![]() |
Ben Emrah, Yalova, Altınovalıyım, çiftçiyim. Asıl uzmanlık alanımız elma armut ve ayva olmak üzere küçük çekirdekli meyvelerdir, bunların yanında erik, hurma, zeytin ve hünnap üreticiliğide yapmaktayız. Bu sene bunlara ilave olarak 2.250 metre kare Hayward kivi bahçesi kurdum, seneyede kısmetse 2.500 metre kare Greenlight cinsini denemek istiyorum. Benim sorum; 2 yaşında Greenlight kivi fidanını nereden temin edebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...
|
Sayın organik, metninizde sulamayla ilgili cevabını bulamadığım bi sorum olacak; 1 yaşındaki kivi fidanı, 90 lık minispring ile, ilk senesinde, kaç saat sulanmalı? Bu sorunun cevabı çok işime yarayacak çünkü yapraklarımın uçlarında bahsettiğiniz gibi kurumalar var ve aşağıya kıvrık buna rağmen bugün itibariyle tele varmış ve 1 er metre sağa ve sola dal yapmış durumdalar. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...
|
bende size başka bir kivi cinsinden bahsetmek istiyorum hem bu kivinin yetiştirmesi kolay:)
HARDY KİWİ: normal kividen farklıdır, üzüm salkımı şeklindeki meyveleri normal kivinin yarısı kadar,tüysüz ve normal kividen daha aromalı, tatlıdır. YETİŞTİRİLMESİ: -35 derceye dayanmasından dolayı diğer bir ismi sibirya kivisi dir. tek başına meyve tutar, ikinci bir eşe ihtiyaçı yoktur, ağaç diplerine ekildiğinde ağaç dallarına ve gövdesine sarılarak ilerler, tel örgü kenarlarınada dikilebilir, az güneşli yerleri sever. 50 litrelik saksılarda cam kenarı ve balkonlarda yetiştirilir. bilginize |
***Koltuklarda iki yana uzanan kolları oluşturacak şekilde budanırlar.***
Bu konuya özellikle dikkat çekmek istedim, çünkü bizlerin yıllardır denediği tele varan her filizi bırakıp, tele bağlama tekniği, beldemize davet üzerine gelen işin uzmanı bir italyan teknikere göre yanlış. Doğru olan, belirtildiği gibi tele varan fidanı iki kol halinde, sağa ve sola, tele bir!!! kere dolamak sureti ile yapılan teknik imiş. Bir kere dolamak ağacın maximum ürün verdiğinde dallarının kırılmasını önlüyormuş, malumunuz kivi doğasında herhangi bir destek olmadan, başka bir ağaca dolanmadan formunu bulamıyor ve ürün vermiyor. Ürün vermeyen çeşitli ağaçlarınız hakkında fikirlerimi ve birikimlerimi zevkle paylaşabilirim. |
4 Eklenti(ler)
Yarın kısmetse kivilerimin ve diğer çeşitlerimizin fotoğraflarını çekip paylaşmak istiyorum, gelişimi ve eksikliklerim hakında fikirleri olanlar lütfen fikirlerini belirtsinler...
işte kivilerim 2. fotodaki erkek kivi, erkekler dişilerden daha geç sürgün veriyor ama ağustos itibariyle dişileri geçiyorlar... Eklenti 45189 Eklenti 45190 Eklenti 45191 Eklenti 45192 |
1 Eklenti(ler)
Kivim çok uzadı ancak demir eksikliği çekiyor, üstelik sık sık demir gübresi vermeme rağman. Ne yapmalıyım, toprağı asitli hale mi getireyim? Kükürt mü yoksa limon tuzu mu kullanmalıyım? Yeni sürgünlerinin uçları da kurumaya başlamış, ben evde yokken bakımsız kaldı sanırım.Bir de bu kivinin dişi mi erkek mi olduğunu anlamak mümkün mü? Bu baharda küçücükken aldık ve hiç çiçek açmadı.
Eklenti 45296 |
Sayın nariel, gördüğüme göre sararmaların nedeni demir eksikliği ya da kivinin dibinde çok su durması (fazla sulanması). Kükürtün sararmayı engelleyeceğini zannetmiyorum, biz kükürtü ph dengelemek için kullanıyoruz daha çok.
