agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Subtropikal İklim Meyveleri (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)
-   -   Kivi (Actinidia) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1362.htm)

Samsunlu55 18-12-2009 19:02

Mega kivinin özelliği büyük olması mı, yoksa fotoğraf çekmek için seçilipde mi fotoğraflandırılmıştır?

Erdal85 18-12-2009 21:48

Samsunlu55,

Mega Kivi ortalama 170-180 gr ağırlığında oluyor. Yani büyük. Özellikle bulunup çekilmiş bir fotoğraf değil. Hepsi böyle.

nariçi 18-12-2009 22:00

Megakivi sitesine baktım ama bizim manavlarda satılan büyük kiviler de var. Hatta bazıları ikiz gibi yassı ve geniş.

Bizim kiviler yapraklarını döktü. Bakalım kışın kuru soğuklarına dayanacak mı!

Bahar 18-12-2009 22:33

Arkadaşlar bahçemde bir kivim eksik keşke konyanın soğuklarına dayanabilse
hiç düşünmem eker gözüm gibi bakarım.
İnternette araştırdım sıcak ve nemli ortamlarda verimli oluyormuş.
Sn nariçi sizin ikliminiz nasıl, bende biraz ümitlensem kivi dikme konusunda:)

nariçi 18-12-2009 22:40

Bizim iklim de karasal yazın kuru sıcak, kışın kuru soğuk. Ben çam ağaçları çatısı altına diktim. Siper olsun, yazın nemi tutsun kışın da ayazdan korusun diye bu ilk kışları. Bu yıl 1,50 m. boy yaptılar bakalım seneye ne olacak.

Bahar 18-12-2009 22:46

Sağolun sizin kiviler kışı atlatırsa temennim o bende dikerim diye düşündüm.

Samsunlu55 18-12-2009 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bahar (Mesaj 548979)
Arkadaşlar bahçemde bir kivim eksik keşke konyanın soğuklarına dayanabilse
hiç düşünmem eker gözüm gibi bakarım.
İnternette araştırdım sıcak ve nemli ortamlarda verimli oluyormuş.
Sn nariçi sizin ikliminiz nasıl, bende biraz ümitlensem kivi dikme konusunda:)

Sibirya kivisi yetiştirebilirsiniz...

nariçi 19-12-2009 09:00

Üzüm asması altına dikilirse başarı olabilir. Siper altı oluşturulmuş olur.

Samsunlu55 19-12-2009 12:25

Sn. nariçi, Adıyaman ile Konya'nın sıcaklık değerleri çok fark ediyor.

Adıyaman:http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendi...spx?m=ADIYAMAN

Konya:http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendi...k.aspx?m=KONYA

agozce 19-01-2010 00:49

(önceki mesajlara yazılmış mı diye baktım ama göremedim. Kivi bahçesi yapmayı düşünenler için bence önemli)

Kivi’de kontrolsüz üretim

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’de son yıllarda kivi üretiminin kontrolsüz bir şekilde yapıldığını belirterek, ”Biz bugün 30 bin civarında kivi ürettiğimizi tahmin ediyoruz.

Çok yakın bir zamanda bu rakam 100-150 bin tona çıktığında ”bu kivi nasıl tüketilecek” sorusu akla gelecektir” dedi.

Karadeniz, kivi üretiminde alan genişlemesinin son yıllarda kontrolsüz bir şekilde artmaya devam ettiğini söyledi.

Yapılan istatistiklere göre Türkiye’de kivi dikim alanlarının 15 bin hektarın üzerine çıktığını vurgulayan Karadeniz, ”Oysa ilk dikimi yapılan Yeni Zelanda’da bu rakam 13 bin hektar” bilgisini verdi.

Kivide kontrolsüz artmaya devam eden dikim alanlarının beraberinde bazı olumsuzlukları getirdiğine de işaret eden Karadeniz, şunlar kaydetti:

”Türkiye’de son yıllarda kivi üretiminde alan genişlemesi çok fazla oldu. Yapılan istatistiklere ülkemizde kivi dikim alanlarının 15 bin hektarın üzerine çıktığını görüyoruz. Oysa ki kivinin ilk dikiminin yapıldığı Yeni Zelanda da bu rakam 13 bin hektardır. Kivi dikim alanı olarak Yeni Zelanda’yı geçmiş durumdayız.

