agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

Lilium 23-12-2008 23:42

Sevgili gazisalih;
Şu güne kadar çıkmış olmaları lazım, Çok kuru soğan olsa dahi, yine de ölmez pullarından yavru soğan yapar, kendi neslini devam ettirir.

Ama çıkmadı diye çok sulayıp soğanı çürüttüyseniz, budan dolayı yavru soğan da yapamaz ve ölür.

dtuna 31-12-2008 14:20

1 Eklenti(ler)
Sayın forum sakinleri ve sayın lilium,
Kapalı balkonda yetistirdigim ve gectigimiz yaz doneminde cicek acmayan liliumumda gecen gun degsik olusumlar fark ettim. Forumda kısa bir taramayla bunun bir tur cogalma oldugunu ogrendim ama ne yapmam gerektigini bilmiyorum. Bu konuda bana yol gosterirseniz sevinirim. Resim bir fikir verecektir.

Herkese iyi seneler dilerim.

dtuna 03-01-2009 00:40

1 Eklenti(ler)
lil2

Lilium 03-01-2009 01:17

Sevgili dtuna;

Liliumunuz gerçekten ilginç bir süreç izlemiş, çiçek açmaması çok ilginç açaba çiçek tomurçuğunu kırmış olmıyasınız, zira çiçek tomurcuğu koparılan çiçeklerde bu gibi gelişmeler gözlenir, oda normaldir.

Yani bir şekilde çiçek veya tomurcuğu zarar görmüş, çiçek açamamış, Çiçeği olmadığı için biriktirmiş olduğu besin ile yapraklarının diplerinde soğan oluşturması gayet normaldir.

Daha sonra çiçeğin sapı yaprakları sararır ve kurur.

O oluşan yavru soğanları alınız başka bir saksıya veya toprağa ekiniz,

gazisalih 06-01-2009 11:12

Arkadaşlar 3 ay önce dikmiş olduğum zambak yeni kök vermeye başladı yani uyandı.İnşallah çiçek açar.

nurcanaybay 11-01-2009 11:14

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar günaydın,
ben bu liliumları dün pazardan aldım.10 cm saksıdalar her biri,içinde bulundukları torf suyunu kaybetmiş sanırım(hemen suladım),saksıyı sadece soğan doldurmuş gibi.Bunları şimdi bahçeye diksem olurmu **** saksılarınımı değiştirmeliyim?

Mine 11-01-2009 11:31

Çok güzelmişler, kaça aldınız acaba? Sizin pazara mı gelsek ki:dilli:

nurcanaybay 11-01-2009 11:50

Sn.Mine günaydın,çok ucuza aldığımı düşünüyorum(3 tanesi 5 tl),satıcıda 10 adet vardı
eve gelince tamamını almadığıma pişman oldum.Pazarımız gerçekten güzel,ama ben Hatay pazarınıda severim:)

Lilium 11-01-2009 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 343361)
Arkadaşlar günaydın,
ben bu liliumları dün pazardan aldım.10 cm saksıdalar her biri,içinde bulundukları torf suyunu kaybetmiş sanırım(hemen suladım),saksıyı sadece soğan doldurmuş gibi.Bunları şimdi bahçeye diksem olurmu **** saksılarınımı değiştirmeliyim?

Sayın nurcanaybay;

Yazılarınızı şaşkınlıkla okudum, üç tanesi beş lira bu ne yahu hani derler ya pırasadan ucuz gerçekten öyle saksılar o para zaten.
Gidin hepsini alın kaldıysa.

Sorunuza gelince şu dönemde ne bahçeye dikilir nede saksı değiştirilir, çiçeği bittikten yaprakları kuruduktan sonra, sapı hafifce saha sola oynatarak çekip alınız, ondan sonra ister bahçeye istersen daha büyük saksılara alabilirsin.

nurcanaybay 11-01-2009 12:59

Sn.Lilium ,şimdi almadığıma daha çok pişman oldum.Cevabınız için teşekkür ederim.

binnazyagci 12-01-2009 16:13

Sn Lilium bu mevsimde hangi tür zambak ekilir acaba ?
Casablanca lily yetiştirmek istiyorum fakat internetten araştırdığımda sadece yabancı sitelerde soğanı satılıyor. Türkiye'de bulmam mümkün mü ?

