agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Fritillaria imperalis (Ters lale) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/673.htm)

hocam100 02-12-2010 14:16

Arkadaşlar nerdeyse 15 yıldır bu çiçeği ekerim.Rakımı 900 ün üstünde verimi çok iyi oluyor.Bizde 960 ben çeşitli denemelerle epey çoğalttım.Kesinlikle suyu sevmiyor.Drenajı iyi olmayan topraklarda çürüyor.Üretmek isteyenlere sitede bilgi konusunda epey bilgi yazdım.

arnavut biberi 07-12-2010 19:56

Merhaba arkadaşlar bende bu gün eminönünde çiçek pazarında dolaşırken birtane terslale soğanı aldım renginin beyaz olduğunu söyledi ilgilenen abi. Lale soğanının boyu ortalama bir elma büyüklüğünde ortası boş sanırım oradan yaprak ve çiçek sapı uzatıcak.Bu laleyi saksıda yetiştirmek istiyorum acaba yüzeye yakınmı ekmeliyım yoksa saksının ortalarına doğru daha derincemi ekmeliyim sizce?
Bu ters lalenin başka renkleride varmı? benim çiçek pazarında gördüklerim turuncu,sarı,beyaz,kırmızı ve siyaha dönük koyu renkli lalelerdi (en azından satan kişiler tezgahlara bu resimleri koymuştu) Ağlayan gelin, terslale ve adıyaman lalesi diye bahsedilenler hep aynı lalenin yöresel başka başka isimlerimi oluyor?

Hhatice 07-12-2010 20:29

Bende 2 soğan ektim .Başarı şansımız yüksek değil . 900 rakım üstü deniyor . Deneme amaçlı ektim .Sonuç alırsam paylaşırım .

hocam100 07-12-2010 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arnavut biberi (Mesaj 724019)
Merhaba arkadaşlar bende bu gün eminönünde çiçek pazarında dolaşırken birtane terslale soğanı aldım renginin beyaz olduğunu söyledi ilgilenen abi. Lale soğanının boyu ortalama bir elma büyüklüğünde ortası boş sanırım oradan yaprak ve çiçek sapı uzatıcak.Bu laleyi saksıda yetiştirmek istiyorum acaba yüzeye yakınmı ekmeliyım yoksa saksının ortalarına doğru daha derincemi ekmeliyim sizce?
Bu ters lalenin başka renkleride varmı? benim çiçek pazarında gördüklerim turuncu,sarı,beyaz,kırmızı ve siyaha dönük koyu renkli lalelerdi (en azından satan kişiler tezgahlara bu resimleri koymuştu) Ağlayan gelin, terslale ve adıyaman lalesi diye bahsedilenler hep aynı lalenin yöresel başka başka isimlerimi oluyor?

Ters lale yetiştiren biri olarak hiç beyaz rengini görmedim doğrusu.Ya turuncudur. Ya da mordur.Mor olanın adı adıyaman lalesidir.En az 5 litrelik saksıya ekin ama suyu çok az verin.

arnavut biberi 07-12-2010 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 724030)
Bende 2 soğan ektim .Başarı şansımız yüksek değil . 900 rakım üstü deniyor . Deneme amaçlı ektim .Sonuç alırsam paylaşırım .

siz nasıl ektiniz saksıyamı bahçeyemi ? derinmi ektiniz yüzeydemi?

arnavut biberi 07-12-2010 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 724034)
Ters lale yetiştiren biri olarak hiç beyaz rengini görmedim doğrusu.Ya turuncudur. Ya da mordur.Mor olanın adı adıyaman lalesidir.En az 5 litrelik saksıya ekin ama suyu çok az verin.

sn hocam100 teşekkürler bilgi için saksım sanıyorum uygundur? Bana satan arkadaş renginin beyaz olduğunu söyledi hatta sarı renklilerde vardı benimkide ya beyaz ya sarı çıkar diye tahmin ediyorum. soğan rengi beyaz bu arada farkedermi bilemem ama? peki merak ettiğim derinmi ekiyim yoksa suyu sevmiyorya acaba üzerine az toprak örtücek şekildemi? İlk ters lalem olduğu için heycanla karışık merakla soruyorum kusurabakmayın lütfen : )
inşallah başarılı oluruzda resimlerinide sergileriz buradan...

