agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 20-10-2010, 17:03   #11
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Arkadaşlar,

şu sıralar araştırmakta olduğum bir kaç konu var. Bu konular tam da yukarıda yazılanlarla çakışıyor.

Bunlardan birincisi,

solucan gübresinin içeriğinde yer alan yararlı bakteri ve diğer mikroorganizmaların yaşamaya devam edebilmeleri için gübrenin belli bir nem oranını sürekli olarak koruması gerekiyor. Eğer gübre kurursa, ki daha önce de bahsedilmişti, mukus tabakasından dolayı sertleşiyor. Kuruyan gübre içindeki yararlı bakteri, mikroorganizma vs. canlılar da yitebiliyor, ya da en azından öyle olduğu kanısındayım. Bu konuyu yabancı internet sitelerinde forumlarda tartışıyorum, ayrıca ABD'de lisanslı bir üreticiya danıştım yanıt bekliyorum.

İkinci konu da,

solucan gübresinin doğrudan toprak yüzeyine değil de toprak yüzeyinin hemen altına uygulanması konusunda. Çünkü yüzeyde olan gübre hava, güneş vs. etmenler yüzünden etkisini daha çabuk yitirebiliyor. Ama hemen toprak yüzeyinin altına serilen gübrede bulunan mikroorganizmalar yaşamaya ve çoğalmaya devam ediyorlar. Burada aldığım duyumlara göre damala sulama yapan üreticiler, damala sulama sistemlerini sabitledikleri için gübreyi toprak altına vermekte zorlanıyorlarmış. Bazı kişiler bu nedenle çeşitli tekniklerle solucan gübresini sıvı solucan gübresine dönüştürme yoluna gidiyorlar. Bu da gübrenin fiyatını arttırıyor tabi. Bu konuda belki de yeni sulama tekniklerini araştırmak gerekecek.

Ayrıca damla sulamada su sadece hedef noktaya verildiğinden solucanlar da burada yoğunlaşacak. Ama bence bu bir avantaj olmayabilir. Çünkü solucanlar toprakta ne kadar çok yayılım gösterirlerse o kadar iyi oluyor.

Br diğer konu da, yine bir yerlerde okumuştum, uygun koşullarda solucan yumursasındaki yavrular yaklaşık 1 yıl kadar yumurta içinde kalabiliyorlar.

Son olarak, farklı tür solucanlar bir araya geldiği zaman biri diğerine baskın gelip onu yok edebileceği gibi, ortaya daha iyi yeni bir türün de çıkabileceğine dair söylemler ve çalışmalar var. Bu da dikkat edilmesi gereken bir konu.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
burçin karababa, mete, solucan, solucan gübresi, vermicompost


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025