![]() |
Cinsini bilmiyorum yörede yetişen beğendiğimiz incirlerden kalem alarak yetiştirdiğim incir.
|
sayın lilium
bu incirden çelik göndermeniz mümkünmü.selâmlar |
Tabi ki baharda hatırlarırsanız gönderirim.
|
çelik hakkında
sayın lilium,
ilginize teşekkür ederim.havalar iyi olursa mart ayında göndermeniz için hatırlatırım. iyi günler selâmlar. |
bizim köyde yetişen beyaz orak haziranın ortalarında olgunlaşır
http://img196.imageshack.us/img196/9383/incir.jpg |
sayın lilium fotoğrafinı yüklediğiniz incirdeen bana gönderebilirmisinizrica etsem.çok güzel görünüyorlar. meyveler tadından çatlamış.bizim köyde beyaz orak,haziranda olur. bursa siyahı,omar bey incirleri olur.
|
Alıntı:
|
|
samsunlu55 arkadaşım erbeyli incir araştırma ensitüsünün çeşitlerinde beyaz oarak çeşidi var inceleyin.bu incir turfanda bir çeşit
|
Buda bizim bursa siyahı.. Yemesi çok lezzetlidir.Albenilidir.Yanlız bazen incirin uç deliğinden çürüyüp kurtlanıyor. Sebebini anlayamadım.Kimyasal mücadele gerekli sanırım.
http://img193.imageshack.us/img193/4295/dsc01086af.jpg |
Arkadaşlar incirdeki ön taraftan çatlayıp açılmanın sebebi o bölgenin aşırı nemli olmasıymış.İncir yetiştiriciliğiyle uğraşan bir arkadaşımdan duydum.
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
İNCİR
İncir her ne kadar subtropik bir bitki ise de dünyanın ılıman iklime sahip birçok yerlerinde yetişmektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kuru yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşundan hasat sonuna kadar olan mayıs-ekim aylarında daha yüksek ortalama sıcaklıklar ve özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde (ağustos-eylül)ayları 30 dereceye kadar çıkan ortalama sıcaklıklar istenir.İncir,Ficus carıca L.,kışın yaprağını döken bir bitkidir.Az miktarda kış soğuklamasına ihtiyaç duyar veya duymaz. Çok kısa devam eden -9 derecenin üstündeki sıcaklıklar zararlı olabilir.Ekim-kasım aylarında -3,-4 dereceye kadar düşen erken donlardan genç ağaçlar zarar görebilir.Ve kışın -6,-8 derecede ölebilir.Mart sonu ve nisanda -1 derece ve daha düşük ilk bahar donları yeni sürgün büyümesini zarara uğratır ve ürün azalmasına sebep olur.Kış sonlarında meydana gelen -4,-7 dereceye düşmeler erkek incirlerde boğa ürünü,dolayısıyla ilek arısının zarar görmesine neden olur. Optima yıllık yağış isteği 625 mm dir.Yağış miktarının 550 mm nin altına düşmesi durumunda sulanması gerekir.Hava bağıl neminin kurutma mevsiminde %40-45 arasında olması %50'yi geçmemesi gerekir. TOPRAK İSTEKLERİ Çok fazla nemli topraklar hariç hemen her toprakta,kayalıklar üzerinde,taşların yarıklarında,hatta epifit olarak başka bitkiler üzerinde yetişir.Kuru incir kalitesi söz konusu olduğunda iklim istekleri gibi toprak istekleri açısından da seçici olur.Derin,kumlu-killi,yeterli organik materyal ve kirece sahip topraklar ister. En iyi gelişmeyi 120 cm.ve daha derin topraklarda gösterir.İncir ağacı kireçce zengin topraklarda iyi gelişir. Toprak reaksiyonu yönünden PH 6-7.8 olan nötr ve nötre yakın topraklar uygundur.Toprak tuzluluğuna az dayanıklı bir bitkidir. DİKİM: İncir bahçeleri dogrudan fidan dikerek kurulabileceği gibi çelik dikerekte kurulabilir.Fidan üreten resmi ve özel kuruluşlar genelde talebi karşılamakla birlikte,üreticilerin bir kısmı direkt bahçeye çelik dikerek bahçe tesisi yoluna gitmektedir.Dikimler,köklü incir fidanları ile yapıldığında birinci boy"1-2 yaşında,toprak yüzeyinden 10 cm yukarıda çapı 18 mm'den fazla ve boyları en az 100 cm olanlar"ve ikinci boy "1-2 yaşında,toprak yüzeyinden 10 cm yukarıda çapı 12-18 mm ve boyları en az 75 cm olanlar kullanıl- maktadır" Bu fidanların bir örnek ve bol saçak köklü düzgün,yarasız beresiz gövdeli,hastalık ve zararlılardan arınmış ve adına dogru fidanlar olmasına özen gösterilmelidir. İncir fidanları,en uygun olarak kış uykusu devresinde,yani yaprak dökümü ile ilkbaharda yeniden su yürümesi arasında kalan devrede dikilebilir. SULAMA: İncir ağaçlarının en uygun yağış isteği 625 mm'dir.Yağış miktarının 550 mm'nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir.Yağışların çok yetersiz olmaları durumunda Haziran sonu ve Temmuz başlarında ikinci bir sulama yapma gereği ortaya çıkar. GÜBRELEME: İncir yetiştiriciliği için 6-7.8 arasında değişen bir toprak pH'si uygundur.İncir ağacı kireci seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilir.Toprak pH'sinin düşük olduğu yerlerde kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur. İLEKLEME: Döllenme biyolojileri yönünden dişi incirler 4 grup altında toplanmaktadır. 1-Döllenmeye gerek duymadan partonokarpi yoluyla meyve verenler. 2-Meyve vermeleri için mutlaka döllenmesi gerekenler. 3-İlkbahar meyveleri(yelloplar) için döllenmeye ihtiyaç göstermeyip,yaz meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duyanlar. 4-İlkbahar meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duyup,yaz meyveleri için döllenmeye ihtiyaç duymayanlar. İncir çiçekleri,incir meyvesi olarak bilinen yuvarlak armutumsu şekilde içi boş bir çiçek muhafazası içerisinde sıra sıra dizilmiş durumdadır.Erkek incirlerde bir çiçek muhafazası içerisinde erkek çiçekler ve bir nevi dişi çiçekler olan gal çiçekleri bulunur. Erkek çiçekler çiçek muhafazasının ağzına yakın kısımda,gal çiçekleri ise sap tarafındaki kısmında dizilmiş durumdadır.Dişi incirlerde de bir çiçek muhafazası içerisinde yalnız normal dişi çiçekler bulunur. Erkek çiçekler polenleri meydana getirirler.Normal dişi çiçeklerin döllenmesi ile içi dolgun çekirdekler yani gerçek incir meyveleri meydana gelir. İncirde tozlanma olgunlaşan erkek ve dişi çiçeklerin ayrı ayrı çiçek muhafazaları içinde olması nedeni ile rüzgar ve bal arıları gibi böceklerle olmamaktadır.Doğa bu konuda polen taşımak üzere "İLEK SİNEĞİ" olarak adlandırılan arıcılığı sağlamıştır. İncir arıcılığı veya incir sineği neslini devam ettirmek ve neslini devam ettirirken tozlanmayı sağlayıp meyve bağlamayı mümkün kılmak şeklinde incir bitkisi ile ortak yaşam sürdürmektedir.Arıcık her yıl üç erkek meyvesi ile karşılıklı zamanlarda meydana gelen üç hayat devresini tamamlar. Her bir olgun erkek incir meyvesinden çıkan ergin dişiler takip eden meyvenin üzerine gelip içeri girer. Burada incir arıları,yumurta bırakmasına uygun,değişikliğe uğramış dişi gal çiçekleri üzerine yumurta bırakırlar.Yumurtadan çıkan larvalar bu çiçeklerin ovaryumlarında (Eğe bölgesinde,halk arasında bu ovaryumlara darı denir)gelişir.Erkek arılar dişi arılardan önce yumurtadan çıkar ve dişi arılar gal çiçeklerini terketmeden önce onları döller.