agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Dahlia (Yıldız çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/7828.htm)

ela88 01-10-2012 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dah-lia (Mesaj 1018655)

bu çiçeklere bayılıyorum ben bunların hazır tohumundan satın aldım ve ektim Ama daha çiçek açmadılar çok merak ediyorum acaba nasıl açacaklar

ela88 01-10-2012 16:37

3 Eklenti(ler)
tohumdan ektiklerim bunlar katlımı açar acaba yoksa tek katmı açar

gokcegokce 01-10-2012 16:59

Benim dahlialar tomurcuk yaptılar ama neredeyse 2 ay oldu açmıyorlar. Acaba bişileri mi eksik neden tomurcukları açmıyor? Yardımlarınızı bekliyorum...

dah-lia 01-10-2012 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ela88 (Mesaj 1025727)
bu çiçeklere bayılıyorum ben bunların hazır tohumundan satın aldım ve ektim Ama daha çiçek açmadılar çok merak ediyorum acaba nasıl açacaklar

sayın ela
resimlerini beğendiğin iri çiçekli dahliaların tohumlarını piyasada bulamazsın
yumrusunu( soğanını) alıp dikmelisin
senin o tohumdan diktiklerin ufak bodur cinsleridir.

dah-lia 01-10-2012 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gokcegokce (Mesaj 1025748)
Benim dahlialar tomurcuk yaptılar ama neredeyse 2 ay oldu açmıyorlar. Acaba bişileri mi eksik neden tomurcukları açmıyor? Yardımlarınızı bekliyorum...

sayın gökcegökce
tomurcuklarını böcek yemiş olabilir

gokcegokce 01-10-2012 20:35

2 Eklenti(ler)
Gerçekten olabilir sn. Dah-lia. Çünkü siyah lekeler var tomurcukların üzerinde. Ama dayanamadım birini koparıp baktım. Sağlıklı gibi gelmişti bana, hatta üzüldüm sonra merakımdan bir tomurcuğu heba ettim diye. Ancak sizin tecrübenize güveniyorum. Daha iyi bir yorum için fotoğraflarını da ekliyorum. Bu arada gece sıcaklıkları Kars'da çok düştüğü için onları içeriye aldım. Günlük odayı havalnadırıyorum ve tülün ardından da güneş görüyorlar.

serdarca06 02-10-2012 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dah-lia (Mesaj 1018003)
sayın adacık
ekim ayının ilk haftası söküyorum ve nisan ayı itibariyle kayseride dikiyorum
1.5 normal bende daha uzun boylular var
yarı gölge alanda daha uzun olurlar
bende yumrularından çoğaltıyorum

sayın dahlia ekim yında söküyorum demişssiniz. saklama şartlarını ayrıntılı yazarsanız memnu olurum. geçmiş zamanda 2 yıl önce bende söktüm kutuda talaş içerisinde beklettim bahar gelince bide baktım yumrular suyunu çekmiş kurumuş.

dah-lia 03-10-2012 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarca06 (Mesaj 1026162)
sayın dahlia ekim yında söküyorum demişssiniz. saklama şartlarını ayrıntılı yazarsanız memnu olurum. geçmiş zamanda 2 yıl önce bende söktüm kutuda talaş içerisinde beklettim bahar gelince bide baktım yumrular suyunu çekmiş kurumuş.

sayın serdarca
yumruları topraktan söktükten sonra toprağını yıkarım
suyun donmadığı nispeten nemli bir bodrumda saklarım açıkta ve mutlaka her hafta kontrol ederim sakladığm bodrumda sıcaklık kışın 1-2 derecedir

YeniGine 11-10-2012 01:02

Dah-lia merhaba; şu an elimde bir Yıldız Çiçeği bulunmakta. Çiçekleri açmış geçmiş ve 3 yemyeşil yaprakları ile dal halinde verdiler. Devamlı bakıyorum ve şu aralar bu 3 yemyeşil yapraklı yıldızda 3-4 tane tomurcuk mevcut. Sizce ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

dağçiçeği 11-10-2012 11:07

Sayın dah-lia, çiçekleriniz o kadar güzel ki .Dahlia sevginiz bir çok insan gibi bana da çocukluğumun çiçeği olan Dahlia yı yetiştirme hevesi sağladı.Bu bahar Dahlia soğanı ve tohumu alıp ektim.Soğanlı olanlar iri çiçekli ve bodur çıktı.Tahumdan ektiklerim de bodur cins ve küçük çiçekli .Evde olmadığım bir dönem bayaa susuzluk çekmişlerdi.Allah tan kaybetmeden kurtardım onları.Şu anda yeniden canlandılar,iri çiçekli olanlardan birinde tomurcuk var.Bu bir sorun yaratır mı? Bu yumruları saksıdan sökmeden saksıda saklamak istiyorum,doğru olur mü?Tohumdan çıkanların yumrularının küçük olduğunu düşünüyorum.
Bir öneriniz var mı ?

