgen toprak olduktan ve bol bol sulandıktan sonra bir problem olmaması gerekir... Bir de cılız fidanların yakıcı güneş altında kalmamasına dikkat etmelisiniz.. Güneşe yavaş yavaş alışmış gelişkin bitkiler bütün gün güneş alsalar da zarar görmüyorlar... Umarım istediğiniz gibi güzelce gelişir bitkileriniz...

Hasancan ve acemi25 beğendi.
Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2018, 16:50   #29
Yeni Üye

Bende Japon Şemsiyelerini Sakaryada Karamandan bir Teyzenin bahçesinden aldım. Sakaryada aldığım bahçede küçücük bir orman oluşturmuşlardı. Saksıya ektiklerim tuttular fakat şöyle bir sorun var normalmidir bilmiyorum. Her yeni filiz çıktığında o büyürken diğer Japon Şemsiyelerinden birinin gelişimi duruyor ve sararak ölüyor. Böyle bir döngü var. Normalmi? Sararmasını ve kurumasını istemiyorum. Sararan ve tamamen kuruyan yerleri makasla alıyorum. Acaba yapabileceğim başka birşey varmı?

Resimlerinide ekliyorum.

acemi25 beğendi.
Eski 09-02-2018, 09:00   #30
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hasancan Mesajı Göster
Bende Japon Şemsiyelerini Sakaryada Karamandan bir Teyzenin bahçesinden aldım. Sakaryada aldığım bahçede küçücük bir orman oluşturmuşlardı. Saksıya ektiklerim tuttular fakat şöyle bir sorun var normalmidir bilmiyorum. Her yeni filiz çıktığında o büyürken diğer Japon Şemsiyelerinden birinin gelişimi duruyor ve sararak ölüyor. Böyle bir döngü var. Normalmi? Sararmasını ve kurumasını istemiyorum. Sararan ve tamamen kuruyan yerleri makasla alıyorum. Acaba yapabileceğim başka birşey varmı?

Resimlerinide ekliyorum.
Daha sık sulamalısınız bence. Cyperus sucul bir bitkidir. Saksılarınızı biraz kuru gibi gözlemledim ben. Göl kenarlarında veya göletlere ekilen bir bitki olduğunu göz önünde bulundurarak hareket edin bence.

Bir de toprağınız besin anlamında biraz fakir olabilir. Onun etkisi de olabilir.

Yeni yapraklar çıktıkça eskilerin ölmesi normal bir durum aslında. Besin takviyesi yapmadan sulama tam yapıldıktan sonra bir ay kadar bekleyin. Aynı durum devam ederse besin takviyesi düşünebilirsiniz.

Mesut Temiz ve acemi25 beğendi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026