Çiftleşmeden sonra ergin dişi arılar takip eden erkek incir dişi meyvesine göç eder. İşte meyve vermesi için mutlaka döllenmesi gereken dişi incirlerin en önemli ürünü olan yaz ürünlerinin (iyi lopların) döllenmesi amacıyla iyi loplarla aynı zamanda olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi incir ağaçları üzerine bırakması şeklinde yapılan suni işleme İLEKLEME bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine İLEK denir. İlek arıcılığı girmiş,yani döllenmiş meyveler büyümelerine devam eder,döllenmeyen meyveler ise dış yüzeyleri pürüzlü ve damarlı bir hal alır,koyu yeşil renklerini korurlar.Bu meyveler belirli bir süre büyümelerine devam etselerde sonradan sararır,buruşur ve dökülürler. TAZE İNCİR'İN TANIMI VE HASATI: Tam olgun ,yani yeme olumundaki bir incir meyvesinde kabuk çeşide özgü rengini almış,parlak,esnek ve kolay soyulabilir özelliktedir.Bazı meyvelerde ise olgunlukta ortaya çıkan çizik ve çatlaklar olabilir. Meyve eti tatlı,özlü ve yumuşaktır. Hasat elle yapılır.Hasat edilen incir saplarından sızacak bir miktar süt cildi tahriş edeceği için toplayıcılar eldiven giymelidir.Ürün sabahın erken saatlerinde,serinlikte toplanmalı güneş ve sıcağa maruz kalmamalıdır. KURU İNCİR HASADI: Taze olarak toplanmayan incirler ağaç üzerinde su kaybederler.Buruk denilen bu meyvelerin sap kısımlarında mantarlaşma meydana gelir ve meyveler kendiliğinden dökülür.Yere dökülen buruk incirler ağaç altlarından toplanıp kurutma yerlerine götürülürler.Kuru incir hasadının hergün yapılması gerekmektedir. SINIFLANDIRMA: İncirler kilodaki meyve adedi,genel kalite vasıfları ve tiplerine göre sınıflandırılırlar. 1-A Serisi (IŞMALI) incirler:Ballı,yumuşak,kabuğu normal kalınlıkta,lekesiz incirler, 2-B Serisi (KÜREKMALI) incirler:Kalın kabuklu,az ballı,kısmen esmer renkli ve sert incirler, 3-C Serisi (BALLIKARA,LEKELİ)incirler:Glikoz oranı yüksek,mantar hastalığı yüzünden balını dışarı kusmus, 4-Hurda (ENDÜSTRİYEL) incirler:A,B,C serisine girmeyen,çok düşük kalitede incirleri kapsar. Aydın-İncirliova-Erbeyli İncir araştırma merkezi koleksiyon bahçesin de 272 adet incir çeşidi vardır. Bunlardan bölgenin hakim ürünü olan SARILOP ve SARIZEYBEK kurutmalık çeşittir.Geri kalanlar ise sofralık çeşittir.En önemlileri ; BURSA SİYAHI,YEŞİLGÜZ,SULTANSELİM,BARDAKÇI,KAVAK,GÖKLOP, SUSAK dır İNCİR ÇEŞİTLERİ Eklenti 125462 GÖKLOP Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 77.40-90.80 Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 67.00-70.00 Meyve indeksi : 1.00 Küresel Boyun Uzunluğu (mm.) : 7.30-7.70 Ostiol Açıklığı (mm.) : 4.304.90 Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.80-3.30 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Az, küçük Kabuk Rengi : Yeşil Meyve iç Rengi : Pembe, açık kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.202-0.208 TSEM (%) : 20.00-2.00 Tat : Tatlı Kabuğun Soyulma Durumu . İyi 10 Ağustos-30 Eylül Orta erkencidir. Olgun meyvelerde küçük ve derin çatlaklar görülür, akma çoktur. Daha az rutubetli yerlerde daha kaliteli meyve içerir. Rutubete dayanımı azdır. .................................................. .................................................. .. Eklenti 125463 YEŞİLGÜZ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 54.21-56.82 Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 42.00-46,00 Meyve indeksi : 1.10 basık Boyun Uzunluğu (mm.) : Yok Ostiol Açıklığı (mm.) : 3.60-4.50 Tabla Kalınlığı (mm.) : 10.90-11.80 Meyve iç Boşluğu : Küçük Çekirdek Durumu : Geniş orta Kabuk Rengi : Beyaz sektörlü açık yeşil Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asittik (%) : 0.280-0.300 TSEM (%) : 21.30-25.20 Tat :Tatlı Kabuğun Soyulma Dununu :İyi Yapraklanma Tarihi: 19-20 Mart Olgunlaşma Dönemi: Ağustos başı - Ekim ortası Taze tüketim için yüksek kaliteli, uzun hasat sezonu, iç çürüklüğünde hassas .................................................. .................................................. .... Eklenti 125464 SİYAH ORAK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 29.29-31.91 Ortalama Meyve Hacmi (cm3): 25.00-34.00 Meyve indeksi: 0.82 oval Boyun Uzunluğu (mm.) : 3.90-4.53 Ostiol Açıklığı (mm.) : 2.40-4.80 Tabla Kalınlığı (mm.) : 1.00-1.60 (yellop), 0.7S^).S8 (iyilop) Meyve İç Boşluğu: Var. Az (yellop), çok (iyilop) Çekirdek Durumu: Orta -orta(yellop). orta-küçük (iyilop) Kabuk Rengi: Siyahımsı mor Meyve İç Rengi: Kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%): 0.161-0.236 TSEM (%): 26.05-27.47 Tat: Yavan Kabuğun Soyulma Durumu: iyi 15 Haziran-5Temmuz-(yellop), Ağustos başı-15 Eylül (iyilop) Partenokarp bir çeşittir. Pazara turfanda ürün sunma imkanı sağlar. Soğuğa dona toprak ve hava nemine dayanıklıdır. Düşük kalitedir. Ancak erken olgunlaşma nedeniyle iyi fiyata satılır. .................................................. .................................................. ... Eklenti 125466 BEYAZ ORAK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 65.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 58.00 Meyve indeksi : 1.07 Basık Boyun uzunluğu (mm) : 3.30-5.50 Ostiol Açıklığı :6.20-9.40 Tablakalınlığı (mm) : 1.70 (Yellop). 1.12-1.47 (İyilop) Meyve iç Boşluğu : Var Çekirdek Durumu : Orta, küçük, çekirdekli Kabuk Rengi : Açık yeşil Meyve iç Rengi : Açık pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.177-0.230 TSEM (%) : 17.60-24.80 Tat : Yavan Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Diğer Özellikler : San pedro tipidir. Soğuğa ve çatlamaya dayanıklıdır. İlk ürün üretimi için uygundur. 15 Haziran-15 Temmuz (Yellop), 5 Ağustos - l Eylül (İyilop) .................................................. .................................................. .... Eklenti 125490 YEMİŞİLOP Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 73.00-77.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 78.00-82.00 Meyve indeksi : 1.20 Basık Boyun Uzunluğu (mm.) : 14.30-14.90 Ostiol Açıklığı (mm.) : 6.00-6.20 Tabla Kalınlığı (mm.) : 3.40-3.80 Meyve iç Boşluğu : Az Çekirdek Durumu : Az-orta Kabuk Rengi : Yeşil Meyve iç Rengi : Kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.150-0.170 TSEM (%) : 17.00-19.00 Tat : Ekşi Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Diğer Özellikler : Geçti bir çeşit. Sofralık çeşitler İçinde en yüksek meyve kalitesine sahiptir. Uzun hasat dönemi nedeniyle tercih edilebilir. 20 Ağustos-30 Ekim .................................................. .................................................. ... |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 125469
