agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Siklamen (Cyclamen) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744.htm)

Nejla K. 21-01-2010 10:42

Hafta sonu gezinti yaparken dere kenarında bolca sıklamen gördüm. Topraktan soğanları ile çıkardım. Doğal ortamındaki topraktan da alarak eve geldiğimde saksılara diktim. Bu işi bilenler yardımcı olsunlar lütfen... Doğal sıklamenlerin balkonda ve saksıda yetiştirilmesi ihtimali nedir? Teşekkürler...

asmine 22-01-2010 11:26

beyaz cyclamenimde tohum kapsülleri oluştu fakat sapında yumuşama oldu.acaba tohumlarını açılmadan alsam olur mu?

asmine 22-01-2010 11:30

2 Eklenti(ler)
fotoğrafı

asmine 22-01-2010 11:35

1 Eklenti(ler)
kırmızılım

turko-g 24-01-2010 15:09

Çiçekleriniz çok güzel Asmine,
Bence tohum kapsüllerinizin alınma zamanı gelmiş. (Sapları yumuşamış dediğinize göre.)
Aldıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurumaya bırakın kapsülü.
Belki bize de tohum gönderirsiniz.:D

halil33 27-01-2010 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 565423)
Yanlış kere yanlış!. Çiçeği üstünde bitki suyu en çok istediği zaman. Kendine göre bir düzen kurmuş kök uzatıp su dengesini sağlamış. Siz KÖKLERİ DAĞITMAK suretiyle dengeyi bozdunuz. Kökleri tekrar yerleşene kadar su alamayan bitki, yapraktan kaybettiği suyu telafi edemeyince solar, sararır ve kurur.
Cyclameninizde yeni kökler oluşuncaya ve su almaya başlayıncaya kadar biraz hasar olabilir. Suyu düzenli verin serin ve havadar yerde tutun. Kolay gelsin.

Ayni sey benimde basima geldi.Cyclamenimi aldiktan sonra topragini degistirdim.(yaklasik 2 ay önceydi ve o zaman cicek yoktu)Basta hersey iyi gidiyordu ve birsürü cicek acti.Son 2-3 haftadir yaprak ve cicek diplerinde yumusamalar olusmaya basladi ve birbir soluyorlar.Yumusamalar sadece diplerde 1-2 cm kadar bir parcada oluyor.Acaba bu yumusamalar mantardan dolayi olabilir mi?

mer.cann 27-01-2010 15:58

Selamlar.Benim de siklamen tohumlarım var fakat hangi mevsimde ekeceğimi bilmiyorum.Bu konuda bilgisi olan varsa eğer lütfen beni aydınlatsın.Teşekkür ederim.

turko-g 28-01-2010 11:55

Sayın Asmine,
Bende annemden aldığım koyu pembe tohumlarım var. Tohum kapsüllerinizin iyice kurutun. İsterseniz bende size bu tohumlardan gönderebilirim.
Sayın mer.can,
Ben çok küçük olan sepet saksıma ektim. (kalorifer üzerinde) Ama annemin dediğine göre temmuz, ağustosta ekmeliymişim.
Tabi diğer arkadaşların tecrübelerini paylaşmasını bekleyebiliriz.

fksolak 03-02-2010 11:50

Sayın halil33 sulamada problem olabilir.

kgursan 05-02-2010 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halil33 (Mesaj 569819)
Ayni sey benimde basima geldi.Cyclamenimi aldiktan sonra topragini degistirdim.(yaklasik 2 ay önceydi ve o zaman cicek yoktu)Basta hersey iyi gidiyordu ve birsürü cicek acti.Son 2-3 haftadir yaprak ve cicek diplerinde yumusamalar olusmaya basladi ve birbir soluyorlar.Yumusamalar sadece diplerde 1-2 cm kadar bir parcada oluyor.Acaba bu yumusamalar mantardan dolayi olabilir mi?

