agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

neuron65 19-08-2010 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 683116)
Dolmalık biber dediğiniz tohum oluşumudur, daha da şişerler bir ceviz büyüklüğünü alırlar, alttaki resim gibi olduğu dönemde tohumları alıp çimlendirebilirsin.
Eklenti 165880
Çiçeği biten soğanlar Bir sonraki yıl tekrar çiçek açarlar.

Sağolun. Benim sormak istediğim çicekler bittikten sonra sap ve yapraklar yemyeşil duruyor. Ben soğanı şu anda sökmeli miyim? Yoksa o yaprakların da solmasını mı bekleyeceğim?. Teşekkürler..

nurcanaybay 20-08-2010 14:04

Sn.Neuron ;
yapraklar tamamen sararacak ,bu ara da suyu azaltacaksınız.Kuru ot görünümünü aldıktan sonra sökebilir veya saksısı ile serin bir yerde bekletebilirsiniz.

Lilium 20-08-2010 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neuron65 (Mesaj 685327)
Sağolun. Benim sormak istediğim çicekler bittikten sonra sap ve yapraklar yemyeşil duruyor. Ben soğanı şu anda sökmeli miyim? Yoksa o yaprakların da solmasını mı bekleyeceğim?. Teşekkürler..

Çiçeğinizde tohum oluşumu yoksa ve ya tohum almak istemiyorsanız sapı kesebilirsiniz, soğanı sökmek yer değiştirmek istiyorsanız süküp yer değiştirebilirsiniz, yer değiştirmeye gerek yoksa kalabilir, sökmenize gerek yok.

Üç yılda bir söküp kardeşleri ayırabilir gübresini toprağını değiştirebilirsin.

Lilium 20-08-2010 14:55

1 Eklenti(ler)
Simplon'larım yarın süpriz yapabilirler:)

Eklenti 166869

neuron65 23-08-2010 07:41

Sn Lilium ve nurcanaybay,

Sağolun. Teşekkür ederim.

kgursan 24-08-2010 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 682480)
Bu gün ilk çiçeğini gördüm ,sanırım akşamları kokusu daha yoğun oluyor.Kamil bey
teşekkürler :)

Sn nurcanaybay., Bu resimdeki lilium casablanca değil!! Benolhazaroğlunun resimleri casablanca?!. Sizin ki belki symplon veya başka çeşit olabilir, Çünki anterler portakal renginde.

kgursan 24-08-2010 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neuron65 (Mesaj 685327)

Yok.Hayır şimdi sökmeyin. Şu anda yeşil yapraklar soğanı ve yavrularını beslemeye devam ediyor. Hafif hafif sulamaya devam edin. yeni soğan ve yavrular irileşir ve gelecek yıl soğuklama (vernalizasyon) isteği tamamlanınca (sonbaharda dikince, ilkbaharda ) yeni çiçeklerini verecektir. Belki yavrularda çiçek verecektir.

nurcanaybay 24-08-2010 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 687527)
Sn nurcanaybay., Bu resimdeki lilium casablanca değil!! Benolhazaroğlunun resimleri casablanca?!. Sizin ki belki symplon veya başka çeşit olabilir, Çünki anterler portakal renginde.

O zaman symplon'dur.2 Casablanka 2 symplon dikmiştim.Casablancalar çok cılız kaldı ,tomurcuk oluşturdu ama sanırım bitler den dolayı hepsi hızla yapraklarını döküyor ,tomurcukların uçları kahverengileşiyor ve tamamen açamıyor.

Biraz araştırma yapmıştım ,lilium'lar da bitlerin sebeb olduğu mozaik virüsü
olabilirmiş.Önce yapraklar da çizgiler halin de izler bıraktılar sonra hızla bozulmaya başladılar.

Sn.Kgursan ,bu konu da ne düşündüğünüzü öğrenmek isterim.

nurcanaybay 24-08-2010 10:56

4 Eklenti(ler)
Bir kaç fotoğraf ekledim.

Lilium 24-08-2010 17:57

1 Eklenti(ler)
Geçmiş olsun nurcanaybay, ne oldu o güzellere üzüldüm yaa. keşke bir bit ilaçı alıp atsaydınız, çiçeklerinizde bit oluşumuna izin vermeyin en çok zararı çiçek taç yapraklarında verirler, taşıdıkları hastalıklarada davetiye çıkarırlar.

