agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Subtropikal İklim Meyveleri (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)
-   -   Kivi (Actinidia) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1362.htm)

oguzhand0 13-04-2007 17:13

bir kaç gün sonra bir ay olacak! çekirdeklerden bir tanesi(pamukların arasındaki) çatlamış arasından 1-2 milim boyunda fide çıkmış.Aptalca bir mutluluk hissettim.Bakalım bir hafta sonra ne olacak =)

caucasus 13-04-2007 23:35

Sana mutluluklar.Benim kivilerim kazaya kurban gittiler birincisi yere düşürdüm daha sonrada hava alsınlar diye dışarıda bıraktım 2 akşam dışarıda kaldılar şimdik hepsi off durumdalar maalesef kurudular.Artık mecburen büyük kivi alacam.Herkese başarılar.

nermin baykan 14-04-2007 20:08

Kivinin latince adı nedir?

caucasus 15-04-2007 08:40

kivi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nermin baykan (Mesaj 95260)
kivinn latince adı nedir?

Ben bilmiyorum ama buradan yanıtlayacak birşçok arkadaş vardır. :D

caucasus 15-04-2007 08:45

Actinidia chinensis Latince adı
google sağolsun kivinin latince adını bulmama yardımcı oldu ( Actinidia chinensis )
başka soru varmı :)

nermin baykan 15-04-2007 10:50

Teşekkür ederim.:)

caucasus 16-04-2007 11:38

Mühim değil :)

oguzhand0 19-04-2007 11:33

Geçen hafta bir kaç milimlik filizlerin olduğunu söylemiştim.Şimdi tüm çekirdekler teker teker çatladı.bi tanesinin yaprakları belli oldu.5-6 tane fidenin boyu bir kaç cm.ye uzadı.Artık üstündeki pamuğuda kaldırdım hafif bir sargı bezi koydum yine sera ortamında bekletiyorum.

Bu çalışmaya 15 martta başlamıştım.İlk 15 gün bir şey olmayınca pamukların olduğun kabın kapağını kapattım.kapaktada ufak 5-6 cm. karelik bi delik açtım ve suladım. o gün bugündür sulamıyorum.Devamlı bemli tutuyorum bitkiyi.Aslında ben bir şey yapmıyorum.15 gün önce koyduğum su hala içinde.buharlaşıp buharlaşıp devir daim yapıyor.Yani son durum iyi.
Bir kaç resimde koyuyorum.Çizgilerin içindekiler fideler.
http://img155.imageshack.us/img155/5271/jpg202sq6.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/3588/jpg203et8.jpg
Peki şimdi bir sorum olacak.Şimdi ne yapmalıyım. Yani ne zaman toprağa alıcam ve nasıl yapıcam bu işi?.

Şimdiden teşekkürler..

caucasus 20-04-2007 09:14

Ben sana nasıl yaptığımı anlatayım sende aklına nasıl yatarsa öyle yaparsın.Ben fideleri ayıklayabildiğim kadarını ( zedelemeden ) pamuklardan ayırıp,ekmeden önce toprağı kalem yardımıyla biraz açtım ve yine fideleri ezmeden yanlarından fazla baskı yapmadan birmiktar kapattım,derinliğine gelince bir miktarı yok kafama göre ayarladım.Pamuktan ayıramadıklarım nede olsa kökleri pamuğun içine yayılmışlar bunlarıda 1 er 2 şer makas yardımıyla köklerin etrafından dolaşarak pamuklarını kestim daha sonra da toprağa aldım ben bu şekilde yaptım kafana takılan başka bir şey varsa yardımcı olurum.Başarılar dilerim

oguzhand0 20-04-2007 12:48

Dediğin yöntem çok iyiymiş.Teşekkür ederim onu uygulıcam.

Peki toprağa ne zaman aktarayım.Yani boyları ne kadar olunca+ tamamını toprağa mı gömücem yani dışarda belli bir kısım kalıcak mı?

