agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   zambak yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/6665.htm)

nurcanaybay 15-01-2009 10:17

Sn.Aliş ,Alaçatı pazarından aldım.

aliş 15-01-2009 14:00

Uzakmış :( bizim burlarda çok pahalı neyse şansımıza yinede ilginize teşekkür ederim.

ilksenozturk 20-01-2009 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 280394)
Sevgili dostlar Datça Gebekum bölgesinde Doğa koruma alanında ve plajlarda kendiliğinden çıkan (Oradaki insanların kum zambağı dediği) zambakların fotografları aşağıdadır.Bu türün adını belirtirseniz çok sevinirim.
Sabahları muhteşem bir koku veriyorlar bütün plaj zambak kokusu ile kaplanıyor.

mahmut bey;
bunlar çok güzeller:rolleyes:. samsunda kumsallarda da kendiliğinden biterdi, çok da güzel kokarlardı...

kgursan 20-01-2009 19:43

2 Eklenti(ler)
Sevgili lilium sevenler.,
Sizlere lilium konusunda bazı bilgileri aktarmanın yararlı olacağını düşündüm. Önce lilium türleri (çeşitleri veya renkleri değil!) çok geniştir ve 9 gurup altında toplanmıştır.
Bunlardan ticari olarak en çok kullanılanlar Asiatic melezler, Oriental melezler,longiflorum (uzun çiçekli) melezler, Lilium candidum (Beyaz mis zambağı), Lilium martagon ,vb.
Bu gurupların yetiştirme şekilleri ekim- dikim vs.ise farklılık gösterir. Örneğin L.candidum soğanları yüzeysel dikilirler ve boğaz kökleri(sap kökleri) çıkarmazlar fakat asiatik melezler veya oriental melezler (Casablanca oriental melezlerdendir) ise derin dikilirler ve saplarından kök çıkarırlar bu kökler beslenmesine yardımcı olur.

Liliumlarda renklere göre bir guruplandırma yapılmaz. Diğer taraftan lilium türleri çiçek açması için SOĞUK (vernalizasyon ) ihtiyacı vardır. Bu da +2 oC da en az 6 haftadır. Sonbaharda dikilenler kış boyunca bu soğuklamayı alırlar. Diğer zamanlarda dikilenlerde ise soğanları depolarda soğuklatılarak satılırlar.
Liliumlar genelde nemli ve serin iklim (10-16 oC) severler. Aynı zamanda Bol ışık isterler. Işık az olan zamanlarda (Kasım-Aralık) çiçek açmazlar veya çiçeklerini açmadan dökerler.
L.candidum dışındaki liliumlar genelde (% 90) soğanları ithal edilir ve seralarda çiçekleri yetiştirilerek satılırlar.L. candidum ise Türkiyemizin doğal florasında (Ege Bölgesi) vaedır soğanları ihraç edilir.
Lilium rumuzlu arkadaşımız sizlere L.candidum soğanlarını temin ederek güzel bir iş yapmış tebrik ederim. Çünki başka türlü bu çiçeklere erişmeniz maalesef zor olduğunu görüyorum. Bir arkadaşın lilium sapı üzerinde gördüğü değişiklikler ise bulbil denilen gövde soğancıklarıdır. bunları da tohum gibi ekerseniz 1-2 yılda irileşir ve çiçek açarlar.
Sanırım biraz uzadı ileride tekrar bilgiler vermeye çalışırım saygılarımla.

yenibey 21-01-2009 16:37

Güzel bilgileriniz için teşşekkürler sayın kgursan

Lalezar78 21-01-2009 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi binnazyagci (Mesaj 343858)
Sn Lilium bu mevsimde hangi tür zambak ekilir acaba ?
Casablanca lily yetiştirmek istiyorum fakat internetten araştırdığımda sadece yabancı sitelerde soğanı satılıyor. Türkiye'de bulmam mümkün mü ?

Asya lale ürün kataloğunda var şubat mart gibi satışa sunarlar sanırım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9812

Zeytinci 23-01-2009 15:53

Lilium candidum (Beyaz mis zambağı)
 
[ Lilium candidum (Beyaz mis zambağı),

Sayın Kgursan size bir sorum olacak,

Dağların tepesinde rakım 1250 mt.de ve kayalık yerlerde yetişirdi. Müthiş kokulu bir zambak ve soğanı dilim dilim katmerli gibi. Latince ismi bu mudur?

Ayrıca, bu zambak toprağı bol toprağında ve deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiğinde aynı şekilde koku verebilir mi?

Selamlar.

Lilium 30-01-2009 01:40

Evet budur Lilium candidum, kokusunun yükseklikle ilgisi yoktur. yetişmesi rakım 20 de de yetişir, 50 nin üzerin de olursa daha iyi olur.

