![]() |
:( ya üzüldüm şimdi, ben solan çiçekleri hep kopardım, neyse bir kaç tane daha var solan çiçek, onları ellemiyorum o halde.
yardımlarınız için saolun, beni aydınlattınız. birde sıklamenlerimin yaprakları (yeniler) bir ilginnç:confused: anlayamadım, saplar gayet uzun, yapraklar minicik. ilk aldıgımda ne kadar güzellerdi. acaba bir büyük saksıya almammı lazım? çok minik saksıdalar, pet şişe büyüklüğünde. kökü zayıf kalıp bütün enerjisini boyamı veriyor acaba diye düşündüm. bu sayfalara en baaştan bakayım, eğer cevabı bulamazsam yardımcı olursunz değil mi ;) |
birde benim 3 rengim var. beyaz olanı kokuyor ama kokusu güzel dğeil, koklamıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Bunları 15 gün önce aldım.Bu zamanda böyle çiçek açmış sıklamen bulmak zor.
|
En sevdiğim çiçeğim
1 Eklenti(ler)
Çiçekleri geçmek üzere olan sıklamenimin resmi.
Sn Çiçeksever çiçeklerinizin ömrü uzun olur inşallah çok güzeller |
Alıntı:
Miniklerden pembe-beyaz desenli olanın üzerinde çiçekten daha fazla tohum kesesi var. En az on tane. Misket büyüklüğüne ulaşan oldu. İnşallah patladığında tohumları toplama şansım olur. |
1 Eklenti(ler)
Çok canlı bir çiçekken, yapraklarından saksısı görünmüyordu, bir anda yapraklarını büyük bir hızla öldürmeye başlayan siklamenim, hem bir taaraftan iyileşmeye çalışıyor bir taraftan da çiçek açmaya. Maalesef köklerden biri çiçek tomurcukları açamadan kurudu.
|
Merhaba arkadaşlar;
Yeni bir siklamen aldım..Uzun zamandır arıyordum geçen günler sonunda buldum ve diktim.Terasımda açık havada duruyor.Malum yaz geldi sıcaklar başladı.Ben normal çiçek gibi bakılıyor zannediyordum.Fakat yazın sulamama gibi değişik bakımları varmış.Hiç birini bilmiyorum.Çiçeğim yapraklı.Ama fazla yaprağı yok.Bakımı hakkında ne yapmam gerek.Sulamalı mıyım??Çiçek ne zaman açar? Yardımlarınız için teşekkürler |
Bu çiçek soğuk seviyor.Gölge bir yerde tutun.İsterseniz normal sulayın,isterseniz suyu kesin.Yumru dinlenmeye kalsın.Eylül-Ekim gibi su vermeye başlayın.Kış aylarında çiçek açar.
|
Hımm peki her ikinizede cevabınız için teşekkürler.Evet konuyu baştan sona sürekli okuyorum bu durumda ben sulamayı kesmeliyim.
Ama kesmeyi istemiyorum hep canlı kalsın :)Bir zararı olmazsa... |
Küçük siklamenler ve büyüğün yaprakları
Merhaba,
1.5 sene önce evime hediye getirilen siklamen'den geçen sene bolca tohum almıştım. Bu tohumlardan denemelik diktiğim 3 saksı da farklı düzeylerde tuttu, bir tanesi bir ortaboy menekşe kadar oldu, diğer ikisi de ancak 3-4 yaprak büyüklüğünde. Acaba yaz dinlendirmesine alırken bu 3 yavrumun da sulamasını kesmeli miyim? Bir de büyük olan (anneleri) çiçek açtıkdan sonra tohum kesesine dönmeden bütün çiçeklerini döktü, sonra yeni yapraklar vermeye başladı. Şimdi ise eski yapraklar sararıp çürürken yeniden yaprak veriyor. Acaba su vermeyi kesmem mi gerekiyor? Teşekkürler, |
Cevabınız için teşekkürler Günüm. Böylece siklamenin kokulu türünün de olduğunu anlamış olduk. Benim siklamenler de yavaş yavaş solmaya başladı. Yapraklarını tamamen dökenleri karanlık bir odaya aldım. Sulayıp sulamamak konusunda bir bilgim yok. Ara sıra toprağını ıslatmayı düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
sıklamenimde yapraklar sararıp kuruyor,yeni çıkan yapraklarda kıvrık çıkıyor,çiçeklenmesi yavaşladı. Ben bu işin acemisiyim yardımcı olursanız sevinirim. |
Bu mevsim dinlenme zamanı, serin bir yerde tutmanız lazım. Eylül Ekim gibi yeniden tazelenip çiçeklenir. Ufak siyah sineklerden koruyun.