Şimdiden çok sağol..

caucasus 21-04-2007 10:39

Toprağa aktarma zamanı olarak bence fazla bekleme boyları 3 **** 4 cm olunca ek derim nede olsa sadece suyla fazla beslenemezler.Yanlız mümkün olduğu kadar nazik tutmaya çalış çok çabuk zedeleniyorlar.Bide mümkün olduğu kadar güneş alan yerde tutarsan zannedersem daha iyi olur.başarılar.

caucasus 21-04-2007 10:42

Pardon bir de tamamınımı toprağa gömecem diye yazmışsın sadece 3 te 1 lik kısmını **** dik duracak kadar kısmını ( köklerini gömecek kadar da olabilir ) toprağa gömersen yeterli olur.

peta 16-05-2007 17:09

merhaba
15 gün önce acaba bu kivilerin çekirdekleri de çimlenir mi diye çimlendirme mantarına bir kaç tohum attıydım , bir baktım çimlenmişler .Bende ne yapayım diye soracaktım ki ancak deli olacaklarını yukarıda yazılanlardan anlamış oldum .

Ben yine de torfla karışık toprağa bunları dikeyim en azından yaprakları ne biçim birşey......... Evde yaşar mı ?Yeşillik olarak deneyeyim

kürşad 16-05-2007 21:44

Beni de heveslendirdiniz.
Akşam akşam leğende toplu haldeki fideleri viyole şaşırttım.
Çekirdekten çıkan ve şu anda 2-3 yaprağı olan fideler eğer ölmezlerse önümüzdeki yıla kadar bekleyip aşı yapacağım.

caucasus 17-05-2007 09:39

Heveslenmek güzel birşey,birde yeşillikle toprakla uğraşınca insanın siniri stresi kalmıyor.Başarılar dilerim.

limon 29-06-2007 14:47

Kivimin yaprakları dev gibi oldu. Kendi kendine bahçe demirine bir güzel sarılmış ki... Çiçek açmasını bekliyorum merakla. İlk defa görücem kivi çiçeğini...

caucasus 30-06-2007 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 123110)
Kivimin yaprakları dev gibi oldu. Kendi kendine bahçe demirine bir güzel sarılmış ki... Çiçek açmasını bekliyorum merakla. İlk defa görücem kivi çiçeğini...

Valla şimdik içim buruldu,benim fidelerim kazaya kurban gitmeseydi demek ki benim fidelerim de bir tutunacak dal arayacaklar dı.Senin adına sevindim.

limon 10-07-2007 12:38

1 Eklenti(ler)
Kivi çiçeğini Temmuzda açar gibi kalmıştı aklımda fakat Mine Hanım yazısını tekrar okudum biraz önce. Mayıs ayında çiçeklenirmiş. Demek benim kivi hiç çiçek açmadı. Ben de her gün biraz daha boylanan kivilerim bu sene meyve verir diye ümitle çiçek açmasını bekliyordum. Seneye açar inşallah :)
Fotoğrafı:
Eklenti 15666

caucasus 11-07-2007 10:52

İnşallah seneye açarlar.Çok güzel olmuşlar benim kivilerim kazaya kurban gitmeseydi demek ki resimdekiler kadar olacaktı. :( Neyse sağlık olsun.

apo9816 11-07-2007 11:56

Benim kivilerde bukadar olmuştu fakat eşya taşırken kırıldı ve sonra kurudu. Bu sene tekrar diktim. İnşallah olur.

caucasus 12-07-2007 14:15

İnşallah :)

Deveci Armudu 15-07-2007 05:37

Ben bahçeme giresun dan getirdiğim 3 adet tüplü kivi fidanını mart ayında diktim. Ancak nisan ayında don olayı oldu ve fidanlarım soğuktan yandılar. Bu fidanları ilkbahar ve sonbahar donlarından nasıl korurum acaba? Diyelimki fidanları büyütüp askıya aldık, yani Mine hn.ın yazdığı gibi 2 metrelik askılara aldık. O takdirde ilkbahar geç donlarından kurtulurmu, yoksa yinede kırağıdan kurtarmak için üzerine naylon vs.örtmek gerekir mi? Benim arazim Bursa da yaklaşık 800 m.rakımlı bir bölgede. Bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

caucasus 15-07-2007 20:40

Bu konuda benim kapsamlı bilgim yok ama bizim orada (Adapazarı'nda) dağ köyünde dışarıda yetiştiğini biliyorum dondan ya da kardan etkilenmiyor ve korumak için herhangi bir işlem yapmıyorlar.Belkide kivilerin yeni ekildiği için tutmamış ya da benim bildiğim kadarıyla kiviler karadeniz iklimini seviyorlar belki iklim farkından olabilir.Bunlar sadece benim fikirlerim ya da gözlemlerim.bilmem ne kadar yardımcı oldum **** olamadım bilemiyorum.

