![]() |
siklamenden tohum nezamn nasıl elde ediliyor nasıl ekiliyor ne zamn ekiliyor bilgi verebilir misiniz?
|
Alıntı:
|
Teşekkürler Sn. Delfin34, benim siklamenlerim aldığımdan beridir yaklaşık 3-4 aydır sürekli dışarıdalar zaten bir de kış çiçeği olduğu için soğuklardan etkilenmez dedim hatta üzerine kar yağmasına da müsaade ettim, kardan sonra kontrol ettiğimde yok denecek kadar az bir yumuşama vardı ertesi sabah tekrar baktığımda eski haline geri dönmüştü, ayrıca evde durmasının sakıncalı olduğunu biliyorum daha kötü olabilir, bence tekrar balkona alın siz onu. İyi günler... ;)
|
1 Eklenti(ler)
Benim siklamenlerim de fazla kardan ve dondan çiçeklerini kaybetti. Kendileri gayet iyi ancak çiçekler donduktan sonra tekrar toparlayamadılar. Temizlemek zorunda kaldım.
Eklenti 532963 |
Alıntı:
|
@Laleci_03 teşekkür ederim cevabınız için;)
|
2 Eklenti(ler)
Siklamenler soğuğa dayanıklı ama çok fazla kar ve soğuk, açmış çiçekleri bozuyor. Üzerlerindeki karları temizleseydim belki çiçekleri kaybetmeyecektik.
Eklenti 533047 Eklenti 533048 |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
İkinci yılımız ve sonunda açtık ;). Yaprakların altı tomurcuk dolu uzun bir süre çiçeğini seyredebilirim sanırım.
|
Oo maşallah.. Allah olmayanlara da versin o tomurcuklardan :)
|
Alıntı:
|
Siklameni ikinci yıla çıkarıp üstüne çiçek de açtırmışsınız. Maşallah. :)
Uzun yıllar sizinle ve bol çiçekli olur inşallah:) |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Benim siklamenlerimin hiç nazı yok maşallah, çok uysallar, söz dinliyorlar :D
|
merhabalar herkese. bu foruma yeni üye oldum ve çiçek yetiştirme konusunda acemiyim.. benim de yaklaşık 2-3 yıldır bir sıklamenim var. havadar alanları ve nemi çok seviyor. ilk aldığımda salonda cama yakın bir yerde duruyordu (14 şubatta almıştım). sonra netten araştırdım ki kapalı mekan ve direk güneş ışığı sevmiyormuş. gemlikte yaşıyorum, güneş ışığını direk almayan bir balkonum var. balkona çıkarıp sadece tabağı boş kalmayacak şekilde su verdim. hem balkonu hem iklimi çok sevmiş olacak ki öyle bir coştu ki, öyle bir çiçek açtı ki... yukarıdan bakınca yaprakları görünmeyecek kadar çiçek doluydu ve nerdeyse bütün çiçekleri tohum verdi. tohumlardan bazılarını küçük bir saksıya ektim, 6-7 tane küçük sıklamenim var ve yine sıklamenim çiçek açtı, geçen sene ki kadar olmasa da.. eğer nasıl resim eklendiğini bulursam geçen seneki resimlerini atarım :)
|
3 Eklenti(ler)
Benim yabani siklemenler de erken açtı.
|
Sayın hocam100 o minik yabanilere beğen tuşu yetersiz geliyor. Yanımda olsalar da mıncıklaya mıncıklaya sevsem :)
|
Yabanisi daha güzel sanki. Doğada kendi halinde büyüyenler rengiyle, kokusuyla, dokusuyla oynanandan daha güzel geliyor bana.
|
Laleci seninkilerin de maşallahı var :))
|
Var var evet. :D :D
Teşekkürler Uyap ablacım :rolleyes: |
2 Eklenti(ler)
nasıl resim yükleneceğini ögrendim :rolleyes: 1. resim ilk göz ağrımın geçen seneki (24 mart) hali, 2. resmi ise az önce çektim
|
aa aklıma gelmişken, başka bir yerde sıklemenin yaprağından da çoğaltılabileceğini söylemişler. denemeye çalıştım ama yaprağı suda bekletip köklenmesini bekledim... ama köklenmedi. eğer böyle bir yöntem varsa, nasıl yapacağımı birisi anlatabilir mi? bu seferki yaprakları oldukça büyük...
