agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Siklamen (Cyclamen) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6744.htm)

bettyycim 18-11-2010 23:46

2 Eklenti(ler)
resmi ekleyemedim :) bu da kırmızısı

yağ-mur 19-11-2010 01:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 716715)
Bunlarda benim sıklamenlerim kırmızı olan yaz kış çiçekli hiç çeiçeğinin bittiğini görmedim daha, ama yapraklar çoğalınca biraz yaprakları budadım ancak hiç tohum tutmadılar :)

ben ilk defa alıyorum bettyycim nasıl bakıyorsun,şaşırdım doğrusu yaz kış çiçekli demek ne güzel

bettyycim 19-11-2010 12:04

Sevgili yağmur inan bende ustası değilim ama içeriyi sevmiyorlar yaz -kış balkonda duruyor hergün suluyorum, suyunu alttan veriyorum arada sıvı besin veriyorum kışın 2 günde bir su veriyorum, ama bu havalarda hala hergün su veriyorum ve direkt güneş alan bir yerde, inan temmuz ve ağustosta daha çok çiçeği vardı ;)

Berk-Beren 19-02-2011 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turko-g (Mesaj 570286)
Sayın Asmine,
Bende annemden aldığım koyu pembe tohumlarım var. Tohum kapsüllerinizin iyice kurutun. İsterseniz bende size bu tohumlardan gönderebilirim.
Sayın mer.can,
Ben çok küçük olan sepet saksıma ektim. (kalorifer üzerinde) Ama annemin dediğine göre temmuz, ağustosta ekmeliymişim.
Tabi diğer arkadaşların tecrübelerini paylaşmasını bekleyebiliriz.

Tohum fazla varsa banada yollarsanız sevinirim. ;)

Berk-Beren 24-02-2011 14:26

Merhaba hediye gelen sıklemenimin yanında yavru sıklemen[nohut kadar] tohumu ve üzernde 2 yaprak vardı fakat bir şekilde yaprakları malesef kopmuş acaba nohut kadar olan tohumu başka saksıya ayırsam yaprak verirmi.

sarigoz 01-03-2011 10:53

3 Eklenti(ler)
Merhaba,bu Ciklamen leri 3 hafta once bir marketten almistim.
Soguk bir odada muhafaza ediyorum.Sogu sevdiklerini okumustum.Umuyorum basarili olurum onlari yetistirmede..

Zeynep Yılmaz 06-03-2011 21:23

Benimde beyaz,açık pembe,kırmızı ve eflatun renginde 4 adet siglamenim var ve en sevdiğim çiçek diyebilirim.Sayısını artırmayı düşünüyorum ama Türkiye'ye döneceğimiz zaman nasıl götürürüm diye düşünüyorum.Yani dönüşümüz çiçekli zamana denk gelirse o şekilde soğanları çıkarıp götürsem sorun olur mu acaba ?

Buket Aknar 25-03-2011 18:51

Merhaba arkadaşlar, uzunca bir zaman sonra bu sayfaya bir uğrayayım dedim... Ben kendi siklamenlerimi bahçeye diktim ve geçtiğiiz haftalarda çiçeklenmeye başladılar. Edindiğim tecrübeye göre Kıbrıs şartlarında bahçede gayet güzel yetişebiliyorlar, yeter ki doğrudan güneş altında kalmasınlar. Bunun dışında sırf denemek için geçen yıl doğrudan güneş gören bir başka yere de diktim ancak onlar daha olgunlaşmadığı için henüz çiçek vermedi, ama yumrusunun halen sağlam olduğunu farkettim... Sabırla bekliyorum.

acemifüsun 25-03-2011 19:09

Merhaba Sevgili Buket Aknar:) Bu başlıkta sizin oldukça çok deneyimleriniz, bilgileriniz var, Cyclamenleriniz de çok güzeldi:)
Bende Cyclamen tohumaları var, ne zaman ve nasıl ekmeliyim? Teşekkürler.

acemifüsun 25-03-2011 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeynep Akdoğan (Mesaj 764464)
Benimde beyaz,açık pembe,kırmızı ve eflatun renginde 4 adet siglamenim var ve en sevdiğim çiçek diyebilirim.Sayısını artırmayı düşünüyorum ama Türkiye'ye döneceğimiz zaman nasıl götürürüm diye düşünüyorum.Yani dönüşümüz çiçekli zamana denk gelirse o şekilde soğanları çıkarıp götürsem sorun olur mu acaba ?

