![]() |
|
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Samsun Tarım'ın sitesinden alıntı: SAMSUN BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN İNCİRLER Beyaz İncir Tabak İnciri Uzun Patlıcan İnciri Kısa Patlıcan İnciri Yeşil patlıcan inciri Patlıcan inciri Kara incir Şeker İnciri Sarı İncir vs. dir. Tüm tipler halkımız tarafından beğeniyle tüketilmekle birlikte bölge halkı tarafından daha çok bilinen ve tüketilen patlıcan inciri muhteşem bir damak zevkine sahip olan Türk halkının bu arzusuna cevap verebilecek özelliklere sahiptir. Ortalama meyve ağırlıkları 50 g civarında olup, SÇKM içerikleri %20 civarında bulunmakta renkleri tam mordan açık mora kadar değişmektedir. Sofralık ve reçellik olarak tüketilmektedir. Bölgemizde siyah taze incirin kesim tarihi iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte genelde Eylül ayının ilk haftasına denk düşmektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık ortalama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister. Samsun İlinin uzun yıllar yıllık ortalama sıcaklığı 140C civarında olup, Temmuz ve Ağustos aylarında 230C ve üzerine çıkmaktadır. İncir ağacının istediği optimal yağış yıllık 625 mm‘dir. 550 mm’nin altına düştüğünde sulanması gerekir. Samsun İlinin yıllık ortalama yağış miktarı uzun yıllar ortalaması 735 mm‘dir. Hava bağıl nemi kurutmalık incirler için %50’nin altında olması gerekir. Samsun İlinde Uzun yıllar yıllık nispi nem ortalaması %63 civarındadır. İncir ağacı toprak istekleri bakımından çok seçici değildir. Çok nemli topraklar hariç her toprakta, kayalıklarda, taşların yarıklarında hatta bitkiler üzerinde bile yetişir.Derin, kumlu-tınlı, yeterli organik madde ve kirece sahip topraklar ister. İncir ağacı kireççe zengin topraklarda iyi gelişebilir. PH 6 – 7,8 olan nötr ve nötre yakın topraklar uygundur. Samsun İlinde toprakların %65 civarındaki topraklar killi-tınlı yapıya sahip olup %40 civarı ( PH 6,6–7,5) nötr ve %30 civarı ise ( pH 7,5 den büyük) alkali reaksiyona sahiptir. Bölgemizde çok sayıda incir tipi olmakla birlikte yöre halkı tarafından benimsenen ve Pazar değeri bulunan incir yöresel adı patlıcan inciri olarak bilinenidir. Tekkeköy Tarım'ın sitesinden alıntı: Kutlukent Beldemizde kapama incir bahçeleri yaygın olup burada yetiştirilen incirler tüketiciler tarafından lezzet ve gösteriş bakımından beğeni kazanmayı hak edecek derecede kaliteli ve lezzetli incirler yetiştirilmektedir. Üreticiler incirlerini Samsun Halinde, karayolunun kenarına kurdukları tezgahlarda ve bahçelerine gelen tüccarlara satmak suretiyle değerlendirmektedirler. Kutlukent Belediyemiz incir üretimini teşvik etmek ve yöre incirini tüm Türkiye' ye duyurabilmek maksadıyla İncir festivali düzenlemektedir. Festivale yöre insanı büyük ilgi göstermekte dereceye giren incir sahiplerine çeşitli hediyeler verilmektedir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|