![]() |
Alıntı:
|
sayın ağaçsever2
ben bu sitede yeni olduğum için şuanda yazdığım cevaplar biraz geç olabilir ama size faydalı olacağını düşündüğümden bu bilgiyi vermek istiyorum benim bahçem erzincana bağlı kemaliye ilçesinde ve kışları -25 dereceye kadar soğuklar olabiliyor bu durumda bahçemde bol miktarda trabzon hurması ağacı var sizin yetiştireceğiniz yer bukadar soğuk değilse bana göre rahatlıka bu meyveyi deneyebilirsiniz genelde kara hurmaya aşı yaptırarak çoğaltıyoruz |
kurutulmuş olanlardan bende tatdım,gerçeken mükemmel bir tat mevcut.iyi bir pazar oluşturacağını düşünüyorum.bahçe kurmak istiyorum,kurutmalık için hangi cinsleri önerirsiniz. tecrübesi olanlan arkadaşlar bilgilendirirlerse sevinirim.
|
Sn meyvelitepe
trabzon hurmasını kuruturken sıcak suya daldırmamızın nedeni nedir ? Saygılar |
Hem pastorize ediyor, hem de dışında hızlı kabuk oluşmasını sağlıyor.
|
teşekkürler :)
|
karadeniz tarımsal araştıma enstütisünden öğrendiğim bilgileri paylaşmak istedim.
- kurutma için hangi cinsleri önerirsiniz ? Kurutma için daha çok buruk olan iri çeşitler tercih edilmektedir. (Hachiya vb. olabilir.) - tek cins (hachia v.b) dikmek yeterlimi,dölleyici gereklimi, dölleyici renk değişikliğine neden olurmu ?Tek çeşit ile bahçe kurulabilir, ancak daha iyi bir verim için tozlayıcı çeşit 8'e 1 oranında dikilmelidir. Hachiya çeşidinde tozlayıcı meyve etinde değişime neden olmaz. Sadece kakaolu veya çikolatalı çeşitlerde meyve etinde değişim olur. Tozlayıcı olarak Jiro, Ghona Gali, Gailey gibi çeşitler kullanılmaktadır. -meyve kurutmasını nasıl yapılmasını önerirsiniz? Meyvenin kurutulması konusunda Türkiye'de fazla bir çalışma maalesef yok. Ancak, Japonya'da direk güneş görmeyen serenlerde kurutma yapılmaktadır. Kabukalrı soyulup, sap bölgelerinden iplere meyveler bağlanmaktadır. Bu şekilde dizilen meyveler kurutulmaktadır. - kurutulmuş meyvenin pazar sıkıntısı olurmu? Kurutulmuş meyvede sıkıntı sadece tanıtım ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Kaliteli üretilmiş trabzonhurması ürünlerinin ülkemiz insanının damak zevkine uygun bir meyve türü olduğundan pazarlaması da sorun olmayacaktır. Eğer kaliteli kurutma yapılabilirse ihracat imkanı da olan bir meyve türüdür. bilgilerinize. |
Hurma türleri hakkında bilgisi olan var mı? Ülkemizde en çok hangi türler yetiştiriliyor? Ticari önemi yüksek türler hangileridir? Meyvesi diğer türlerine göre daha büyük olan bir tür bulunmakta mı? Saygılarımla...
|
Alıntı:
bu konularda en iyi ve en doğru bilgileri samsunda bulunan karadeniz tarımsal araştırma enstitusinden alabilirsiniz. |
İnternette araştırdım ama karadeniz hurmasına aşılanabilecek meyve ağaçlarıyla ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Bahçemdeki trabzon hurması ağacına eğer mümkünse erik aşılatmak istiyorum ama bu ne kadar mümküm bir fikrim yok. Bilgisi olan arkadaşlar kalem aşısı zamanı geçmeden beni bilgilendirirse çok memnun olurum.
|
Alıntı:
|
merhaba ben yeni üyeyim,
forumda yazmaktan ziyade üretmeyi tercih ediyorum arkadaşlar:) bu arada bundan 3 yıl önce 200 adet trabzon hurması - FUYU cinsi (tatlı olanından) ve gecen senede fındıklarımı söküp yerine 90 adet Trabzon hurması - Morali cinsi diktim. fuyular gecen sene meyveye yattı ve 2. sene ürün aldım, moraliller ise bu sene verime yatacak. ayrıca hurmaların arasına da aşılı - Jumbo cinsi böğürtlen diktim. her türlü yardıma hazırım. selamlar |
Sn Kavlan,
Hurmaların arasına böğürtlenleri nasıl bir sıra ile diktiniz, hurmalarınızın sıra araları ne kadar, bu böğürtlenler bahçenin sürülmesini önlemiyor mu? gibi sorularım olacak size :) |
Bende geçtiğimiz Kasım ayında Gürcistanda köylülerin ikram ettiği ve beğendiğim çikolatalı cinsin çekirdeklerini saklamıştım. Türkiyeye döndüğümde 1 ay içinde herhangi bir işleme tabi tutmadan diktim. Şuan filiz verdiler topraktan çıkıyorlar. Bu bölümde bir ağaçsever aşısız agaçtan meyve aldığını belirmişti. Bende fidanlarımın anaçlarına benzeyeceğini ümit ediyorum. Çok çekirdekli meyvelerden almıştım. Bu sert çekirdeklerin bu kadar kolay ve işlemsiz çimlenip tutması beni şaşırttı. En kısa zamanda bebek hurmaların fotoğraflarını eklemek isterim.
|
1 Eklenti(ler)
|
İyi ihtimalle bu sene birkaç tane çiçek açar ve meyveye dönüşebilir. Ama, bence siz bu meyve tutumu gerçekleşirse tutan meyveleri kesin derim çünki fidanınız daha çok küçük tüm besinini ve gücünü meyveye harcayacak ve yine seneye küçük girecektir bunu önlemek için bu sene meyve bırakmayın üzerinde(tutarsa tabi)
|
Teşekkür ederim Aslan K eğer dediğiniz gibi meyve tutarsa dediğinizi yaparım:)
|
Norvecten merhabalr.