AKÇA Ortalama Meyve Ağırlığı (gr) : 50.49-54.51 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 32.00-40.00 Meyve indeksi : 1.10 Küresel Boyun Uzunluğu (mm.) : 2.00-4.20 Ostiol Açıklığı (mm.) : 2.004.50 Tabla Kalınlığı (mm.) : 0.89-0.93 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Orta-orta Kabuk Rengi: Yeşilimsi sarı Meyve iç Rengi : Koyu pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.192-0.236 TSEM(%) : 21.54-26.22 Tat : Tatlı, hoş kokulu Kabuğun Soyulma Durumu: iyi 5 Ağustos-15 Ekim Orta erkencidir. Olgunlaşmış meyvelerde çatlama ve akma görülmez. İhracata elverişlidir. Soğuk ve dona dayanıklıdır. Mozaik belirtileri azdır. Kuvvetli ve dirençli bir görünüşe sahiptir .................................................. .................................................. . Eklenti 125470 KARABAKUNYA Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 32.50-40.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 45.00-56.00 Meyve indeksi : 0.91 uzun oval Boyun Uzunluğu (mm.) : 10.30-13.40 Ostiol Açıklığı (mm.) : 0.44-0.86 Tabla Kalınlığı (mm.) : 1.80-2.10 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Orta -orta(yellop), orta-orta (iyilop) Kabuk Rengi : Mor, morumsu siyah Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.140-0.160 TSEM (%) : 21.00-23.00 Tat : Az, Hoş kokulu Kabuğun Soyulma Dununu : İyi Diğer Özellikler: Orta-erkenci, partenokarpiktir. Olgunlaşan meyvelerde çatlanın ve akma görülmez. Soğuk ve dona karşı duyarlıdır. 10 Haziran-5 Temmuz (yellop). 5 Ağustos-25 Eylül (iyilop) .................................................. .................................................. .... Eklenti 125471 SARI LOP Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 64-77-67.84 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 64.00-70.00 Meyve indeksi : 0.85 Uzun oval Boyun Uzunluğu (mm.) : 2.00-3.00 Ostiol Açıklığı (mm.) : 6.03-6.09 Tabla Kalınlığı (mm.) : 1.17-1.34 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Orta Kabuk Rengi : Açık sarı Meyve iç Rengi : Pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.134-0.138 TSEM (%) : 20.00-23.00 Tat : Çok tatlı hoş kokuludur. Kabuğun Soyulma Durumu: Kolay, derinde meyve sapı dalda kalır Diğer Özellikler: Standart kurutmalık ve iyi kalitede sofralıktır. Meyve tutum oranı % 96 dır. Toprak ve hava nemine hastalık ve zararlılara duyarlıdır. 20 Temmuz-25 Eylül .................................................. .................................................. . Eklenti 125473 DEVETABANI Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 50.00-56.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) ; 65.00-70.00 Meyve indeksi : 1.12 basık Boyun Uzunluğu (mm.) : 6.30-6.70 Ostiol Açıklığı (mm.) : 3,50-3.80 Tabla Kalınlığı (mm.) : 4.80-5.30 Meyve iç Boşluğu : Küçük Çekirdek Durumu : Orta -orta Kabuk Rengi : Açık yeşil Meyve tç Rengi : Koyu pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.230-0.238 TSEM (%) : 24.00-26.00 Tat : iyi Kabuğun Soyulma Durumu: iyi Diğer Özellikler: Geçici ve Sofralık 15 Ağustos-25 Ekim .................................................. .................................................. . Eklenti 125474 SAKIZ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr): 44.7846.55 Ortalama Meyve Hacmi (cm³): 55.00-60.00 Meyve indeksi: 1.20 Basık Boyun Uzunluğu (mm.): 6.00-7 00 Ostiol Açıklığı (mm.): 4.80-5.30 Tabla Kalınlığı (mm.): 2.80-3.30 Meyve iç Boşluğu: Yok Çekirdek Durumu: Orta, orta Kabuk Rengi: Yeşil Meyve iç Rengi: Koyu pembe-kırmızı Titre Edilebilir Asillik (%): 0.250-0.300 TSEM (%): 21.00-22.00 Tat: iyi Kabuğun Soyulma Durumu: iyi Diğer Özellikler: Erkenci, orta kaliteli sofralık bir çeşittir. Olgun meyvelerde çatlama ve akma görülmez Temmuz sonu-27 Ağustos ................................................ |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 125483
MORGÜZ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 72.62-63.87 Ortalama Meyve Hacmi (cm³): 58.00-62.00 Meyve indeksi: 1.10 Yuvarlak basıkça Boyun Uzunluğu (mm.): 0.70-0.90 Ostiol Açıklığı (mm.): 0.50-0.70 Tabla Kalınlığı (mm.): 1.27-1.37 Meyve İç Boşluğu: Orta Çekirdek Durumu: Orta, iri Kabuk Rengi: Alacalı mor, acık yeşil, çizgili mor Meyve İç Rengi: Kırmızı Titre Edilebilir Asitik (%): 0.170-0.180 TSEM (%): 20.00-23.00 Tat: Tatlı Kabuğun Soyulma Durumu: iyi Diğer Özellikler: Geççi bir çeşittir. Meyvelerde çatlama ve akma görülür. Yapraklanma Tarihi : 25-26 Mart Olgunlaşma Dönemi : 15 Ağustos - 7 Ekim .................................................. .................................................. .. Eklenti 125485 BARDACIK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 41.28-45.13 Ortalama Meyve Hacmi (cm3) ; 40.0045.00 Meyve indeksi : 0.90 Küresel Boyun Uzunluğu (mm.) : 4.40-8.20 Ostiol Açıklığı (mm.) : 6.10-11.10 Tabla Kalınlığı (mm.) ; 1.06-1.13 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Az-küçük Kabuk Rengi : Açık yeşil Meyve iç Rengi : Koyu pembe Titre Edilebilir Asillik (%) : 0.195-0.244 TSEM (%) : 21.21-23.62 Tat : Tatlı-eksimsi Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Temmuz sonu-Eylül başı Orta erkencidir. Soğuğa, dona, toprak ve hava rutubetine dayanıklıdır. Olgunlaşan meyvede çatlama ve akma görülmez. .................................................. .................................................. . Eklenti 125486 MORLOP Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 53.00-59.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm3): 50.00-54.00 Meyve indeksi : 1.06 basık Boyun Uzunluğu (mm.) : 6.00-6.40 Ostiol Açıklığı (mm.) : 5.30-5.80 Tabla Kalınlığı (mm.) : 3.00-3.20 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Az, orta Kabuk Rengi : Yeşil, yeşil zemin üzerine yer yer mor Meyve iç Rengi: Kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%): 0.250-0.300 TSEM (%): 18.00-22.00 Tat : Ekşi Kabuğun Soyulma Durumu: İyi Diğer Özellikler : Orta mevsim çeşidi, sofralık, meyve kalitesi yüksek bir çeşit Yapraklanma Tarihi: 25 Mart-10 Nisan Olgunlaşma Dönemi: 10 Ağustos-20 Eylül .................................................. .................................................. . Eklenti 125487 SİYAH KIŞ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 51.00-55.