![]() |
Ben soğanlılara bu yıl ilgi duydum, bu yüzden bu konuda tam bir cahilim. Netten araştırsam da daha önce yetiştirmediğim için okuduklarım yeterli olmuyor.
Sözettiğim arkadaşım irili ufaklı çeşitli soğanlar vermişti ama geçen yıl bunların çoğu çıkamadılar bile. Bu sonbahar onları saksıların içinden bulup yeniden diktim. Bu da onlardan biriydi. Tam hatırlayamayabilirim ama sağdan ortadaki soğana benziyordu sanki. |
1 Eklenti(ler)
sanırım bendeki güz çiğdemlerinde de tohum kapsülü oluşmuş
foto net olmadı ama sanırım anlaşılıyor yine de |
Alıntı:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...botryoides.jpg saksınızdaki diğer bitkiler lale de bundan emin olamadım doğrusu |
Teşekkür ederim. Evet diğerleri lale, bunun soğanı lale soğanlarından daha küçüktü. Yersizlikten oraya dikmiştim.
Sürpriz, bakalım ne çıkacak. Ne çıksa başım üste:) |
soğanı küçük olmadığı sürece yani çiçek acabilecek ebattaysa çiğdemde o boyda yapraklar olduğunda çiçeğinin de olması gerekirdi. bi de yaprakları çiğdem için fazla etli gibi geldi.
|
2 Eklenti(ler)
Zamanından çok geç, şubatta diktiğim 10 adet çiğdem soğanından 8 tanesi toprak yüzeyine çıkabildi. Ve bir tanesi açmayı denedi, ancak özürlü olarak açabildi. Çiçek taçyapraklarının kimisi uzun, kimisi kısa. Fotoğraftan görebilirsiniz:
|
4 Eklenti(ler)
Benimkile dışarıda dikili idi bu hafta içinde açtılar.Resimledim siznle payalşıyorum.
|
çok güzeller maşallah.
|
Nuzel hanım çiğdemler sıcağı sevmiyor.Bunlar dışarda olanlar.
|
Benim diktiğim çiğdenler derine mi dikildi acaba, daha görünmüyorlar.
|
5cm yeterli idi siz kaç cm diktiniz.
|
Sayın hocam.
Sizden aldığım 5 adet çiğdem soğanından 4 çıktı. Sarı olanı çok sağlıklı şekilde açtı. 1o gün kadar oldu. Halan açmaya devam ediyor. Diğer 3 daha açmadı. Ama 1 tomurcuklu. 5 soğan çürüdümü diye merak ettim. Bugün toprağı eştim ve buldum.Soğan gayet sağlıklı. !0 cm gibi derinlikte idi.Ama hiç yeşerme yok. Az miktarda köklenme olmuş. Biraz daha yüzeye diktim. Sizce bu soğan yeşerirmi? |
Alıntı:
|
Alıntı:
Herkesin çiğdemleri çok güzel açmış paylaşım için çok teşekkür ederim. Hocam100'ün sarı çiğdemleri 'Crocus flavus' hibrit bir çiğdem ticari piyasalardaki ismi ise 'Yellow mammoth' Koyu mavi, çizgili veya dış yaprakları açık renkli olanlar ise 'Crocus vernus'tur. Bunlar sarılara göre bir kaç hafta daha geç açarlar. Ayrıca İsviçre Alplerinden gelme olduğu için olabilir deniz seviyesine pek uyum sağlayamıyorlar ve sarılar gibi güzel yavruda vermiyorlar. Benim bahçenin yüksekliği sadece 84 metre. Ben her ikisindende ikişer soğan almıştım. Sarılar ona yaklaştı ancak maviler hala ikide sayıyor. Bilmem acaba deniz seviyesinden daha yükşeklerde yetiştiren arkadaş varsa belki onlar daha iyi sonuç almış olabilir. Her ikiside tohum tutmuyor. Marketlerde yaygın olarak görülen bu iki türdür. |
Alıntı:
Ne çıkarsa başım gözüm üste:) Eğer ki akyıldız çıkarsa çok daha fazla sevineceğim. Geçen yıl Nisan ayında Ayaş'ta gördüğüm akyıldızlar beni büyülemişti. Hatta bir kaç soğan köylüler kendileri söküp verdiler çünkü bıkmışlardı her yeri kaplamalarından (Ben talan falan yapmadım:( hani baştan yazayım da, yanlış anlaşılmasın). İşin kötü tarafı ben yazın evde olmadığımdan herşey birbirine karışmış. Zaten ben de soğanlıları çok iyi tanımıyorum. Ola ki bir yerlerde toprağınıza yine o akyıldızlardan karışan olursa, bana gönderebilir misiniz lütfen. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
