agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

ibrahim37 07-01-2008 02:12

Arkadaşlar kusura bakmayın bu köşeyi yeni fark ettim. Bende bir çiğdem tutkunuyum. Çiğdem yetiştiren arkadaşlar olarak edindiğimiz tecrübeleri burada paylaşmak gerçekten çok iyi bir fikir. Bundan böyle bu köşeyi kaçırmadan takip etmeye çalışacağım.
Dün gördüğüm küçük bir ayrıntıyı anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi İstanbul'da bir kaç gecedir havalar eksileri gösteriyor. Benimde camda bulunan iki çiğdem saksısı vardı. Donmasınlar diye korkudan içeri mutfağa aldım. Bir de ne göreyim
sadece iki gecede hemen toprağı kabartmışlar. Bu gece bitkiler yanılmasın diye tekrar dısarı çıkardım. Bu gece hava biraz daha iyi gibi görünüyor umarım yanılmam.
Demek istediğim şu, bu bitkiler inanılmaz derecede ısıya ve ışığa karşı duyarlıdırlar. Bu çiğdemlere hayran kalmamak imkansız.
Benim gibi çiğdem yetiştiren arkadaşların olduğunu duymak gerçekten harika..
Herkese iyi seneler diliyorum...

ibrahim SÖZEN.

Güler 07-01-2008 07:27

Sevgili ibrahim37, bence çiğdeminizi içeri almayın. Onlar serin yer severler. Bırakın çiçeklenmelerini yavaş yavaş yapsınlar daha ilkbahara zaman var.
Bahçedeki çiğdemlerimin üzerinde kar var, ama yine de yavaş yavaş toprağı patlatıyorlar.

ibrahim37 07-01-2008 22:19

Sayın güler! sizinkiler bahçede ise içiniz rahat ancak benim bahsettiğim saksılar beşinci katta ve camda. Ciddi bir don durumunda saksı tamamen buza dönüşebilir ve ben saksıdaki türlerimi asla kaybetmeyi göze alamam.

Sebahattin Sargın 07-01-2008 22:38

Benim çiğdemlerim kapalı balkondalar gerçi balkonda ve mutfakta içeriyi ısıtacak herhangi bir materyal yok. Ama hepsi çoktan "Merhaba" dediler, sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Şimdi bir kısmı yapraklarını açmaya başladılar. Çiğdem seven arkadaşlarımızın artması gerçekten çok sevindirici ;). Bu arada arkadaşlar farklı çiğdem soğanlarını nasıl bulabilirim? İlkbaharda Uludağa çıkmayı düşünüyorum belki orada çiğdemlere rastlayabilirim.

Sevgiler ;)

ibrahim37 07-01-2008 22:54

Sevgili sebo senin balkon ışık alıyormu? Mesela günde kaç saat güneş görüyor? İyi güneş görüyorsa senin yerin çok uygun.
Ben bu nisanda uludağa mutlaka gideceğim. Uludağda çok güzel çiğdemler olduğunu biliyorum. Ağaçların bittiği yerde çiğdemler başlar;)

Sebahattin Sargın 07-01-2008 22:58

Balkonum gün boyunca aydınlık fakat yoğun güneş ışığını öğlene kadar alıyor. Bu aralar sınavlarım olduğu için onlarla ilgilenemedim, bir kısmı ışık almamış. Bakalım bu olumsuz bir etki yapacakmı. İbrahim Bey bakarsınız Nisan ayında Uludağa bir treeking yaparız siteden arkadaşlar ile, hep birlikte görmüş oluruz o canım çiğdemleri ;)

ibrahim37 07-01-2008 23:18

Bu miktarda ışık yeterli olması gerekir. Özellikle yapraklı oldukları zaman mümkün mertebe ışık alsınlarki gelecek yılın yumruları bu dönemde oluşuyor.
Yumrular ne kadar iri ve sağlıklı olursa gelecek yılın çiçekleride okadar sağlıklı olacak demektir. Diğer zamanlarda ışığın önemi yok.
Gerçi senin tecrüben vardır.
Treekingmi!! Ben bayılırım. Tek sorun boş zaman bulmak.

Sevgiler..

Sebahattin Sargın 07-01-2008 23:29

Demek ki Nisan ayı için bir treeking planlamız lazım şimdiden ;). Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim ben bu sene çiğdem yetiştirmeye başladım. Anlıyacağınız tecrübe edinmeye bu sene başlıyorum. Bunları söylemeniz iyi oldu onları ışıklı bir yere alayım ben.

