agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

Nariel 08-02-2011 00:30

2 Eklenti(ler)
Balkonumdaki çiğdemler nihayet yapraklanmış. Saksılar bomboştu, uzun süredir çıkmayınca öldüler sanmıştım. Ancak çiçek yok; oysa dağda yetişen aynı türden olanlar şu an çiçekli.

Eklenti 191771

Bu da limon fidanımın dibinde çıkan bir çiğdem. Nasıl oraya geldiğini bilmiyorum, kayıp olan bir tür çiğdemimin bu olmasını ümid ediyorum. Lakin nasıl burada çıktığı konusunda hiçbir fikir yürütemiyorum. Bunda da çiçek yok, şu mevsimde bir kürekle başka saksıya geçirsem uygun olur mu acaba?

Eklenti 191772

Kharel 08-02-2011 11:02

Köklere zarar vermeden yapabilirseniz birşey olmaz. Bu arda çiçek açamayacak kadar küçükler gibi geldi bana.

Nariel 08-02-2011 14:10

Aslında bu soğanlar 2 yıl önce çiçeklilerdi. Sonra iyice küçüldüler, ne kadar besin versem de büyümediler. Ve iklimi sevmediklerinden, çiçek açmıyorlar.

Kharel 08-02-2011 14:38

çiğdem soğanları her yıl kendini yeniler. hiçbir zaman bir önceki yılla sonraki yılın soğanı aynı değildir. eski soğan yeni olanlara besinini aktarır. bazı durumlarda fazla yeni soğan oluşur ve çiçek açamayacak ufak soğanlar ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. tabi sayın ibrahim37 daha doğru bilgi verebilir bu konuda.

ibrahim37 11-02-2011 01:48

1 Eklenti(ler)
Sayın nariel sanırım sizin çiğdemlerin soğanları yeterince gelişmemiş görünüyor. Belkide bu sene açmayacaklar. Sebebi konusunda bir şey söylemek biraz zor ancak bu çiğdemler bir karasal iklim bitkisidir. Silifke gibi kışın hiç olmadığı yerlerde bunları yetiştirmek biraz zor. Bence bitkilerin yapraklı olduğu dönemde sulamayı biraz arttırın ve bitkileri daha fazla güneş gören bir noktaya konumlandırın yazında güneşten uzak bir yere koyun. Bu duruma yardımcı olması için ben genellikle taprak saksıları ve toprağın üzerine 2 cm civarında ince kırılmış mıcır taşları öneriyorum.
Yani en etkili yol doğayı taklit etmekten geçiyor. Bitkinin doğal ortamda yazı ve kışı nasıl geçirdiğine bakmak gerekiyor.
Yani benimde doğu karadeniden gelen bazı çiğdemlerim doğru düzgün bir türlü çiçek açmıyor. Ancak yinede büyük bir çoğunluğu gayet güzel çiçek açıyor. Benim şansım ise kısada olsa bahçemin bulunduğu yerde azıcık kış yaşanmakta.
Albino bir çiğdemin fotoğrafını ekliyorum. Tek bir soğan olarak bahçeye ekmiştim. (zaten albinolarda ikincisi yoktur) bu yıl 4. çiçek açışı gayet çok güzel çoğalıyor!!!

livadi 11-02-2011 08:12

Benim çiğdemlerim de açmadı. Dört gözle bekliyordum ama soğan gibi yaprakları uzadı kaldı.
Seneye açarlarmı acaba? Ya da açmaları için yapabileceğim birşey varmı?
İki kez çiçek açan bitkiler için sıvı gübre verdim şimdiye kadar...

ibrahim37 11-02-2011 14:09

Sayın livadi çiğdemlerinizi tam olarak nerede ve nasıl yetiştirdiğinizden biraz bahsederseniz belki nedenlerini anlayabiliriz!
Belki fotoğrafta ekleyebilirsiniz!

livadi 11-02-2011 22:00

Yaklaşık aralık ayı başlarında, torf, bahçe toprağı ve dere kumu karışımı ile oluşturduğum saksı harcına ekim yaptım .Saksılar ilk günden beri balkonda duruyorlar. Çİğdemler çok da çabuk çimlendiler ama öyle kalakaldılar.
Fotoğraf şu anda elimde yok ama çekip eklemeye çalışırım.
İlginiz için çok teşekkürler...

