agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

Dumlupınar 26-12-2015 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memur68 (Mesaj 1426907)
Arkadaşlar ben bu çiçege bayılıyorum intermetten bir siteden tohum aldım fakat hiç bir yerde bu tohumları nasıl çimlendireceğim bilgisine rastlamadım bana taviyede bulunacağınız bir link var mı?

Merhaba,bu çiçek casablanca türü bir zambak.Tohumla üretip çiçek açtırmak 4-5 yıl alabilir.Mart ve Nisan aylarında A 101 ve Bim marketlerde Asya Lale markalı paketlerde satılıyor.3 adet soğan bulunan paketlerin üzerinde kokulu beyaz renk zambak veya kokulu lilium casablanca yazar.SELAMLAR...

Batı Rüzgarı 16-02-2016 14:23

1 Eklenti(ler)
merhaba
bu resimdeki türün ismi aklıma gelmedi ama bu kış hep dışarıda kaldı ki şuanda da dışarıda zaten olan olmuştur diyip dışarıda bıraktım.

şimdi sormak istediğim bu saksıdan hayır gelirmi yoksa soğanlar için artık umudu kesmelimiyim? yeşil yapraklı gövdeleri uzunca bir süre yeşil kaldı taaki don yiyene kadar...

Batı Rüzgarı 16-02-2016 16:16

evet şimdi dayanamayıp bir tanesinin yan tarafını eşeledim soğanlar sanırım soğuktan zarar görmemiş.zambağın dona dayanıklı olduğunu bilmiyordum.dibinde bi kaçtane zıpçıktı soğanı vardı onlar telef olmuş...

bu zambak benim için özel bir yere sahip.zira bu kadar büyük bir çiçeği ilk defa bunda gördüm ve dahası miss gibi de kokuyor...boğaz kökleri biraz dışarıda kalmıştı umarım kendini yeterinde besleyebilmiştir.. bu sene de aynı manzarayı iple çekiyorum...

kgursan 17-02-2016 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zephy (Mesaj 1440545)
merhaba
bu resimdeki türün ismi aklıma gelmedi ama bu kış hep dışarıda kaldı ki şuanda da dışarıda zaten olan olmuştur diyip dışarıda bıraktım.

şimdi sormak istediğim bu saksıdan hayır gelirmi yoksa soğanlar için artık umudu kesmelimiyim? yeşil yapraklı gövdeleri uzunca bir süre yeşil kaldı taaki don yiyene kadar...

Zambağınız ,Oriental Lilium (kokulu) olması gerek. Dışarıda kalması iyi olmuş.. soğuk isteği karşılanmıştır. Dışarıda kalmaya devam edin. sararan saplar çürüyecek ve dibinden kopacaktır. Kopsun. NİSAN ayı geldiğinde sürgün verecektir. temmuzda çiçek açacaktır. kolay gelsin.

Not: Soğanlarını ayırmak yeniden dikmek isterseniz çok geç olmadan yapın veya olduğu gibi kalsın.

Batı Rüzgarı 17-02-2016 01:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1440681)
Zambağınız ,Oriental Lilium (kokulu) olması gerek. Dışarıda kalması iyi olmuş.. soğuk isteği karşılanmıştır. Dışarıda kalmaya devam edin. sararan saplar çürüyecek ve dibinden kopacaktır. Kopsun. NİSAN ayı geldiğinde sürgün verecektir. temmuzda çiçek açacaktır. kolay gelsin.

Not: Soğanlarını ayırmak yeniden dikmek isterseniz çok geç olmadan yapın veya olduğu gibi kalsın.

değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.bi çok zambağımı kaybettim. bi kısmını suda çürüttüm bi kısmını sapı kuruyunca çıkarıp evin en gölge yerine koydum.ancak zamanla çürüdüler sanırım saklamadan önce yıkamak iyi bir fikir değildi...bi kısmı da gazi oldu soğanı küçüldü...ama bu saksıdakilere hiç dokunmadım.kurumuş dalları bile hala üzerinde hatta sonbaharda dibinden yeni bir filiz görünmüştü ona da müdahale etmedim.büyümeden kaldı öylece...bi ara baktığımda toprağı kaskatıydı toprak biraz nemliydi o yüzden donmuştu...açıkcası böylesine kabuksuz sudan hemen etkilenen bir soğanın dondan sağ çıkacağını düşünmemiştim hiç...

