![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sayın eflone, yataklam malzemesi kullanmak solucanlar için vazgeçilmez bir koşuldur. En temelde onun içinde rahat ederler. İnce ince doğranmış siyah-beyaz gazete kağıtlarını bir gün önceden ıslatıp nemlendirerek kaba koyabilirsiniz. Kapta ısı yükselse, asidik bir ortam oluşsa bile solucanların sığınacakları tek yer bu malzeme olmaktadır. Diğer taraftan sizin malzemenin asit düzeyi dengesiz olabilir. Solucanlar bu nedenle ölmüş olabilir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2011
|
yurtdisinda solucan
Sayin Eflone, "..benim de satın almak istediğim bir solucan türü var, ben de onu denemek isterim. Yapılan çalışmalarda humus düzeyi şu an forum üyeleirnin kullandığı Eisenia fetida' ya göre 1.5 kat kadar yüksek bulunmuş. " demissiniz. Buldugunuz bu turun ismi nedir acaba? Belki ben Ingiltere'de bulup Turkiye'ye giden bir arkadasla size gonderebilirim. Hava alani kontrollerinde sorun cikarmaz herhalde buyuk bavul icerisindeki solucanlar. Ileride ben de deneyebilirim solucan kompostunu, dedigim gibi tecrubelerinizi ilgiyle takip ediyorum. Tesekkurler. Selim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() Selim Bey başlıktan da okuduğunuz gibi bu benim ilk solucan deneyimim ve başlangıçta düşündüğümden çok daha öğretici, üzüntülere sahne olsa da, hayli eğlenceli geçmekte. Çevreye olan bakışımı oldukça değiştirdi. 1 cm' den biraz büyük bebek solucanları izlemenizi bir an önce tavsiye ederim. Çünkü evcil hayvan izlemek kadar keyifli oluyor ![]() Sağlıcakla kalın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Öncelikle kasayı doldurmaya fazla miktarda muz kabuğu mukavva kahve artığıyla başlamış; salatalık, patates, yumurta kabukları, çotanak eklemiştim. Sonraki gelişimi forumda da paylaştım, yarı çürümüş yaprak, taze söğüt yaprakları, biraz daha mukavva vs.. Fakat burada hata yapmış olabileceğim iki noktaya forumda değinmedim: -Kahve artıklarını kutunun kuru ağırlığının yarısı olacak kadar fazla koymuştum, ortamın asit olmasına sebep olabilir -ikinci ve daha önemli olduğunu düşündüğüm, bir şişede aylardır limon yaprağını kompostluyordum. Yeterli olduğunu düşündüğüm bir zaman açıp bir miktar bitkilere vermiştim. pH ölçerimle kabaca ölçtüğüm pH 4-5 arası gibiydi. O zaman kasada solucanlar olmadığı için kompost kasasına da eklemiştim. Mikroorganizma ekmenin yararlı olabileceğini düşünmüştüm. Başka bir yerde hata yapmışsam belirtmenizi rica ediyorum. Bir de gerçekten ortamda yoğun bir asidite varsa kokonlarından çıkacak yüzlerce solucanın ölmemesi adına acil önlem olarak ne alabilirim sizce? Çünkü kokonları el yordamıyla bulup başka bir kaba almak mümkün görünmüyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
Kısa olarak gelişmeler: -kasanın vermitoksik içerikli olduğu kesin bir şekilde ortaya çıkınca içeriği olduğu gibi boşalttım. Kasanın içindeki bol miktardaki muz kabuğundaki veya sebze kabuğundaki pestisidlerin sebep olabileceğini düşünüyorum. -Kalan solucanları (6 erişkin, 4 yavru) ve kokonları eskiden olduğu gibi kaba aldım. Yataklama olarak bu sefer torf kullandım. Sphagnum değil, üzernde humus katkılı yazan normal bir torf. İki gündür fazla sorunlu durmuyorlar. Marketten alınan sebze meyve kabuklarındaki zirai ilaçların solucan öldürdüklerini artık öğrendiğime göre artık onlardan katmayacağım. Ama geriye ne kaldı ki? Bakalım ilerleyen günlerde ne tür gelişmelere şahit olacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
balkon, çiçek, eisenia fetida, kompost, solucan |
|
|