Sevgiler ;)

Güler 08-01-2008 08:33

Sevgili sebo, değişik çiğdemlerden neyi kastediyorsun? Renk olarak mı? Tür olarak mı?
Eğer renk dersen bende bol bol var. Sarı, beyaz, mor, morbeyaz çizgili. Seneye sana soğanlarından verebilirim. Veya Mayıs'ta sen Manyas'a gelebilirsen kendin topraktan çıkartabilirsin.

Sebahattin Sargın 08-01-2008 17:30

Güler Hanımcığım;

Değişik renk ve türdeki çiğdemleri kastedmiştim. Mayısta sizi ziyarete gelirim o zaman kendim alırım soğanlardan, sizi yormayalım birde ;). Zaten bu seneki çiğdem soğanlarıda sizin hediyelerinizdi size ne kadar teşekkür etsem azdır. Soğanlı çiçek yetiştirmeye ilk sizin soğanlarınız ile başladım, uğur getirdiler ;)

Sevgiler ;)

tolgahan83 08-01-2008 17:46

herkese merhaba..

ben foruma uye olalı baya oldu ama sürekli okumaktan yazmaya fırsatım olmamıştı..

ben 3 4 yıldır çiğdem yetiştiriyorum. ama geçen seneye kadar yetiştirdiklerim doğadan topladığım güzçidemleriydi..

ancak gecensene ilk defa marketten 10lu paket içinde satılan çiğdemlerden aldım, gayet güzel açtılar sonra soganları mayıs hazırana dogru topraktan çıkardım. ekim kasım ayında tekrar ektim..

şuan tekrar çimlendiler ama sanki geçen seneki kadar güçlü gözükmüyorlar, yaprakları daha ince. benim merak ettiğim handanhanım'ın dediği gibi bu soğanlar sadece 1 kerelikmi çiçek açıyorlar.. eğer öyleyse birdaha almayı düşünmüyorum..

ibrahim37 08-01-2008 19:25

Güler hanım çiğdemlerinizi doğrusu bende çok merak ediyorum. Çiçekli hali varsa buraya eklerseniz çok sevinirim. Ve türleri hakkında yorum yapabiliriz.
Sayın Tolgahan öncelikle hoş geldiniz. Sizinde çiğdem yetiştirdiğinizi bilmek çok güzel. Çiğdemler kesinlikle bir defaya mahsus değil sürekli her yıl çoğalarak
daha güçlü bir şekilde çiçek açarlar. Çiğdemleriniz satın alma ise bunların tamamı hollanda'dan gelme ve melezdir ve tohum tutmazlar ancak yer altından çok güzel yavru verirler. Yabani türler ise saf ve orijinal türler olduğu için çok güzel tohum tutar ve aynı zamanda toprak altındanda yavru verirler.
Aynı zamanda satın aldığınız türler ilkbaharda açan türlerdir. Bunlar daha yeni yeni toprak altından burunlarını göstermeye başladılar. Eminim bu yılda çok güzel çiçek açacaklar. Çiğdemlerinizi ektiğiniz yer ve toprak uygun ise mutlaka çiçek açarlar.
Bence vaz geçmeyin, zor olan işler bana her zaman keyif vermiştir.

Sevgiler.. Saygılar..

ibrahim37 08-01-2008 19:40

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim geçen yıl saksıda ektiğim iki tür çiğdemlerim.
Bunlarda Hollanda'dan gelme çok güzel çiçek açtılar ama her ikiside tohum tutmadı ancak toprak altından yavru verdiler. Bu kış onları bahçeye ektim. Bu seneki durumlarını çiçek açtıklarında buraya ekleyebilirim.
Çiçekçilerden alınan türlerin tamamına yakını bu ikisinden ibaret.

Crocus flavus (yellow mammoth deuch)
Crocus vernus ssp. vernus (deuch)

tolgahan83 08-01-2008 20:14

bu hızlı cevabınız için çok teşekkürler ibrahim bey..

evet satın aldığım türler ilk baharda açan crocus.. aynen dediğiniz dibi tohum tutmadılar ancak bol bol toprağın altından yeni küçük soğanlar verdiler..

büyük ihtimalle o küçük soğanlar bu yıl çiçek açmaz ve soğanını büyütür diye düşünüyorum..

bir sorum daha var.. o küçük soğanlar kac yıl sonra çiçek açacak kadar büyürler??

ibrahim37 08-01-2008 20:30

Sayın tolgahan soğanların hepsi küçük boyutta ise küçük olanlar bu sene açmayabilir. Ancak içlerinden bazılarının boyutları ilk aldığınız gibi büyük olması gerekir. Büyük olanlar bu sene açar küçük olanlar gelişmeye bağlı olarak seneye açar. Eğer hiç büyük soğanınız yoksa. Muhtemelen geçen sene yaprakların yeşil olduğu dönemde susuz kalmış veya ihtiyacı olan ışığı alamamıştır. Bu sene sadece bu iki noktaya dikkat ederseniz kesinlikle uzun yıllar size bol bol çiçek vermeye devam edecekler.

saygılar...