Funda Kalaycıoğlu 13-01-2009 11:48

Sayın Lilium,
Ekim başında sizden alıp Silivri'deki bahçemin fazla su almayan bir bölümüne ektiğim o kocaman kocaman soğanlar çok güzel gelişmiş ve yemyeşil yapraklarını vermişlerdi. Geçen hafta sonu gittiğimde yan bahçedeki kuyu çalışmaları sırasında aşırı suya maruz kaldığını ve tüm yaprakların çürüdüğünü gördüm. Bahçevanımız "Toprak kurumaya başladı. Bir şey olmaz, bunlar kuvvetli soğanlar. Baharda kendilerine gelirler" dediği için öylece bıraktık. Artık sulanmayacaklarını biliyorum ama içim hiç rahat değil.
Ne dersiniz hepsi öldüler mi acaba? Yoksa baharda gerçekten de kendilerini kurtarabilirler mi?
Saygılar.

Lilium 13-01-2009 14:19

Sayın binnazyagci;

Casablanca lily ben de yok, lilium candidum istediğiniz kadar var, satanına bende raslamadım, umarım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Lilium 13-01-2009 14:38

Sayın funda hanım,

Sizin adınıza bende üzüldüm olanlara, ama yapacak başka bir şey de yok, açılan kuyu çalışması sırasında ne kadar su içerisinde kaldılar kaç gün kaç saat bilmiyoruz. Anladığım kadarı ile yaprakları çürümüşse hepey bir su zararı görmüşler.

Bu aşamada yapmamız gereken, mümkünse hemen soğanların olduğu yerin etraflarını bel küreği ile 30-40 cm derinliğinde ark açınız ki soğanlar askıda kalsın topraktaki su süzülüp daha çok zarar görmesin.

Fazla su zararı görmedi iseler baharda tekrar yeşillenip çiçek açarlar.

Funda Kalaycıoğlu 13-01-2009 14:58

Çok teşekkürler Sayın Lilium,
Dediğinizi hemen yaptıracağım. Büyük ümitlerle baharı bekliyorum. Dilerim kurtulurlar.
Saygılar.

yenibey 14-01-2009 12:32

öncelıkle soganlı bıtkılere ve ozellıkle lale ve zambaga bayılıyorum.
çok geç buldum sıteyi:(( daha bugun kayıt oldum.ama zararın neresınden donersen kardır dıye dusunuyorum.

aslen balıkesırlıyım.dolayısıylada zambagın ana vatanındanım dıyebılırım:)bahcemde bır cok zambak mevcut.1 tanesı bıle 100 metrekareden buyuk bır alanı mukemmel kokutmaya yetıyor.

coğaltmasıyla ılgılı olarak 4/5 sayfayı okudum.bılmedıgım tohumlarından cogaltmayı ogrenmıs oldum.
ama ısın en basıtı bence soganını ayırıp ekmek ve 2 yıl sabretmek.
**** cıcegı actıktan sonra kurumaya yuz tutmus sapı kuru ve serın bır yere asarak sap uzerınde olusan yenı tomurcuk soganlarını toplayıp bır sonrakı ekım zamanında ekmek.

ve yıne balıkesırde bır dostum zambak yetıstırıyor.her yıl zamanında tarlaya ekıp cıcek acıp kuruduktan sonra tekrar topraktan cıkarıyor.fazla yagıs alıyorsa bolgenız **** kar cok yagıyorsa topraktan cıkarılması bence cok daha dogru olur kanısındayım.
tabii bu ısı profesyonel anlamda yapan arkadasların fıkırlerı cok daha onemli..

Lilium 14-01-2009 13:07

Sayın yenibey;

Sitemize hoş geldiniz, umarım burada bilgilenir ve bilgilendirirsiniz, hemşehrim olmanız da ayrı bir güzellik,
Sayın yenibey, buraya ve buraya Uğrayıp sizleri tanımak isteriz.
Alıntı:

Balıkesirde bir dostum zambak yetiştiriyor.
Bu arkadaşımızı da tanımak isterim doğrusu, balıkesirin neresinden (özelden) bilgilendirirsen sevinirim.
Alıntı:

Fazla yağış alıyorsa bölgeniz ya da kar çok yağıyorsa topraktan çıkarılması bence çok daha doğru olur kanısındayım.
Bu doğru değildir sayın yenibey, soğanlar çiçeği açıp yaprakları kuruduktan sonra tahmini haziran ayında söküm yapılır.

yenibey 14-01-2009 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 344731)
Sayın yenibey;

Sitemize hoş geldiniz, umarım burada bilgilenir ve bilgilendirirsiniz, hemşehrim olmanız da ayrı bir güzellik,
Sayın yenibey, buraya ve buraya Uğrayıp sizleri tanımak isteriz.