sakagun 13-02-2011 13:19

1 Eklenti(ler)
Bahçemde çiğdemler açmaya başladı. Yine her zamanki gibi sarı çiğdemler ilk önce açmaya başladı.

ligustrum 13-02-2011 17:01

Bu gün bir bahçede budama yapıyordum.
Güllerin altına ekilmiş olan " çiğdem"lerin üzerine basmak zorunda kaldım.
İyi ki toprak tavlı, pek etkilenmediler.
Siz siz olun; Çiğdem soğanlarını dikerken yerinin uygunluğunu hesap edin.
Budama ya ve çapalama ya engel olmayacak şekilde uygun bir yer olsun.

uzman16 13-02-2011 19:13

1 Eklenti(ler)
Bu da benim çiğdemim. Soğanlarını birkaç ay önce saksıya dikmiştim. Açmaya başladılar. İlk defa yetiştiriyorum. Zahmetsiz ve güzel bir çiçek.

Eklenti 192498

bettyycim 16-02-2011 08:57

Arkadaşlar acil yardım istiyorum, kargalar 3 tane çiğdem soğanımı mideye indirmiş, 2 lale soğanımıda yerinden çıkarmış önlem olarak ne yapabilirim.

ligustrum 16-02-2011 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 756069)
Arkadaşlar acil yardım istiyorum, kargalar 3 tane çiğdem soğanımı mideye indirmiş, 2 lale soğanımıda yerinden çıkarmış önlem olarak ne yapabilirim.

sayın bettyycim:
1-Kuş kovar düzeneği hazırlayalım. "Bostan korkuluğu" "Eski CD, şişirilmiş balon, eski kaset bantları gibi hafif rüzgarda hareket eden nesneler asalım.
2-Ara ara "teneke çalalım"
3-Köpeğiniz varsa! karga, tekrar bahçeye geldiğinde " tut tut" şeklinde komut verirsek; köpek o kargaları bahçeye sokmaz.

ibrahim37 22-02-2011 14:42

5 Eklenti(ler)
Çiğdemlerimin hepsi çok güzel açmışlar! İlgilenen arkadaşlar için fotoğraflarımdan bir kaç kare ekliyorum.
Çiğdem kolleksiyonumun daha geniş bir kısmını galeriden görebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/galeri/browse...mageuser=18096

C. olivieri olivieri x 2
C. x paulinea
C. candidus
C. biflorus pulchricolor
C. biflorus biflorus
C. abantensis

ibrahim37 22-02-2011 14:44

2 Eklenti(ler)
C. biflorus biflorus
C. abantensis

Nariel 22-02-2011 19:04

Teşekkürler, bunlar nasıl güzelliktir. Rica etsem çiğdemleri yetiştirdiğiniz mekanın uzaktan genel görünümünü de gösterebilir misiniz? Bunlar için özel bir yer mi hazırladınız?(Toprak harcı, ışık durumu vb gibi).

üzüm 22-02-2011 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 758849)
...
Çiğdem kolleksiyonumun daha geniş bir kısmını galeriden görebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/galeri/browse...mageuser=18096
...

Sayın ibrahim37, çiğdemleriniz çok güzel. Ayrıca çok güzel bir katalog çalışması olmuş.

ligustrum 22-02-2011 20:12

Sayın İbrahim37
Baharın ilk çiçekleri "çiğdem"ler ne güzel.
Çiğdemdeki " arı " daha da (duble) güzel.
Aa. Benim güzel arıcığım;
Çiğdemlerden aldığın nektar senin olsun,
topladığın polenin yarısı senin yarısı benim olsun.
Günlük bir diremi bana yeter,
kalanı kim isterse, onun ola.
Taze poleni kim bula,
Hayat boyu dik dura.