Soru başkasına idi ama, cevabım dan dolayı özür dilerim.

aliş 30-01-2009 06:16

Sayın Lilium benim balkonuma kedi girmiş canım lilium larımın hepsinin üstüne basmış kırılanları temizledim bakım yaptım ama hala dediğiniz gibi çiçek açacak sap oluşmamış bir saksımda yapraklar çok canlı yapraklarının görüntüsü bile güzel bir diğer saksıdaki çok cansız bu arada yapılan herşey ikisi içinde aynı ve aynı yerdeler annemim bana bahçesinden bir kök verdiği beyaz zambak çiçek için sap yapmış.

Acaba ben çokmu acele ediyorum yoksa atladığım bir şey varmı yetiştirirken.

Lilium 30-01-2009 12:22

Önçe kedinizden dolayı başınıza gelene üzüldüm geçmiş olsun.
Çokta üzülmeyin kendilerini toparlarlar ilk bahara doğru çiçek sapını da oluşturup çiçeklerini de açaçaklar, bir kaç tane yaprak kopmasından fazla bir zarar görmezler,çiçek sapını çıkardıktan sonra çiçek sapı kırılırsa o zaman çiçeği göremiyebilirsiniz, kırıldığını düşünelim kopmadıktan sonra yine az da olsa çaresi vardır, aynı kırılan kol gibi iki yanından birer çubuk yardımı ile güzelçe sarınız, göreceksiniz kaynayacaktır.

Arada farklılıklar olabilir bu gayet normaldir, bir düşünün aynı anne babadan olan çocuklar aynımı, biri besinini az alır diğeri çok alır, bitki de de olay farklı değildir, biri kök sistemini daha iyi kurar diğeri daha geç kurabilir. Gelişimlerinde de değişgenlikler görülebilir.

Hiç belli olmaz zayıf gidiyor dediğiniz, birden çok iyi bir gelişim de gösterip diğerlerini de geçebilir, buna benzer değişiklikler olabilir ama olmayabilir de, o bitkinin kuracağı kök sistemi ile alacağı besin le ilgilidir.

Bakınız iyi kök sistemi kurmuş ve daha zayıf kök sistemi kurmuş olanın arasında ki fark.

Bilmiyorum aydınlatıcı olabildim mi.

Zeytinci 30-01-2009 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 353013)
Evet budur Lilium candidum, kokusunun yükseklikle ilgisi yoktur. yetişmesi rakım 20 de de yetişir, 50 lin üzerin de olursa daha iyi olur.

Soru başkasına idi ama, cevabım dan dolayı özür dilerim.

Lilium,

Teşekkür ederim. ''50 lin üzerinde olursa daha iyi olur'' u anlayamadım.
Sevdiği toprak cinsi nedir?

mustafacolakoglu 30-01-2009 20:45

Lilyum kokmuyor
 
Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar
Geçen ay çiçekçiden aldığım lilyum kokmuyor.Benim bildiğim kadarıyla kokması gerekiyordu .Aldığımda tomurcuk halinde olduğundan çiçekçi açınca kokacak dedi aldatıldım mı acaba.Görüntülerini yüklüyorum...
http://img210.imageshack.us/my.php?image=lilyum1ox7.jpg
http://img160.imageshack.us/my.php?image=lilyum2gc0.jpg
http://img231.imageshack.us/my.php?image=lilyum3bq0.jp

mustafacolakoglu 30-01-2009 21:02

2 Eklenti(ler)
yükleyemiyorum

Lilium 30-01-2009 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 353173)
Lilium,

Teşekkür ederim. ''50 lin üzerinde olursa daha iyi olur'' u anlayamadım.
Sevdiği toprak cinsi nedir?

Mesajımı düzelttim, rakım 50nin üzerin de olursa daha iyi olur.

Sevdiği toprak cinsi hemen hemen her toprakta oluyor, taban olmıyan, süzek su tutmayan biraz kumsal olursa daha da iyi olur, bolça yanmış hayvan gübresi ile karışmış kumsal toprakta çok daha güzel olur.

Bir harf yanlışlığı ne kadar da yanlış anlaşılıyor daha iyi anladım.

Zeytinci 30-01-2009 23:00

Teşekkür ederim Lilium.

aliş 31-01-2009 06:17

Teşekkür ederim Lilium,
ben bu işe yeni girdiğimden hiç tecrübem yok bu yüzdende sürekli efam içindeyim tutcakmı, açcak mı v.s. ilginiz ve bilginiz için tekrar teşekkür ederim.

nurcanaybay 31-01-2009 15:41

[QUOTE=mustafacolakoglu;353287]Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar
Geçen ay çiçekçiden aldığım lilyum kokmuyor.Benim bildiğim kadarıyla kokması gerekiyordu .Aldığımda tomurcuk halinde olduğundan çiçekçi açınca kokacak dedi aldatıldım mı acaba.Görüntülerini yüklüyorum...