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³): 48.00-54.00 Meyve indeksi: 1.20 basık Boyun Uzunluğu (mm.): 8.OO-8.15 Ostiol Açıklığı (mm.): 2.50-3.00 Tabla Kalınlığı (mm.): 3.00-3.50 Meyve İç Boşluğu: Yok Çekirdek Durumu: Az orta Kabuk Rengi: Mor Meyve iç Rengi: Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asillik (%): 0.150-0.250 TSEM (%): 18.00-21.00 Tat: Tatlı Kabuğun Soyulma Durumu: İyi 15 Ağustos-15 Ekim Orta geçici bir çeşittir. Olgunlaşmış meyvelerde çatlama söz konusu, yola dayanma az kabuğu ince bir sofralık çeşittir. .................................................. .................................................. Eklenti 125488 SARI ZEYBEK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 68.02-76.17 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 55.00-65.00 Meyve indeksi : 0.86 oval Boyun Uzunluğu (mm.) : 0.58-0.62 Ostiol Açıklığı (mm.) : 5.00-6.00 Tabla Kalınlığı (mm.) : 074-0.95 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Küçük ve az Kabuk Rengi : Yeşilimsi sarı Meyve iç Rengi : Koyu pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0109-0.186 TSEM (%) : 20.00-23.00 Tat : İyi, tatlı Kabuğun Soyulma Durumu : Kolay 20 Ağustos-30 Eylül Kurutmalık bir çeşit olup, sofralık olarak da kullanılabilir .................................................. .................................................. |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 125492
SİYAH İNCİR Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 62.00-65.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³): 61.00-64.00 Meyve indeksi: 0.90, Uzun oval Boyun Uzunluğu (mm.): 7.30-7.90 Ostiol Açıldığı (mm.): 5.00-5.40 Tabip Kalınlığı (mm.): 3.50-3.90 Meyve iç Boşluğu: Yok Çekirdek Durumu: Az Kabuk Rengi: Mor Meyve iç Rengi: Koyu pembe Titre Edilebilir Asitlik (%): 0,210-0.250 TSEM (%): 18.00-20.00 Tat: Tatlı Kabuğun Soyulma Durumu : Zor 25 Haziran-22 Eylül Erkenci ve partenokarp olması nedeniyle turfanda bir çeşit olarak kullanılması önerilir .................................................. ............................................... Eklenti 125493 DUMANLI KARA Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 31.00-36.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 35.00-40.00 Meyve indeksi : 1.09 Basık Boyun Uzunluğu (mm.) : 2.50-3.00 Ostiol Açıklığı (mm.) : 3.00-3.50 Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.50-3.00 Meyve İç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Az, iri Kabuk Rengi : Morumsu siyah Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.200-0.230 TSEM (%) : 26.00-28.00 Tat : İyi Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Diğer Özellikler : Orta mevsim çeşididir. Olgunlaşma orta-erkencilerden daha geç başladığı için bu gruba dahildir. Hem sofralık hem de kurutmalık bir çeşittir. 1 Ağustos-20 Eylül .................................................. .................................................. . Eklenti 125494 BURSA SİYAHI Ortalama Meyve Hacmi (cm³): 52.00-60.00 Meyve indeksi: 0.90 Uzun oval Boyun Uzunluğu (mm.): 10.40-11,25 Ostiol Açıklığı (nün.): 5.80-6.00 Tabla Kalınlığı (mm.): 5.20-6.55 Meyve iç Boşluğu: Yok Çekirdek Durumu: Geniş, az Kabuk Rengi: Morumsu, fakat bazen boyun arkasında yeşil sektörlü Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asittik (%) : 0.208-0.211 TSEM (%) : 18.00-21.00 Tat : iyi Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Diğer Özellikler Yüksek kalitede taze incir çeşididir. Geç ve uzun hasat periyodu ve taşımaya dayanıklıdır. Ağustos başı - Ekim Ortası .................................................. .................................................. .. Eklenti 125495 SUSAK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 36.00-40.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 38.00-44.00 Meyve indeksi : 0.96 Küresel Boyun Uzunluğu (mm.) ; 5-20-5.80 Ostiol Açıldığı (mm.) : 1.80-2.20 Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.00-2.40 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Az, orta Kabuk Rengi : Koyu mor Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.189-0.203 TSEM(%) : 18.00-21.00 Tat : iyi Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Diğer Özellikler : Orta erkenci, sofralık, kurutmalık ve partenokarpik. 12 Haziran-7 Temmuz (yellop), 10 Ağustos-25Eylül .................................................. .................................................. . Eklenti 125496 SULTAN SELİM Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.): 50.52-50,97 Ortalama Meyve Hacmi (cm³): 40.00-45.00 Meyve indeksi: 0.90 Uzun oval Boyun Uzunluğu (mm.): 8.30-9.00 Ostiol Açıklığı (mm.): 4.80-5.50 Tabla Kalınlığı (mm.): 1.12-1.40 Meyve iç Boşluğu: Yok Çekirdek Durumu: Az, küçük Kabuk Rengi: Yeşilimsi Sarı Meyve İç Rengi: Bal rengi Titre Edilebilir Asillik (%): 0.164-0.211 TSEM (%): 20.40-22,00 Tat: Tatlı Kabuğun Soyulma Durumu: iyi Diğer Özellikler : Çok iyi kalitede sofralık çeşittir. Orta erkenci bir çeşittir. Kabukta çatlama olup, çatlaklarda mühre oluşmaktadır. Toprak ve hava nemine dayanıklıdır. Yapraklanma Tarihi : 22-28 Mart Olgunlaşma Dönemi : Temmuz sonu, Ağustos başı |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 125498
TARAK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 55.00-65.