Sn halil 33., Sulama fazla olabildiği gibi büyük ihtimal BOTRYTİS hastalığı gelmiş olabilir. Suyu kesin, Serin-havadar ortama alın ve Botrytis ilacı uygulayın ki dip çürümeler(yumuşamalar) dursun.

hocam100 07-02-2010 22:12

3 Eklenti(ler)
Benim bahçemdeki 5 yıl evvel doğadan 3 -5 tane getrimiş olduğum yumrular o kadar çoğaldı ki şimdilerde çiçk açıyor.Resimlerini sizlerle paylaşıyorum.
2 renk halinde biri hafif açık renkte diğeri ise koyu.Cyclamen Hederafolium açık renk olan diğerinin adı Cyclamen coum.

halil33 08-02-2010 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 574719)
Sn halil 33., Sulama fazla olabildiği gibi büyük ihtimal BOTRYTİS hastalığı gelmiş olabilir. Suyu kesin, Serin-havadar ortama alın ve Botrytis ilacı uygulayın ki dip çürümeler(yumuşamalar) dursun.

Sağolun ilgilendiğiniz için.Birkaç haftadır sulamayı bırakmıştım.Yaprak diplerindeki fazlalıkları ve mantarı parçaları yok ettim. Şuan gayet iyi,yumuşamalar bitti:)..

ibrahim37 09-02-2010 23:50

Hocam100 siklamenleriniz çok harika olmuş!
Bunların üçüde 'Cyclamen alpinum'
Tübives'te Cyclamen trochopteranthum olarak görülüyor.
http://turkherb.ibu.edu.tr/index.php...=1&tax_id=6253
C. hederifolium sonbaharda açar. C. coum'da sizin o taraflarda bulunmuyor.
Aynı türden bendede mevcut bir beyaz birde koyu olanından
Yanlız sizinkileri biraz ot mu bağlamış! belki toprağın üzeri biraz ince taşlarla kapatılıp dekore edilse otlar çıkmayabilirdi gibi geliyor bana! bir ara bende benimkilerin resimlerini eklerim.

Mr_izmir 26-02-2010 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nejla K. (Mesaj 567279)
Hafta sonu gezinti yaparken dere kenarında bolca sıklamen gördüm. Topraktan soğanları ile çıkardım. Doğal ortamındaki topraktan da alarak eve geldiğimde saksılara diktim. Bu işi bilenler yardımcı olsunlar lütfen... Doğal sıklamenlerin balkonda ve saksıda yetiştirilmesi ihtimali nedir? Teşekkürler...

Bildiğim kadarıyla doğadan sökülmesi yasak bu bitkinin.Cezası var.Ayrıca nesli tükenme tehlikesiyle de karşı karşıya.İyi yapmamışsınız :(

ağaçlarısev 07-03-2010 18:38

Bugün Koçtaş dan Tavşankulağı diyorlar galiba küçük boy siklamen aldım.Rengi çok hoş yakında resminide yükleyeceğim.Acaba çiçeği almak için biraz geçmi kaldım sizce ne dersiniz?

sese 09-03-2010 16:18

Benimde 2 ay önce aldığım sıklamenlerim var.Biri koyu pembe,diğeri beyaz.Şimdilik durumları iyi gidiyor.Daha sonra resimlerini yüklerim.Tohum kapsülleride oluştu.

sese 09-03-2010 17:11

4 Eklenti(ler)
Eklenti 129144

Eklenti 129145

Eklenti 129146

Eklenti 129147
işte güzellerim..

sese 13-03-2010 18:05

Benim sıklamenlerin keyfi yerinde.Forumda yazılanları okudum ama sıvı besin verilip verilmediğine dair bilgi bulamadım.Arkadaşlar ben 1 defa çiçekli bitkiler için olan sıvı besin verdim acaba doğru yapıyormuyum.Bilgilendirirseniz sevinirim