Mustafa bey ,aynı lilyumdan bende de var.Sadece beyazları kokulu
oluyor diye biliyorum.

mustafacolakoglu 31-01-2009 19:10

nurcanaybay teşekkürler...
arkadaş, sanırım görüntüsüyle yetinicez ve beyazından edinicez...

kgursan 12-02-2009 15:53

Lilium candidum (mis zambağı, Nisan zambağı)
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 350129)
[ Lilium candidum (Beyaz mis zambağı),

Sayın Kgursan size bir sorum olacak,

Dağların tepesinde rakım 1250 mt.de ve kayalık yerlerde yetişirdi. Müthiş kokulu bir zambak ve soğanı dilim dilim katmerli gibi. Latince ismi bu mudur?

Ayrıca, bu zambak toprağı bol toprağında ve deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiğinde aynı şekilde koku verebilir mi?

Selamlar.

Sayın zeytinci, soruyu Lilium cevaplamış durumda. Ben de bir kaç katkı yapayım. L.candidum Bizim doğal floramızda mevcut. Soğanları buralardan toplanıp ihraç edilirdi. Sonra toplama yasaklandı ve ihracatçılar üretim yaptırmaya başladı .Sanırım Bilecik dolaylarında üretenler var. soğanlarını firmaya satıyorlar. Çiçekleri hoş, saf beyaz olması önemli fakat kusuru BOTRYTİS (Beyaz küf) mantarına karşı çok hassas. Yaprakları botrytis den çabuk bozulur. sürekli ilaçlamak gerekir. Kokusu nedeniyle parfüm de kullanılır. Balıkesirin kolonyaları bu nedenle meşhur.

Diğer liliumlardan farkı boğaz kökleri vermeyişi bu nedenle yüzlek dikilmesi gerekir. Diğer liliumlar derin dikilir.

Zeytinci 12-02-2009 21:35

Sn Kgursan,

Ak zambağın (adına dağ zambağı derdik) 1250 rakımlı Akdağ'ın tepesinde keklik, tavşan avı yaparken gördüklerimizi toplayıp evlerimize getirirdik.

Birkaç soğan getirip 200 metre rakımlı nergis bahçelerimizin içine dikmiştik. O zamanlar epey geçmişte kaldı ama kokusu dağdakiler kadar keskin olmuyordu sanırım.

Forumlarda soğuklama ihtiyacı olduğunu okudum.
Bu sebeple deniz seviyesinde soğuklamasını yapabilirmi? Kokusu azalır mı? Bu arada soğuklamayı birisi açıklasa hiçbir yerde rastlamadım belkide vardır.

calatli 14-02-2009 10:14

lilium
 
Sayın dost bahcivan
lilium candidum soğanı kaç yılda 5 cm çap ( 18 cm çevre uzunluğuna) ulaşır? Bilgi verirseniz sevinirim.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dost.bahcivan (Mesaj 232399)
Sn. Limon Kesilen zambak çiçekleri vazoda bir müddet (3-4 gün)vazo bitkisi olarak kullanılır. Uç çiçekler açtıktan sonra (Beyaz zambakları biliyorsunuz, Glayör tarzında çiçek açar.) Saplarından bağlanıp karanlık bir köşede baş aşağı asılır. Bir müddet sonra (45 veya 60 gün) çiçek sapları üzerinde nohut büyüklüğünde zambak soğanlarının oluştuğunu göreceksiniz. İşte bu küçük soğanlar zambaklarınızın ana materyalidir. Asılı çiçek sapları kuruyuncaya kadar toplamayınız. Topladıktan sonra 15 gün hafif rutubetli Planya talaşı veya torfta saklayınız. Sonra bahçeye dikiniz. 2 nci yıl zambaklarınız çiçeklenecektir.


kgursan 14-02-2009 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 359663)
Sn Kgursan,

Ak zambağın (adına dağ zambağı derdik) 1250 rakımlı Akdağ'ın tepesinde keklik, tavşan avı yaparken gördüklerimizi toplayıp evlerimize getirirdik.

Birkaç soğan getirip 200 metre rakımlı nergis bahçelerimizin içine dikmiştik. O zamanlar epey geçmişte kaldı ama kokusu dağdakiler kadar keskin olmuyordu sanırım.

Forumlarda soğuklama ihtiyacı olduğunu okudum.
Bu sebeple deniz seviyesinde soğuklamasını yapabilirmi? Kokusu azalır mı? Bu arada soğuklamayı birisi açıklasa hiçbir yerde rastlamadım belkide vardır.