hocam100 07-12-2010 21:13

Soğanının rengi beyaz ise çiçeğinin rengi kesin mor çıkacaktır.Çiçeğinin beyaz olanı malesef yok.

arnavut biberi 07-12-2010 22:23

sn hocam100 yapmayın mor hiç beklediğim bir renk değil doğrusu :p :dilli:
ama olsun oda ayrı bir güzel olucaktır tabi kısmet artık daha soğanı ekmedim bile hele bi ekiyim önce daha birkaç ay var önümüzde görücez bakalım ne renk?

ibrahim37 07-12-2010 22:54

Bence kırmızı veya turuncudur. Satıcının üzerine koyduğu fotoğraflara bakmayın. Satanlar ise rengini bırak, hangisinin ters lale olduğunu bile bilmiyor. Aslında hepsi aynı türdür ancak hepsinin üzerlerine farklı resimler koyuyorlar. Maksat her renkten satmak!
Yetiştirme konusuna gelince, bende hocam gibi düşünüyorum suyu pek sevmiyor. Soğanın pek fazla ıslanmayacağı ancak köklerin bir şekilde suya veya neme ulaşacak şekilde bir yöntem geliştirmek gerekir.
Yükselti ise insan elinin değmediği şartlar için geçerlidir.

Jezebel 07-12-2010 23:28

Beyaz dense de krem rengi görünen türler var ...

2 Eklenti(ler)
Hocam 100 görmediyse bana da inandırıcı gelmedi .
Beyaz' a yakın renkleri getirtmek mümkün tabi ki ;)

Fritillaria Meleagris Alba Snakes Head

Eklenti 183458

Fritillaria bucharica

Eklenti 183571

:rolleyes: çok güzeller .

Kharel 08-12-2010 01:32

Fritillaria'nın elbet beyaz türleri mevcut ancak Fritillaria imperalis'in sarı ve turuncu formları mevcut diye biliyorum.

Jezebel 08-12-2010 06:57

Sn .Kharel ,
haklısınız muhtemelen , ben de turuncusu dışında bir rengini henüz görmedim .
Fritillaria bucharica ' ya çarpıldım , onu da mı koleksyonuma katsam diyorum .
Satılık buldum ( 3 yumru ) da , tanesi 10 liradan fazlaya geliyor , karar veremedim .

hocam100 08-12-2010 07:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 724126)
Sn .Kharel ,
haklısınız muhtemelen , ben de turuncusu dışında bir rengini henüz görmedim .
Fritillaria bucharica ' ya çarpıldım , onu da mı koleksyonuma katsam diyorum .
Satılık buldum ( 3 yumru ) da , tanesi 10 liradan fazlaya geliyor , karar veremedim .

Eğer almayı düşünürseniz 1 adetini sizden ücreti karşılığında alabilirim.

Kharel 08-12-2010 11:16

Sanırım soğan almak için geciktik biraz, seneye ağustos sonu ve eylül başı gibi internetten bir sürü değişik doğal soğanlı tür siparişi vereceğim.

ibrahim37 08-12-2010 14:59

Sayın Kharel bence ağustos sonuda geç mayıs sonundan itibaren araştırmaya başlamanız gerekir. Aksi halde zaten nadir olanların bir çoğu yok satıyor! Genellikle bu konuda satış yapanlar sipariş listelerini önceden alıyorlar. Ağustosta hatta daha önceden hasatttan sonra siparişleri göndermeye başlıyorlar.
Bana listeler ulaşınca sanada iletirim. ;)
Geçen yıl benim sipariş verdiğim kargo temmuz ortasında geldi. Ancak bende geç sipariş verdiğim için bazı soğanlar kalmamıştı!

Kharel 08-12-2010 17:18

Tabi ki neden olmasın. Ben o kadar erken sipariş alacaklarını düşünmemiştim ama tabi pre-order alabilirler. Sonbahar gelene kadar nedense satın almak aklıma gelmedi bu sene ama önümüzdeki yıl inşallah bütün paramı bu işe harcayacağım.

Jezebel 09-12-2010 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 724258)
Bir adetini de ben ücreti karşılığı alırım .