[QUOTE=Nariel;371869]Zamanından çok geç, şubatta diktiğim 10 adet çiğdem soğanından 8 tanesi toprak yüzeyine çıkabildi. Ve bir tanesi açmayı denedi, ancak özürlü olarak açabildi. Çiçek taçyapraklarının kimisi uzun, kimisi kısa. Fotoğraftan görebilirsiniz:
sayın noriel özürlüde doğmuş olsa bence hala güzeller :p |
Alıntı:
|
trekking derken yanlış anlaşılmasın- profesyonel değilim amatörce doğa yürüyüşleri yapıyorum arkadaşlarımla. Zaten yürümeyi çok severim fırsat buldukça dağlara tepelere vuruyorum kendimi. Mesela bugün 2 ders arasında 1 saat gibi bir sürem vardı. Okul kampüsümüze yaklaşık 1-2 km uzaklıktaki bir tepeye çıktım turuncu renkte bir çiğdem çeşidiyle karşılaştım. Ancak yanımda sökebilmek için hiçbirşey olmadığından ne yazikki alamadım. Sadece anahtarım vardı ama onunla da soğanlarına ulaşamadım. Zaten ellerim de çamur olsun istemedim ne de olsa derse dönecektim. :D
Çiğdemler genelde kır olarak tabir edebileceğimiz yerlerde karşımıza çıkıyor. Eskişehir için konuşacak olursak hemen heryerde var sadece dikkatli bakmak gerek. Yaz hariç hemen her zaman görülebilirler. Kışın güz çiğdemleri çiçekleri geçsede yeşil olarak bulunuyor ama çiçeksiz tespit etmek zor tabi. Bir çakı vs yardımıyla soğanıyla beraber mümkün olduğunca toprağıyla sökerseniz bir sorunla karışalacağınızı sanmıyorum. Yer değişimi esnasında çiçekleri geçmesine rağmen soğanları hayatta kalıyor. Sonbaharda doğadan topladığım çiğdemlerin çiçekleri yer değiştirince öldü sanmıştım oysa bir kısmı döllenmeyi tamamladığı için geçmiş şu an kapsülleri var çok büyük surpriz oldu benim için =). |
hatta yanılmıyorsam şu aralar tam ankara çiğdeminin zamanı. Ankara'da herhangi doğa yürüyüşünde keşin karşınıza çıkacağını düşünüyorum
|
evet her gittiğimiz yerde olacağını düşünüyorum ama benim öyle sadece yürüyüş ve çiğdem toplama amaçlı trekkinglerim pek olamıyo birazdaha profosyonel oluyo 4 saat yamaç tırmanışı ve inişi yapıyoruz ve grubu durdrup öyle fotograf çekmeye **** çiğdem toplamaya pek vaktimiz olmuyo maalesef ama bende bu hafta sonu yakınımda yöremde gideileceğim tepeleri araştırmak istiyorum gidip toplamalıyım teşekkür ederim tekrar size :D
|
2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim dün bahçede çektiğim çiğdemlerim.
Sayın Hocan100'un türlerinin aynısı -Crocus vernus -Crocus flavus |
Buradaki mor çiğdemlerde sanıyorum beyaz çizgiler yok... Ya da ben göremedim
|
Sayın kaktüs 'Crocus vernus subsp. vernus' türünün bir çok renkte formları mevcut. Koyu mavi, çizgili, dış yaprakları açık renkli ve hatta beyaz renkliside oluyor. Burada çiçeğin tepe organlarına, çiçeğin yapraklarına ve hatta soğanlarına bakarsan hepsi aynıdır. Türü belirleyen sadece renk değildir.
|
1 Eklenti(ler)
14 tane çiğdem soğanımdan yalnızca 5 tanesi duruyor diğerleri çürüdü.:( 2 tanesi aynı renk açtı. Diğerleri açmadı.:( Açanın fotoğrafını yüklüyorum.
|
Allaha şükür 15 tane safranımdan sadece 2 tanesi açmadı. Onlarında soğanları sağlam neden açmadıklarını anlayamadım.
|
Benim çiğdemlerin diğerleri de açtı.
|
Bu safran çiçek açma konusunda çok inatçı banada iki sene önce 1 soğan hediye gelmişti şu anda oniki kök oldular ama henuz hiç açan olmadı seneye sanırım mutlaka açarlar:confused:
|
Açmayan safran ne işe yarar ki :D
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025