Bunlar da benimkiler.

Eklenti 167675

nurcanaybay 24-08-2010 20:09

Ben de sizi kıskandırmaya çalışıyordum ,böyle oldu :)
Sizin tomurcukların maşallahı var ,mis gibi kokacaklar.

kgursan 25-08-2010 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay (Mesaj 687565)
O zaman symplon'dur.2 Casablanka 2 symplon dikmiştim.Casablancalar çok cılız kaldı ,tomurcuk oluşturdu ama sanırım bitler den dolayı hepsi hızla yapraklarını döküyor ,tomurcukların uçları kahverengileşiyor ve tamamen açamıyor.

Biraz araştırma yapmıştım ,lilium'lar da bitlerin sebeb olduğu mozaik virüsü
olabilirmiş.Önce yapraklar da çizgiler halin de izler bıraktılar sonra hızla bozulmaya başladılar.

Sn.Kgursan ,bu konu da ne düşündüğünüzü öğrenmek isterim.

Fazla sulama -kötü drenaj nedeniyle Rizoctonia (kök boğazı çürüklüğü) olabilir sap toprak içinde çürümüş olabilir. Bu da su alamayan yaprakları sarartır ve döker, tabi çiçekleri de. Benim saksıya diktiğim soğanların yarıya yakını bu şekilde gitti. kötü drenaj, çok su nedeniyle.

Yaprak bitleri emgi yapar, ballama yapar ve de virüs taşır-bulaştırır, ama sizdeki sorun bu mu fotolardan anlayamadım. Dökülme ana göre kökte çürümeden gelir.

kolay gelsin.

Benol Hazaroğlu 25-08-2010 09:14

fazla sulamadan olabilir fikrine katılıyorum. Aynı ebatta 2 saksıda dikmiştim bende saksının bir tanesi güzel açtı diğer saksı daha fazla sulandı ki açamadan pörsüdü.Ben de sormuştum yukarıda çok kuvvetli yağmurdan olabilir mi diye.

nurcanaybay 25-08-2010 11:30

Cevaplarınız için teşekkür ederim.Benim sulama da problemim var bunun için de özellikle toprak saksı aldım ( toprak saksı bir derece dengeyi sağlıyor ),saksının altını 6-7 cm küçük çakılla doldurdum ( fazla su ora da biriksin diye ),toprak hazırlarken bolca dere kumu ,torf ,toprak ve perlit karıştırdım (toprak yumuşacık oldu ) ve sıvı çiçek gübresi kullandım.

Bütün bunlara rağmen yine de bir yer de hata yapmışım belli ki ,suçu sineklere atmaya
çalıştım :))

FIRUZAN 26-08-2010 10:40

5 Eklenti(ler)
Merhaba sayın kgursandan aldığım liliumlarım :)
aman aman çok güzel kokuyorlar anlatamam. Candiumlar gibi keskin baygın değil daha yumuşak hafif kokuyor ben ağır kokuluları beğeniyorum :)Çiçekleri de kocaman .çiçeğin sap kısmı daha kısa mı yoksa benimkiler mi böyle kısa kaldı merak ettim 50 cm kadar boyu
Sanırım ben bu lillium büyütme işini beceriyorum ;)bundan sonra lilliumların sayısını arttıracağım.

Orkun Kırcı 26-08-2010 13:14

2 Eklenti(ler)
Sayın Kgursan'a teşekkürlerimle...

Lilium 26-08-2010 14:33

Alıntı:

Çiçekleri de kocaman .çiçeğin sap kısmı daha kısa mı yoksa benimkiler mi böyle kısa kaldı merak ettim 50 cm kadar boyu
Firuzan hanım evet bunların sap kısmı dağa kısa iyiki de kısa kandilleri iri olduğu için sapları uzun olsaymış hiç taşıyamazdılar, kısa olmalarına rahmen iki tanesi rüzgardan kırılmış, hemen bir sopa yardımıyla bağlayıp dikilttim.