Bence yapmanız gereken yukarıdan ilk sağlıklı yapraktan kivinizi koparmanız, ileriki günlerde ucundan filiz patlatacak, aynı anda kök gelişimi hızlanacak, beden de kalınlaşacaktır. Erkekte olsa dişide olsa kivi (kart fidan değilse) ilk yaşında çiçek açmaz, yapraklarını ve aşı yerini yakından çekip gönderirseniz erkekmi dişimi anlaşılır, fakat; Eğer kividen meyva almak istiyorsanız toprağa dikip destek sistemi (direk üzeri tel, çardak v.b.) yapmalısınız ayrıca tozlayıcısını ya da dişisini de yanına dikmeniz gerekir. Saygılarımla Emrah. |
3 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim sayın kiwici77. Cinsiyetini belirledikten sonra yanına eşini dikmeyi düşünüyorum. Kükürdü toprağı asidik hale getirmesi için söylemiştim çünkü bildiğime göre toprak çok alkali olursa bitkiler topraktaki demiri alamıyor, asidik hale getirirsem demirli gübrem işe yarar mı diye düşünmüştüm çünkü önceden gübrelediğimde sararmış yapraklar yeşeriyordu, şimdi ise gübre kâr etmiyor. Aşı yerinin ve yaprakların fotoğraflarını yolluyorum.
Eklenti 45320 Eklenti 45321 Eklenti 45322 |
Alıntı:
Saygılar |
Daha önce yollamış olduğum kivi fidanımın görüntülerinden, dişi mi erkek mi olduğunu bildirebilecek misiniz sayın kiwici77?
|
Alıntı:
|
Evet hafif tüylü. Aşı yerinden de anlaşılabiliyor mu? Sararan yaprakların büyüklerini kestim, biraz daha bekleyeceğim, sonra yarıdan keseceğim fidanı. Yani durumu pek iyi değil. Klimanın motoru, kivinin üzerine doğrudan sıcak hava üflüyor, zavallı bitki dayanamıyor buna. Arada su serpiyorum yapraklarına serinlesin diye.
|
Alıntı:
|
İyi günler,
Benim dişi olduğu anlaşılan kivim şu aralar yaprak döküyor, yaprakları kahverengileşip çıtır çıtır oluyor. Oysa henüz kış gelmedi buraya, hala yakıcı sıcak var ve sıcaklık 30 derecenin altına düşmüyor gündüz. Kivimin bu mevsimde yaprak dökmesi normal mi? Bir de, çok biçimsiz uzadı, yarısından fazlasını kesmek istiyorum. Bu mevsimde mi kesmeliyim yoksa kış sonunda mı? (Tahmini toplam uzunluğu 3.5 metre.) (Acaba keseceğim yerleri çelik olarak kullanabilir miyim? Kullanabilirsem nasıl dikmeliyim?) |
sn. nariel
Yaşadığınız gelişme aşırı sıcaklarla birlikte bitkide susuzluktan meydana gelen yaprak kavrulması ve ardından yaprak dökülmesi olabileceği gibi , genelde bu tarihlerde yaz büyümesi sonlanıp bitki dinlenme döneminin ilk aşaması belirtileri görülmeye başlanır ki bu kiwi bitkisi için normal bir gelişme süreci sayılabilir. Ayrıca Kiwi (Actinidia deliciosa) kendine verimsiz bir tür olarak kabül edilir ve tozlayıcı (erkek bitki-pölenatör)'e ihtiyaç duyarlar, eyer etrafında tozlayıcı bulundurmassanız verim alamazsınız. Kiwi bitkisi, üzüm asması şeklinde omca oluşturduğundan kendi ağırlığını taşıyamaz ve desteye ihtiyaç duyarlar bu nedenle uygun destek sistemiyle terbiye edilmelidir . size önerim Aralık ayı başlarında 1,65cm. den budayıp nisan ayı başlarında oluşacak yeni sürgünleri uygun destekle sağlıklı büyütmeniz. Kesmiş olduğunuz kısımdaki dal çeliklerini köklendirmeniz pek tabii ki mümkün fakat bir o kadar da zahmetli olacaktır (çeliklerin yaz aylarına kadar muhafazası sık sık sulama köklendirme ortamı ,harcı v.s) |
Teşekkür ederim Sayın bluecrop. Destek sistemini güzel ayarlamıştık ama istediğimiz yere sarılmadı. Sürekli balkonun gölge köşelerine doğru hareket etmek istedi, destek telleri ise mecburi olarak güneş alan tarafa doğruydu.
