agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Subtropikal İklim Meyveleri
(https)

Beğeni Düzeni95Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-03-2017, 21:44   #1
Yeni Üye

overseas's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2011
Merhaba,

Geçtiğimiz Ocak ayında, Muğla/Fethiye/Seydikemer bölgesinde bulunan bahçemiz için, 60 adet 'Bursa Siyahı' fidanını "Bursa Tarım Fidancılık" adlı bir firmadan sipariş ettim. Fidanlar 2 yaşında açık köklü ve bir palet içinde kapalı olarak paketlenip yollanmıştı ancak, gönderildiği gün Bursa'da kar vardı. Hava muhalefeti nedeniyle, geldikten birkaç gün sonra fidanları açıp diktik, üzerinden 2 ay geçtikten sonra fidanların büyük bir bölümü gövde kısmından köke kadar kurudu. Nereden baksan anca 15 tanesinin gövde kısmın aşağısı yeşil kalmıştır, geri kalan tümü köke kadar kurumuş durumdalar. Genel olarak ana sebep fidanların transfer sırasında köklerinin donmasından dolayı bu olayın vuku bulduğuyla alakalı. Kurduğumuz bahçe 1 sene kaybetti ancak, şunu merak ediyorum;

- Mayıs ayına kadar ağaçların uyanmasını beklemeli miyim? Kökten gelen sürgünler de seneye aynı şekilde kurur mu? Bir sonraki kışta aynı şekilde kurumalarını nasıl engelleyebilirim?

- Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim? Seneye aynı yerlere, bölgeye daha yakın İncir çeşitlerine yönelmeli miyim?

Bunlarda kuruyan fidanlardan çektiğimiz fotoğraflar;

Imgur: The most awesome images on the Internet

Selamlar.

overseas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2017, 00:27   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-06-2013
Sayın overseas, merhabalar..
Bursa siyahı yetiştirme ile ilgili bir çalışma içine bende girdim. (bu yıl 3. yıl Dalaman) Bölgede bursa siyahı olur mu ? evet olur.. bursa daki ağaç başına verimi bilmediğim için performans konusunda bir şey söyleyemem. Zaten ben diktiğim 150 bursa siyahı üzerinde denenmemiş işleri denemek istedim. Örneğin incir de bodurlaştırma denemeleri için hiç kimse uğraşmamış. Ben fidanları erbeyli incir araştırma enstitüsünden almıştım. fidanlar geldiğinde dikim esnasında 40 santimden budama yaptım. ertesi yol taçlandırma için uğraş vermem gerekirken yeterince aman ayırarak taçlandırmayı yapamadım. Meyve aldım mı ? evet aldım. Eşe dosta biraz biraz ikram edecek kadar verdi. Bu sene ne olacağı ne kadar olacağını ben de merak ediyorum...
sorunuza gelince; benim fidelerde de filizlenme henüz yeni yeni kendisini belli etmeye başladı. Hatta bir çoğunda henüz patlama yok. Bu nedenle bir süre daha bekleyiniz.. ardından eksikleri tamamlama konusunda Aydın/Erbeyli'den fidan temin edebilirsiniz. (tüplü satış var)
Çalışmalarınız ticari bir gaye taşıyor ise aynı cins yani bursa siyahı fidanlarını tercih edin.. Yok "Ben satım yapmayacağım. Bu ağaçları hobi amaçlı, toprağım yeşillensin, eş dost, kurt kuş yesin diyorsanız çeşitlendirme daha iyi olur.

Düzenleyen yigitgoktug : 16-03-2017 saat 00:33 Neden: Cevap yazdığım arkadaşımızın nick'ini ekledim.
yigitgoktug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025