agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

Zafer İnandıklı 10-07-2013 21:09

1 Eklenti(ler)
Lily, Trompet African Queen.

aheste 10-07-2013 22:13

2 Eklenti(ler)
Casablankam sonunda açtı, kokusuna bayıldım:)

Eklenti 424938
Eklenti 424939

Jezebel 10-07-2013 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zafer İnandıklı (Mesaj 1178464)
Lily, Trompet African Queen.

Bir arkadaşımız bu zambağın kokusunun inanılmaz güzel olduğundan bahsetmişti.
Sizce de öyle mi?
Saygılar.

Zafer İnandıklı 10-07-2013 23:03

Doğru, sayın Jezebel. Gerçekten de inanılmaz güzellikte bir kokusu var.
Akşam serinliğinde daha da yoğunlaşıyor.
Saygılar.

aheste 11-07-2013 12:02

3 Eklenti(ler)
Bu da stargezer im, 3 seneden beri benimle ama bir türlü çoğaltamadım, öylece tek soğan duruyor. Kokusu biraz ağır gibi ama güzel.

Eklenti 425008
Eklenti 425009
Eklenti 425010

Zafer İnandıklı 11-07-2013 19:41

1 Eklenti(ler)
Lilyum Lavon. (Ağaç Lily)

pria 21-07-2013 13:27

3 Eklenti(ler)
Kâmil beyden geçen yıl satın aldığım ithal liliumların fotoğraflarını bu yıl ancak paylaşabiliyorum..
Günde en fazla 1-2 saat güneş gören bir yerde olmalarına rağmen gayet iyi gelişiyorlar..Sanırım güneşi daha fazla görme amacıyla çok uzadılar bu yıl..bir tanesinin boyu neredeyse benim boyumdan fazla..
Geçen yıl sökmedim; yerlerinde bırakmıştım..
2'sinde yavru yok..1'i 2 çiçek verdi bu yıl..Bir diğerinde de 3 yavru sürgün var bu yıl..
Bakalım gelecek yıl kaç çiçek alabileceğiz 4 çeşit soğandan?

pria 22-07-2013 00:13

2 Eklenti(ler)
Dünyadaki tescilli en eski zambak türleri herhalde bunlar:

1. foto: L. superbum......1605 yılına kayıtlı

2. foto: L. martagon...1601 yılına kayıtlı

ve çok pahalılar: adedi 12.5 dolarcık.

Benol Hazaroğlu 23-07-2013 13:16

Mutlu kutluda 70tllik soğan görmüştüm.

pmasil 25-07-2013 13:42

1 Eklenti(ler)
Merhabalar zambağımın üzerinde daha önce hiç karşılaşmadığım bir oluşum farkettim. Bunun ne olduğunu bilen arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirm.

Eklenti 429398

Lilium 25-07-2013 17:10

Bunlar yavru soğanlar

Çiçek sapının üst kısmında bir sorun yaşadıysanız bu tür oluşumlar görebilirsiniz,

Bunları yavaşça alıp elenmiş gübreli toprağa ekebilirsiniz.

pmasil 25-07-2013 20:32

Lilium çok teşekkür ederim.

kgursan 27-07-2013 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pmasil (Mesaj 1183730)
Merhabalar zambağımın üzerinde daha önce hiç karşılaşmadığım bir oluşum farkettim. Bunun ne olduğunu bilen arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirm.

Eklenti 429398

Bunlar yavru soğan, Bulbil veya koltuk soğanı olarak geçer çoğaltmada kullanılır.

hira 21-09-2013 21:59

1 Eklenti(ler)
açmadan tomurcuklarını döken zambağım..
ne yapmam lazım bilmiyorum.. diğer soğanlılardan yola çıkarak solana dek sulamaya devam edeyim dedim ama solmuyorda..

kgursan 01-10-2013 19:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1201599)
açmadan tomurcuklarını döken zambağım..
ne yapmam lazım bilmiyorum.. diğer soğanlılardan yola çıkarak solana dek sulamaya devam edeyim dedim ama solmuyorda..