Dönüşünüz keşke çiçeksiz, tüm toprak üstü kısmın kuruduğu zamana denk gelse, o zaman soğan alarak daha sağlıklı getirebilirsiniz:)

Buket Aknar 25-03-2011 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 774089)
Merhaba Sevgili Buket Aknar:) Bu başlıkta sizin oldukça çok deneyimleriniz, bilgileriniz var, Cyclamenleriniz de çok güzeldi:)
Bende Cyclamen tohumaları var, ne zaman ve nasıl ekmeliyim? Teşekkürler.

Şu anda siklamenler çiçekli dönemdeler. Genellikle havaların ısınmasıyla (ki Kıbrıs'ta bu olay nisan - mayıs ayına falan denk geliyor ) çiçekler tohum kapsüllerini oluşturmaya başlıyorlar ve 10 gün içerisinde tohum kapsülleri olgunlaşıp içerisindeki tohumları dökebiliyorlar. Ben doğal olarak bu dönemde dökülen tohumları toplayıp istediğim yere ekiyorum. Dolayısıyle Kıbrıs için en uygun zamanın Mayıs ayı olarak olduğunu düşünüyorum. Bu arada bu fikir tamamen kendi düşüncem ve yaşadıklarımla edindiğim tecrübedir. Başka bölgeler için belki de farklı tarihler olabilir.

Zeynep Yılmaz 27-03-2011 19:24

Benim siklamenlerden birinde bir tane çiçek kaldı şuanda ve bir tanede tohum kapsülü var kocaman oldu duruyor bakalım şimdilik

ayşe gül 28-03-2011 14:54

2 Eklenti(ler)
benimki:o

Sûz-i Dilârâ 28-05-2011 08:30

Resim ekleyemedim ama tek saksıda iki tane siklamenim var, Van'ın iklimi serin olduğu için haziran sonuna kadar uykuya geçmiyorlar. Siklamenlerim bol yapraklı ama çiçek vermiyor, balkonda tamamen gölgede duruyorlar, çiçeklenmesi için ne yapabilirim?

selis 31-05-2011 15:09

2 Eklenti(ler)
Bunlar tohummuş.. İlk defa görüyorum.. ;)

gossip 31-05-2011 22:11

tohumların nezaman ekileceğini bilen varmı?

bu sene saksılarımdan 2000-3000 civarı tohum topladım da :)

a1919 01-06-2011 07:10

Peki o tohumları paylaşmayı düşünür müsünüz :)

Batuhan Yılmaz 01-06-2011 08:08

Bence paylaşmaz çünkü ben olsam onların hepsini büyütmeye çalışıp bahçeme dikip bir şölen yaratırım :D:D:D:D...

bettyycim 01-06-2011 08:39

Ooooo onlar büyücek de çiçek açacak büyüklüğe gelecek de görsel şölen olacak :D:D:D tabi bir de tohumlar gerekli olgunluğa erişti mi, bir de ;)

gossip 01-06-2011 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a1919 (Mesaj 814321)
Peki o tohumları paylaşmayı düşünür müsünüz :)

aslına bakarsanız paylaşıyorum bile. konu komşuya veriyorum :)

bugüne kadar siklamen tohumu ekmedim. Yüzde kaçı çimlenir, uygun şartlar nasıl sağlanır bilmiyorum.

yukarıdaki fotoğrafta siklamen tohum kapsülü gözüküyor. kapsülün içi büyüklüğüne göre değişmek koşuluyla 50 'nin üzerinde tohum barındırıyor.

arzu ederseniz adresinizi mesaj olarak yazın size de bir miktar yollayabilirim.