yine aynı şekilde bırakacağım dokunmayacağım.sadece biraz dışarıda kalan boğaz kökleri için toprak ilavesi yaparım.sulamayı ne zaman yapsam acaba?martda felan mı sulasam?

kgursan 17-02-2016 21:00

Nisan ayına kadar toprak nemli kalsın(ıslak değil!) Nisan da sürgünleri uzayacak, sulama ve besleme ondan sonra yapılabilir. kolay gelsin.

Not: Lilium soğanları depolanırken -2 oC da depolanır. Buz içinde nakledilir! yani Soğanlar soğuktan korkmaz, ama bitkiler korkar!..

pelin2834 07-05-2016 18:58

zambak

1 Eklenti(ler)
sizce bu bitki zambakmıdır balkonumda birdenbire yetişti nasıl oldu bende anlamadım ve eger zambaksa çiçek açarmı

Selçuk Boz 09-05-2016 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelin2834 (Mesaj 1459749)
sizce bu bitki zambakmıdır balkonumda birdenbire yetişti nasıl oldu bende anlamadım ve eger zambaksa çiçek açarmı

Çeşidi belli olmamakla birlikte, bu bitki zambak.

cigdem.crocus 17-05-2016 15:10

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bu çeşidin adını bilen varmı acaba? :confused:

eneskrky 17-05-2016 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cigdem.crocus (Mesaj 1462467)
Merhabalar,
Bu çeşidin adını bilen varmı acaba? :confused:

Sayın cigdem.crocus :
Çiçeğinizin çeşidi amaryllis yalış bölüme koymuşsunuz resmi :)
Hatta tam çeşidi Apple Blossom amaryllis güle güle büyütün..

tatlı bezelye 24-05-2016 11:15

Merhaba,

Aldığım liliumları nergislerin dibine ekmiştim. Tabii bazılarının daha derin dikime ihtiyacını sonradan anladım. Biraz toprak ilave etmem gerek galiba?

Selamlar,
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...1d0de884e2.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

tatlı bezelye 24-05-2016 12:10

Merhaba,

Tabii bir de sayın kgursan' dan aldığım akzambak ı paylaşmasam olmaz. Geçen sene komşumuzun bebek köpekleri üstünde oynayıp ortasını çürütmüşlerdi, ikisi de açmamıştı. Bu sene birini sitenin afacan çocukları birinin tomurcuğunu kopardı, kalan sağ bizim, survivor kendisi:

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...4e7e514160.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Batı Rüzgarı 25-06-2016 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zephy (Mesaj 1440545)
merhaba

bu sene çıkan bazı saplar ortalardan bi yerden yumuşayarak devrildi veya koptu...sağlam kalan 4 adet saptan ise ikisi tomurcuk verdi.sapın birinde 6 tane tomurcuk var diğerinde 1 tane.
allah bereket versin diyelim artık buna şükür :)

wakan 28-06-2016 12:55

benim de balkonumda 2 adet zambak var, internetten almıştım ama türlerini ve renklerini bilmiyordum. dün itibariyle biri açtı, hala bilmiyorum türünü, biri de tomurcukta, sapları aynı değil ama farklı bir tür sanki. açan kazablanka galiba.

bu açan;

http://i.hizliresim.com/5VnVQ5.jpg

http://i.hizliresim.com/AJXJkB.jpg

bu da diğerinden daha uzun açacak olan;

http://i.hizliresim.com/0DpDBY.jpg

wakan 02-07-2016 13:23

ikincisi de açtı, bu seferki pembe :)

http://i.hizliresim.com/gop6D2.jpg

http://i.hizliresim.com/o7pVak.jpg

tatlı bezelye 09-07-2016 14:00

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Sanıyorum çok güzel bir zambak geliyor. Yalnız gövdesi diğerlerinden farklı, bunu sormak istedim. Tüylü zambak olur mu? :o

wakan 12-07-2016 02:04

Merhaba tatlı bezelye, evet tüylü zambak olur, Doğu Karadeniz'e has endemik bir tür var. lilium ciliatum, Türkçe'si "tüylü zambak".

