![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2010
|
Trabzon hurması fidanı toptan olarak nerden bulabiliriz bilgisi olan varsa yardımcı olsun lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
2017 Cennet elması bahçesi tesisi
Uzun araştırmalar sonucunda Muğla Seydikemer ilçesinde bulunan 224 rakımlı 3.5 dekar arazime Cennet elması dikmeye karar verdim. Cins olarak uzun araştırmalar sonucunda dayanıklılık, albenisi ve pazarı nedeniyle ispanyol orjinli Rojo Brillant çeşidine karar verdim. 5X6 yaptığım ana dikimin diyagonel çakışma noktalarına da dikim yaparak 201 fidan diktim. Dikim sırasında fidan başına 1'er kg leonardit ve 100'er gram yavaş salınımlı gübre kullandım. 21--22 Ocak günlerinde yaptığım dikimden sonra kazık bağlama, 60'ar cm.den kafalarını vurma işlemini yaptıktan sonra can suyu verdim. Bir gün sonra da sağanak yağış yağdı. Baharda zararlı ot mücadelesi ve sulama işleriyle uğraşılacak. İnşaallah, bereketli olur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-12-2017
|
Alıntı:
Rojo Brilante'ları sertifikalı mı aldınız? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2017
|
Salamaleyke. Hurma ağaçlarım böyledir. Ne tavsiye edersiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-10-2016
|
I have few days ago picked up all fruits from my persimmon tree, and in this video you can see my tree is again with lots of fruit this year ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2012
|
![]() ![]() Bu fidanlar ağacın altında kendiliğinden çıkmıştı. koparım buralara diktim. Budama yapmalı mıyım, tepe budaması ya da yan dal budaması ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Kaki guro kaki
İki çeşit siyah Trabzon hurmalarımın bir çeşitinde meyve elde ettik |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-10-2016
|
One of my persimmon trees with lots of fruits from my backyard ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
|
cennet elmasını dalından koparıp yemek istiyorum fakat olgunlaşanı kuşlar gagalıyor. mecburen erkenden toplamak zorunda kalıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2016
|
Cennet elması türleri ve çeşitleri
Forumda hangi çeşit kaç dereceye dayanır veya kaç rakıma kadar dikilebilir gibi sorular gördüm. Aşağıdaki açıklama tüm sorularınıza cevap olacaktır: 3 ana tür Diospyros bulunmaktadır. Bunlar kaki, lotus ve virginiana. Kaki -17 dereceye, lotus -25 dereceye ve virginiana ise -35 -40 derecelere dayanıklıdır. Bunlara ek olarak kökleri SSCB dönemine giden kaki x virginiana melezleri (Rosseyanka, Nikita's gift, Gora adıyla başlayan birçok çeşit) bulunmaktadır ve bunlar ise -22 ile -26 derece arasına dayanıklıdır. Dolayısıyla fidanınızın kaç dereceye dayanacağı çöğür anacınızın ve aşı kaleminizin hangi tür ve çeşit olduğuna göre değişir. Türkiye'de genelde lotus üzerine kaki (güney bölgelerde ise kaki üzerine kaki) aşılanır. Ayrıca genç aşılı bitkiler bu sınır değerlerin altında da zarar görebilirler. Diğer ülkelerde bu durumun önüne geçmek için soğuk bölgelerde aşı bölgesi birkaç yıl toprak altında tutulur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2017
|
Tam da sormayı düşündüğüm soruya cevap vermişsiniz.... Peki bu türleri nereden edinebiliriz? Mesela siz satıyormusunuz? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Tabii ki yurt dışı kaynaklardan bulabilirsiniz. Şu an için bizde yok, ilerde düşünüyoruz. Tahmin edeceğiniz gibi dışarıdan bunları getirmek her açıdan zahmetli oluyor. Bu forum başlığı altında bu bilgilerin eksik olduğunu düşündüğüm için paylaştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Cok yerinde bir konu olmus. Peki cekirdek getirtsek anacin ozelliklerini tasirmi yoksa illa asi lazimmi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Aşı gerekir. Tohumdan farklı bir bitki gelişir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Aşı olayı olmasa idi tohum halinde yurtdışından getirilebilirdi. Bu bitkinin üretimi hangi ülkede yoğun şekilde yapılıyor ki? Oralardan irtibat bulup çelik şeklinde getirsek süper olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Bitkiciliğin gelişmiş olduğu her ülkede sıradışı bitkiler satan fidanlıklarda bulunabilir. Araştırmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2017