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 62.00-68.00 Meyve indeksi : 0.99 Küresel Boyun Uzunluğu (mm.) : 5.30-5.80 Ostiol Açıklığı (mm.) : 6.20-6.60 Tabla Kalınlığı (mm.) : 4.304.90 Meyve İç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Orta-orta Kabuk Rengi : Sarı Meyve İç Rengi : Pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.078-0.086 TSEM (%) : 18.00-21.00 Tat : iyi Kabuğun Soyulma Dununu : İyi Diğer Özellikler: Orta mevsim çeşidi 10 Ağustos-22 Eylül .................................................. .................................................. Eklenti 125499 MOR ÖZER Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 50.00-50.40 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 46.00-50.00 Meyve indeksi : 1.00 küresel Boyun Uzunluğu (mm.) : 7.00-9.00 Ostiol Açıklığı (mm.) : 7.80-8.20 Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.80-3.20 Meyve iç Boşluğu : Var Çekirdek Durumu : Küçük-orta, az Kabuk Rengi : Açık yeşil Meyve iç Rengi : Açık pembe-açık kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.162-0.168 TSEM (%) : 17.00-19.00 Tat : Az tatlı Kabuğun Soyulma Durumu : iyi 5 Ağustos-20 Eylül .................................................. .................................................. . Eklenti 125500 HALEBİ Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 45.00-50.00 Meyve indeksi : 1.00 Küresel Boyun Uzunluğu (mm.) ; 6.50-6.90 Ostiol Açıldığı (mm.) : 4.70-5.00 Tabla Kalınlığı (mm.) : 3.10-3.50 Meyve iç Boşluğu : Var Çekirdek Durumu : Orta, az Kabuk Rengi : Sarımsı yeşil Meyve iç Rengi : Koyu pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.220-0.226 TSEM (%) : 17.00-19.00 Tat : Az tatlı Kabuğun Soyulma Durumu : iyi Diğer Özellikler : Uzun saplı 5 Ağustos-7 Eylül .................................................. .................................................. .. Eklenti 125501 SULTANİ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 55.00-56.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm³) : 53.00-55.00 Meyve indeksi : 1.30 basık Boyun Uzunluğu (mm.) : 4.00-5.00 Ostiol Açıklığı (mm.) : 5.00-7-00 Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.55-3.00 Meyve iç Boşluğu : Var Çekirdek Durumu : Orta az Kabuk Rengi : Açık yeşil Meyve İç Rengi : Pembe Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.180-0.250 TSEM (%) : 18.00-22.00 Tat : Az tatlı Kabuğun Soyulma Durumu : iyi 5 Ağustos-25 Eylül .................................................. .................................................. Eklenti 125502 DARPAK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 74.00-77.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 64.00-68.00 Meyve .indeksi : 0.90 Oval Boyun uzunluğu (mm.) : 14.30-14.90 Ostiol Açıklığı (mm.) : 5.00-5.50 Tabla Kalınlığı (mm.) : 8.00-8.50 Meyve İç Boşluğu : Yok Çekirdek Durumu : Az-iri Kabuk Rengi : Yeşil Meyve İç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asitlik (%) : 0.190-0.210 TSEM (%) : 20-00-22-00 Tat : iyi Kabuğun Soyulma Durumu : Çok iyi Diğer Özellikler : Partenokarpik, sofralık, geçci bir çeşit 15 Ağustos-1 Kasım |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 125508
YEDİVEREN Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 61.25-63.00 Ortalama Meyve Hacmi (cm3) : 63.00-65.00 Meyve indeksi : 0.80 normal oval Boyun Uzunluğu (mm.) : 25.00-3.30 Ostiol Açıldığı (mm.) : 2.80-3.30 Tabla Kalınlığı (mm.) : 2.80-3.30 Meyve iç Boşluğu : Yok Çekirdek Dununu : Az-Orta Kabuk Rengi : Yeşil üstü sarı Meyve iç Rengi : Koyu kırmızı Titre Edilebilir Asitik (%) : 0.150-0.200 TSEM (%) : 14.00-20.00 Tat : iyi Kabuğun Soyulma Dununu : iyi Diğer Özellikler : Orta erkenci bir çeşittir. Meyve kalitesi çok iyidir partenokarpik. Yapraklanma Tarihi: 30 Mart-10 Nisan Olgunlaşma Dönemi: 1 Ağustos-15 Eylül .................................................. .................................................. Eklenti 125540 SARIZEYBEK Sarı Zeybek incir çeşidi de Sarılop gibi kurutmalık bir çeşittir. Meyve kalitesi ve özellikleri yönünden Sarılopa çok benzer. Meyveleri albenili, oval, çok tatlıdır. Meyve iç rengi koyu pembedir. Meyve iç boşluğu yoktur. Ortalama meyve ağırlığı 68-76 gr’dır. Meyve olgunlaşması 20 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında olmaktadır. Kabuğu kolay soyulur, kabuk rengi yeşilimsi sarıdır. .................................................. .................................................. .. Eklenti 125541 MORGÜZ Ege bölgesinde yaygın olan sofralık incirlerden olup, Kasım sonuna kadar taze meyve verebilen en geççi çeşittir. Olgunlaşma dönemi 15 Ağustos- 15 Kasım tarihleri arasıdır. Meyve ağırlığı ortalama 63-72 gr’dır. Kabuk rengi alacalı mor, çizgili morumsu yeşildir. Meyve iç rengi kırmızıdır. Kabuğu kolay soyulan, hafif tatlı bir çeşittir. .................................................. .................................................. .. Eklenti 125570 PATLICAN İNCİRİ Kullanım: sofralık (taze) Ağaç: - Yapraklar: - Meyve kabuğu: patlıcan moru, yeşilimsi mor Meyve eti: kırmızı Meyve ağırlığı: 40-150 g Meyve çapı: 40-66 mm Meyve boyu: 42-61 mm Meyve verimi: Hasat zamanı: - Hasat süresi: - Özellik: Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir .................................................. .................................................. Eklenti 125574 KAVAK İNCİRİ Kullanım: sofralık, reçellik Ağaç: - Yapraklar: - Meyve kabuğu: patlıcan moru, kalın kabuklu, olgunlaşınca çatlar Meyve eti: açık kırmızı, ortası boş Meyve ağırlığı: Meyve çapı: ceviz iriliğinde Meyve boyu: Meyve verimi: Hasat zamanı: - Hasat süresi: - Özellik: Meyveleri damla şekillidir. Depolamaya dayanıksız. İstanbul ve çevresinde özellikle Kavaklar civarında yetiştirilir. Sinonimi: yazılı kavak .................................................. .................................................. ... |
5 Eklenti(ler)
İLEK(ERKEK)İNCİRLER
Eklenti 125509 ABALI Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 17.95-21.75 En (mm.) : 40.65 Boy (mm.) : 46.63 Meyve indeksi : 1.14 iç Boşluğu : Yok Hastalıkta Meyve Miktarı (%) : Yok Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gücü (%) : 78.91 Polen Arası Nematod Miktarı : Çok az Sarıca Miktarı : 3.66 Blastophaga Miktarı : 265 Yapraklanma Tarihi : 10-29 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 10-14 Mart İleklerin Olgunlaşması : 14-19 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 27 Mayıs-14 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 11-22 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Çok az .................................................. .................................................. ... Eklenti 125510 AK İLEK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 29.12-29.75 En (mm.) : 42.59 Boy (mm.) : 53.29 Meyve indeksi : 1.25 İç Boşluğu : Yok Hastalıkla Meyve Miktarı (%} : 10 Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gücü (%) : 84,61 Polen Arası Nematod Miktarı : Orta Sarıca Miktarı : 1.16 Blastophaga Miktarı : 461.83 Yapraklanma Tarihi : 12-29 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 9-14 Mart Deklerin Olgunlaşması : 10-17 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 4-15 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 12-22 