|
Siklamenlerim
Arkadaşlar, iki saksı siklamenim var. Yaklaşık dört yıl kadar önce minik birer bitki iken alıp yetiştirmeye başladım. Bazan cılızlaşıp yapraklarını döktüler, bazan da canlı, gür yapraklarla donandılar, ama bu zaman içerisinde hiç çiçek açmadılar. Siklamen yetiştirmeye dair bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
|
Merhaba,
Soğanlı ve yumrulu bitkiler kısmında istediğin bilgileri bulabilirsin. Eskiden bende de vardı bu çiçekten taşınırken kayboldular, kısa zamanda tekrar bu bitkiye sahip olmayı istiyorum. Bu bağlantıda güzel bilgiler paylaşmışlar ağaç dostları. Umarım sana da bana da faydası olur. |
Cyclamenler: Yumrulu bitkiler gurubunda çok değişik TÜRLERİ, ve çeşitleri olan bir SERİN İKLİM bitkisidir. Bizim doğamızda doğal olarak yetişen pekçok türü vardır. Bunlardan 2 tanesi ticari olarak genellikle yurt dışına satılır.
Bunlardan birisi Cyclamen hederafolium (hedera yapraklı cyclamen), Güney ege bölgesi dağlarında doğaldan toplanıp ihraç edilir. Üretimi de yapılmaktadır. Yumruları çok iri olup çiçekleri Ekim ayı gibi açar. Cyclamen yumrusunu saksıya dikerken üzerine çok toprak koymayınız, 2cm. toprak yeterli gelir. Sulamasını yumrunun kenarından sızdırarak yapın böylece yaprak ve çiçek saplarının çıkış noktaları ıslanıp çürümez. Cyclamende en önemli sorun "Botrytis -Gri küf " dür. Bunun için bitkiler havadar ve serin yerlerde aşırı rutubetten uzak yetiştirilmelidir. Botrytis için zaman zaman Fungusit ile ilaçlama gereği olabilir. Diğer doğal tür: Cyclamen coum dur. Bunun soğanları biraz daha narin ve küçüktür. İlkbaharda koyu pembe-cyclamen rengi çiçekleri ile bahçelere güzel görüntü verir. Önemli not: Cyclamen çiçekleri geçtikten sonra tohum bağlar ama bu tohumları karıncalar çok sever, çeker götürür size kalmayabilir?? |
Sn kgursan cyclamen hederafolium'umu hemen ekeceğim, cyclamen coumu ne zaman ekmem gerekiyor? Ayrıca cyclamenin altındaki tabağa su verilip, bu şekilde sulandığını okumuştum, ne dersiniz?
|
benim 2senedir 1saksı sıklamen'im var geldiğinde yaprakları bol ve büyüktü çiçekleri de vardı ama şimdi 4 tane küçük ve cılız yaprağı var.
evimde arka tarafta kalan odamda bakıyorum serin oluyor diye ama yinede gelişmiyor bilgisi olan arkadaşlar geniş bilgi verirse memnun olurum şimdiden teşekkürler. (fotosunu eklerim.) |
1 Eklenti(ler)
işte buda benim sıklamenim!...
|
Alıntı:
Alttan sulanabilir ama toprağın Islak-Çamur gibi kalmasın. En iyisi kenardan sızdırın, tabaktaki fazla suyu boşaltın. kökler ıslak çamurun içinde kalmasın. |
Sn.kgursan teşekkür ederim.
|
3 Eklenti(ler)
Siklamen yumrularımı yazın topraktan çıkarıp gazete kağıdına sarılı olarak karanlıkta bekletiyordum. Bugün aklıma geldi ne alemdeler acaba diye, açıp baktım ve sonuç:
Eklenti 104289 Eklenti 104290 Hemen toprakla buluşturdum tabii. Bu süre içinde depodan yaktığı için yumrular buruşup yumuşamış. Eklenti 104291 |
Benimkilerde de durum aynıydı, hatta cyclamen coum soğanlarında yumuşama vardı :( Hemen ektim soğanları umarım çimlenirler...