Sûz-i Dilârâ 02-06-2011 12:26

gossip, siklamenlerin ne renk açıyordu? Beyaz varsa ben de alabilirim.

gossip 03-06-2011 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 815105)
gossip, siklamenlerin ne renk açıyordu? Beyaz varsa ben de alabilirim.

8 farklı renk vardı. çiçeği geçtiğinden şuan bilmiyorum, hepsini karıştırdım. aralarında tabiiki beyaz da vardı. bendekiler biraz minyatür olanlardan, daha doğal geliyorlar bana. iri açanlar az çiçek yapıyor , yaprakları çok büyük oluyor hemde kaba duruyor sanki.
sizede gönderebilirim

Sûz-i Dilârâ 04-06-2011 12:26

8 farklı renk :D Kör istedi bir göz Allah verdi iki göz:D İri çiçekli, küçük çiçekli farketmez, siklameni çok seviyorum.

Ben özelden adresimi bildiririm. Şimdiden teşekkürler.

gossip 06-06-2011 20:32

Siklamenlerim

5 Eklenti(ler)
Eklenti 221160Eklenti 221161Eklenti 221162Eklenti 221163Eklenti 221164

artemisia10 06-06-2011 21:00

Tohumdan üretebildiniz mi acaba? Benimkilerde tohum kapsülleri oluşuyor olur mu diye merak ediyorum. Pazarda üretip satan bir seracıdan yeni ürettiklerinden almıştım çok küçüklerdi neyse ki büyüyorlar. Alırken yumrulardan mı ayırıyorsunuz diye sormuştum o da değişik bir yöntem anlattı burada okumadım ya da atlamış olabilirim. Tohum kapsülünü kurumadan koparıp 15-20 gün suda bekletiyormuşuz sonra zaten kök salmaya başlıyormuş toprağa geçiriyormuşuz. Ben denedim çürüdü gerçi ama belki doğru kapsülü seçememişimdir. Doğru mu acaba :D

gossip 06-06-2011 21:02

3 Eklenti(ler)
Eklenti 221184Eklenti 221185Eklenti 221186

Lunlun 10-06-2011 22:20

2 Eklenti(ler)
Rahmetli anneannemizin evinin bahçesinde mevcut olan yabani siklamenden ayırıp verdiği üç yumruya bakıcılık yapmaya çalışıyorum. Kışın çiçekleri ile gözümüzü doyurdu ama şimdi kurudu ve sebzelerin arasında kaldığı için mecburen çıkardım yumruları topraktan. Üstünde de pek çok tohum kapsülü vardı. Bunları nasıl korumalı ve ne zaman toprağa tekrar dikmeliyim?
Şimdiden teşekkür ederim
Saygılar

Çiçekli hali
Eklenti 222738

Kurumuş hali (yeşil yaprak da kurumuştu artık)
Eklenti 222744

ibrahim37 11-06-2011 19:22

Filiz hn. benim siklamenler konusunda çok fazla tecrübem yok. Aynı zamanda bendede 6 tür yabani siklamen var. Şu anda tamamının yaprakları kurumuş durumda bu gayet doğal bir durumdur. Sonbahar yağmurları düşmeye başladığında yeniden yeşermeye başlıyorlar. Ancak ben yumruları topraktan çıkarılmaması gerektiğini düşünüyorum zira yumrular toprak altında daha emniyetlidir. Açıkta yumrular büzülüp kuruyabilirler. Bence siz onları size zarar vermeyecek bir köşeye ekin ancak sulama yapmayım. (en uygun kışın yapraklarını döken ağaçların gölge kesimleri)
Tohumlar içinde aynı şeyi düşünüyorum. Bence çok fazla kurutmadan onlarıda ekip bahçenin bir gölge tarafına yerleştirin ancak sulamayın. Sonbaharda sulamaya başlarsınız.