2 sene once aldigim kucuk hurma agacim bu sene -20 lere kadar var agir kis sartlarinda baya zarar gordu ama zar zor getirdigim bu fidani sokup atamadim ve gecenlerde hemen topragin ust yuzeyine yakin kisminda tomurcuk gordum.Acaba meyve verir mi?
Fidani istanbulda eminonunden almistim.Ama ust kisimlar soguktan kurudu simdi sadece en alttan bir tomurcuk geliyor.Meyve verir mi vermezse bu kalem asi ne kadar sure dayanabilir yani posta le gonderirlerse diye dusunuyorum. |
Sn Dobermann fidanınızın alt tarafından gelen sürgün büyük ihtimal aşı yerinin altından geliyordur. Öncelikle bunu kontrol edin, eğer sürgün aşının altından ise bırakın büyüsün seneye aşı yaparsınız.
Yok eğer aşıyerinin üstünde ise sevinin yeni bir aşıya gerek yok, sürgün gelişince üst taraftaki kuruyan gövdeyi kesersiniz seneye. |
Kurutulmuş trabzon hurması Japon literatüründeki adıyla korogaki, Denizli'de Hacı Şerif ismiyle meşhur 70 yıllık yerel bir tatlıcıda "Cennet Elması/Hurması" adıyla yıllardır satılıyormuş. TRT'de geçen hafta belgeselde izledim. Ayrıca değişik bir kabak tatlısı ile patlıcan ve ceviz tatlılarınında olduğu 150'ye yakın farklı lezzetler de bulunuyor.
Not: Trabzon hurması, Ege bölgesinde Cennet Elması olarak bilinir. http://www.haciserif.com/tr/index.ph...id=1&Itemid=53 |
Trabzonlu olarak, Trabzon hurnasın ın o kadar çeşidini gördümkü bende şaştım. Şimdilerde rusyadan gelen 2 cins var bir tüelü çoğaltamadım. Çeşitli hormonlar iba denedim ama başarılı olamadım. Bircinsi yeşil ve yumurta gibi ve yumurta kadar oluyor, çokda lezzetli. Bir diğeri 2 yumruk kadar oluyor ve ham ik3en bile çatur çutur tatlı elma şeklinde yeniyor. Bunları çoğaltamadım işte.
|
Bir kaç senedir komşumuzun bahçesinde gördüğüm meyve ağacını merak ediyordum, çok değişik yeşilimsiydi, ergin halini görmemiştim, geçen sene annemler görmüş bu sene tekrar görünce yakından bakma imkanına sahip oldum yeşil yeşil trabzon hurması, Konyada da yetişebilmesi çok hoşuma gitti, baya olgun bir ağaç en az 6-7 yaşında gibi, gövdesi epey kalın üstünde de epey hurma vardı. Ağacını nasıl temin edebilirim, manavlarda satılan hurmaların çekirdeklerinden yetiştirebilir miyim?
|
2 Eklenti(ler)
Yaprağını koparıp fotosunu çektim :) karadeniz hurmasının yaprağı mıdır?
|
Evet
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim, fidanını bulucam o zaman.
|
Çikolatalı olan tür benim bildiğim Ankara soğuklarına dayanmıyor , ben deneme için diktim .
|
1 Eklenti(ler)
Sayın YeşilSeven'in verdiği linkte, anlaşıldığı kadarı ile Denizli'de Hacı Şerif'in üretimi olan hurmaların kabukları ile beraber kurutuldukları görünüyor.
Ticari olduğundan kabuklarının soyulmaması mantıklı, acaba lezzet bakımından bir fark var mıdır? Ayrıca kabukları soyularak kurutulan hurmadan farklı olarak bunun yenebilmesi için kabuklarının soyulması gerekiyor sanırım. |
Fotodan anlaşılacağı üzre Hacı Şerif'inkiler de kabuğu soyularak hazırlanıyor. Etrafında un gibi görünen kristalize olmuş şekerdir ve üzerinde kabuk yok. Tıpkı kuru incirlerde olduğu gibi görünüyor. Bazı kuru meyve üreticileri pudra şekeri ile de birbirlerine yapışmalarını engelliyorlar. Sap kısmının dibine bakarsanız kesilemeyen kabukları görebilirsiniz. Tekniği neyse de tadı mükemmel. Yeterki güzel kurutulmuş ve iyi muhafaza edilmiş olsun.
|
Evet. İzmirde hurmalar sarardı hatta oldu. Arkadaşlarla beraber bir miktar yaptım bakalım sonuçlar nasıl olacak. Belki Bu havada daha erken kurur.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025