Soğanı çok yüzeye dikilmiş, kök yapamamış sanki biraz da susuz kalmış, yapraklarında mildiyö (hastalık) var, Yeterli kök yapamamış, susuz gariban ilk tepki çiçeğini atmış gibi geliyor bana...

tabus 06-10-2013 17:20

3 Eklenti(ler)
Sn Lilium,
L. candidum tohumlarının fotolarını yollamaya çalışacağım. Bence bir şişkinlik yok.Şüphelerimin gerçek olmamasını dilerim.
Forum takipçilerinden özür dileyerek konuya açıklık getireyim. Bu yıl lilium candidiumlarımdan tohum elde ettim ancak bana sanki sağlıklı değilmiş gibi geldi ve konuyu uzmanına özelden danıştım. Konuya ilgi duyanlar da katılırsa.. Söz konusu tohumlar sağlıklı mı.. Bunlardan bitki yetiştirilir mi, nasıl?

Lilium 06-10-2013 22:07

Sayın tabus, fotoğraftan görebildiğim kadarıyla sizin tohumlarınız boş gibi, şurada ve şurada ki gibi tohumlarınızın ortalarında hafif bir kabarıklık olması gerekir. ikinci fotoğrafta işaretli olanlar dolu olanlar.

Siz yinede tüm kapsülü boşaltıp dikkatlice bakınız içlerin de dolu olanlar çıkabilir.

tabus 06-10-2013 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1206398)
Sayın tabus, fotoğraftan görebildiğim kadarıyla sizin tohumlarınız boş gibi, şurada ve şurada ki gibi tohumlarınızın ortalarında hafif bir kabarıklık olması gerekir. ikinci fotoğrafta işaretli olanlar dolu olanlar.

Siz yinede tüm kapsülü boşaltıp dikkatlice bakınız içlerin de dolu olanlar çıkabilir.

Teşekkür ederim Sn Lilium..Maalesef nerdeyse tamamı boş gibi..Neden olur anlamadım..Oysaki kapsüller hayli gelişmiş durumdaydı..Sağlık olsun diyelim.Tekrar teşekkürler..

hira 11-10-2013 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1204771)
Soğanı çok yüzeye dikilmiş,
kök yapamamış sanki biraz da susuz kalmış, yapraklarında mildiyö
(hastalık) var, Yeterli kök yapamamış, susuz gariban ilk tepki çiçeğini
atmış gibi geliyor bana...

Peki bu soğan artık iflah olur mu hocam? ne yapmam lazım? solmuyorda öyle duruyor aylardır. yoksa "Vazgeç, yeni soğan alıp, sayfaları güzelce oku öyle hareket et "mi dersiniz? zaten üç taneden bir bu kaldı.

kgursan 12-10-2013 22:27

[QUOTE=hira;1207735]Peki bu soğan artık iflah olur mu hocam? ne yapmam lazım? solmuyorda öyle duruyor aylardır. yoksa "Vazgeç, yeni soğan alıp, sayfaları güzelce oku öyle hareket et "mi dersiniz? zaten üç taneden bir bu kaldı.[/QUOT

Soğanı göm toprağa, at dışarıya kışı soğukta geçirip üşüsün. baharda çiçek açar. Haa, yeni soğan alıp diksen daha iyi olur...

Lilium 15-10-2013 23:16

4 Eklenti(ler)
Satışa koyup da beğenmeyip satmadığım soğanları çiçekliğin kenarlarına ektim, bu günkü durumları.

Eklenti 447943

Eklenti 447944

Eklenti 447945

Eklenti 447946

turkanatalay 11-11-2013 22:19

Merhaba arkadaşlar, bende mis zambak var, çapı 30 m boyu da 1 metre kadar bir saksıda. Zambağı alalı 7-8 sene oldu. Her sene yapraklanıyor, ama bir türlü o mis kokulu çiçeğini vermiyor bana. Saksının içinde 17 kök oldular bu sene. İlk diktiğim ana soğanın yaprakları diğerlerinden daha büyük. Diğerleri irili ufaklı. Belki daha bile çıkabilir çünkü 17. soğan daha geçen gün filizlendi. Komşunun bahçesinde de var aynı zambaktan. Benimkiler onunkilerden daha önce yapraklandı ama onunkilerin yaprakları iri iri oldu, benimkiler fazla gelişmedi. Onunkiler her sene ne güzel açıyor benimkiler bir türlü açmıyor.
Sizce neden açmıyordur zambaklarım? Yapmam gereken bir şey var mı açmaları için? Acaba saksıda olduklarından mı açmıyorlar. Her sene o yapraklarının çiçek vermeden sararıp gittiklerini görmek çok üzücü.:( :(
Bil verirseniz memnun olurum.