Güler 08-01-2008 21:14

Sayın ibrahim37, benim crocus soğanlarımın bir kısmı saksıda, bir kısmı ise bahçede. Çiçekleri de aynen sizinkiler gibi, renkleri sari, mor, beyaz, morbeyaz çizgili. Saksıda olanlar henüz toprağı çatlattılar, bahçedekilerde daha ses seda yok. Önümüzdeki Hafta sonu Manyas'a gittiğimde resimlerini çekmeye çalışırım. Ama daha çiçeğe geçmelerine vakit var tabii.

Penelophe 09-02-2008 13:57

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar çiğdemleriniz ne durumda? Benim çiğdemlerimin yapraklarında oluşan bu kırıkımsı oluşumlar normal mi?

Eklenti 29887

Eklenti 29888

Sebahattin Sargın 09-02-2008 15:42

Çok şaşırdım o kadar çiğdem resmi gördüm hiç bu şekilde yapraklara rastlamamıştım. Benimkiler gayet sağlıklılar yaprak çıkartıyorlar henüz çiçeklerini görmedim. Penelophe İbrahim Bey belki bu konuya bir açıklık getirebilir.

Sevgiler ;)

Oyaman 09-02-2008 18:21

Benim çiğdemlermin de yaprakları dümdüz , sanki yapraklar birbirine girmiş gibi !

fatmadundar 09-02-2008 19:00

Kıvırcık çiğdem

Çok hoş Penelophe :D Nasıl başardın bunu:confused: Eğer yaprakları böyleyse çiçekleri kimbilir nasıl kıvırcık ve gösterişli olur :rolleyes:
Hakikaten nasıl oldu, yanlız biri mi yoksa çoğu mu? Sanırım çıkmakta güçlük çekmiş.Toprağın üstü kabuk mu bağlamışti acaba?

Penelophe 09-02-2008 19:46

:D Fatma hanım, toprağın kabuk bağlamasına pek olanak yoktu çünkü hemen hemen soğanlar görünüyordu diktiğimde. Çıkarken pek sorun yaşamadılar.

bengi_su 11-02-2008 18:45

Benimde bi tane geçen ilk baharın ekmiştim bi tane sarı renkli çiğdemim var halamdan getirmiştim her sonbahar sonları çicek açar bahçesinde resmen bi çiğdem bahçesi var ve inanılmaz güzel bi koku tüm bahçeyi sarıyor.

ibrahim37 19-02-2008 13:16

Sayın pelelophe! Yaprakları kıvrık olan çiğdeminiz çok istisnai bir durumdur. Ben daha önce kıvrılıp katlanmış yapraklar gördüm ancap bu kadarıda pes doğrusu.
Öncelikle şunu belirtmeliyim çiğdemlerde soğanların çimlenmesinden ve yaprakların sağlıklı bir şekilde toprak yüzeyine çıkıncaya kadarki dönemde, yaprakları koruyan katafil (cataphyll) denilen zarımsı özel bir kılıf mevcuttur. Normal şartlarda yapraklar toprak yüzeyine ulaştığında bu kılıfı patlatır. Ancak sizin çiğdeminizde katafil daha sert olduğu için yapraklar alt taraftan büyümesine rağmen sürekli iç içe katlanmış. Yani koruyucu kılkıfı delmek için çok uğraşmış.
Sizin çiğdeminizin herhangi bir sağlık problemi yok ve çiçekleri gayet normal bir şekilde açacaklar.
Ben çiğdemlerinizi biraz daha derine ekmenizi öneririm. Ben doğada üç parmaktan başlayıp bir karış cıvarında derinlikte olan çiğdem soğanları gördüm.
Derin olanlar genellikle daha iri ve sağlıklı oluyorlar. Yani derindekiler doğanın çetin şarlarına karşı daha avantajlıdır. (istenmeyen yaz yağmurları, kışın dondurucu soğukları, ani iklim değişiklikleri, vs...). Yüzeye yakın soğanlar bu şartlardan kolaylıkla zarar görebilir.
Bence sizin çiğdeminiz yüzeye yakın olduğu için koruyucu kılıfı kuruyup sertleşmiş ve alttan gelen yapraklar sürekli üst üste katlanmış..

selamlar... saygılar...

Penelophe 19-02-2008 13:25

Hımm, çok teşekkür ederim İbrahim bey. Zaten benim çiğdemler istisnai olmasalar şaşardım.:D Pek çoğu aynı durumdalar. Seneye daha derine dikerim artık..

