![]() |
Hardy Kivi (Sibirya Kivisi)
3 Eklenti(ler)
HARDY KİWİ:
Normal kividen farklıdır,üzüm salkımı şeklinde meyveleri normal kivinin yarısı kadardır, tüysüz ve normal kividen daha aromalı ve tatlıdır. YETİŞTİRİLMESİ: -35 Derceye dayanmasından dolayı diğer bir ismi sibirya kivisidir.Tek başına meyve tutar ikinci bir eşe ihitiyacı yoktur.Ağaç diblerine ekildiğinde ağaç dallarına ve gövdesine sarılarak ilerler tel örgü kenarlarınada ekilebilir.Az güneşli yerleri sever.50 Litrelik saksılarda cam kenarı ve balkonlarda yetiştirebilir. Hastalık: Kırmızı Örümcek Çoğaltım Bahar Dönemi ve Çelik Kaynak: http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id4.htm RESİMLERİ AŞAĞIDA |
Güzelmiş.Olmuş hali mi?
|
Evet olmuş hali normal kividen az açık rengi.
|
Meyveleri çok küçükmüş. Pazar değerinin pek olacağını sanmam.
|
6-7 sene olucakdı oarası :)
|
Ne kadar zamanda meyve veriyor.Kaç yaşından sonra .
|
ewet bu önemli bir soru
|
bende 30-40 cm lik var 2 sene sonra kesın meyveyi verir çünkü çok arsız ve çabuk gelişen bir tür
|
Sevgili Tolgahan, link vermeseydik daha iyi olacakdı.
Saygılar... |
sibirya kivisini tohumdan yetiştirebilirmiyim
|
eğer yetiştirebilirsem tohumunu nerden bulabilirim
|
Syn. veysel14,
hadry kiviyi tohumdan yetiştirilmesi olanıksız gibi bir şey.Tohumunu toprak ile kavuşturuldukdan sonra çürüyor.En iyisi, fide alıp çelikden üretmek. |
Sayın Tropiksera hardy kiviyi nerden temin edebilirim, yardımcı olursanız sevinirim.
|
varsa ya fide ya da çelikten köklenmiş fide olsa talip olabiliriz.
|
Hardykiwi'yi bizden temin edebilirsiniz.
|
selamlar elinde çelikten filizlenmiş veya fidan olan varsa bende talip olabilirim
|
sayın mutlu sizdeki kivi fidemi çelikmi fiyatı ne kadar mevcutta varmı ilginize teşekkürler.
|
Sayın Mutlu kutlu'nun gönderdiği hardy kiwi bugün geldi ve diktim.
|
Hardy kivi'yi bu gece ayaz vurmuş yaprakları soğuktan yanıp kurumuş. Kışın yaprak dökmeleri normal mi?
|
Bütün kiwi çeşitleri kışın yaprak döker, baharla beraber yeni yapraklar çıkararak hızla gelişir. şimdiki yaprakların mevsim itibarıyla ayazdan yanması ve dökülmesi normal.
|
Benim 876 rakımlı arazimde iki tane var.
Gölgelik ve nemli yerleri çok seviyorlar. Meyveye durup durmayacaklarını merak ediyorum. Tohumundan üretmek oldukça zor. Toprakta ve torfta hemen çürüyor. En iyisi fide ya da çelik almak. Sera ya da kapalı mekandaki ısı yüzünden uzun süre yapraklı kalabiliyorlar. Bu mevsimde açık araziye dikerseniz ani ısı değişikliği yüzünden yaprakları dökülüyor ama paniğe kapılmayın. Fidanlarınıza bir şey olmuyor. |
Sn. Selim-i Ahir,
Çok güzel gözlemlemişsiniz, gözlem ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Umarım kısa zamanda hardy kiwileriniz meyvelenir. Saygılar. |
selam arkadaşlar bana hardy kivi fidanı lazım yollayabilecek arkadaşlardan mesaj ekliyorum
|
sayın ugur0548 sizin için fide degil ama çelik olarak bir adet yollayabilirim
|
merhaba arkadaşlar ben nevşehirde yaşıyorum hardy kiwi yi merak ettim çelik gönderebilecek arkadaşlar olursa menmun olurum selamlar.