A.Şahin 15-07-2007 23:40

Bende tohumdan çimlendirmeyi başarmıştım ancak direk toprağa ekmiştim yani torf falan da değil sadece eskimiş hayvan gübresi ve kumlu karışık toprağa ektim. Çıkmaları biraz uzun sürdü ama saglıklı gibi görünüyorlardı. Dışarıda daha iyi olacağına kanaat getirdiğim bir gün bahçeye çıkardım ve akşamında acı manzara beni bekliyodu, sadece bir günde ölmüşler. Çenek yaprakları dışında iki yaprakları daha cıkmıştı ama malesef olmadı...

caucasus 16-07-2007 13:34

Bendede aynısı oldu bir gün havalandırmak amacıyla camın dışına bırakmıştım ancak ertesi gün hepsi ölmüşlerdi.Bence dşarıya erken çıkardım,belkide sizdede aynı sorundan ölmüşlerdir.Biraz daha büyümeleri lazım diye düşünüyorum.

Tüysüz Kartal 16-07-2007 15:47

Kiwi en çok sevdiğim meyvedir ama malesef onca bahçem var bir tane bile yetiştiremedim. iklim uymuyor. Soğuğa dayanıklı türleri var mıdır acaba?

caucasus 17-07-2007 19:02

İklim uymuyor derken karadeniz kıyısı boyunca bir çok ilde yetişiyor,siz nerede yetiştirmeye çalışıyorsunuz.Adapazarı'nda ve dağ köylerinde de yetişiyor siz neden yetiştiremediniz bilemiyorum.beliki sizinde yazdığınız gibi türü değişik olabilir.Bence tekrar alıp dikin derim sonuçta bir çok yerde yatişen bir meyve.Bol şanslar.

bagcibey 24-07-2007 19:40

3 Yıldır kivi fidanı yetiştirmek için çelikleme yapıyorum, şimdiye kadar bir tane bile köklendiremedim. Sanırım köklendirmek için hormon kullanmak gerekiyor.

caucasus 30-07-2007 13:50

tohumlama

Çelikleme yapmak yerinekivinin içindeki tohumlardan yetiştirmeyi denesen bence daha iyi olur.

CURLY 20-09-2007 16:43

Merhaba, ben bu siteye yeni üye oldum ve gerçekten çok beğendim, sanki herkes kardeş, arkadaş gibi.İnsan kendini çoktandır tanıdığı bir gurubun içindeymiş gibi hissediyor.
Konuya hemen gireyim; kiviyi tohumdan nasıl çimlendiriyorsunuz? Teşekkür ederim.
Bülent Bayırcılar.

Todor 21-09-2007 10:08

Aramıza hoş geldin Curly.:)

Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsan seviniriz

Kivi tohumunu çimlendirmek için Kivi çimlendirme başlığındaki yazışmalara bakabilirsin.

caucasus 22-09-2007 21:56

Bende nasıl yetiştirdiğimi yukarıda yazdım okursan belki yardımı olur.

miskenacar 24-09-2007 14:55

İzmir çevresinde kiwi yetiştirmeyi deneyen arkadaş var mı?

İki sene önce Ayazma'dan dönerken Edremit fidanlığına uğrayıp kiwi fidanı sormuştum. İzmir'de yetişmeyeceğini söylemişlerdi.