Bu ne gibi problemleri getirecek. Biz bugün 30 bin civarında kivi ürettiğimizi tahmin ediyoruz. Bu rakam çok yakın bir zamanda 100-150 bin tona çıktığında ”bu kivi nasıl tüketilecek” sorusu akla gelecektir. Bu soru sorulmaya başlandığı andan itibaren de arz fazlası tehlikesi kivide gün yüzüne çıkmaya başlayacaktır.”

Karadeniz kivinin dünya da çok fazla tüketilen bir meyve olmadığına da değinerek, ”Baktığımız zaman ülkelerin bir çoğu kivi ihtiyaçlarını kendi üretimleriyle karşılayabiliyor” dedi.

Bu nedenlerle gelecekte yaşanabilecek muhtemel bir arz fazlası durumunda kivi üreticilerinin önemli sıkıntılarla karşılaşabileceklerini anlatan Karadeniz, şimdiden gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

AA

prophecy 17-02-2010 12:37

Öncelikle herkese merhabalar, anne ve babam tarafından tarımsal faaliyetlerde bulunan bir aileden geliyorum küçük yaştan beri çeşitli bitkilerin yetiştirilmesinde bulunmuşumdur. Ama ağırlıklı olarak son 5 senedir kivi üreticiliği üzerine faaliyette bulunuyoruz. Türkiyede bu konuda çok az bilgi olduğundan yurtdışı araştırma merkezlerinden veriler toplayarak kendi fidelerimizi yetiştirdik ve son 3 senedir verimli şekilde meyve alıyoruz. Şuan 1000 ağaç ve 15 dönüm arazide faaliyet gösteriyoruz. Ziraat mühendisi olmasamda bildiğim kadarıyla sorularınıza cevap vermeye çalışabilirim. Saygılarımla.

Akif 17-02-2010 12:43

Arkadaşlar belki biraz saçma bir soru olabilir ama acaba kapalı balkonda kivi yetiştirmek mümkün müdür? Bir arkadaşımla balkonda bodur meyve ağacı yetiştirebilir miyiz acaba sorusu sonucunda işler biraz karıştı ve bodur meyve ağacından vazgeçerek kivi yetiştirmeye karar verdik ama balkonda yetişir mi yetişmez mi sorusu kafamıza takıldı.

Balkon komple camekan olduğundan kısmen olsa da sera ortamı yaratılabilir ve kivi'nin nem ihtiyacını rahatlıklar ayarlayabiliriz düşüncesindeyiz.

prophecy 17-02-2010 12:58

Genel olarak yazılanları incelediğimde şunları öncelikle belirtmem gerekir;
1- Kivi tohumdan pamuk içerisinde 25 c sıcalıkta çimlenir ve yetişir, fakat yetişen fide hiçbir zaman meyve vermez. Bu fidenin mutlaka 1 yaşından sonra parmak kalınlığına vardığında aşılnması gerekir. Bu şekilde yetişen fide hepsinden sağlıklıdır ama aşı tutturması çok zordur.
2- Daldan alınan çelikten yetiştirme şansı daha yüksektir. Fakat bunu perlit dediğimiz bir madde içinde ve köklenmesini sağlayacak özel ilaçlarla tututurabilirsiniz. Bu fideye aşı yapmadan meyve alırsınız. Bu şekilde hazırlana çeliklerden sadece %60-%65 civarındaki kısmı verimli şekilde kök verir.
3- Meyve alabilmek için düzgün şekilde kış budaması yapılmalıdır.(Aralık-Ocak)
4- Meyvenin büyümesi içinde düzgün şekilde yaz budaması yapılmalıdır.(Haziran-Temmuz)
5- Ayrıca meyve büyümesinin düzgün olması için haziran sonuna doğru yamuk ve küçük meyvelere tekleme yapılmalıdır(Bilmeyenler için tekleme: seyreltme, koparma)
6- Meyvenin lezzetli olmasını istiyorsanız kesinlikle kimyasal gübre kullanmayın...!!!!
7- Meyvenin lezzetli olmasını ve ekşi kalmamasını istiyorsanız kasım ayı ilk haftadan önce kesinlikle toplamayın....!!!
Kivi üretimi gerçekten yoğun çalışma ve emek isteyen bir uğraştır.....!!!!

