agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

siflera12 08-03-2019 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ahmet aydeniz (Mesaj 1560532)
Zambak yetiştirmek istiyorum 3 yıl önce başladım ama bilmediklerim var birinden aldım ve şimdi 250 300 kök beyaz zambak var bunların pazarı nasıl oluyor irtibata nasıl geçerim çiçeği kimler alıyor kökü nasıl hasat edilir ben çiçek den yağ almak istiyorum bunu nasıl yaparım lütfen yardım edin

İnternette bu bilgiyi buldum belki işinize yarar [emoji846]
ZAMBAKTAN 3 YILDA BİR ÜRÜN ALINIYOR

Bugün yaklaşık 120 dönüm alanda zambak üretimi yapıldığını bildiren Yılmaz, "Türkiye'de sadece Isparta'da zambak yağı üretiyoruz. Zambaktan 3 yılda bir ürün alıyoruz. Bu nedenle üretimi zor ama değerli bir bitki. Yağı, topladıktan sonra kuruttuğumuz zambağın kökünden elde ediyoruz" dedi.

Bir dönüm alandan 400 kilogram kök aldıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kök olarak kilosu 25-30 lira civarında. Bir ton kurutulmuş zambak kökünden 3 kilogram civarında yağ çıkıyor. Bunun kilogramı da 5 bin avro civarında" diye konuştu.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

wakan 08-03-2019 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1562019)
İnternette bu bilgiyi buldum belki işinize yarar [emoji846]
ZAMBAKTAN 3 YILDA BİR ÜRÜN ALINIYOR

Bugün yaklaşık 120 dönüm alanda zambak üretimi yapıldığını bildiren Yılmaz, "Türkiye'de sadece Isparta'da zambak yağı üretiyoruz. Zambaktan 3 yılda bir ürün alıyoruz. Bu nedenle üretimi zor ama değerli bir bitki. Yağı, topladıktan sonra kuruttuğumuz zambağın kökünden elde ediyoruz" dedi.

Bir dönüm alandan 400 kilogram kök aldıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kök olarak kilosu 25-30 lira civarında. Bir ton kurutulmuş zambak kökünden 3 kilogram civarında yağ çıkıyor. Bunun kilogramı da 5 bin avro civarında" diye konuştu.

Yalnız bahsi geçen haberde zambak yok. Hem üretici hem de haberci alışılagelen yanlış isimlendirmeyi devam ettiriyor. Haberde bahsi geçen yağ maalesef zambaktan değil, iris (süsen)ten elde ediliyor ki fotoğraflar da iris çiçeğine ait.

Öbür taraftan zambak yağının pazarı hakkında bilgim yok ama soğanlarını satabilirsiniz. Ya da çiçekçilerle anlaşıp kesme çiçek olarak satış yapabilirsiniz.

siflera12 08-03-2019 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1562074)
Yalnız bahsi geçen haberde zambak yok. Hem üretici hem de haberci alışılagelen yanlış isimlendirmeyi devam ettiriyor. Haberde bahsi geçen yağ maalesef zambaktan değil, iris (süsen)ten elde ediliyor ki fotoğraflar da iris çiçeğine ait.

Öbür taraftan zambak yağının pazarı hakkında bilgim yok ama soğanlarını satabilirsiniz. Ya da çiçekçilerle anlaşıp kesme çiçek olarak satış yapabilirsiniz.

Olabilir yanlış bakmışımdır , resimlere bakmadım [emoji3]

siflera12 08-03-2019 14:35

http://www.adanakent.com/m/?id=43101 bu siteyede bir bakabilirsiniz yukarda eklediğim kısımdaki haberde bence doğru sadece fotoğrafı yanlış koymuşlar [emoji846]

Muda 11-03-2019 08:58

Asıl zambak ile ilgili video burada. Lilium candidum

Muda 11-03-2019 09:00

Mezarlık zambağı da denilen aslında iris ile ilgili detaylı bilgi de burada. İlginç olan yurt dışından getirdiklerini söylüyorlar. Bizdeki yerli iris ile fark mı var acaba.