Sayın orkun kırcı tebrikler çok güzeller, benimkileride eli kulağında.

Lilium 02-09-2010 18:31

5 Eklenti(ler)
Sn. kgursan'a bir Teşekkür sunusudur.

Eklenti 168832

Eklenti 168833

Eklenti 168834

Eklenti 168835

Eklenti 168841

Benol Hazaroğlu 02-09-2010 23:15

casablancalarımın çiçekleri soldu büyük saksıdalar seneye kadar yağmur altında durmaları soğanları çürütürmü acaba?

kgursan 08-09-2010 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazarolu (Mesaj 691248)
casablancalarımın çiçekleri soldu büyük saksıdalar seneye kadar yağmur altında durmaları soğanları çürütürmü acaba?

Yaprakları yeşil kaldığı sürece bol ışık alsın ve toprak nemli kalsın, sulansın ama apraklar sararmaya başladı mı suyu kesin. Saksılar soğukta birşey olmaz ama ıslak olmasalar iyi olur.

learningq 12-09-2010 13:26

çok güzel bilgi ve çok güzel yorumlar var.Ben zambak yetiştirmek istiyorum 10-15 kadar soğan gönderebilecek olan var mı?Bedelini ödeyeceğim.Ancak tek bir çeşit değilde,bir kaç kokulu çeşidinden olursa sevinirim.teşekkürler

bursevi 19-10-2010 21:22

Oriental Liliumlar ile Asiatic Liliumlar arasındaki fark nedir acaba?

Lilium 24-10-2010 13:42

Sayın bursevi, sorduğunuz sorunun cevaplarını burada bulabilirsiniz, bir bakınız.

haluk58 28-10-2010 16:16

sayın lilyum yetiştiren arkadaşlar şuan yaprakları sararmaya başlamış saksıda dikili 20 kadar soğanım var kışı dışarda yani bahçede saksı içerisinde geçirse donarmı -20 derece malum sivas soğuk bi iklime sahip cevaplarınızı bekliyorum iyi günler.
çasablanca, toronto,tresor,triumphator,grionde,gran pradiso.

hüsnüyusuf 28-10-2010 16:27

Saksıda ise topraktan çıkarılıp kuru bir yerde saklanması gerekir diye biliyorum. Saksıda soğuktan etkilenme daha fazla oluyor.

kgursan 28-10-2010 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi haluk58 (Mesaj 709990)
sayın lilyum yetiştiren arkadaşlar şuan yaprakları sararmaya başlamış saksıda dikili 20 kadar soğanım var kışı dışarda yani bahçede saksı içerisinde geçirse donarmı -20 derece malum sivas soğuk bi iklime sahip cevaplarınızı bekliyorum iyi günler.
çasablanca, toronto,tresor,triumphator,grionde,gran pradiso.

Sıfır altı 2 oC da (-2 oC) 6 ay kadar kalabilir ama -20 C da soğanlar donar. Soğanlarınız toprak içinde (saksıda) odunluk , garaj vb. soğuk ve kapalı bir yerde kalsın. Üzerlerini de saman, bez vs. ile örtün. Toprak Çok hafif nemli olsun. Tam kurumasın.

haluk58 29-10-2010 10:39

kgursan abiciğim bilgiler için teşekkür ederim

esracer 24-11-2010 09:44

zambak ve lilyumlar çok güzel bende aldım soğanları dikicem.

esracer 05-12-2010 21:38

İyi geceler. 23 kasımda zambak soğanlarımı diktim, yeşerme olduğu zaman sanırım çok mutlu olucam. heyecanla bekliyorum

kgursan 07-12-2010 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esracer (Mesaj 723418)
İyi geceler. 23 kasımda zambak soğanlarımı diktim, yeşerme olduğu zaman sanırım çok mutlu olucam. heyecanla bekliyorum

Sn esracer., Lilium soğanları 2 oC da 6-8 hafta kalmadan çiçek tomurcuğu oluşturmaz ve çiçek açmaz. Buna "Vernalizasyon " derler. Dolayısıyla sizin lilium soğanlarınız ancak Mart _Nisan da çiçek açar. Acele etmeyiniz ve mümkünse dışarıda bekletiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025