|
bende kayseride geçen sene normal kivi fidanları diktim bir süre sonra kurudular komşum büyütmüştü fakat kışın bakımını iyi yapamadı ve soğuktan kurudu şimdi sibirya kivisi fidanı temin debileceğim kimse varsa almak istiyorum
|
Aşağıdaki link te hardy kiwi ile ilgili gerekli bilgileri bulacaksınız,
http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id4.htm Saygılar. |
arkadaşlar ***
hardy kiwi fidanı lazım gönderebilecek arkadaşlar lütfen özelden yazsınlar.Fiyatını bildirirseniz sevinirim. |
bir adet köklü Hardykiwi fidanı istiyorum
posta çeki hesap numaranızı ve fiyatını yazarsanız ücreti hemen gönderirim nevşehirden selamlar selim_50 (selim güney) |
Arkadaşlar banada kivi celigi lazım kim gönderebilir.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 75506
Hardy kivi (Sevgili malbman'a üşenmeden yaptığı çeviri için sonsuz teşekkürler;)) Actinidia arguta Actinidiaceae Yaygın adları: Hardy Kiwi, Bower Vine, Dessert Kiwi, Cocktail Kiwi, Tara Vine, Yang-tao. Benzer Türler: Chinese Egg Gooseberry (Actinidia coriacea), Kiwifruit (A. deliciosa), Super-hardy Kiwi (A. kolomikta), Red Kiwi (A. melanandra), Silver Vine (A. polygama), Purple Kiwi (A. purpurea). Köken: Dayanıklı kiwi Çin, Kore, Sibirya ve Japonya’ya özgüdür. Adaptasyon: Bitkiler geç kış ya da erken güz donlarının zarar vermeyeceği, uzun (donların görülmediği yaklaşık 150 günlük) bir yetişme dönemine ihtiyaç duyarlar. Tamamen uykudayken yaklaşık -25o F ( yaklaşık -30oC) sıcaklığa dayanır. Ama bitkiler soğuğa yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Sıcaklıklardaki ani düşüşler gövdelerde yarılmalara ve bunu izleyen hasarlara yol açabilir. Tüm kültivarların (kültürvaryeteler) belli bir dönem soğuklanmaları gerekir ve bu ihtiyaçları kültivara bağlı olarak değişiklikler gösterir. Bunun miktarı/süresi henüz tam olarak tespit edilememiştir. Ama bu güne kadar gerek çok soğuk, gerekse daha ılıman bölgelerde yetişen bitkilerde neredeyse fark yoktur. Kışın dondurucu soğukları açıkta kalan tüm tomurcukları döker. Bitki geniş kaplarda/konteynerlerde başarılı bir şekilde yetiştirilebilir. Yetiştirme: Bitki doğal ortamı olan ormanlarda, kimi zaman ağaçların gövdelerinde 30 metreye kadar yükselen bir sarılıcıdır. Kültür yetiştiriciliğine çok uygundur ancak sırıklar ya da trellis sistemleri ile desteklenmesi gerekir. Bitki normal kividen daha kırılgan bir görüntüye sahiptir. Yapraklar: Yapraklar uzundur ve genel olarak 5 ila 12.5 cm. civarındadır ve gövdeye kırmızı yaprak saplarıyla bağlanır. Yapraklar genellikle testere gibi dişlidir ve normal kivinin yapraklarından daha incedir ve tüylüdür. Çiçekler: Beyazdan krem rengine kadar değişen çiçekleri yaklaşık 4 cm. çapındadır ve kokuludur ve yaprak saplarında tekli, çiftli ya da üçlü olarak teşkil ederler. Çiçeklenme dönemi, iklim koşullarına bağlı olarak Mayıs başından Haziran’a kadar birkaç hafta sürer. Bitki dioiktir. Yani erkek ve dişi organları ayrı bitkilerdedir ve bu nedenle de ürün alınması için her iki cinsten de bitkiye ihtiyaç vardır. Ama kendi kendine meyve veren dişi bitkilerin varlığı da bilinmektedir. Meyve: Meyveler genellikle yeşil renkli, tüylü ve üzüm boyutundadır. Kesit görüntüsü içindeki küçük, siyah tohumları, zümrüt yeşili rengi ile normal kivi meyvesi gibidir. Hem kabuğu, hem de etli kısmı tipik yeşil renkte olmakla birlikte, bazı kültivarların kabukları ya da hem kabukları hem de etli kısımları çeşitli tonlarda kırmızı olabilir. Hardy kivi meyveleri normal kivi meyvelerinden daha tatlıdır. Şeker içerikleri % 14’den % 29’a kadar değişik oranlarda görülebilir. Kültivarlar arasındaki diğer farklılıklar; meyvede kabuğun acılığı ve belirgin bir aroma olarak görülür. Bu ürün bitkinin çok sert iklimlerde bile yetişebilmesi nedeniyle, A.B.D.’nin bir çok bölgesinde ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. KÜLTÜR Konum: Asmalar bir miktar gölgeye tolerans göstermekle birlikte, trellis sistemleri üzerinde rahatça yayılabileceği güneşli bölgeleri tercih eder. Bitki güçlü rüzgarlardan korunmalıdır. Toprağın Hazırlanması: Hardy kivi bitkisi üzerinde büyüyebileceği sağlam bir trellis sistemi, veranda ya da bunlara benzer sabit bir destek ister. Tek telli ya da T çubuklu sistem olsun, trellis sistemleri kurulabilir. Her iki sistemde de servi ağacından 2.5 mt. uzunluğunda, 10 x 10’luk dikmeler