Fiyat 16 T.L . civarında , yumru başı , olarak şekillendi .
Bence hayli yüksek bir rakam , geç kalındığını da hesaba katarsak ...
Zor bir karar .:(

Jezebel 09-12-2010 20:08

Fritillaria bucharica 'Nurek Giant'

1 Eklenti(ler)
Bu güzellik için , düşününce , 15-16 lira büyük bir harcama sayılmaz .
Bence değer :p

Eklenti 183569

5 tohuma bile bu parayı verdiğim olmuştur .

arnavut biberi 09-12-2010 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 724085)
Bence kırmızı veya turuncudur. Satıcının üzerine koyduğu fotoğraflara bakmayın. Satanlar ise rengini bırak, hangisinin ters lale olduğunu bile bilmiyor. Aslında hepsi aynı türdür ancak hepsinin üzerlerine farklı resimler koyuyorlar. Maksat her renkten satmak!
Yetiştirme konusuna gelince, bende hocam gibi düşünüyorum suyu pek sevmiyor. Soğanın pek fazla ıslanmayacağı ancak köklerin bir şekilde suya veya neme ulaşacak şekilde bir yöntem geliştirmek gerekir.
Yükselti ise insan elinin değmediği şartlar için geçerlidir.

Bilgileriniz için teşekkürler hepinize, bu gün saksıya ektim beyaz renkli soğanımı
toprak yüzeyinin yaklaşık 4 parmak kadar altında kalıcak şekilde ektim ardından suladım ve pencerenin dışında bıraktım soğuk iyi gelir düşüncesiyle. Bu arada saksı topragıda gübreli toprak ben ayrıca elimdeki demirsülfattan ve 15 15 15 npk da karıştırdım biraz toprağa. Bakalım inşallah tutarda çiçeklerinide görürüm..

hocam100 12-12-2010 17:39

Bunlar da benim bahçemden geçen yılki ters lalelerim.
http://www.youtube.com/watch?v=g2atmWVX3Y0

Kharel 12-12-2010 17:50

Sayın hocam100 çok güzelmiş bitkileriniz.
Video'nun 2:04 anındaki lale(tahminimce) türü doğal bir tür sanırım cinsi ne acaba?

hocam100 12-12-2010 18:48

O lale doğal bir tür ama adını bilemiyorum.Yaklaşık 5 yıldır orada sanıırm biraz derinde o yüzden orada kalıyor.

sercan1969 13-12-2010 08:11

Hocam lalerin çiçeklerini soğanları iri olsun diye açar açmaz kırıyormusunuz?

hocam100 13-12-2010 09:38

Hemen kırmıyorum, çiçekleri solunca kırıyorum.

arnavut biberi 13-12-2010 18:52

çiçekleri nekadar dayanıyor acaba?

hocam100 13-12-2010 19:25

Havaların durumuna bağlı olarak 2 hafta kadar dayanabiliyor.

Kharel 16-12-2010 14:12

Sonunda tohumlarım geldi =)
Tulipa tarda
Fritillaria meleagris
Fritillaria radeanna
Talimatlara uygun olarak tohumları çimlendirme çalışmalarına başladım. İnşallah çimlenenler olur.

Jezebel 27-12-2010 15:45

Fritillaria bucharica 'Nurek Giant'

1 Eklenti(ler)
Yumrular geldi,
resmini sunuyorum :

Eklenti 186075

Mous' la yan yana koydum ki ebatını görün .

şehnaz 05-01-2011 16:34

Bugün bostanli pazarinda ters lale soganlari satan bir tezgaha rastladim . Bana ölmek üzeri gibi görünmelerine ragmen adeti 5 lira dan 1 adet satin aldim. Eve geldikten sonra nasil dikmem gerktigini ögrenmek icin burdan arastiriken malesef eylül ekim aralarinda dikimi yapildigini ögrendim. Simdi ben ne yapmam gerekiyor soganimi saklayip eylülümü beklesem , yoksa izmir icin fark etmes simdide diksem olurmu ? Adi üstünde ters lale :)

hocam100 05-01-2011 16:45

Ters lale çok hassas bir bitkidir.O yüzden dışarıda beklemesi bozulmasına sebeb olur.En geç ekim-kasım ayı için dikimesi gerekir.Geç kalınınca soğanları bozulmaya başlar.Hemen ekmenizi öneririm ama suyu çok az verin .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025