25-09-2011, 12:29
|
#11
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
|
Sayın eflone,
madem bu konuya bu kadar ilgi duydunuz o halde teklifim her zaman için geçerlidir. Projelerim için daha fazla solucana ihtiyacım olduğu için sadece size bu sözü veriyorum.
Solucanlar çoğu zaman bir arada ve üst üste yığılırlar. Bunun nedeni birbirlerini ürettikleri mukusumsu sıvı ile nemlendirmektir. Yanlız bir solucan ölüme yakın bir solucandır. Solucanlar en ufak bir tehlike anında hep bir araya toplanırlar. Sadece yiyecek azlığı durumunda çoğunluklu birbirinden ayrışarak gezintiye çıkarlar. Bu şekilde dağılmış ve ölüme gideceklerini bile bile kabın dışına çıkmaya meyleden solucanları kaba geri almanın en etkin ve stressiz yolu ışıkla terbiye yöntemidir. Bir el lambası veya benzeri bir ışık kaynağını solucan kabının üstüne tutarsanız solucanlar kaba geri döneceklerdir.
Bu resimlere baktığımda kabın içindeki yiyecek dengesinin, C/N dengesinin yeterli olmadığı hissine kapılıyorum. Ben mümkün oldukça şöyle yapıyorum. Battal boy siyah çöp torbasında kuru ve sarı ağaç yapraklarını nemlendirerek, ve tabi sık sık havalandırarak çürütüyorum. Bir süre sonra geriye torf kıvamında orman kokulu siyah bir toprak kalıyor. Bu toprağı solucanlar için en temel yataklama malzemesi olarak kullanıyorum. İçerisinde bakteri yoğunlu ve iyi ve hazır bir yiyecek kaynağı olarak solucanlar bundan oldukça hoşlanıyorlar.
Diğer halde materyaller kaba direk konulduğunda çürüme esnasında oluşan asidik ortam solucanlar için sakınca yaratabiliyor. Bu arada söğüt ağacı yaprağında bulunan bir madde, kinin olabilir solucanların pek hoşlanmadığı bir madde. Söğüt yaprağını iyice sararmış ise ve çürüyüp ayrışmış ise kullanmayı tercih ediyorum.
Sağlıcakla kalın.
|
|
|