Ama sanırım sizinki o tür değil, daha çok bir böcek nedeniyle olmuş gibi duruyor.

Batı Rüzgarı 14-07-2016 09:16

1 Eklenti(ler)
zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken :rolleyes:
balkonumdaki en güzel çiçek... daha güzelini gerçekten görmedim.öyle tahmin ederim ki büyük çiçekliler arasında en güzel çiçek zambak.ama bakım istiyor ilgi istiyor dikkat istiyor.geçen sene ki verimi alamadım aynı saksıdan ama geçen seneyi hatırlatacak kadar da sonuç alabildim...

Batı Rüzgarı 14-07-2016 09:24

1 Eklenti(ler)
çiçek ilk açarken polen görünmüyor.sadece düz yüzey var.daha sonra bir bakıyorsun aynı yerler polenle dolu...ve bu sefer hilesini yakaladım :)düz görünen yerler öyle bir katlanıyor ki aslında içte olan polenler dışa doğru dönüyor.düşünüldüğünde çiçek kapalıyken polenlerin muhafazası için böyle bir teknik şart... işin enteresan kısmı herşey tam olması gerektiği gibi işliyor.çiçek açıyor polenler de açılıyor...

Selma_321 14-07-2016 10:32

[QUOTE=zephy;1472779]zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken :rolleyes:
Ilahi çok güldüm size enteresan bir yaklaşım

Sabihas 14-07-2016 14:09

2 Eklenti(ler)
Balkonda saksıda yetiştirmek için çeşitli soğanlar almıştım. Zengardendan aldığım magic star ve salmon star harika çiçekler verdiler. Kokuları çok güzel.

Dumlupınar 27-08-2016 20:03

3 Eklenti(ler)
Sn.kgursandan aldığım zambaklar harika açtılar.Bunlar sandander zambakların yerine gönderdiği Roven Van Galen adındaki tür.Boyları da oldukça uzun,harika ve çok yoğun kokuyorlar.
Çiçeklenmeleri Temmuz ayının ortalarında başladı.Yaklaşık olarak 20 gün sürdü.Fotoğraf yüklemeyi bilmediğimden oğlum İzmire gelince onun sayesinde sizlerle şimdi paylaşabiliyorum.SN. KGURSAN'A ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.Herkese SELAMLAR...

zambakcicegi 28-11-2016 17:55

Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı?:rolleyes:

Batı Rüzgarı 28-11-2016 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zambakcicegi (Mesaj 1487865)
Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı?:rolleyes:

benim bildiğim zambak için şuan için erken.her zambak için geçerlimi emin değilim ama soğuklamayada ihtiyaçları oluyor.umarım bir bilen çıkar.

wakan 29-11-2016 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zambakcicegi (Mesaj 1487865)

Sayın zambakçiçeği, ak zambak (lilium candidum) ekildikten hemen sonra yapraklanır, kışı yapraklı geçirip baharda çiçek sapını çıkarır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz.

zambakcicegi 29-11-2016 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1488012)
Sayın zambakçiçeği, ak zambak (lilium candidum) ekildikten hemen sonra yapraklanır, kışı yapraklı geçirip baharda çiçek sapını çıkarır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz.

İstanbul da havalar biraz soğudu, dışarıda kalması sorun olur mu emin olamadım

wakan 30-11-2016 12:13

Şu an için bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum, ama korkuyorsanız evin içinde ışık alabileceği bir yere de koyabilirsiniz.

zambakcicegi 01-12-2016 22:10

2 Eklenti(ler)
Türünü bilebilir miyiz?

Fatih_Soydemir 02-12-2016 14:56

çiçeğini görmeden imkansız neredeyse hepsi birbirinden ayırt edilemeyecek kadar benzeşiyor türler.

zambakcicegi 04-12-2016 08:52

Üç tomurcuğundan biri düştü, çürüyormuş gibi hissediyorum..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025