dah-lia 12-10-2012 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1030413)
Sayın dah-lia, çiçekleriniz o kadar güzel ki .Dahlia sevginiz bir çok insan gibi bana da çocukluğumun çiçeği olan Dahlia yı yetiştirme hevesi sağladı.Bu bahar Dahlia soğanı ve tohumu alıp ektim.Soğanlı olanlar iri çiçekli ve bodur çıktı.Tahumdan ektiklerim de bodur cins ve küçük çiçekli .Evde olmadığım bir dönem bayaa susuzluk çekmişlerdi.Allah tan kaybetmeden kurtardım onları.Şu anda yeniden canlandılar,iri çiçekli olanlardan birinde tomurcuk var.Bu bir sorun yaratır mı? Bu yumruları saksıdan sökmeden saksıda saklamak istiyorum,doğru olur mü?Tohumdan çıkanların yumrularının küçük olduğunu düşünüyorum.
Bir öneriniz var mı ?

sayın dağçiçeği
çiçek olması nasıl bir sorun yaratacak anlamadım
sökmeden saklamak sizin oralarda münkün olabilir
bildiğim kadarıyla sizin bölgede don olayı yok
dediğim gibiyse saksıda saklayabilirsiniz ölü mevsimde fazla su vermemek kaydı ile

dağçiçeği 13-10-2012 10:48

Sayın Dah-lia ,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli.Benim söylemek istedigim çiçeklerin dinlenme döneminde canlanıp yeniden tomurcuklanması bitkiyi yorarmı ? Son bir ayda yeniden canlanan bitkim acaba tekrar dinlenme dönemine girebilecek mı ?Teşekkür ederim.

dah-lia 13-10-2012 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1031358)
Sayın Dah-lia ,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli.Benim söylemek istedigim çiçeklerin dinlenme döneminde canlanıp yeniden tomurcuklanması bitkiyi yorarmı ? Son bir ayda yeniden canlanan bitkim acaba tekrar dinlenme dönemine girebilecek mı ?Teşekkür ederim.

sayın dağçiçeği
yeniden tomurcuklanması hiç bir sıkıntı vermez en doğal işini yapıyor biyolojik saati kendisini ne zaman durduracağını bilir

dağçiçeği 14-10-2012 09:45

Çok teşekkürler Sayın Dah- lia.İcim rahatladı.Çok severek yetiştiriyorum .Kaybederim diye çok korkmuştum.Bol çiçekli günler diliyorum.

dalya35 30-10-2012 11:10

aşığım bu çiçeğe

sarigoz 30-10-2012 20:15

Sayin Dah-lia,
Kuzeyde bulunuyorum,ve artik havalar sogmaya basladi.Eksi derece olmasa da bol yagis baslamis durumda gibi ve kisin eli kulaginda gibi.Bahcede ekilmis olan Dhalia lari artik bahceden cikarmaliyim mi acaba.Gecen bahar biraz gec ekildigi icin de ciceklenmesi gec oldu ve arada cicekleri var ve ciceklenmeye devam etmekte,tomurcuklari var anlayacaginiz.Onceki senelerden edigindigim bir tecrube,kokleri cok derinde kalmis olanlar vardi,onlari kayip ettim.
Sorum,ciceklenmesine ragmen,artik soganlarini cikarayim mi?Yoksa az daha beklesem mi?
Simdiden tesekkurler..

dah-lia 31-10-2012 08:54

dahliaların söküm zamanı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarigoz (Mesaj 1039308)
Sayin Dah-lia,
Kuzeyde bulunuyorum,ve artik havalar sogmaya basladi.Eksi derece olmasa da bol yagis baslamis durumda gibi ve kisin eli kulaginda gibi.Bahcede ekilmis olan Dhalia lari artik bahceden cikarmaliyim mi acaba.Gecen bahar biraz gec ekildigi icin de ciceklenmesi gec oldu ve arada cicekleri var ve ciceklenmeye devam etmekte,tomurcuklari var anlayacaginiz.Onceki senelerden edigindigim bir tecrube,kokleri cok derinde kalmis olanlar vardi,onlari kayip ettim.
Sorum,ciceklenmesine ragmen,artik soganlarini cikarayim mi?Yoksa az daha beklesem mi?
Simdiden tesekkurler..