Samsunlu55 17-02-2010 19:30

Aramıza hoş geldin prophecy. Kendini yeni gelenler ve şehirlere göre üyeler bölümündede tanıtırsan sevinirim. Bahçeniz nerede hangi ovada? Saygılarımla...

mustafa07 22-02-2010 23:07

Nasıl anlaşılır?

Arkadaşalr kivinin dişimi erkekmi olduğunu nasıl anlarız?Bazı sitelerde çiçeklerinden anlaşılır diyor ama benim kivilerim daha hiç çiçek vermedi ve bu senede çiçek vereceğini sanmıyorum.yapraklarından filan anlamanın yolu varmı? varsa lütfen bilgilendirin bizleri.

Samsunlu55 22-02-2010 23:14

Tam olarak bilmesemde ağacın üstünde kalan dalda önceki meyvenin sapı duruyorsa bir çiçek durmuyorsa diğer bir çiçek oluyor diye biliyorum.

mustafa07 23-02-2010 22:15

kivinin dişimi erkekmi olduğunu yapraklarından anlamanın bir yolu yokmu?

mustafa07 27-02-2010 11:25

kivinin dişimi erkekmi olduğunu yapraklarından ve ya gövdesinden anlamanın bir yolu varmı?
Arkadaşlar bi bilen varsa lütfen bir cevap yazsa.

bari 27-02-2010 12:24

2 Eklenti(ler)
Biraz araştırdım, çiçeklerden ayırdetme hariç pek bir bilgi bulamadım.

Plantae 27-02-2010 18:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa07 (Mesaj 586925)
kivinin dişimi erkekmi olduğunu yapraklarından ve ya gövdesinden anlamanın bir yolu varmı?
Arkadaşlar bi bilen varsa lütfen bir cevap yazsa.

Kiwinin erkek veya dişi olduğunu ancak çiçek açınca anlayabilirsiniz en garanti yöntem budur.

k_donmez 27-02-2010 19:00

1 Eklenti(ler)
Kivinin cinsiyetini anlama yolu budur.:D

mustafa07 28-02-2010 20:07

Çok güzel kivi çiçeği fotoğrafı koymuşsun ' bari' arkadaşım ama bu çiçeklerden hangisi dişi hangisi erkek?
'plate' arkadaşım demişsinki en garanti yol çiçeklere bakmaktır ,garanti olmayan yol hangisi ?

bari 28-02-2010 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa07 (Mesaj 587575)
Çok güzel kivi çiçeği fotoğrafı koymuşsun ' bari' arkadaşım ama bu çiçeklerden hangisi dişi hangisi erkek?
'plate' arkadaşım demişsinki en garanti yol çiçeklere bakmaktır ,garanti olmayan yol hangisi ?

SEvgili Mustafa07
Male:ERkek
Female: Dişi

kürşad 01-03-2010 07:30

Cumartesi günü ilk defa aşı yaptım o da tarif üzerine yongalı göz aşısıydı. Aşı almak için gittiğim arkadaşın iki fidanı vardı. Dişinin üstünde hala meyve salkımları duruyordu. Erkek olanda ise yoktu.

copur 09 01-03-2010 09:15

Geçen gün bir arkadaş erkek kivi bitkisinin gövdesindeki tüylerin dişi bitkidekinden daha belirgin olduğunu söyledi. İki fidan gösterdi, Yalova'dan getirmiş. Eğer doğruysa öyle görünüyor du.

YeşilSeven 01-03-2010 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 587837)
Geçen gün bir arkadaş erkek kivi bitkisinin gövdesindeki tüylerin dişi bitkidekinden daha belirgin olduğunu söyledi. İki fidan gösterdi, Yalova'dan getirmiş. Eğer doğruysa öyle görünüyor du.

Aynen böyle, erkek kivideki tüyler zayıf dikenleri andırıyor. Dişilerin ki ise tüy gibi.

mustafa07 04-03-2010 06:33

Çok güzel bende böyle bir bilgi istiyordum çok sağolun .arkadaşlar bir sorum daha olucak şu sıralar bordo bulamacı yapma zamanı bahçemizdeki birkaç kiraz ağacına bord bulamacı atarken kivilerede geldi herhangi bir zararı olurmu?