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Az .................................................. .................................................. Eklenti 125511 AYDIN - 2 Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 19.67-23.00 En (mm.) : 25.00 Boy (mm.) : 21.35 Meyve indeksi : 0.85 İç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : Yok Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gücü (%) : 85.71 Polen Arası Nematod Miktarı : Çok Sarıca Miktarı : 11.83 Blastophaga Miktarı : 359.50 Yapraklanma Tarihi : 19-29 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 10-14 Mart İleklerin Olgunlaşması : 15-19 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 27 Mayıs-16 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 4-21 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Az .................................................. .................................................. Eklenti 125512 ÇAKIN - 2 Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 33.00-35.75 En (mm.) : 25.76 Boy (mm.) : 23.69 Meyve indeksi : 0.91 İç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : Yok Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gücü (%} : 83.60 Polen Arası Nematod Miktarı : Çok Sarıca Miktarı : 2.66 Blastophaga Miktarı : 474.83 Yapraklanma Tarihi : 18-30 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 7-10 Mart İleklerin Olgunlaşması : 12-15 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 29 Mayıs-15 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 12-23 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Çok .................................................. .................................................. Eklenti 125513 ÇİÇEKLİ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 16,50-18.27 En (mm.) : 25.36 Boy (mm.) : 23.72 Meyve indeksi : 0.93 İç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : 15 Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gürü (%) : 92.80 Polen Arası Nematod Miktarı : Az Sarıca Miktarı : 33 Blastophaga Miktarı : 335.50 Yapraklanma Tarihi : 19-31 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 8-14 Mart İleklerin Olgunlaşması : 15-19 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 8-16 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 10-21 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Çok |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 125514
ELMA İLEK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 44.50 En (mm.) : 56.02 Boy (mm.) : 59.43 Meyve indeksi : 1.06 iç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : 10 Polen Miktarı : Az Polen Çimlenme Gücü (%) : 8.08 Polen Arası Nematod Miktarı : Orta Sarıca Miktarı : 0.66 Blastophaga Miktarı : 433.33 Yapraklanma Tarihi : 10-20 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 8-10 Mart Deklerin Olgunlaşması : 10-15 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 27 Mayıs-15 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 10-23 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Orta .................................................. .................................................. ... Eklenti 125515 HACI MESTAN Ortalanın Meyve Ağırlığı (gr.) : 17.25-22.75 En (mm.) : 23.28 Boy (mm.) : 25.08 Meyve İndeksi : 1.07 îç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : Yok Polen Miktarı : Az Polen Çimlenme Gücü (%) : 0.142 Polen Arası Nematod Miktarı : Az Sarıca Miktarı : 13 Blastophaga Miktarı : 220.33 Yapraklanma Tarihi : 15-31 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 5-20 Mart İleklerin Olgunlaşması : 12-19 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 1-15 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 11-21 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Orta .................................................. .................................................. ... Eklenti 125516 HAMZA Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 19.30-21.25 En (mm.) : 38.90 Boy (mm.) : 53.25 Meyve indeksi : 1.36 İç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : Yok Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gücü (%) : 71.62 Polen Arası Nematod Miktarı :Orta Sarıca Miktarı : 0.83 Blastophaga Miktarı :115,16 Yapraklanma Tarihi : 9-14 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 6-10 Man İleklerin Olgunlaşması : 12-19 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 8-15 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 9-21 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Çok az .................................................. .................................................. Eklenti 125517 KARA ERKEK Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 25.00-32.00 En (mm.) : 23.00 Boy (mm.) : 22.44 Meyve indeksi : 0.96 iç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : Yüksek, 18 Polen Miktarı : Az Polen Çimlenme Gücü (%} : 80.00 Polen Arası Nematod Miktarı : Orta Sarıca Miktarı : 2.84 Blastophaga Miktarı : 392.8 Yapraklanma Tarihi : 15-28 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 10-19 Mart İleklerin Olgunlaşması : 10-20 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 6-10 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 14-23 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Çok .................................................. .................................................. .. Eklenti 125518 MOR DEMİRTAŞ Ortalama Meyve Ağırlığı (gr.) : 23.40-33.00 En (mm.) : 22.33 Boy (mm.) : 22.09 Meyve indeksi : 0.98 İç Boşluğu : Yok Hastalıklı Meyve Miktarı (%) : Yok Polen Miktarı : Orta Polen Çimlenme Gücü (%) : 81 17 Polen Arası Nematod Miktarı : Çok Sanca Miktarı : 4.16 Blastophaga Miktarı :177.16 Yapraklanma Tarihi : 22-28 Mart İlek Meyvesi Doğuş Tarihi : 15-20 Mart İleklerin Olgunlaşması : 12-20 Haziran Ebe Meyvesi Doğuşu : 29 Mayıs-15 Haziran Boğa Meyvesinin Olgunlaşması : 12-23 Nisan Boğa Meyve Sayısı : Çok az |
Sn. aliok1, hemen hemen bütün cinslerin bir arada bulunduğu çok değerli bir kaynak paylaşmışsınız. Bu kadar çok beyaz incir çeşidi ve yabani (erkek) incir çeşidi olacağını hiç düşünmemiştim. Gecen kış çelik yapıp ektiğim sarı lop incirlerden bile şüpheleniyorum, çok fazla geldi çeşitler, birbirlerinede çok benziyorlar :) Bu konuyu incir zamanı resimlerle tekrar gündeme getireceğim, unutursam hatırlatırsınız:) Çok teşekkürler...