|
Çelik'ten denemiştim tutmuştu kediler sökünce bir daha olmadı , tohumdan denedim çimlenmedi aslında tadını hiç beğenmiyorum ama taktım ya bir kere ![]() ![]() GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar merhaba. Ebay üzerinden "Diospyros virginiana" tohumları talep ettim. İnşallah çimlendirebilirsem bir konuda bilgilerini rica edeceğim; Bu bitkiyi anaç olarak kullanıp Trabzon hurması haricinde hangi ağaçları aşılayabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
aşılı Virginia Hurma , tropikmeyvecide var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
firmanın beyanı, Virginia Hurma ABD Virginia çeşididir.-27c.dereceye dayanabiliyor.Kayseri de yapılan denemede bitkinin yaşadığı gözlendi.ceviz büyüklüğünde meyvesinin lokum gibi katı oluşu ve harika aromasıyla dikkat çekmektedir. tüm iç Anadolu illerine önerilen bir çeşittir. bir çok arkadaş soruyor bizim memleket soğuk trabzon hurması olurmu? diyenlere bir seçenek. bende fuyular var fakat bir adette virginia hurması diktim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-12-2016
|
Soguk iklimler icin özellikle Diospyros virginiana cesitleri tavsiye ediliyor. Simdi size Rusya/Ukrayna kökenli 2 süper cins tavsiye edeyim: 1) Rosseyanka (Rus Güzeli - Kirim bölgesinden, -28° kadar soguklara dayanikli) 2) Nikita's Gift (-26° kadar soguklara dayanikli) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Guzel cesitler ama bunlari nereden bulabiliriz? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Bunlari Avrupa'dan temin etmek mümkün. Malesef asi kalemlerine gümrük el koyuyor Türkiye'de (bizzat basima geldi). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
O zaman getirmemiz imkansiz gibi bir sey. Avrupadan gelen cok oluyor ama nasil getirecekler nerden bulacaklar vs. Getiren olsa da bizde temin etsek. Peki cekirdek getirsek nasil olur ayni ozellikleri tasirmi? Ebaydan falan temin etsek tohum olarak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Tohum pek faydali olmaz, cok yüksek olasilik anacin özeliklerini alir ve meyve verimi de 8 sene sürer diye biliyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2014
|
Boşverin bu yabancı hurma çeşitlerini. Bunlar kekremsi olur koparıp muz gibi olgunlaşmalarını beklersiniz. Kendi toprağımıza alışmış daha güzelleri var. Hatay-Harbiye Hurması hepsinden daha güzeldir. Trabzon hurması içi beyazdır. Toplandıktan sonra olgunlaştırma işlemi yapılıp yumuşatılarak tüketilir. Hatay Harbiye Hurması içi çikolata rengindedir. Meyvesi elma sertliğinde kabuğu yeşilken bile tatlıdır kekremsi olmaz. Yumuşamadan da yersiniz. 4-5 yaşlarında meyve verdiği söylenir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Soğuğa dayanıklı hurma çeşitleri amerikan virgininia grubu olanlardır.Örnek vermek gerekirse meader,szukis,weber,dollywood,yates,nc10,peiper,ru by gibi elimde aşılı çeşitlerim var hepsinin meyvesi genelde ceviz iriliğinde oluyor.Sadece iki çeşit nikitas gift ve prok çeşitleri iri meyveli oluyor onlarda hibrit çeşitlerim.Yaprak ve gövde yapıları normal hurmalardan çok farklı.Soğuğa dayanıklı çeşitlerimi üretimim yetersiz olduğu için iç bölgelere gönderip denetme şansım olmadı.Rosseyanka çeşiti elimde iki adet mevcut almak isteyenlere pahalı gelebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2017
|
Bahçeye bir tane trabzon hurması dikmek istiyorum. Ege sahillerinde soğuk gibi sorunumuz yok. Türlerini inceleyince zaten 3-4 çeşidi satılıyor. Haciya bizim alışkın olduğumuz tür. Bir de sertken yenen çeşitler varmış fuyu gibi. Bu meyveyi elma gibi yemek acayip geliyor. Görünüş olarak rojo brillante güzel ama onun özelliklerini merak ediyorum. Mesela sertken yenebiliyor mu? Yoksa hachiya gibi yumuşayınca yenilmesi mi gerekiyor? Bir de bu meyve dalında kendiliğinden olmaz mı? İllaki koparıp yumuşamasını beklemek mi lazım?. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|