kullanılır. Dikmelere, T çubuklu sistem için 5 x 15’lik, 120 cm. uzunluğunda bir ıstavroz çubuğu vidalanır. Dikmeler 70 cm. derine gömülüp, mümkünse beton dökerek sabitlenmelidir. Sistemin başında ve sonunda beton sabitleyiciler olmalıdır. Telleri dikmelere sarın ve beton sabitleyicilere gergince bağlayın. Eğer bir verandanın altında yapıyorsanız, bu tür bir sistem kurmanız gerekmez. Bitkiyi yalnızca verandanın köşe dikmesine sardırıp, bir şemsiyeye benzeyecek şekilde kollar atmasını sağlamanız yeterli olacaktır. Toprak: Hardy kivi süzek, biraz asitli (pH 5-6.5 olan) toprakları sever. Nötr topraklar da makbuldur ancak toprak çok bazik bir yapıdaysa, yapraklarda azot eksikliği belirtileri görülür. Bitki tuzlu topraklara tolerans göstermez. Sulama: Hardy kivi yetiştirme döneminin başından sonuna dek bol su ister. Ama toprağı da son derece geçirgen olmalıdır. Sıcak yaz günlerinde düzenli olarak sulanması gerekir. Bitkiyi asla kuraklık stersine sokmayınız. Kuraklık stresinin belirtileri yapraklarda sarkma, yaprak kenarlarının kahverengiye dönmesi ve stres devam ederse yeni sürgünlerle birlikte tüm yaprakların dökülmesi şeklinde görülür. Bitki ölümlerinde susuzluk diğer etkenlerden çok Gübreleme: Normal kivi meyvesi üzerinde yapılan çalışmalar sonucu; hardy kivi bitkisinin çok fazla azot kullandığı görülmüştür. Bu nedenle yetiştirme döneminin ilk çeyreğinde, bitkiye bol miktarda azot takviyesi yapılmalıdır. Son dönemde yapılacak olan azot uygulaması bitki boyutunu artırır ancak raf ömrünün kısa olmasına yol açar. Bazik topraklarda, asmanın yanında gübreleyici olarak bir turunçgil ya da avokado ağacı dikilmeli ve Mart ayı baçında bolca sulanmalıdır. Başlangıç gübrelemesini takiben, yaz başına kadar tamamlayıcı ilaveler yapılmalıdır. Diğer bölgelerde, toprakta eksik element olmadığı biliniyorsa, iz elementler içeren yüksek azotlu gübreler kullanın. Gübre ya da samanla malçlamak da yararlı olacaktır. Ancak malç doğrudan asmaya temas etmemelidir. Aksi taktirde bitkide öz çürüklüğüne neden olur. Budama: Kaliteli meye üretmek için, kışın budama yapmak şarttır. Tüm budama teknikleri genelde “dal budama” ya dayanır ve yalnızca kullanılan trellis sistemlerine göre farklılıklar gösterir. Kivi asmaları bir desteğe ihtiyaç duyar ve bu da genellikle 3 ya da 5 telli ya da T trellis sistemleri, ya da veranda dikmeleri ile sağlanır. Bu sistemlerin hepsinde bir gövde, 1.80 mt. Yükseklikteki bir tele bağlanır ve tel boyunca büyümesi sağlanır. Büyüme sürgünün “domuz kuyruğu” şeklini alarak bitmesiyle, sürgün domuz kuyruğunun yaptığı düğümün gerisinden kesilir ve yaprak kökünden yeni bir sürgünün büyümesi sağlanır. İki yıl sonra, yanal daldan çok sayıda sürgün verecektir. Yetiştirme dönemi boyunca, her yanal dal kendi çıktığı yerin 3/1 uzaklığında yeni bir sürgün verecektir. Bir sonraki kış, eski dalları gçen yazın yeni sürgünleri ile birleştikleri yerden budayın. Bu süreç her yıl tekrarlanacaktır. Çoğaltılması: Hardy kivi kalemleri, normal kivi meyvesinin yetiştiği tüm bölgelerde kivi anaçlarına aşılanabilir. Odunsu ya da yeşil aksamdan alınan çeliklerle ya da yeni satın alınacak bitkilerle de çoğaltılabilir. Hastalık ve zararlıları: Bitki nispeten sorunsuz bir bitkidir. Ama muhtemelen yetiştirildikleri bölgelerde seyrek olarak dikildikleri için zararlılar yaprakları, gövdeleri ya da köklerine ilgi göstermeye başlamıştır. Bir tuhaf sorun da, bitki gövdesinin kedilerin hoşlandıkları kedi otu aromasına sahip oluşudur. Bu da bitki küçükken baharda yeni çıkan sürgünlerin kediler tarafından koparılmasına neden olur. Salyangozlar da genç fideler için sorun oluşturur. Geyiklerin de aralarında bulunduğu diğer zararlılar yaprakları yer; sincaplar da köklerine saldırır. Eğer sayıları çok artarsa kabuklu böcekler de bitkide hasara neden olabilir. Sera zararlısı olan kirpikkanatlılar da meyveye zarar veren diğer zararlılardır. Hasat: Olgunlaşma hem kültivarın kendisine, hem de yerel iklim koşullarıyla bağlantılıdır. Cordifolia kültivarı Eylül başında olgunlaşırken; Anna (Anananaja) tam olarak tatlanmak için Ekim sonu/Kasım başlarıına dek beklemek zorundadır. Hardy kiviler olgunlaşınca düşer ya da kolaylıkla koparılabilir. Meyveler genellikle doğal olgunlaşma döneminde toplanır. Kaynak |
Sayın nevsune güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.