|
Alıntı:
Bir de çiçeklenme bittikten sonra iki kere normal sulamadan sonra bir kere çiçekli bitkiler için olan gübreden vermek ve bunu üç kere tekrar etmek soğana çok iyi geliyormuş. |
Sevgili Sûz-i Dilârâ bilgi için teşekkürler. Saksı değişimi ve gübre verimi zamanlarını biliyor musunuz?
|
Sevgili YeniGine,
Siklamen için takvimi bulunduğumuz yere göre kendimiz ayarlayacağız. Benim bulunduğum yerde sıcaklar (Akdeniz) erken geldiği için siklamen serin geçen bölgelere göre daha erken dinlenmeye geçer. Türkiye'nin doğusu, kuzeyi gibi serin ve soğuk bölgelerde bu süre uzar. Ben Van'dayken siklamenim haziran ayında çiçekliydi düşünün. Siklameni dikkatlice takip edeceğiz. Bir süre sonra yorulup çiçek açmayı bırakacak. Ama bu yorgunluk döneminde yaprakları hâlâ yeşil olur. İşte bu dönemde rutin sulamamıza devam edeceğiz. Örneğin siklamenimizi beş günde bir suluyorsak buna devam edeceğiz. 5. gün bir sulama yaptık. Tekrar beş gün sonra bir daha suladık. Etti 10 gün. Beş gün sonra bu defa çiçekli bitkiler için olan sıvı gübrelerden alıp ölçüye göre bitkimize vereceğiz. Bu örneğe göre toplamda 15 gün eder. Bu gübreleme takvimini üç kere tekrar edeceğiz. Bitki yapraklarını kurutup toprak altına çekildikten sonra da toprağını arada bir az az sulamaya devam etmek gerekiyor. Soğanı tamamen unutmayacağız yani. Serin havalar gelmeye başladığında da saksısına iki ölçü bahçe toprağı- iki ölçü koyun gübresi- bir ölçü de perlit karışımlı torflardan toprak hazırlayarak bitkinin soğanını yeni saksısına geçirirsiniz. Burada unutulmaması gereken siklamenin yeni yeni uyanmaya başladığı bu dönemde saksıda aşırı sulama yapmamak. Soğan serin havaya adapte olmaya çalışırken bir de çürüme yaşanabilir. Yapraklar tamamen yeşerip saksıyı doldurmaya başlayınca sulama işini saksının altından su akacak kadar bile yapsanız sıkıntı olmaz. Önemli: Yukarıdaki sulama periyodu tamamen örnektir. Siz kendi bitkinizde hangi sulama takvimini uyguluyorsanız ona göre hesabınızı yapınız. |
Soğanlı bitkiler yapraklı ve çiçekli dönemlerinde köklerinin ve soğanlarının rahatsız edilmesinden hiç hoşlanmaz.
Ben bu hatayı yaptım. Dört tane siklamen almıştım kötü durumda. Saksılarını değiştirdim, sadece bir tanesi yaşıyor, ikisi soğanları sağlam olmakla beraber yaprak-çiçek vermeyi durdurdu. Bir tanesi de çürüdü. Saksılarını değiştirmeden bıraktığım bütün siklamenlerim -durumları iyi de olsa kötü de olsa - yaşıyorlar. Ölmek üzereyken aldıklarım toparlandı bol bol yaprak ve çiçek vererek saksılarını doldurdular. Yağmur suyu veriyorum ve açık havada serindeler. Başka hiçbir şey yapmadım. Fotoğraf eklemeye çalışacağım daha sonra. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
işin açıkcası bende bu sorunun cevabını oldukça merak ediyorum. |
Sıklemen tohumları ne zaman ekiliyor acaba...
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025