Baldaş 24-09-2007 15:06

Merhaba Rize ili ilçelerinde kivi anavatınıymış gibi kolaylıkla yetiştiriliyor. Hatta buralarda kivilerin sarılması için özel üretilmiş betonlardan satılıyor. Bu betonların arasına gerilen çelik teller üzerinde fideler sarılıyor. Biz de bahçemize birkaç kivi fidanı diktik. Henüz meyve alamadık ama bakımlarını yapıp otlarını temizliyoruz. Köklerine gübre koyuyoruz. Çok da zorlamıyorlar hemen adapte oluyorlar. Tavsiyem Karadeniz sahilinde yaşayan arkadaşların üretim yapması. Ben de yeteri kadar bilgi sahibi değilim ama isteyen arkadaşlara burada, daha önce üretim yapmış komşularımdan ve Ziraat odası yayınlarından bilgi alarak yardımcı olmaya çalışırım.

cihat59 24-09-2007 18:18

İzmir Kemalpaşa da bahçemin biraz ilerisinde kivi yetiştiren biri olduğunu duydum.Yan komşum çelik getirdi.Serada diktim fakat köklendiremedim.Dişi erkek olmadan meyve alınmadığını duymuştum.

limon 24-09-2007 19:01

Kivi yetiştirip te meyve alabilen var mı? Sanırım hepimiz yeni yetiştirmeye başladık.
Meyve alabilen varsa dalında bir kivi fotoğrafı görsek ne güzel olurdu.

Baldaş 25-09-2007 09:32

Dijital makine almadığıma şimdi yanmaya başladım işte. Tam da meyveler olgunlaşmaya başlamışken. Çok güzel alımlı çiçekleri oluyor ve kokusu muhteşem. Şimdi ise herbiri ampul büyüklüğünde meyveler sarkmış durumda.
Ha bir de bana fotoğraf yüklemeyi öğretmeniz lazım. Sık yapmadığım için unutuyorum. :)

CURLY 25-09-2007 17:16

Izmir'de Kivi Yetişiyor!!

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi miskenacar (Mesaj 155631)
İzmir çevresinde kiwi yetiştirmeyi deneyen arkadaş var mı?

İki sene önce Ayazma'dan dönerken Edremit fidanlığına uğrayıp kiwi fidanı sormuştum. İzmir'de yetişmeyeceğini söylemişlerdi.

MERHABA ARKADAŞIM, EVET İZMİR'DE KİVİ YETİŞİYOR BEN GÜMÜLDÜR'DE GÖRDÜM VE MEYVE ALIYORLAR.KENDİMDE BAHÇEMDE DENEDİM İLK SENE İYİ GELİŞTİ FAKAT DAHA SONRA SANIRIM AŞIRI YAGIŞLARDAN OLSA GEREK BİRDENBİRE ÇÜRÜDÜ. ŞİMDİ TEKRAR DENEMEK İSTİYORUM VE ŞİMDİDEN 6 ADET ARI KOVANIM VAR...KİVİLERİM ÇİÇEK AÇACAK VE ARILARDA TOZLUYACAKLAR YAA..:)):
OKUDUKLARIMDAN SONRA HAZIR FİDAN ALMAYA KARA VERDİM. ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİRMEK BİR MESELE VE ONU AŞILAMAK AYRI BİR MESELE...
TÜM ARKDAŞLARA SEVGİLER VE ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM..
BÜLENT BAYIRCILAR

Todor 25-09-2007 17:47

Kivi bitkisi, elma yetişen iklimlerde de, portakal yetişen iklimlerde de olur. Dikkat etmek gereken, geç donlardan korumaktır. Ayrıca kivi bitkisinin yüzeyde saçak kök yaptığını, suyu çok fazla sevdiğini hatırlatayım.

Eğer İzmir gibi sıcak iklimlerde yetiştiriciliği yapılacaksa ne kadar ticari olacaktır tartışılır. Çünkü Yalova şartlarında yetişmiş bir kivi bitkisine günlük 70 Lt su verilir. 1000 bitki için günlük 70 ton demektir. Ayda 2100 ton, sezonda yaklaşık 9000 - 10.000 ton su eder. İzmir gibi bölgelerde sezonun daha uzun ve sıcak olduğu düşünülürse elde edilecek gelirin büyük bölümü sulama masrafına ayrılacaktır. BU yüzden ticari yetiştiriciliği o bölgeler için tavsiye edilmez. Yetişmemesi için bir neden yoktur.

caucasus 25-09-2007 20:43

Kivi sever arkadaşlara teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025