ibrahim37 22-02-2011 20:28

Sayın Nariel bende zaten bu konuda daha geniş bilgi vermeyi düşünüyordum. Bu vesile ile konuya elimden geldiğince değinmeye çalışayım.
Toprak seçimim daha çok kumlu iyi geçirgen bir toprak kullanıyorum. Bazende zenginleştirmek için etraftaki orman altlarından humuslu toprak getirip karışıma ilave ediyorum. Yapışkan, killi geçirgen olmayan ve fazla gübreli toprakların uygun olmadığını düşünüyorum.
Şu an için iki boyda 13cm ve 22 cm. çapında iki boyda plastik file saksı kullanıyorum. Bazende geçici olarak ne bulursam onun içine ekiyorum.
İlk olarak saksıların fotoğrafını ekliyorum.

ibrahim37 22-02-2011 20:33

1 Eklenti(ler)
Kullandığım plastik file saksılar küçük görünsede bitkilerin kökleri ihtiyaç duyarsa deliklerden dışarı ve yanlara doğru uzayıp gidiyor. Netice itibari ile saksının boyu pek birşey farketmez.

ibrahim37 22-02-2011 20:53

4 Eklenti(ler)
Bahçenin en yüksek kesimine bordür taşları ile çevrili iki adet (200 + 200 saksı sığacak şekilde) özel ocak yaptım. Köstebeklerden korkuya ocaklarımın altını bile iki parmak kalınlığında ince betonla kapladım. Sadece belli noktalara delikler açtın ayrıca bordürlerin arasını özellikle suyun gitmesi için tamamen kapatmadım. Saksıları yerleştirmeden önce ocakların zeminine 3-4 parmak gibi humuslu birazda mıcır karışımı bir toprak serdim. Üzerinede saksılarımı aralarında boşluk kalacak şekilde dizdim. Saksıları dizdikten sonrada aralarını kum ve mıcırlarla iyice doldurdum. Dekorasyon maksatlıda aralara biraz büyük taşlar yerleştirdim. Özellikle tüm yüzeyide ayrıca ince mıcırla kapladım. Özellikle saksı ağızlarını özenle aynı ayarda tutmaya çalıştım.
Bunu anlatan bir kaç fotoğrafta ekliyorum.

ibrahim37 22-02-2011 21:04

4 Eklenti(ler)
Birde ocakların son halindende bir kaç kare eklemek istiyorum. Şu anlık 400 saksı rahatlıkla sığıyor duruma göre gerekirse bir 400 lük daha genişletebilirim.

Ancak öncelikli olarak;
1 Ruzgar problemim var
2 Arılardan dolayı melezlenme problemim var.
3 Kuşlarda çiçeklerime bayılıyorlar.
Bu durumu çözmek için ocakların etrafına demir direkler dikip ince, seracıların kullandığı fileyle kaplamayı düşünüyorum.

ibrahim37 22-02-2011 21:07

Umarın ilgilenenler için bir parça aydınlatıcı olmuştur!

Kharel 22-02-2011 22:11

Şu hali gerçekten güzel olmuş ellerinize sağlık. Keşke melezlenme veya virüs gibi problemler olmasa da bu haliyle kalsa.

ibrahim37 23-02-2011 11:58

Evet arıların bölgede var olan virüsleri taşıyıp bulaştırma ihtimalide var.

Böylede yola devam edilebilir ancak bir miktar melezlenmeyi göze almak gerekir. Arılar hepsini arka arkaya ziyaret ediyor.:mad:
Bitkiler doğada tohumdan çoğalsada bu şekilde soğanlar her yıl en az ikiye katlanıyor hatta bazıları daha hızlı çoğalıyor. Bu durumda tohumlara çok özel tür ve durumlar haricinde ihtiyacım olmayacak gibi. Ancak ben tüm türlerimin % 100 saf kalmasından yanayım. Bu durumda anne örnekleri her zaman oluşacak olan yavru örneklerden ayrı tutmam kerekecek. Şimdilik arılara yasak koymaktan başka çare düşünemiyorum..

ibrahim37 23-02-2011 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum (Mesaj 759052)
Sayın İbrahim37
Baharın ilk çiçekleri "çiğdem"ler ne güzel.
Çiğdemdeki " arı " daha da (duble) güzel.
Aa. Benim güzel arıcığım;
Çiğdemlerden aldığın nektar senin olsun,
topladığın polenin yarısı senin yarısı benim olsun.
Günlük bir diremi bana yeter,
kalanı kim isterse, onun ola.
Taze poleni kim bula,
Hayat boyu dik dura.