Bu arkadaşımızı da tanımak isterim doğrusu, balıkesirin neresinden (özelden) bilgilendirirsen sevinirim.

Bu doğru değildir sayın yenibey, soğanlar çiçeği açıp yaprakları kuruduktan sonra tahmini haziran ayında söküm yapılır.

arkadasın telefonunu ogrenmeye calısıyorum.bulur bulmaz sıze ozel mesaj atacagım.

ıklım sartlarının onemli oldugunu dusunuyorum.ben manısada topraktan hıc cıkarmıyorum ve her sene tekrar tekrar acıyorlar.mubalasız belkı 7/8 yıl oldu zambaklar toprak altından cıkmayalı.sadece ureteceklerımı cıkartıyorum.en irilerini seçim onlardan üretmeye calısıyorum..
yoksa yanlısmı yapıyorum:(

Lilium 14-01-2009 14:52

Seygili yenibey; İlginize teşekkür ederim.
Alıntı:

arkadasın telefonunu ogrenmeye calısıyorum.bulur bulmaz sıze ozel mesaj atacagım.
Yalnız bu site de yazım kurallarına çok dikkat ediliyor, nokta dan sonra büyük harf virgül, paragraf gibi yazım hataları istemiyorlar, daha dikkatli olursan iyi olur.

aliş 15-01-2009 06:22

Sayın nurcanaybay hangi pazardan aldığınızı öğrenebilirmiyim?
Bu kadar ucuz ise kaçırmamak gerek.

nurcanaybay 15-01-2009 10:17

Sn.Aliş ,Alaçatı pazarından aldım.

aliş 15-01-2009 14:00

Uzakmış :( bizim burlarda çok pahalı neyse şansımıza yinede ilginize teşekkür ederim.

ilksenozturk 20-01-2009 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 280394)
Sevgili dostlar Datça Gebekum bölgesinde Doğa koruma alanında ve plajlarda kendiliğinden çıkan (Oradaki insanların kum zambağı dediği) zambakların fotografları aşağıdadır.Bu türün adını belirtirseniz çok sevinirim.
Sabahları muhteşem bir koku veriyorlar bütün plaj zambak kokusu ile kaplanıyor.

mahmut bey;
bunlar çok güzeller:rolleyes:. samsunda kumsallarda da kendiliğinden biterdi, çok da güzel kokarlardı...

kgursan 20-01-2009 19:43

2 Eklenti(ler)
Sevgili lilium sevenler.,
Sizlere lilium konusunda bazı bilgileri aktarmanın yararlı olacağını düşündüm. Önce lilium türleri (çeşitleri veya renkleri değil!) çok geniştir ve 9 gurup altında toplanmıştır.
Bunlardan ticari olarak en çok kullanılanlar Asiatic melezler, Oriental melezler,longiflorum (uzun çiçekli) melezler, Lilium candidum (Beyaz mis zambağı), Lilium martagon ,vb.
Bu gurupların yetiştirme şekilleri ekim- dikim vs.ise farklılık gösterir. Örneğin L.candidum soğanları yüzeysel dikilirler ve boğaz kökleri(sap kökleri) çıkarmazlar fakat asiatik melezler veya oriental melezler (Casablanca oriental melezlerdendir) ise derin dikilirler ve saplarından kök çıkarırlar bu kökler beslenmesine yardımcı olur.

Liliumlarda renklere göre bir guruplandırma yapılmaz. Diğer taraftan lilium türleri çiçek açması için SOĞUK (vernalizasyon ) ihtiyacı vardır. Bu da +2 oC da en az 6 haftadır. Sonbaharda dikilenler kış boyunca bu soğuklamayı alırlar. Diğer zamanlarda dikilenlerde ise soğanları depolarda soğuklatılarak satılırlar.
Liliumlar genelde nemli ve serin iklim (10-16 oC) severler. Aynı zamanda Bol ışık isterler. Işık az olan zamanlarda (Kasım-Aralık) çiçek açmazlar veya çiçeklerini açmadan dökerler.
L.candidum dışındaki liliumlar genelde (% 90) soğanları ithal edilir ve seralarda çiçekleri yetiştirilerek satılırlar.L. candidum ise Türkiyemizin doğal florasında (Ege Bölgesi) vaedır soğanları ihraç edilir.
Lilium rumuzlu arkadaşımız sizlere L.candidum soğanlarını temin ederek güzel bir iş yapmış tebrik ederim. Çünki başka türlü bu çiçeklere erişmeniz maalesef zor olduğunu görüyorum. Bir arkadaşın lilium sapı üzerinde gördüğü değişiklikler ise bulbil denilen gövde soğancıklarıdır. bunları da tohum gibi ekerseniz 1-2 yılda irileşir ve çiçek açarlar.
Sanırım biraz uzadı ileride tekrar bilgiler vermeye çalışırım saygılarımla.