Samsunlu55 04-03-2010 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa07 (Mesaj 589922)
Çok güzel bende böyle bir bilgi istiyordum çok sağolun .arkadaşlar bir sorum daha olucak şu sıralar bordo bulamacı yapma zamanı bahçemizdeki birkaç kiraz ağacına bord bulamacı atarken kivilerede geldi herhangi bir zararı olurmu?

Kiviler uyku döneminde ise bir zararı olmaz.

mustafa07 06-03-2010 22:37

Peki bordo bulamacının bir yararı olurmu kivi fidanına?

mustafa07 11-03-2010 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa07 (Mesaj 591721)
Peki bordo bulamacının bir yararı olurmu kivi fidanına?

bilen birisi varsa bi cevap yazabilirmi?

serkanulas 18-03-2010 20:30

selamlar sevgili kivi dostları
Kuracagım kivi bahçesinin sulama sistemi hakkında sorumu sulama sistemleri başlığı altında sordum.
siz değerli kivi dostalarının da yorumlarını bekliyorum.
şimdiden teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=8991&page=6

musty41 30-03-2010 20:19

selam.mustafa arkadaşım bildiğim kadarıyla bordo bulamacı halk arasında göztaşı olarak adlandırılıyor.kivi ye bir zararının olmadığını aynı zamanda bitkinin köklerinde oluşabilecek mantari hastalıklara iyi geldiğini biliyorum.yanlışım varsa lütfen düzeltin.teşekkürler...

nariçi 30-03-2010 21:33

Bir kivinin yarı açmış tomurcuğunu tepeden yarısını haşere yemiş. Makasla kesilmiş gibi, yeni yapraklardan birinde tırtıl yemişe benziyor. Görmedikleri çeşit hoş geliyor herhalde. Ne önlem alabilirim?

gilaburu 02-04-2010 14:38

Merhaba arkadaşlar ben kivi fidanı almak istiyorum acaba nereden bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

okay-55 02-04-2010 19:32

Sayın gilaburu samsun tarım enstitüsü kivi fidanları yetiştirip karadeniz bölgesindeki yetiştiricilerin ihtiyaçlarını karşılıyordu ayrıca yetiştirmek için teknik danışmanlık hizmeti veriyor olması gerekir esenkalın

serkanulas 08-04-2010 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilaburu (Mesaj 608873)
Merhaba arkadaşlar ben kivi fidanı almak istiyorum acaba nereden bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim

Sn gilaburu,
Kivi fidanı ve daha birçok çeşit fidanı Sn cey_cey den temin edebilirsin.
onunla irtibata geçmeni tavsiye ederim.

nariçi 08-04-2010 19:07

Geçen yıl arkadaşlardan aldığım kiviler yeni sürgünlerini vermeye başladı. Denemek için Akdeniz ve Karadeniz'den almıştım.

Gezegen 17-04-2010 00:36

merhaba arkadaşalar daha önce bahçeye ekilmiş 2 adet kivi fidanı vardı ma geçen sene 1 tane çiçek vardı fidanlarda bu sene 1 erkek 1 tane de dişi kivi fidanı aldım inşallah 1 kaç seneye kivilerin tadına bakmak kısmet olur

Gezegen 17-04-2010 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilaburu (Mesaj 608873)

sayın gilaburu yanılmıyorsam kayseride ikamet etmektesiniz bende bir kayserili olarak oranın iklimini yakından bildiğim için orada kivi olması imkansız gibi birşey sanırım ama ordakı bir arkadaşıma denemesi için 1er adet kivi nar trabzon hurması ve kestane göndermeyi düşünüyürum umarım başarılı olur

limon 17-04-2010 12:06

5 yıl önce diktiğim 2-3 adet Kivi fidanları çok büyümelerine rağmen bırakın meyve vermeyi henüz hiç çiçek açmadılar. Meyveden geçtim, bir çiçeğini görmeye de razıyım. Çiçeğe teşvik için Potastum versem işe yarar mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025