Sevgiler ;) |
Sayın Nariel bence siklamenleri yazın topraktan çıkarmamak daha doğru olur. Aksi halde çok çabuk kuruyup büzüşüyorlar.
|
Evet bir dahaki sefere topraktan çıkarmayı düşünmüyorum.
Bir de, acaba dikerken dışarıda bıraktığım filizlerin üstünü toprakla örtsem mi? Yani daha derinde kalırlarsa yüzeye ulaşabilirler mi yoksa çürürler mi? |
Ben yazın yerlerinden çıkarmıyorum, seyrek olarak da suluyorum. Şu anda bazıları çimlenmeye başladı.
|
Benim siklamenim hiç yapraklarını öldürmediki, yaz boyunca bolca yaprağı vardı ve hatta koca yaz boyu güneye bakan balkonda, öğlen 12'den akşam 8'e kadar güneşin altında durdu. Acaba mutasyona uğramış olabilir mi? :)
|
Benimkiler de kıştaki kadar gür olmasa da hep yapraklı kaldılar. Yanına diktiğim yüksek boylu bitkilerin gölgesi dolayısıyla sanıyorum.
|
Benim de az güneş görüp daha sık sulananlar yeşerdi ancak diğerlerinde henüz hareket yok.
|
1 Eklenti(ler)
Selamlar.Bir türlü üretemediğim siklamentler.))))
|
Merhaba
Bir ay kadar önce bu çiçekten bende aldım. Çok küçük bir saksı olduğu için bir boy büyük saksı ve yeteri kadar toprakla değişim yaptım. Ama düşen çiçeklerde elle saplara vurarak tozlama oluşturarak tohum oluşumunu sağlamaya çalıştıysamda şimdilik 4 tane tohum var. evim güneş de görmüyor oda sıcaklığı ve bu şekilde saplarına vurarak tohum oluşumu ne derecede doğru. |
Selamlar. piasada satılanlar çoğu hibrit olduğu için tohumla uğraşmayın kök ayırması ile çoğaltmaya bakın. Serin yerde bol işik isteyen bir bitki olduğu için cam kenarı uygundur. sulamayı saksı altından yapın yapraklarına ve çiçeklere su değdirmeyin kök kısmı kuru olmasını sağlayın. Güle, güle büyütün.
|
Teşekkürler neconeco
Peki kök ayırmasını ne zaman yapmam gerek. Her ne kadar cesaret edemesemde. (şimdiye kadar çok çiçeğim sırf güneşsizlikten ve çok sulamadan kaybettim.) |
Sn. Kgursan'dan aldığım cylamenlerimin ilk çiçek tomurcukları bugün kendilerini gösterdiler. Çok ama çok şirin ve güzeller, ne yazık ki yarın akşam Bandırmaya döneceğim. İlkbahar ve sonbahar cyclamenleri ne kadar çiçekli olarak kalıyorlar arkadaşlar bu konuda bilgi olan var mı?
Sevgiler ;) |
1 Eklenti(ler)
Geçen sene bahçeye diktiğim siklamen.
|
Alıntı:
bu da resmi.. http://img88.imageshack.us/img88/3007/img0285al.jpg |
2 Eklenti(ler)
bende çiçeklerine su değdirmeden yapraklarına su püskürtüyorum hiç bir zararını görmedim.. biri önermişti böyle yapmamı.. bir de sıklamenimi soğuk havayı sevdiğini öğrendiğim zaman balkona koymuştum. çiçeğim nerdeyse ölüyordü hemen içeri aldım sonra kendine geldi :) sanırım çiçekler birazda alıştığı ortamda iyi yetişiyor :)
bu da benim eski haline kavuşan sıklamenim :D |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Benim yabani siklamenim çiçeklerini açmış. Ama çok çok küçük boyuttalar, minyatür siklamen diyebiliriz. Bu türün yapısı mı böyle, yoksa dikimde geç kaldığım ve tomurcuklarını topraksız ortamda vermek zorunda kaldığı için mi?
|
ayy çok tatlılar maşşl.:) benim bildiğim yabanisi zaten küçük oluyor
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025