yenibey 21-01-2009 16:37

Güzel bilgileriniz için teşşekkürler sayın kgursan

Lalezar78 21-01-2009 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi binnazyagci (Mesaj 343858)
Sn Lilium bu mevsimde hangi tür zambak ekilir acaba ?
Casablanca lily yetiştirmek istiyorum fakat internetten araştırdığımda sadece yabancı sitelerde soğanı satılıyor. Türkiye'de bulmam mümkün mü ?

Asya lale ürün kataloğunda var şubat mart gibi satışa sunarlar sanırım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9812

Zeytinci 23-01-2009 15:53

Lilium candidum (Beyaz mis zambağı)

[ Lilium candidum (Beyaz mis zambağı),

Sayın Kgursan size bir sorum olacak,

Dağların tepesinde rakım 1250 mt.de ve kayalık yerlerde yetişirdi. Müthiş kokulu bir zambak ve soğanı dilim dilim katmerli gibi. Latince ismi bu mudur?

Ayrıca, bu zambak toprağı bol toprağında ve deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiğinde aynı şekilde koku verebilir mi?

Selamlar.

Lilium 30-01-2009 01:40

Evet budur Lilium candidum, kokusunun yükseklikle ilgisi yoktur. yetişmesi rakım 20 de de yetişir, 50 nin üzerin de olursa daha iyi olur.

Soru başkasına idi ama, cevabım dan dolayı özür dilerim.

aliş 30-01-2009 06:16

Sayın Lilium benim balkonuma kedi girmiş canım lilium larımın hepsinin üstüne basmış kırılanları temizledim bakım yaptım ama hala dediğiniz gibi çiçek açacak sap oluşmamış bir saksımda yapraklar çok canlı yapraklarının görüntüsü bile güzel bir diğer saksıdaki çok cansız bu arada yapılan herşey ikisi içinde aynı ve aynı yerdeler annemim bana bahçesinden bir kök verdiği beyaz zambak çiçek için sap yapmış.

Acaba ben çokmu acele ediyorum yoksa atladığım bir şey varmı yetiştirirken.

Lilium 30-01-2009 12:22

Önçe kedinizden dolayı başınıza gelene üzüldüm geçmiş olsun.
Çokta üzülmeyin kendilerini toparlarlar ilk bahara doğru çiçek sapını da oluşturup çiçeklerini de açaçaklar, bir kaç tane yaprak kopmasından fazla bir zarar görmezler,çiçek sapını çıkardıktan sonra çiçek sapı kırılırsa o zaman çiçeği göremiyebilirsiniz, kırıldığını düşünelim kopmadıktan sonra yine az da olsa çaresi vardır, aynı kırılan kol gibi iki yanından birer çubuk yardımı ile güzelçe sarınız, göreceksiniz kaynayacaktır.

Arada farklılıklar olabilir bu gayet normaldir, bir düşünün aynı anne babadan olan çocuklar aynımı, biri besinini az alır diğeri çok alır, bitki de de olay farklı değildir, biri kök sistemini daha iyi kurar diğeri daha geç kurabilir. Gelişimlerinde de değişgenlikler görülebilir.

Hiç belli olmaz zayıf gidiyor dediğiniz, birden çok iyi bir gelişim de gösterip diğerlerini de geçebilir, buna benzer değişiklikler olabilir ama olmayabilir de, o bitkinin kuracağı kök sistemi ile alacağı besin le ilgilidir.

Bakınız iyi kök sistemi kurmuş ve daha zayıf kök sistemi kurmuş olanın arasında ki fark.

Bilmiyorum aydınlatıcı olabildim mi.

Zeytinci 30-01-2009 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 353013)
Evet budur Lilium candidum, kokusunun yükseklikle ilgisi yoktur. yetişmesi rakım 20 de de yetişir, 50 lin üzerin de olursa daha iyi olur.

Soru başkasına idi ama, cevabım dan dolayı özür dilerim.