Lunlun 11-06-2011 22:20

Çok teşekkür ederim yönlendirmeniz için. Bugün yağmurlu geçti, yağmur bittiği zaman belirttiğiniz şekilde tekrar toprakla buluştururum yumruları. Güzel günler dilerim.

ibrahim37 15-09-2011 00:22

1 Eklenti(ler)
Artık yavaş yavaş benim siklamenler uyanmaya başlamışlar.
Cyclamen graecum subsp. anatolicum (Anadolu siklameni) siklamenim çok güzel kadife yapraklarını göstermeye başlamış.

ibrahim37 15-09-2011 00:26

1 Eklenti(ler)
Bu da ilk olarak çiçeklenen siklamenim. 'Cyclamen mirabile'
Fotoğraf 13/09/2011 de çekildi.

ibrahim37 30-09-2011 01:33

1 Eklenti(ler)
Güz siklamenlerimin şu anki halini sizlerle paylaşmak istedim. Yukarıda sadece çiçeklerini eklediğim siklamenim şu anda ileveten yapraklarınıda göstermeye başladı. Aynı türün şu anki fotoğrafını ekliyorum.
Cyclamen mirabile

ibrahim37 30-09-2011 01:42

Bunlara ilaveten siklamen kolleksiyonumdan iki tür daha çiçek açtı ancak bunlar henuz yapraklarını göstermeye başlamadı. Bu yukarıda eklediğim türe çok yakın olan bir başka siklamen türü. Bu türü sadece çiçeklerinden fark etmek imkansız. Bunu ancak yumrularına ve yapraklarına bakarak ayırmak çok kolay.
Cyclamen cilicium

ibrahim37 30-09-2011 01:44

1 Eklenti(ler)
Cyclamen cilicium

ibrahim37 30-09-2011 03:17

1 Eklenti(ler)
Şu anda açmış olan bir üçüncü siklamenim daha var.
Cyclamen hederifolium

nigarazak 24-10-2011 10:36

3 Eklenti(ler)
geçen hafta aldığım çiçeğim neden bu hale geldi ne yapabilirim lütfen yardım edin:(

Mr_izmir 25-10-2011 04:12

Sayıng nigarazak, bildiğim kadarıyla siklamenler ev içerisinde yaşatabileceğiniz çiçeklerden değil. Serin, hava akımı olan(rüzgar), gölge yerleri seviyorlar. Sıcaktan hiç hoşlanmazlar. Ve drenajının çok iyi olması kaydıyla, suyu da severler...Bitkinizi balkona çıkarmanızı tavsiye ediyorum...Ayrıca çiçekler tohuma geçmezlerse normal olarak bir süre sonra, döküleceklerdir...

selis 07-11-2011 18:12

Sn. hevesli meraklı fideleriniz güneşsiz bir ortamda çimlenmişler. Bu çok kötü olmuş..
Onları güneş gören bir ortama alın en iyisi.. En azından uzamaları durup, yaprak büyütürler.. Seneye daha iyi olurlar umarım..

armeria 08-11-2011 20:08

cyclamen'i ertesi yıl da yaşatabilen var mı?

1 Eklenti(ler)
selamlar.geçen yıl soğanı malesef çürütmüşüm.bu sene iki tane aldım.hep alttan su veriyorum.şimdilik keyifleri çok yerinde.mutfakta pencere önündeler.bu güzel bitkiyi bir sonraki yıla taşımak istiyorum.ancak yazılanları okuyunca keyfim kaçtı. sevgili Buket Aknar dışında kimse yaşatamadı mı acaba?

,Eklenti 254666

ibrahim37 09-11-2011 23:30

Sayın armeria bende 7 tür siklamen var. Hepsi bahçede hafif güneş alan ağaçların altında. Hiçbir müdahale etmiyorum. Hatta sulama bile yapmıyorum.
3-4 yıldır hiç bir problem ile karşılaşmadım. Sadece kışın donlu havalarda rüzgar alan bazı yapraklarda donmalar oldu. Her sene gayette çok güzel çiçek açıyorlar..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025