Selamlar..

ibrahim37 19-02-2008 13:38

3 Eklenti(ler)
Benim bahçedeki çiğdemlerim fena görünmüyorlar. Geçen hafta resmini çekebildiğim birkaçının resnimi eklemeye çalışacağım.

C. biflorus ssp. biflorus
C. biflorus ssp. adamii
C. chrysanthus

Penelophe 19-02-2008 14:02

3 Eklenti(ler)
Harika görünüyorlar. Umarım benimkilerde açarlar.:( Son durumları aşağıdaki gibi, siz söyledikten sonra gittim kurtulamayanları katafillerinden kurtardım.:D

Eklenti 30559

Eklenti 30560

Eklenti 30561

ibrahim37 19-02-2008 14:41

3 Eklenti(ler)
Sn. penelophe hiç üzülmenize gerek yok bence çiğdemlerinizin çiçek açmasında herhangi bir sorun yok. Spreyle bir miktar su sıkarsanız faydası olabilir ve birazda canlanmış olurlar.
Geçen sonbaharda bir haftasonu gezisinden gelirken camdaki saksım için bir miktar toprak almıştım. Eve gelince bir baktım ve içinde birtakım soğanlar vardı. Hemen bir başka saksı ayarlayıp camın dışına koydum. Geçen hafta bir tanesi çiçek açtı bile.
Değişik tür bir çiğdem. 'C. biflorus pulchricolor' Bu tür Uludağ İzmit. Bolu cıvarlarında dağılım gösterir. Genellikle bu tür koyu mavi renkte çiçek açar. Ancak benim elimdeki oldukça pastel renkte açtı.

Sebahattin Sargın 22-02-2008 22:06

Benim çiğdemlerim açtı, iki tane mosmor :D Ama fotoğraf çekme imkanım yok, çok sevindim vallahi ;) Bu arada İbrahim Bey, size fazla sözüm yok zaten. Yakında beni çatlatacaksınız o olacak, çok güzeller vallahi içim kaldı :D

Sevgiler ;)

zenfree 24-02-2008 20:21

1 Eklenti(ler)
İlk çiğdemim çiçek açtı.:cool:

GLCN 25-02-2008 10:09

Çok güzel sevgili zenfree..Benimkilerde yapraklandı ama daha çiçek yok yeri konusunda çok kararsızım sizin saksı güneşi ne zaman görüyor **** yönü nerde?Dün mezarlığa anneannemin mezarına gittiğimde ordakiler ufacık olmasına rağmen actıklarını gördüm ve çok şaşrdım çünkü oraya biz çiğdem ekmemiştik kimbilir nerden geldiler ve ufakta olsa açtılar ama evdekilere rahat iyi geliyor herhalde ki daha kıpırtı yok...

zenfree 25-02-2008 11:11

Benimkiler öğleden sonra güneş alıyor. Daha doğrusu filizlenirken tamamen gölgedeyiler. Kar yağdığında karın altında kaldılar. 3-4 günden beri güneşli alana taşıdım. Hemen tomurcuklanmaya başladılar.

GLCN 25-02-2008 11:41

Teşekkürler..Ozaman hemen hemen aynı yerdeler benim balkonumda öğleden sonra güneş alıyorlar ama güneşe çekmedim onları sadece aydınlıktalar güneşe alsam iyi olacak galiba..

Penelophe 01-03-2008 15:41

5 Eklenti(ler)
İbrahim bey, su ile fıs fıs yapmak kesinlikle işe yaradı.;)
Eklenti 31149

Eklenti 31150

Eklenti 31151

Eklenti 31152

Eklenti 31153

ibrahim37 01-03-2008 21:51

5 Eklenti(ler)
Sayın penelophe işe yaramış olmasına çok sevindim gayet güzel açmışlar.
Bende geçenlerde bahçede çektiğim bazı çiğdermlerimi ilave etmeye çalışacağım.

ibrahim37 01-03-2008 22:00

2 Eklenti(ler)
Bir kaç resim daha.

GLCN 04-03-2008 20:42

1 Eklenti(ler)
Benimde çiğdemlerim açıyor bu ilk diğerleri daha yeni başlarını çıkarıyor bunda 3 tane var...:D

ekin97 05-03-2008 08:17

sevgili Penolope kesinlikle emeklerine değmiş, ne güzel renkler açmış öyle:)

pelikannn 05-03-2008 10:16

1 Eklenti(ler)
bakın bu güzellere

zenfree 05-03-2008 23:06

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim balkonmudakilerden.

Güler 06-03-2008 06:52

Sevgili penelophe, çiçeklerin çok güzel. 67 numaralı mesajındaki resimler dikkatimi çekti, neden yaprakları öyle, cinsi mi değişik?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025