Lilium,

Teşekkür ederim. ''50 lin üzerinde olursa daha iyi olur'' u anlayamadım.
Sevdiği toprak cinsi nedir?

mustafacolakoglu 30-01-2009 20:45

Lilyum kokmuyor

Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar
Geçen ay çiçekçiden aldığım lilyum kokmuyor.Benim bildiğim kadarıyla kokması gerekiyordu .Aldığımda tomurcuk halinde olduğundan çiçekçi açınca kokacak dedi aldatıldım mı acaba.Görüntülerini yüklüyorum...
http://img210.imageshack.us/my.php?image=lilyum1ox7.jpg
http://img160.imageshack.us/my.php?image=lilyum2gc0.jpg
http://img231.imageshack.us/my.php?image=lilyum3bq0.jp

mustafacolakoglu 30-01-2009 21:02

2 Eklenti(ler)
yükleyemiyorum

Lilium 30-01-2009 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 353173)
Lilium,

Teşekkür ederim. ''50 lin üzerinde olursa daha iyi olur'' u anlayamadım.
Sevdiği toprak cinsi nedir?

Mesajımı düzelttim, rakım 50nin üzerin de olursa daha iyi olur.

Sevdiği toprak cinsi hemen hemen her toprakta oluyor, taban olmıyan, süzek su tutmayan biraz kumsal olursa daha da iyi olur, bolça yanmış hayvan gübresi ile karışmış kumsal toprakta çok daha güzel olur.

Bir harf yanlışlığı ne kadar da yanlış anlaşılıyor daha iyi anladım.

Zeytinci 30-01-2009 23:00

Teşekkür ederim Lilium.

aliş 31-01-2009 06:17

Teşekkür ederim Lilium,
ben bu işe yeni girdiğimden hiç tecrübem yok bu yüzdende sürekli efam içindeyim tutcakmı, açcak mı v.s. ilginiz ve bilginiz için tekrar teşekkür ederim.

nurcanaybay 31-01-2009 15:41

[QUOTE=mustafacolakoglu;353287]Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar
Geçen ay çiçekçiden aldığım lilyum kokmuyor.Benim bildiğim kadarıyla kokması gerekiyordu .Aldığımda tomurcuk halinde olduğundan çiçekçi açınca kokacak dedi aldatıldım mı acaba.Görüntülerini yüklüyorum...

Mustafa bey ,aynı lilyumdan bende de var.Sadece beyazları kokulu
oluyor diye biliyorum.

mustafacolakoglu 31-01-2009 19:10

nurcanaybay teşekkürler...
arkadaş, sanırım görüntüsüyle yetinicez ve beyazından edinicez...

kgursan 12-02-2009 15:53

Lilium candidum (mis zambağı, Nisan zambağı)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 350129)
[ Lilium candidum (Beyaz mis zambağı),

Sayın Kgursan size bir sorum olacak,

Dağların tepesinde rakım 1250 mt.de ve kayalık yerlerde yetişirdi. Müthiş kokulu bir zambak ve soğanı dilim dilim katmerli gibi. Latince ismi bu mudur?

Ayrıca, bu zambak toprağı bol toprağında ve deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiğinde aynı şekilde koku verebilir mi?

Selamlar.

Sayın zeytinci, soruyu Lilium cevaplamış durumda. Ben de bir kaç katkı yapayım. L.candidum Bizim doğal floramızda mevcut. Soğanları buralardan toplanıp ihraç edilirdi. Sonra toplama yasaklandı ve ihracatçılar üretim yaptırmaya başladı .Sanırım Bilecik dolaylarında üretenler var. soğanlarını firmaya satıyorlar. Çiçekleri hoş, saf beyaz olması önemli fakat kusuru BOTRYTİS (Beyaz küf) mantarına karşı çok hassas. Yaprakları botrytis den çabuk bozulur. sürekli ilaçlamak gerekir. Kokusu nedeniyle parfüm de kullanılır. Balıkesirin kolonyaları bu nedenle meşhur.

Diğer liliumlardan farkı boğaz kökleri vermeyişi bu nedenle yüzlek dikilmesi gerekir. Diğer liliumlar derin dikilir.

Zeytinci 12-02-2009 21:35

Sn Kgursan,

Ak zambağın (adına dağ zambağı derdik) 1250 rakımlı Akdağ'ın tepesinde keklik, tavşan avı yaparken gördüklerimizi toplayıp evlerimize getirirdik.

Birkaç soğan getirip 200 metre rakımlı nergis bahçelerimizin içine dikmiştik. O zamanlar epey geçmişte kaldı ama kokusu dağdakiler kadar keskin olmuyordu sanırım.

Forumlarda soğuklama ihtiyacı olduğunu okudum.
Bu sebeple deniz seviyesinde soğuklamasını yapabilirmi? Kokusu azalır mı? Bu arada soğuklamayı birisi açıklasa hiçbir yerde rastlamadım belkide vardır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025