Sayın hemşehirli ligustrum, O güzel şiiriniz için ayrıca teşekkür ederim.

Halil Solak 01-03-2011 18:34

İbrahim bey, Crocus X Paulineae türüne dikkat çekmek istiyorum. ben bu doğal melezin abant çiğdemi ve ankara çiğdeminin melezi olduğunu ve dünyada sadece Abantta bulunduğunu daha önceden biliyordum. sadece isim olarak biliyordum resmini sayenizde görmüş olduk. bunun için ve diğer eklediğiniz türkiyemizin güzel çiğdemleri için size çok teşekkür ederim. beni üzen olay ise şu oldu, her iki tür de türkiyeye ait yani endemik yani bu melezde endemik oluyor. bu melezi oluşturan her iki türünde ismi türkçe kökenli daha doğrusu yetiştiği bölgelerin isimlerini almış. ancak bu melezi biz türkler farkedememişiz herhalde ki elinoğlu gelip türü almış beğendiği ismi koymuş. Paulineae- Pauline bir bayan ismi galiba ?
kabul bu da bir emektir gelmiş bulmuş (biz farketmemişiz) o bulup isimlendirmiş. ama endemik bir bitki nasıl yurt dışına cıkabiliyor ? doğadan sökülmesini yasaklayan kanunlar ne kadar yeterli olabiliyor? bizler birşeyler yapmazsak olacağı budur.

bunu niye size anlatıyorum bugün gördüğüm birşey benim moralimi bozdu biraz. geçen yıl sizinle doğal crocus chrysanthus lar üzerine görüşmüştük hatırlarsanız. bu türün alt türleri olamdığını söylemiştiniz. ancak bazı lokasyonlarda farklılıklar gözlediğinizi ve yeni alttür olmaya aday adayı olabileceklerini düşündüğünüzü yazmıştınız yanlış mı hatırlıyorum ?. bahsettiğiniz formlarda yaprak sayısı normalin üzerinde olan bir formda vardı.

bu gün gördüğüm şey şudur :

# Crocus chrysanthus Herb.
* Crocus chrysanthus subsp. chrysanthus
* Crocus chrysanthus subsp. multifolius Papan. & Zacharof

Halil Solak 01-03-2011 18:41

Hala bu işi duygusallaştırdığımı düşünenler varsa, Üzgünüm ben onlar gibi ticari düşünemiyorum. bazı arkadaşlar gibi benim için de doğadaki her tür bir hazine taşı değerinde. ancak bazılarına göre ise çiçeği güzel değil ise para yapmıyor :S. bu gibi insanlar yüzünden türlerimizi elin oğulları gelip sahipleniyor bilim dünyasına adlarını yazdırıyor.........

ibrahim37 03-03-2011 03:01

Halil bey Crocus chrysanthus' un C. biflorus gibi bir çok alt türü ortaya çıkacak. Bu yazıyı gördüğünüz linki ekleyebilirseniz bende bir göz atabilirim.
Bu benimde uzun zamandır bocaladığım bir konu. Benimde elimde bir çok yeni tür var ancak bunları yeni bir tür olarak yayınlamak farklı bir konu. Hangi hocayla görüşsem hemen getir diyor ancak gerisine karışma! Bilmem anlatabiliyormuyum. Anlayacağın her türün başında uzman uluslararası bir veya birkaç botanikçi var. İsminede yine bu kişiler karar veriyor.

Ayrıca C. x paulinea bu çiğdemi bulan kişide değil. Normal şartlarda bu melezleri yeni bir tür olarak değerlendirmiyoruz zira akraba bulunan ve aynı lokasyonu paylaşan bütün türlerde bu mevcut ancak onlar yeni bir tür olarak değerlendirilmiyor. Burada ise bu yeni bir tür gibi değerlendirilmiş. Yani dediğim gibi tepedeki ekip öyle karar vermiş. Bu isim bu bitkiyi dünyaya daha iyi tanıtması için verilmiş. Diana Paulin tanınmış bir bitki ressamı.