|
Alıntı:
|
Bende sadece patlıcan inciri ve sarı lop olduğunu sandığım incir var. Patlıcan inciri zaten yöremizde ünlüdür, festival düzenlenir. Sizin verdiğiniz linklerdeki beyaz incirlerden birbirine çok benziyenler var. Şöyle bir anlatmak gerekirse, ağacın meyvesi altın sarısı renkte, üstü fazla parlak değil sanki çok ince bir tabaka var. Ağacının gelişimi çok hızlı yaptığım aşılarda patlıcan inciri aşısından daha hızlı gelişiyor ve çok kalın sürgünler atıp anaçtan daha kalın oluyor. Kalem aldığım ağacın meyveleri yumruk kadar oluyordu şu anda yol açılacağı için o ağaç kesildi...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
merhabalar
incir konusunu görünce bende kulak misafiri olayım dedim benim de bahçemde 2 adet incir vardı , biri beyaz diğeri patlıcan inciriydi ama beyaz inciri yarıdan yukarısını patlıcan incirene aşıladım . alt tarafı beyaz üst kısımları patlıcan inciri oluyor ilk önce beyaz incir yeniyo sonrada patlıcan inciri arkasından da siyah üzüm sardım ona üçü bi arada güzel bir görüntü veriyor. saygılar.... |
1 Eklenti(ler)
Köyde naylon tüplere diktiğim 15 çeşit incir resmi,incir çeşitlerini 20'ye tamamlayacağım.
|
2 Eklenti(ler)
Merhabalar sevgili forumdaşlar.Bugün internette incir çeşitlerini araştırırken Bursa
beyazı adında bir incir çeşidi buldum.Bu incir Bursa siyahının açık renklisi sanki yani Bursa siyahına çok benziyor ,rengi hariç tabi.Bursa yöresindeki arkadaşlarda bu cins incirden varmı acaba? |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 129519
Arkadaşlar yurt dışı sitelere baktığımızda en çok rağbet gören incirin "Ficus Brown Turkey " adlı incir olduğunu görüyoruz. Bu incir patlıcan incir dediğimiz cins olabilir mi?Değilse cinsi nedir? Ficus Brown Turkey http://www.brooksidenursery.co.uk/fi...pot-2618-p.asp http://www.shootgardening.co.uk/site...hp?plantid=614 http://www.daleysfruit.com.au/plant/...36c5291c27397a |
Köyümüzün inciriyle ilgili ulusal basında çıkan yazılar:
Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen ünlü Yediveren incirinin hasadına başlandı. 2008 yılında yağmursuz geçen bir yıl nedeniyle rekoltede büyük düşüş yaşayan Yediveren yetiştiricileri bu yıl ise bekledikleri rekolteyi yakalayarak büyük mutluluk yaşıyorlar. Türkiye’de sadece Turgutlu’nun Dalbahçe, Avşar, Derbent, Çıkrıkçı ve Kurudere köylerinde yetişen ve Dalbahçe Yedivereni diye tanınan incir sadece yaş tüketiliyor. Yıllık rekoltesi onbin tonu bulan Dalbahçe Yediverenini almak için tüccarlar ve ihracatçıların temsilcileri Avşar ile Dalbahçe köylerinde alımlara başladılar. Kalitesine göre alımı yapılan incir kiloda 2 TL ile 4 TL arasında üreticisine para kazandırıyor. Uzun yıllardır incir üretimi yapan Ahmet Umut “Geçtiğimiz yıl rekoltenin havaların sıcak gitmesi ve yağmurun yağmamasından dolayı düşmesi toplama maliyetini karşılamadığı için ürünlerimizi ağaçta bırakmıştık. Bu yıl ise yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen rekoltenin üzerine çıkılmasına sebep oldu. Köylerimizde alımına başlanan incirin bu yıl üreticinin yüzünü güldüreceğini tahmin ediyorum. Beş köyümüzde yetişen bu ürünün tahmini rekoltesinin on bin tonu geçmesini bekliyoruz. Ürünlerimizde bu seneki kalite hem ihracata hem de iç piyasa tüketimine uygun görülmektedir” dedi. Turgutlunun beş köyünde hasadına başlanan Dalbahçe yediverenin alıcılar tarafından ihracata ve iç piyasaya göre paketleniyor. Turgutlu’da toplanan Dalbahçe yedivereni ihracatçılar tarafından başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor. .................................................. .................................................. .... Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen ünlü Yediveren incirinin hasadına başlandı. 2008 yılında yağmursuz geçen bir yıl nedeniyle rekoltede büyük düşüş yaşayan Yediveren yetiştiricileri bu yıl ise bekledikleri rekolteyi yakalayarak büyük mutluluk yaşıyorlar. Türkiye’de sadece Turgutlu’nun Dalbahçe, Avşar, Derbent, Çıkrıkçı ve Kurudere köylerinde yetişen ve Dalbahçe Yedivereni diye tanınan incir sadece yaş tüketiliyor. Yıllık rekoltesi onbin tonu bulan Dalbahçe Yediverenini almak için tüccarlar ve ihracatçıların temsilcileri Avşar ile Dalbahçe köylerinde alımlara başladılar. Kalitesine göre alımı yapılan incir kiloda 2 TL ile 4 TL arasında üreticisine para kazandırıyor. Uzun yıllardır incir üretimi yapan Ahmet Umut “Geçtiğimiz yıl rekoltenin havaların sıcak gitmesi ve yağmurun yağmamasından dolayı düşmesi toplama maliyetini karşılamadığı için ürünlerimizi ağaçta bırakmıştık. Bu yıl ise yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenen rekoltenin üzerine çıkılmasına sebep oldu. Köylerimizde alımına başlanan incirin bu yıl üreticinin yüzünü güldüreceğini tahmin ediyorum. Beş köyümüzde yetişen bu ürünün tahmini rekoltesinin on bin tonu geçmesini bekliyoruz. Ürünlerimizde bu seneki kalite hem ihracata hem de iç piyasa tüketimine uygun görülmektedir” dedi. Turgutlunun beş köyünde hasadına başlanan Dalbahçe yediverenin alıcılar tarafından ihracata ve iç piyasaya göre paketleniyor. Turgutlu’da toplanan Dalbahçe yedivereni ihracatçılar tarafından başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor. .................................................. .................................................. ... Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Dalbahçe köyünde yetişen dünyaca ünlü yediveren inciri geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı Hasat döneminde bir ağaçtan ayrı zamanlarda 7 kez meyve alınması nedeni ile Yediveren inciri ismini alan ürünün, yaklaşık 1-2 yıl öncesine kadar Avrupa ülkelerine ihraç edildiği gibi tanesinin ise 1 Euro'dan satıldığı kaydedildi. Yaşanan kuraklık nedeni ile yediveren inciri kalitesini kaybetmesi ile birlikte yurt dışına da bu yıl ihraç edilemedi. Sadece iç piyasaya satılan incirdeki kalitenin düşüne bağlı olarak fiyatında da çok büyük düşüş yaşanması incir üreticilerinde soğuk duş etkisi yaptı. Toprak yapısı ve iklim özelliği ile Ege bölgesinde yoğun olarak Dalbahçe köyünde yetişen incirin yılda ortalama 250 ton civarında toplanıp sayıldığı öğrenildi. İncir üreticilerinden Ali Akdeniz yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi: "Aracıların fazla kar etme isteği ve son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık, köyümüzün meşhur yediveren incirinin her yıl düşmesine ve girdi maliyetlerimizi karşılamayacak duruma gelmemize sebep oldu. Her geçen yıl bir önceki yılı arar durumdayız. Bir kaç yıl önce Avrupa'nın bir çok ülkesindeki marketlerde tane olarak satılan incirimizi şuan ihraç edemiyoruz ve sadece iç piyasaya verebiliyoruz. Gelecek yılda durumda bir değişiklik olmaması halinde tüm incir ağaçlarını kökleyerek farklı bir ürüne yönelme düşüncesindeyim. Köyümüzdeki tüm üreticim zor durumda." Tüccarlara ve hale geçtiğimiz yıllarda kilosu 2.25 YTL'ye satılan ürünün bu yıl ise 50 YKr ile 1 YTL arasında satıldığı, bu durumdan tüccarın da oldukça olumsuz etkilendiği öğrenildi. .................................................. .................................................. . Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ne bağlı Dalbahçe köyünde yetişen meşhur Yediveren inciri piyasaya sürüldü. Bu yıl sadece iç piyasaya sunulan Yediveren incirine özellikle büyük marketler, turistik bölgeler ve otellerden yoğun talep var. Ancak kuraklık nedeniyle yaşanan rekolte düşüklüğü üreticileri zor durumda bıraktı. Dalbahçe köyünün toprak yapısı ve iklimine uygun olarak üretilen Yediveren incirinin en büyük özelliği adından da anlaşıldığı gibi tek ağacın belli aralıklar ile bir hasat döneminde 7 kez ürün vermesi. Geçtiğimiz yıllarda iç ve dış piyasaya ihraç edilen Yediveren inciri bu yıl aşırı sıcaklar ve kuraklıktan kaynaklanan rekolte düşüklüğü nedeniyle sadece iç piyasa veriliyor. Yağmursuz geçen bir yılın ardından üründe %50 düşüş yaşandığını belirten üreticiler, zarara uğradıklarını söylediler. Konuyla ilgili olarak Dalbahçe Köyü Muhtarı Mehmet Karanfil şunları söyledi: 'Son yıllarda oldukça iyi verim aldığımız Yediveren inciri küresel ısınma ve kuraklığa teslim oldu. Ürünümüzde bu yıl için % 50 oranında düşüş gözledik. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 700 ton olan ürünümüz bu yıl ise 300 tona düştü ve çoğu incir ve meyve ağacı ise kurumaya yüz tuttu. 1 ay daha yağmur yağmazsa meyve ağaçlarımızın büyük bir bölümü kuruyacak. Bir ağacın 15 yılda ürün vermeye başladığı hesaplandığında ise çiftçimizi oldukça zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz' Uzun yıllardır incir üretimi yapan Mustafa Yurttaş ise: 'Yaşanan kuraklık ürünümüzün normalden çok daha küçük olmasına sebep oldu. Biz de toplama maliyetinden kaçarak bu ürünü ağaçta bıraktık. Kalite ve rekoltedeki düşüş Dalbahçe incir üreticisinin belini bükmüştür' dedi. Bu yıl Dalbahçe köyü'nde üreticiler kurulan alım merkezlerinde ürününü tüccara 1 YTL ile 3 YTL arasında satarken, bu fiyatların maketlerde ve iç piyasa 6 YTL'ye ulaştığı belirtildi. |
Sofralık incir çeşitleri
|
İncir ağaçlarında uyanma tarihleri yıllara göre değişmekle birlikte, genellikle,nisan ayı başlarındadır.
|
İncirle ilgili yüzlerce çeşit,binlerce fotoğraf,yabancı bir site..
www.figs4fun.com figs4fun.com/Varieties.html( Bu sayfada yukarıdaki alfabetik sıraya göre harflere tıklandığında o harfle başlayan incir çeşitleri sıralanıyor. Buda Fransızca bir site: www.fig-baud.com/figuiers.html www.ficuscarica.com/index_file/index2.htm |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Lilium'un köyü...
Eklenti 131187 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı (93 Harbi) sırasında, şu an Bulgaristan toprakları içerisinde yer alan bölgeden göç eden pomak aileleri tarafından kurulmuş ve halen nüfusunun büyük çoğunluğu pomaklardan oluşan köy. Fotoğraf ve bilgiler panoramio'dan alıntıdır. Sevgili Lilium siz bana incir çeliği gönderdiniz ama,köyünüzde daha çok pirinç ve pancar üretimi yapılıyor galiba. Bu arada incir çeliklerinden dolayı tekrar teşekkürler. |
1 Eklenti(ler)
Sevgili aliok1, teşekkür ederim köyümü tanıttığın için, bilgiler doğrudur, İsterseniz biraz daha tanıyalım, yeri değil ama konu açılmışken nasıl ne zorluklarla göç edilmiş ben bu yazıyı okuyunca hep duygulanırım.
http://pomak.blogspot.com/2007/04/bi...-hasanbey.html Eklenti 131196 http://www.gonenoya.com/ |
1 Eklenti(ler)
Dünya incir üretim bölgeleri.
Eklenti 131278 |
İncir çelikleri hak.
Sayın Lilium,
Gönderdiğiniz çelikler bana ulaştı.Siyah incir çeliklerinin türü nedir.Size çok zahmet verdim.İnşallah çoğu tutar.Bende isteyenlere dağıtırım.İlgi ve zahmetleriniz için çok teşekkür ederim.Görüşmek üzere, selâmlar. |
2 Eklenti(ler)
Köyümüzde yetişen Beyaz orak( yerel olarak yediveren denir)haziran ayında olur.
Eklenti 131382 Eklenti 131383 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025