Bütün bitkilerin severek yetiştiği ve sevmeden zoraki yetiştiği yerler vardır. Severek yetiştiği ve çoğaldığı yerler o bitkinin ANAVATANI veya Gen Merkezi dir. Buradan diğer yerlere dağılır. Diğer yerlerde bazı özelliklerini de (Koku, renk gibi) kaybedebilir. Dağ, yayla ikliminde bütün bitkiler daha güzel ve kaliteli ürünler verir. Bunun nedeni de dağ ikliminde Gece-Gündüz sıcaklık farklarıdır. gecelerin soğuk-serin olduğu yerlerde gündüz yapılan besinler (Fotosentez ürünleri) gece solunum ile harcanmaz ve bitkinin çiçek, meyve gibi kısımlarında birikir dolayısıyla meyveler daha tatlı, çiçekler daha parlak , kokular daha keskin olur.

Diğer sorunuza gelince. Liliumlar çiçek açmak için vernalizasyon denilen soğuklama isteği vardır. Bu 6 hafta kadardır. Sahil kesimlerinde de kış aylarında uzunca bir süre serin havalar olur. Bitkiler soğuklama isteğini burada da alabilir. Aynı zamanda soğuklama isteği çeşitlere ve türlere göre az veya çok olabilir.soğuklama isteği az olan (Örneğin yılda 200 saat 7 oC gibi) bu istek karşılanınca çiçeklerini verir. Bazı çeşitlerde ve türlerde ise bu 6-700 saat olabilir. Soğan fizyolojisi bölümünde de konuyu açıklamaya çalışmıştım saygılarımla.

Zeytinci 15-02-2009 20:01

[QUOTE=kgursan;360683]Bütün bitkilerin severek yetiştiği ve sevmeden zoraki yetiştiği yerler vardır. Severek yetiştiği ve çoğaldığı yerler o bitkinin ANAVATANI veya Gen Merkezi dir. Buradan diğer yerlere dağılır. Diğer yerlerde bazı özelliklerini de (Koku, renk gibi) kaybedebilir. Dağ, yayla ikliminde bütün bitkiler daha güzel ve kaliteli ürünler verir. Bunun nedeni de dağ ikliminde Gece-Gündüz sıcaklık farklarıdır. gecelerin soğuk-serin olduğu yerlerde gündüz yapılan besinler (Fotosentez ürünleri) gece solunum ile harcanmaz ve bitkinin çiçek, meyve gibi kısımlarında birikir dolayısıyla meyveler daha tatlı, çiçekler daha parlak , kokular daha keskin olur.

Kgursan hocam,

Taşlar şimdi yerine oturdu. Keskin kokuların sırrı çözüldü. Akdağ hep rüzgarlı ve yapısı taştır; kireç taşı. Toprak pek bulunmaz. Geceleyin yazın bile çok serindir, üşütür insanı. Zambağın keskin kokusu demek ki bundan geliyor.

Bilgi için teşekkürler.

toprak12 16-02-2009 13:25

1 Eklenti(ler)
bu da benim kırmızı zambağım

kgursan 19-02-2009 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toprak12 (Mesaj 361592)
bu da benim kırmızı zambağım

Sayın arkadaşım., Fotoğrafta görülen zambak (Lilium türleri) değil. Sanıyorum Tarla amarallisi Yani amarylles bellodana olması gerek. Ama şu var ki genelde çiçek açan her tür soğanlı bitkiye zambak demek gibi bir alışkanlığımız var. Bu nedenle yalnız siz değil pekçok kişi burada aldanıyor. Doğrusu Zambak = Liliumun türleri dir.

hocam100 19-02-2009 22:21

Ben de katılıyorum. Bu zambak değil ama halk arsında zambak olarak biliniyor. Bu amarilis. Ama bellodana değil. Onun rengi pembe değilmiydi.Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

kgursan 20-02-2009 16:26

Yanlış bende sn hocam 100, bu A. vittata (tarla amaryllesi olmalı)

calatli 07-03-2009 20:01

Sayın Lilium
Zambak yetiştiricliğinde kök nematodu etkili midir? hangi tip topraklarda zambak yetiştirmek gerekir?satışta ne kadar önemi vardır? nematod varsa ne yapmak gerekir?bilgi verirseniz sevinirim..

calatli 07-03-2009 20:05

sayın kgursan

kök nematodu Lilium Candidum da oluşur mu? nematodlar Lilium Candidum u etkiler mi? hangi tip toprak kullanılması en iyisidir? yardımcı okursanız sevinirim.saygılar

calatli 09-03-2009 09:31

Sayın Lilium

Zambakta nematodlar etkili midir? nasıl mücadele edilir? hangi tip toprakta nematodlar az olur? bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025