Halil Solak 03-03-2011 13:33

C. x paulinea türünde (hernekedar tam tür değilsede) başındaki x melez oldıuğunu gösteriyor zaten. yukarıda dediğim gibi iki endemik çiğdemin melezi. ancak bu melez bitki sadece türkiyede olduğundan endemik olarak sayılamazmı ?.

isimlendirmeye gelince başka çiğdemlere biz isim vermişizde şimdimi veremiyoruz ?
* Prof. Dr. Asuman Baytop, Türk botanikçi
o Asuman çiğdemi : Crocus asumaniae (Asuman Baytop, 1973)

* Prof. Dr. Turhan Baytop, Türk farmakolog
o Baytop çiğdemi : Crocus baytopiorum

beki bir araştırmacı (ve ya canlı bitki koleksiyoncusu) yeni bir tür için Orjinal Deskripsiyon yazıp yayımlasa oluyormu illa bir hocanın yazmasımı gerekir? bir bitkiyi tüm dünyaya tanıtmak için orjinal deskripsiyon yeterli diye biliyorum ????????

Crocus chysanthus a gelince aynı kişinin bu iki türü bulamdığını biliyorum sadece benzer olaylar diye ikisini bir mesajda yazdım.

k_donmez 03-03-2011 21:54

3 Eklenti(ler)
Geçen yıldan kalan soğanlar bu yıl daha çok sayıda çiçekle kendilerini gösterdiler. Önce sarılar, sonra morlar açıyor. Bir kaç tane de karışık renkli vardı. Onların nereden çıkacağını merakla bekliyorum.

ibrahim37 03-03-2011 22:06

Merak etmeyin sayın kdönmez diğerleri geç açan tür olduğu
için onlar daha sonra açarlar. Bendede durum aynı.

hanndan 04-03-2011 23:45

1 Eklenti(ler)
bize sürpriz yaparan çiğdemlerimiz,
evin inşaatı derken baya bi hırpalanan bahçemizi düzenledikden sonra gecen hafta çiğdemlerle karşılaştık.çok sevindim gördüğümde.........

bettyycim 07-03-2011 09:26

1 Eklenti(ler)
İlk Çiğdemlerim açtı ;) umarım önümüzdeki bu soğuk dalgasından etkilenmezler :(

thisisme 17-03-2011 15:21

1 Eklenti(ler)
İşte yılın en sevdiğim zamanı. Çiğdem zamanı...Balkondaki çiğdemler açıyor. Tabiattakileri göremedim henüz.

ayazkentli 22-03-2011 13:23

2 Eklenti(ler)
Çiğdem'ler ne kadar küçük iken (gövde'leri) çiçek açıyormuş.

Bende'ki çiğdem'in gövdesi, henüz kirbit kutusu kadar bile olmadı ama çiçekleri açmaya başladı. Her halde böyle oluyor (ilk defa yetiştiriyorum). Sizinkilerin boyu posu daha gelişmiş.

Yerini'mi beğenmediler yoksa havalar oldukça ılık gittiği için'mi böyle cılız kaldılar bilemiyorum. Diğer soğanlılar ise çok iyi formlarda'lar.

sarigoz 22-03-2011 13:50

1 Eklenti(ler)
Merhaba..bizim bahcede,kendiliginden cikan cigdem..

ibrahim37 06-04-2011 05:25

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merak ettimde bu çiğdemleri tohumdan eken varmı! Benim geçen ağustos ayında soğanlarla aynı zamanda ektiğim tohumlarım gayet güzel çimlenmişler ve sizlerle paylaşıyorum.

ibrahim37 06-04-2011 05:30

2 Eklenti(ler)
Ayrıca çiğdemlerimin bir kısmıda gayet çok güzel tohum tutmuşlar:)

galanth 06-05-2011 12:50

2 Eklenti(ler)
Bu çiğdemlerin türlerini bilen var mı?
Saygılar,

[ATTACH]Eklenti 209470[/ATTACH]

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025