sayın sarigöz
ben kayseride sökümü bitirmek üzereyim
sizde sökümü yapabilirsiniz
söktükten sonra yıkayın ve suyun donmadığı bir yerde saklayın
daha fazla toprakta bekletirseniz
toprağa don düştükten sonra sökerseniz patatesleri çıkarırken bağlantı yerlerinde kırılma çatlama olur

dah-lia 31-10-2012 08:58

son dahlia resimleri

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu seneki dahlia sezonunu bitirdik.
bunlarda en son resimlerim olsunEklenti 342272

Eklenti 342274

adacık 31-10-2012 10:15

Ben de yumruları topraktan çıkarttım. Yumrular bayağı artmıştı kök kısmından zedelemeden ayırma işlemi de yaptım. Seneye tekrar toprakla buluşturmak için serin ve kuru bir yere kaldırdım ama sanırım yumruları topraktan arındırmak için yıkmak gerekiyor.

Faruk68 04-11-2012 21:46

Sn.Dah-lia, ellerinize sağlık..Çok güzel çiçekler yetiştiriyorsunuz..Yumrular konusunda da resimli olarak nasıl çıkartılacağını, çoğaltılacağını, saklanıcağını vs. bizlere anlatırsanız, bence hepimiz çokmemnun olacağız..teşekkürler...

dah-lia 07-11-2012 08:10

dahlia sökümü

1 Eklenti(ler)
yumrunun biraz uzağndan kürekle Eklenti 344291

dah-lia 07-11-2012 08:12

söküm 2

1 Eklenti(ler)
üst kısmını kesiyoruzEklenti 344292

dah-lia 07-11-2012 08:14

söküm 3

1 Eklenti(ler)
söküldükten sonraki haliEklenti 344293

dah-lia 07-11-2012 08:16

yıkama

1 Eklenti(ler)
toprağını yıkama Eklenti 344294

dah-lia 07-11-2012 08:18

yıkama sonrası

1 Eklenti(ler)
Eklenti 344295yıkandıktan sonraki hali

dah-lia 07-11-2012 08:20

kısmi ayırma

1 Eklenti(ler)
kısmi ayırılmış haliEklenti 344296

dah-lia 07-11-2012 08:25

suyunun süzülmesi

1 Eklenti(ler)
yıkandıktan sonra suyunun biraz süzülmesi ve kuruması lazım 2 saat kadar
daha sonra suyun donmadğı serin biryerde saklamak lazımEklenti 344297

k_donmez 07-11-2012 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dah-lia (Mesaj 1043867)
yıkandıktan sonra suyunun biraz süzülmesi ve kuruması lazım 2 saat kadar
daha sonra suyun donmadğı serin biryerde saklamak lazımEklenti 344297

Sayın Dahlia,
Görüntüler çok anlaşılır ve öğretici. Teşekkürler. Ben de 3 yıldır bahçemde dahlia bulunduruyorum. İlk iki yıl kuruduktan sonra gazeteye sardım. Küflenmeler oluştu. Kayıplarım oldu. Geçen kış yumruları naylon poşet içine bir avuç perlit koyarak ağzı kapalı poşette sakladım. Baharda filizlenince tekrar diktim. Küflenme ve kayıp problemi yaşamadım. Bilgi olarak eklemek istedim.

hüzünlimanı 08-02-2013 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hulusi Karasu (Mesaj 711556)
evet sayın fsuzen doğru yoldasınız gazete kağıdına sardıklarınızı birde karton kutu içine koyup karanlık yerde muhafaza ederseniz daha iyi olur.Selamlar saygılar.

sayın hulusi bey dahlialarınız muhteşem seyre doyulmuyor,banada bahçesinde görüp imrendiğim bi abla kökünden söküp verdi, ama ben onları fazla çiçeğim olsun diye:rolleyes:tanelere ayırıp karton kutuda sakladım. burdan okuduklarıma bakılırsa ayırmamam gerekiyomuş şimdi benim yumrular boşamı gitti acaba?

dilek78 09-03-2013 18:51

1 Eklenti(ler)
yıldız çiçeğı yumrusu bunlar galıba çiçek pazarındakı satacı yumruları koparıp verdı izlediğim videolar ve araştırmalarda yanlış anlamadıyam bu şekılde degildi benım yıldız çiçeğimin yumrusu bu bunlar ekılse işe yararmı yoksa boşunamı umut edıyorumm yardımcı olurmusunuz ekılırse kalın gelen yermı yoksa ınce gelen yermı aşağıya gelecek şekılde ekılecekkk

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025