Muda 11-03-2019 09:01

Kuyucağa lavanta dışında iris zamanı da gitmek lazım. O görüntü ve koku uzun süre hafızadan silinmez herhalde.

siflera12 11-03-2019 09:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1562337)
Asıl zambak ile ilgili video burada. Lilium candidum

https://www.youtube.com/watch?v=JkUW-8aJQIU

Doğru haberi eklediğiniz için teşekkür ederim [emoji3]

Hime 20-04-2019 16:42

Bugün migrosta satılan ekili beyaz zambaktan aldım. Evde, saksıda bakmayı düşünüyorum. Evde büyütmek için ne önerirsiniz? Daha iyi büyümesi ve ölmemesi için nereye koymalıyım? Saksıyı koyacağım yer konusunda çok kararsızım. (Balkonum direk güneş alıyor.) :( :confused:
https://i.hizliresim.com/MVmDmN.jpg

wakan 21-04-2019 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hime (Mesaj 1566313)
Bugün migrosta satılan ekili beyaz zambaktan aldım. Evde, saksıda bakmayı düşünüyorum. Evde büyütmek için ne önerirsiniz? Daha iyi büyümesi ve ölmemesi için nereye koymalıyım? Saksıyı koyacağım yer konusunda çok kararsızım. (Balkonum direk güneş alıyor.) :( :confused:
https://i.hizliresim.com/MVmDmN.jpg

Balkonunuz güneş alıyorsa ki alıyor demişsiniz, zambaklarınızı balkona koyunuz. Ev bitkisi değildir zambak, dışarda hele de güneşte mutlu olur.

Hime 21-04-2019 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1566356)
Balkonunuz güneş alıyorsa ki alıyor demişsiniz, zambaklarınızı balkona koyunuz. Ev bitkisi değildir zambak, dışarda hele de güneşte mutlu olur.

İnternette bazı yere baktığımda direk güneşe maruz bırakmayın yaprakları yanar yazıyordu. Benim balkonda doğrudan güneş aldığından koymaya çekindim. :(

silopyaa 14-06-2019 01:01

Kokulu akzambakların çiçeğinden aynı gül reçeli gibi reçel yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. Tokatın zambak reçeli efsanedir.
Ama maalesef benim zambak yetiştirmem 3 dür fiyasko. Yapraklar coştu, sap vermeye başladı, sonra saplar 1 karış olduktan sonra kurudu hepsi. çiçek miçek yok.
yarın soğanları sökecem. soğanlar gördüğüm kadarıyla dikime göre küçülmüş. 1 tane dalın ucunda minnak soğan vermiş.
soğanlar anlakara hasanoğlandan bahçede atılmış haldeyken alınıp izmire dikildi. ya izmir iklimine alışamadı, **** kökler gelişemedi.

wakan 18-06-2019 13:20

3 Eklenti(ler)
İlkler...

auctor 20-07-2019 13:33

Herkese saygılar istanbulda yaşıyorum zambakları kışın saksıda bıraktığımda çürüme oluyor neden olabilir ?

eren0717 08-05-2020 05:12

2020 de kimse yok mu

omrum0326 17-05-2020 10:36

Merhaba Lilyumların sürekli güneş görmesi gerekirmi

yardimcierhan 17-05-2020 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omrum0326 (Mesaj 1588463)
Merhaba Lilyumların sürekli güneş görmesi gerekirmi

Merhaba, ben vakti zamanında zambak yetiştirmiştim. Balkonda direkt güneş alan bir konumdalardı ve çok mutlulardı. Bilginiz olsun. Sevgiler.

yasinmetin 19-05-2020 17:42

Herkese merhaba, zambak çiçeği açık kalma süresi ortalama kaç gündür? Bu süreyi arttırmak için özel yöntemler var mı acaba? Bir de soğanı yapraklar iyice sarardıktan sonra mı topraktan çıkarmak gerekiyor? Ve soğanı nasıl bir ortamda saklamak lazım?

muzaffer52 25-05-2020 17:36

bu lilium candidum sade renk değişik elinizde soğan **** tohumu varsa alabilirmiyim

muzaffer52 25-05-2020 17:37

çiçekler aralarında tozlaşıp çaprazlanırlarsa değişik renkleri oluşur

kgursan 27-05-2020 19:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi auctor (Mesaj 1572335)
Herkese saygılar istanbulda yaşıyorum zambakları kışın saksıda bıraktığımda çürüme oluyor neden olabilir ?

toprak ıslak kaldığı için olabilir

kgursan 27-05-2020 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1588802)
Herkese merhaba, zambak çiçeği açık kalma süresi ortalama kaç gündür? Bu süreyi arttırmak için özel yöntemler var mı acaba? Bir de soğanı yapraklar iyice sarardıktan sonra mı topraktan çıkarmak gerekiyor? Ve soğanı nasıl bir ortamda saklamak lazım?