Önümüzdeki sene yerini değiştireceğim, yeniden destek sistemi kurmak zor olacak ama eski yerinde telef etmekten iyidir. Bu baharda iki yaşında olacak, bir tozlayıcı arayışına girmem lazım. Yaşlı fidan bulabilir miyim acaba satılık? |
sn. nariel
Kivi bitkisi hava nemini çok sever , gölge ortamın hava neminden yararlanmak istemiştir.genç sürgünleri destek tellerine bağlayıp ortamın nemini muhafaza etmelisiniz .... Tozlayıcı konusuna gelince ;bir dişi kiviye bir erkek fidan çok fazla gelir. zira 5-6 dişi bitkiye 1 erkek tozlayıcı yeterlidir verim için. size önerim dişi bitkinizin bir dalına erkek tozlayıcı aşılıyabilirseniz boş alan israfından kaçınmış olacağınız gibi bitkilerin ileriki yıllarda sarmaş dolaş olmasından ve görüntü kirliliğinden kaçınmış olursunuz..... Ama genede tozlayıcı temin etmek isterseniz . aşılı fidan göndermem mümkün olabilir kasım ortasında... |
Konunun şu anki bölümüyle ilgili değil ama çelik köklendirmeyle ilgili olduğu için burada sormak istiyorum. Köklendiricilerle ilgili kullanılan ppm değerini nasıl ayarlayabiliriz,bunun ölçüsü nedir? Profesyonel olmayan bizlerin bu değerleri ayarlaması mümkünmüdür?
|
Sayın Tropikana, bahsetmiş oldunuz Hardy kivi yi nasıl temin edebiliriz, yardımcı olabilirmisiniz?
|
Yalovada 10-15 dönüm kivi bahçesi yapmak istiyorum, onun için ön etüt çalışmalara başladım, bazı bilgilere ihtiyacım var, internernetten araştırıyorum fakat bazı bilgilere ulaşamıyorum.
Destek direkleri ve galveniz tel kurulumu, dönüm başınamı, yoksa kulanılacak direk sayısı, harcanan tel ve işçilik olarakmı hasaplanıyor. (5x5 veya 5x4 olarak kurmayı düşünüyorum) Maliyet hesabı yapmak için. İnternette aradım fakat bulamadım, bilgisi olan arkadaşlar varmı. Saygılar |
İnternetten buldum tozlayıcıya ihtiyacı varmış.
http://www.burntridgenursery.com/nut...t=25&Parent=23 |
merhaba sn sinaninci
Genelde kivi bahçesi tesis etmeden önce yapılan etüt amaçlı maliyet hesabı dönüm başına ortalama(afaki) bir hesap olmakla birlikte , tesis tamamlandıktan sonra ortaya çıkan maliyetle önemli sapmalar gösterebilmektedir .. Size tavsiyem arazi üzerinde ölçüm ve işaretlemelerle çalışmanız bu size net bir fikir edindirecektir . maliyet azaltmanın püf noktaları yanında optimum verimde hesaba katılmalıdır. Zira arazinin uzun kenarına düşünülen sıra üzeri planlaması baş direklerde tasarruf sağlayabileceği gibi verimlilik ve meyve kalitesi ile paralllellik gösteren küzey güney istikameti(güneşlenme) ile çakışmayabilir . saygılar.. |
bluecrop cevabın için teşekkürler.
Zaten pergole sistem için afaki bir rakkam arıyorum, net bir fiyat olmayacağını 3 aşagı 5 yukarı olacagını biliyorum. Burda bir bahçeyi gezdim, fakat sahibi yoktu konuşamadım. Ölçümleme yaptım, aşagıdaki tablo gibi kurulmuştu. 5X6 olarak yapılmış, kiwileri 6 metre üzerine 3 metre araylan dikmiş, bayagı bir direk tasarufu saglamış, ama verim ve kalite ne olur bana 3 metrede bir çok yakın geldi. kurulum direk kiwi kiwi direk bu konuda fikrini alabilirmiyim. Saygılar |
Alıntı:
tavsiyem bitki direk arası 2,5m ,iki direk arası 5m olarak planlamanız . kaliteli fidan konusunda tedarik sorunu yaşarsanız aşılı fidan temin edebilirim ..... saygılar |
bluecrop degerli bilgilerin için çok teşekkürler.