Bu arada Hardy Kiwiniz çok sağlıklı ve formlu gözüküyor. 1,5 aylık sürede güzel bir gelişim göstermiş. |
Adıyamanda Hardy kivi
5 Eklenti(ler)
Sevgili dostla 2 yıl önce aldığım bir adet Hardy kivim ilk geldiğinde diyebilirim 50cm boyundaydı. şimdilerde 2,5-3 metre civarında.ilk kez bu kadar çabuk büyüyen bir meyva ağaçı gördüm.Gerkli ortamı sağladığınızda çok hızlı boy veriyor.balkon seramda o kadar uzadıki dün akşam iplerden oluşan askılılar yaptım.umarım meyvasını yemek nasip olur.ayrıca sonbaharda bir kaç dal budamıştım.iki adedini torf ve perlit karışımlı toprağa diktim.diğerini ise anacın yanına şuan her üçününde gelişimleri gayet güzel. bu sonbaharda fideleri hobi tarlama ekmeyi düşünüyorum.dış ortamda gelişimleri nasıl olacak acaba. -35 dereceye dayanıyor acaba +40-45 dereceye hatta bazende olsa 50 dereceye dayanacaklarmı acaba.
saygılar |
+40-50 arası sıcaklık hard kivi'yi olumsuz şekilde etkiler, siz onu yarı gölge bir yere alın daha güzel olur.
saygılar. |
tohum dan yetiştirmek zor dediniz ama ben denemek istiyorum nasıl yapmalıyım.
|
Sn Romantik'ten almış olduğum tüysüz kiwi fidanı aldı başını gidiyor. Saksı dışında sabit yere dikecek olanları uyarmak isterim. Oldukça hızlı gelişim gösterdiği için sardırılacak desteği ona göre hazırlanmalı. Kök bölgesine yakın olan iki taze filiz uzayıp zeytin ağacımı sarmaladı. Bu da yetmiyormuş gibi gövdenin farklı yerlerinden (üç ayrı yerde) taze sürgün uçları oluşup uzamaya başladılar. Büyük ihtimal terbiye edilmesi gerekiyor bunların ama ilk deneyimim olduğu için şimdilik kendi haline bıraktım.
|
Alıntı:
41 kere maşallah. Hardy Kiwinin sizdeki gelişimi çok hızlı ve güzel, resimlerinide yüklerseniz endamını da görmüş oluruz. İsterseniz Temmuz ortası gibi dal uçlarından budama yapabilirsiniz. Ayrıca Kasım-Aralık gibi genel budama yapabilirsiniz. |
Sayın Lonicera,
Şu Hardy Kiwinizin son halinin yakışıklı bir fotoğrafını çeksenizde, delikanlının endamını görmüş olsak, Çok şeymi istedik ? |
Sevgili Romantik, resim çekerdim ama yarısından fazlasını görmek mümkün olmaz. Çünkü zeytin ağacının iç kısmından tepesine kadar çıkmış durumda. Bu nedenle görebilmek çok zor. Neredeyse 10 adetten fazla da yan sürgün oluştu. Önümüzdeki yıl ağaçtan ayırıp çit gibi bir yerlere sardırmayı düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Sibirya kiwisinin saksıda meyve verip vermeyeceğini merak ediyorum.
Saksıda meyve alan arkadaş var mı? ___________________________________ Eklenti 94259 http://www.fassadengruen.de/eng/uw/c.../kiwi_vine.htm Hardy kiwi gerçek bir sarılıcı, linke göz atarsanız olayın boyutu görülebilir :) http://www.goodnewsgardening.com/info/berries/kiwis Bir de hardy kiwinin tek bir türü yok, satıcı arkadaşlar hangi tür hardy kiwi sattıklarını belirtirlerse iyi olur. . |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025