Lilium 12-11-2013 23:07

Yaprakları sararıp dökülüyorsa Büyük bir ihtimal aşırı demeyeyim ama fazla sulama kaynaklı olduğunu düşünüyorum, aşırı olaydı soğanlarda çürür kaybolurdu, kardeşlenme yaptığına göre soğanın kökü çürüyor fakat yapraklardan yavru soğancık yapıyor.
Zaman zaman resimlerseniz yardımcı olmaya çalışırım.

kgursan 13-11-2013 17:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1217303)
Merhaba arkadaşlar, bende mis zambak var, çapı 30 m boyu da 1 metre kadar bir saksıda. Zambağı alalı 7-8 sene oldu. Her sene yapraklanıyor, ama bir türlü o mis kokulu çiçeğini vermiyor bana. Saksının içinde 17 kök oldular bu sene. İlk diktiğim ana soğanın yaprakları diğerlerinden daha büyük. Diğerleri irili ufaklı. Belki daha bile çıkabilir çünkü 17. soğan daha geçen gün filizlendi. Komşunun bahçesinde de var aynı zambaktan. Benimkiler onunkilerden daha önce yapraklandı ama onunkilerin yaprakları iri iri oldu, benimkiler fazla gelişmedi. Onunkiler her sene ne güzel açıyor benimkiler bir türlü açmıyor.
Sizce neden açmıyordur zambaklarım? Yapmam gereken bir şey var mı açmaları için? Acaba saksıda olduklarından mı açmıyorlar. Her sene o yapraklarının çiçek vermeden sararıp gittiklerini görmek çok üzücü.:( :(
Bil verirseniz memnun olurum.

Çok sıkışık kalmışlardır. Tembellik etmeyip, söküp ayırıp tekrar dikseniz sanırım daha iyi olur. Tahminim saksıda çok sıkışmışlardır. Bence sökün-ayırın ve iri soğanları tekrar dikin.

Lilium 13-11-2013 23:17

Sayın kgursan, sökülüp ayrılıp yerlerini değişmesi yeniden dikilmesi tabi ki, daha iyi olur, ama sıklıktan çiçek açmayacaklarını tahmin etmiyorum yıllarca sökülmeyenler var öbek öbek yine açıyorlar.

kgursan 14-11-2013 16:35

[QUOTE=Lilium;1218286]Sayın kgursan, sökülüp ayrılıp yerlerini değişmesi yeniden dikilmesi tabi ki, daha iyi olur, ama sıklıktan çiçek açmayacaklarını tahmin etmiyorum yıllarca sökülmeyenler var öbek öbek yine açıyorlar.[/QUOTE]

Haklısınız ama onlar yerdedir, sanırım bu bahsedilenler saksı içinde sıkışmıştır!!.

Ayrıca benimkisi bir "TAHMİN !!" geçek nedeni ne olabilir? Olsa olsa ana soğan zararlanmıştır, ortalık çiçek yapmayacak olan yavrulara kalmıştır. Aklıma başka şey gelmiyor...

hira 15-11-2013 23:39

1 Eklenti(ler)
bu zambakları bugün aldım fakat biraz kafam karıştı, bir tanesi neden bu kadar açık renkli? ya da bu zambaklardan hangisi normal? yardımcı olursanız götürüp değiştireceğim yarın.

TEŞEKKÜRLER.

ngr33 16-11-2013 17:56

Bende aldım zambak okudum sayfaları ama genede tecrubeli arkadaslar bizi bilgilendirirse guzel olur..simdiden tesekkürler

Lilium 17-11-2013 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1219115)
bu zambakları bugün aldım fakat biraz kafam karıştı, bir tanesi neden bu kadar açık renkli? ya da bu zambaklardan hangisi normal? yardımcı olursanız götürüp değiştireceğim yarın.

TEŞEKKÜRLER.

Sayın hira, bunlar bodur türler sayın kgursan daha iyi aydınlatacaktır.

Benim gördüğüm kadarıyla sararanın suyu biraz fazla gelmiş gibi,gelmişse sararabilir daha da sulamaya devam ederseniz yaprağını döker soğan çürüyebilir,

Saksıları da çok küçük, çiçekleri solduktan sonra daha büyük saksılara ekerseniz daha iyi olur.

kgursan 18-11-2013 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1219115)

TEŞEKKÜRLER.

Bu zamanda (günlerin en kısa olduğu zamanlar Kasım-Aralık ) liliumların çiçek açması çok zor-en zor dönemdir. Tahminim ,muhtemelen bunlar çiçek açmayacaklardır!!! Çiçek tomurcukları 1 cm olunca, ışık azlığı nedeniyle etilen üretecek ve tomurcuklar dökülecektir. Kolay gelsin

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025