Aşılı fide konudunda mutlaka seninlen irtibata geçeceğim. saygılar. |
Aşılı fidan temini kolaysa bir erkek iki dişi kivi fidanı talep edebilirim. Bahçede kendi tüketimimizi karşılarsa, ekzotik tür olarak da güzel olur.
|
Karasal iklimde kivi yetiştirmek imkansızgibi . İnşallah sonuç alırsınız.
|
Merhaba, Tekin bey, Biraz zor olur ama ladin, fındık, göknar sekoya şimdilik var, çevreden duydum bahçesinde kiwi olanlar var.
|
Merhaba Sayın nariçi Ozaman size önerim şu kışları soğuk yerlerde turunc gillerin üzerine naylon çekilir soğukdan fazla etkilenmesin diye. Siz Kivi için tersini yaz yapın yaz aylarında
gündüz değil ama geceleri üzerine naylon geçirin oraların sıcağında topraktaki su buharlaşıp giderken naylon nemi koruyacaktır. Birde sulama yaparken Sabah erken saatlerde yağmurlama sulayın nemi çok seviyor. Hem yaprakları hem saçak kökleri. Yaparkaları aşırı sıcaklara maruz kalırsa kuruma ve yanma yapabilir. Birde kesinlikle Güney cepheye dikmeyin Mümkünse kuzey cephe ye dikin. |
Önerilerilerinizi uygulayacağım, teşekkür ederim.
|
Mutlu Kutlu Bey Kiwi fidanlarını gönderdi, Şimdi iki dişi ve bir erkek fidan en yakın kaç metre aralıkla dikilmeli? Erkek fidan ortada olması mı gerekiyor ? Bilen arkadaşlar söylesin.
|
Sayın, Tekin bey iki dişi bir erkek kiviyi, burası yazın fazla kuru ve güneşli olduğu için çam ağaçları altı yarı gölgeli oluyor onların altına (siper altına) diksem olabilir mi ?
|
Alıntı:
Dolayısı ile sizin erkek fidanınızz tek başına 5 km kare alanda tüm komşularınıza yetecektir. Gölgeli bir ortam olması iyi birde nemli alan yaratabilirseniz değmeyin keyfine. Birde soğuk havalara dayanıksız olduğu için korunaklı olursa soğukdan da korumuş olursunuz. Kuru rüzgarların etkilemeyeceği yer olursa sizde oda memnun kalacaktır. |
İstanbul'da Kivisi meyve veren veya çiçek açan var mı?
|
Sayın limon Sarı yer futbol sahası arkasında kivi bahcesi var. Meyvelerde vardı iki yıl önce gördüğümde ama uzun zamandır oradan geçmedim şimdi ne durumdalar bilmiyorum.
|
Teşekkür ederim Tekin Bey. Sağolun.
|
1 Eklenti(ler)
Benimde kivi bahçem var 4 dişiye 2 erkek cok değilmi, bendekiler 10 dişiye 1 erkek hiçde sorun yaşanmıyor.
Kivi bahçesi kuracak olanlar mutlaka yeşil gübre olayını uygulasınlar, hem toprağı kurak olaylarından fazla etkilendirmiyor hemde bitkiler gür ve yeşil kalıyor. |
0 0 0 0 0 0
0 X 0 0 X 0 0 0 0 0 0 0 X 0 0 X 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 X 0 0 X 0 0 0 0 0 0 0 Erkek ve dişi oranına göre dikim planı ( 0 ) Dişi bitkiler ( X ) Erkek ( tozlayıcı ) bitkiler biz bahçeyi böyle kuruyoruz 4 dişi 1 erkek **** 4 dişi 2 erkek olarak |
Tekin bey bana kiwi fidanı için unutmadı herhalde. Ben aldığım fidanların durumunu soracaktım bilen arkadaşlara. Fidanın (kiwi) aşıdan sonraki ikinci sürgünleri hiç boy uzaması yapmamış. 10 cm de aralıksız yaprak açmış (10 cm sürgün vermiş-yapraklar şimdi dökülmüş durumda) sürgün boyu uzamamış. Bu durum bitkinin önceki bulunduğu yerde sıkıntıda olduğunu gösteriyor. Normalleşmesi için en yapmam gerekir. Kiwici77 bilir herhalde başka bilen de varsa yazsın.
|
Kiwi bitkisi dikimden sonraki gelişim sürecinde nemli ve organik yapısı yüksek toprak ortamına itiyaç duyar. Açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla sorun büyük bir olasılıkla dikim ortamından kaynaklanıyor... bol miktarda iyi yanmış ahır gübresi ilen toprağı zenginleştirebilirsiniz . dikim ortamının nemini muhafaza etmesi için de gerekli sulama önlemini almalısınız. bu önlemlerde yetersiz kalırsa satın aldığınız bitkilerin sağlığından ne yazık ki kaygı duymaya başlıyabilirsiniz ......
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025