Zambak (Lilium) çiçeği vazoda açık kalma süresi ortamın serin ve havadar olmasına bağlı olarak 5-10 gün arasındadır, vazo ömrünü artırmak için vazo suyuna şeker katarlar. Sonuç olarak çiçek canlı bir maddedir, besin kalmayınca yaşlanır ve ölür.

Bahçedeki soğanlılar (Tüm soğanlılar için geçerlidir) Yaprakları sararmaya başladıktan sonra kökler su alamaz ve sökülebilir ancak Söktükten sonra soğanı muhafaza etmek sorunludur..!

Bu nedenle dış koşullar kışın uygun ise sökmeden yerinde bırakmak daha uygun olabilir. Sonraki yıl sürgün verip çiçek açar.

kgursan 27-05-2020 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yardimcierhan (Mesaj 1588472)
Merhaba, ben vakti zamanında zambak yetiştirmiştim. Balkonda direkt güneş alan bir konumdalardı ve çok mutlulardı. Bilginiz olsun. Sevgiler.

Bütün Lilium lar Bol ışık ve güneş ister. Gölgelerde zayıf olur

kgursan 27-05-2020 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eren0717 (Mesaj 1587596)
2020 de kimse yok mu

Gelmişler !!

yasinmetin 28-05-2020 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1589654)
Zambak (Lilium) çiçeği vazoda açık kalma süresi ortamın serin ve havadar olmasına bağlı olarak 5-10 gün arasındadır, vazo ömrünü artırmak için vazo suyuna şeker katarlar. Sonuç olarak çiçek canlı bir maddedir, besin kalmayınca yaşlanır ve ölür.

Bahçedeki soğanlılar (Tüm soğanlılar için geçerlidir) Yaprakları sararmaya başladıktan sonra kökler su alamaz ve sökülebilir ancak Söktükten sonra soğanı muhafaza etmek sorunludur..!

Bu nedenle dış koşullar kışın uygun ise sökmeden yerinde bırakmak daha uygun olabilir. Sonraki yıl sürgün verip çiçek açar.

Kamil bey çok teşekkürler değerli bilgileriniz için. Sormak istediğim birşey daha var, uzun ömürlü çiçek için çiçeği açınca kesmek mi gerekiyor, üstünde bıraksak daha uzun ömürlü olmaz mı?

cefeka 23-06-2020 12:55

Merhaba. A-101 de satılan zambak soğanını aldım ve balkonuma diktim. Kırmızı renkli çiçek açacaklar sanırım. Merak ettiğim nokta geçen gün meydana gelen fırtına neticesinde saksım maalesef yere düştü 3 adet zambaktan bir tanesinin tomurcuk kısmı kırıldı sadece dal ve yaprakları var şu anda. Yeniden çiçek açması mümkün mü? Herhangi bir müdahele de bulunmalı mıyım ?

derin35 23-06-2020 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cefeka (Mesaj 1591553)
Merhaba. A-101 de satılan zambak soğanını aldım ve balkonuma diktim. Kırmızı renkli çiçek açacaklar sanırım. Merak ettiğim nokta geçen gün meydana gelen fırtına neticesinde saksım maalesef yere düştü 3 adet zambaktan bir tanesinin tomurcuk kısmı kırıldı sadece dal ve yaprakları var şu anda. Yeniden çiçek açması mümkün mü? Herhangi bir müdahele de bulunmalı mıyım ?

Fotoğraf eklerseniz, daha hızlı ve sağlıklı cevaplar gelecektir.
Görmeden yorum zor.

cefeka 26-06-2020 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin35 (Mesaj 1591579)
Fotoğraf eklerseniz, daha hızlı ve sağlıklı cevaplar gelecektir.
Görmeden yorum zor.

https://cdn.discordapp.com/attachmen..._19.45.09.jpeg

Orta kısımda boş bir dal var ondan bahsediyorum. Umarım anlaşılıyordur.

wakan 27-06-2020 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cefeka (Mesaj 1591780)
Orta kısımda boş bir dal var ondan bahsediyorum. Umarım anlaşılıyordur.

Maalesef zambaklarda dallanma olmaz, o yüzden kırılan zambağınız bu sene açmayacak. Ama aynı şekilde bakımına devam ederseniz seneye yeni sap çıkarır, açar.

Muhammet ali 55 04-07-2020 00:39

Zambak

Arkadaşlar kışın zambak dikilirse ne olur çürürmü bazı arkadaşlar resmini atmış yaprakları değişik olmuş çoğalıyormu öyle olunca benim kocaman soğanı olan zambagım çicek açmadı rengi turuncu;);)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025