Benol Hazaroğlu 08-05-2010 15:42

3.ayda konu durmuş ama benimde siklamenle ilgili sorum var.bu kış aldığımda harika çiçekleri vardı 1 ayda bitti yapraksız ve çiçeksiz kaldı. soğanı saksıyı doldurmuş vaziyette.şimdi büyük saksıya geçirsem olurmu bilgisi olanlardan cevap rica ediyorum

nariçi 08-05-2010 20:02

Ben de soruyorum, çiçekleri savuldu, şimdi nasıl davranacağız? Sulama devan etsin mi?

beyzagül 30-05-2010 11:59

Benim 2 adet cyclamen'im var şuanda dinlenmeye geçtiler. Soğanlarını saksıda mı bırakmam gerekiyor.Yoksa topraktan çıkarmammı gerekiyor ?

Geçen sene 1 tane sıklamenim toprağın içinde çürümüştü. ßunları kaybetmek istemiyorum. Deneyimli olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim...

mer.cann 09-09-2010 10:46

Selamlar.Kimse uzun zamandır yazmamış bu konuya.Merak ettiğim şu:Sıklamen tohumlarımı ne zaman ve nasıl ekmeliyim?Yardımcı olursanız çok memnun kalırım.Teşekkürler..

edis2209 09-10-2010 02:48

01 Ekim 2010 tarihinde Kemalpaşa-İZMİR Nif dağı eteklerinde görüntülenmiştir. Sanırım "Yabani Siklamen"... Yakın planda ise "Güz Acı Çiğdemi"

Sevgiyle kalın..

aygün 10-10-2010 00:23

Tecrübeyle sabittir; ben öylece bırakmıştım saksısında, don da gördü kar da yağmur da. öyle vefalı ki baharda tekrar yeşerdi ve bolca çiçeklendi. Benimki de saksıyı tamamen kaplamış vaziyette. Daha büyük bir saksıya da alınabilir ve o zaman sanırım yavru yumruları daha kolay çoğaltacaktır.

cenan 11-10-2010 07:59

Aygün hocam, yazın dalları kuruduğunda saksısına su vermeye davam ettin mi?

ziraatteknikeri 11-10-2010 09:18

cyclamen (sıklamen) ekimi mart nisan aylarında yapılmalıdır. ekimden sonra 21 gün kesinlikle karanlık bir ortamda kalması gerekmektedir.çok fazla yer değiştirmeyi sevmediği için viol veya saksıya ekim yapılması uygundur.

aygün 11-10-2010 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cenan (Mesaj 703597)
Aygün hocam, yazın dalları kuruduğunda saksısına su vermeye davam ettin mi?

Valla diğerlerini sularken ona da vermişimdir belki. Kesin bir şey diyemiyorum.
Çünkü sıklamenlerin nemden hoşlandıklarını biliyorum.

lenavita 12-10-2010 15:41

buket hanım tohumuna denk gidin tohumunu alıp ekin adanada ben bazan öyle yapıyorum tohum zamanı gidip çiçeklerin tohumunu alıyorum merkez parkta

lepiska 31-10-2010 18:50

Merhabalar! bugün bir cahillik edip cyclamen aldım. Cahillik diyorum çünkü bu güzel çiçeğin yaşaması için gerekli şartlar hakkında bilgi sahibi değildim. Aldıktan sonra bilgi toplamaya başladım ve işte sorunlarım:
1) Evim stüdyo daireler gibi ve balkonum yok.
2)Cam dışına koyayım desem; yaz kış fena halde rüzgarlı bir bölgede oturuyorum.
3) Ben bu güzelin ölmesini istemiyorum. Acaba bir odanın kaloriferini hiç açmasam günde de 2-3 saat camı açsam havalansa yeterli olur mu acaba?
Desteğinizi esirgemezseniz memnun olurum. Teşekkürler.

Nariel 31-10-2010 19:51

1 Eklenti(ler)
Mersin-Silifke'de dün görüntüledim:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025