agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5719.htm)

Ali H. ALI 20-08-2009 12:36

Yapragin alt tarafi(Damarli tarafi) Jilet veya keskin bir bicakla damarlarin birlestigi yerlerden kesilir(bu kesikler damarlara yapilir yaprak dagilip parcalanmaz. sadece uzerinde kesikler olur.) Yine yapragin alt tarafi topraga gelecek sekilde yatirilir, gerekirse yapragi sabitlemek icin telden yapilmis masalarla yaprak topraga sabitlenir ve uzerine hafif toprak ortulur(Yapragi ortecek sekilde)

Kolay gelsin.

sevim.K 20-08-2009 13:27

Aaa çok ilginçmiş denemek lazım. Sayın Ali H. Ali bu uygulamanın belli bir zamanı var mı:confused:

Ali H. ALI 20-08-2009 16:14

Bu yontemi uygulamak icin , en uygun zaman ilk baharin basladigi gunlerdir.
Bu yontem genelde rex begonyaya uygulanir. (dali budagi pek olmiyan, yapragi guzel, renkli, gosterisli begenya) Diger begonyalar celikten de rahatlikla elde edilebilir.

Yapragi yatirdiginiz saksinin uzerine plastik gereseniz,saksi ici hem nemli hem daha ilik olacagindan daha erken sonuc alabilirsiniz.

züboli 23-08-2009 12:54

3 Eklenti(ler)
buda benim begonyam artık gitgide yaprakları dökülmeye başlıyor ama en güzeli yeni filizleride çıkıyor.şimdi yeni filizleri başka bir saksıya almak istiyorum ama dogru olurmu bilmiyorum.bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi resimde görünüyolar sanırım.

ebrukedi 27-08-2009 13:52

1 Eklenti(ler)
Selamlar,

Bu da annemin yumrulu begonyası. Resmi çektikten sonra ana gövde ortadan kırıldı. Kırılan tepesini tekrar diktik, inşallah köklenir.

DefneD. 27-08-2009 21:38

Şurada görüntülemiş olduğum begonyam, güzel güzel açtı. Sonra kurumaya başladı. Sıcaktandır dedim, yerini değiştirdim ama faydası olmadı. Eridi gitti resmen. Bari yumrusunu çıkartayım dedim, saksıda yumru falan bulamadım. Nasıl yetiştirip, nasıl büyütüyorlar ve satılacak hale getiriyorlar anlamış değilim:(
İlk fırsatta yumru alıp kendim yetiştirmek istiyorum.

Nariel 27-08-2009 22:59

Benim yumrudan ektiğim begonyalarımda bir-iki tomurcuk oluştu ama açamadan döküldüler. Sıcaktandır diye düşünmüştüm. Şimdi de gövdeler çürüdü:( Verim alamadım bu begonyalardan, bir ara yumrusu da çürümüş mü diye bakayım bari. Pek hoşlanmadım bu işten.

nevsune 28-08-2009 17:03

1 Eklenti(ler)
Bahar başı Feriha ile Bauhausdan içinde 3 soğan olan bir paket yumrulu sarkan begonya aldık.İkisini Feriha, birini ben diktik.

Feriha'nınkiler böyle. Peki benimki ne halde dersiniz? İşte buyurun (içindeki çiçek tomurcuğuna dikkat:rolleyes:):
Eklenti 100064

Biz bir yerlerde bir yanlışlık yapıyoruz ama nerede bilmiyorum:(

hüzün 10-09-2009 14:18

Arzu Kırlangıç, İklimsiz, Zenfree burcuburcu begonyalarınız çok güzeller zevkle hepsiniz inceledim, güle güle büyütün.
buralarda yumrulu begonya yok çilli begonya var sadece ben yumrulu oduğunu yeni öğrendim o kadifemsi açan bodur begonyaları istenbulda görmüştüm yazın ve baka kalmıştım tıpkı şimdi sizinkilere bakakaldığım gibi.
Hepiniz yazmışsınız koçtaştan aldım bauhausadan aldım vs, ya ben ben ne yapayım arkadaşlar:) buralarda hiçbirisi yok iki tane ağaç fidesi satan fideci var sadece (içimden ağlamak geliyor) :) çiçeklerinizi kıskandım ama haset etmedim ki belki bana da gönderirisiniz diye!:) sağlıklı ve bol çiçekli günler...

mehtap051 16-09-2009 15:12

Bana da begonya hediye geldi.Pembe çiçekleri var.Direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde ve toprak kurudukça suluyorum.Doğru mu yapıyorum?

mihrimah 12-03-2010 08:42

Bu konu uzun bir süredir sessiz kalmış, begonyalarınız uykuda anlaşılan. Ya da inşallah benimkinin başına gelen gelmemiştir sizlerinkinin de başına.
Geçen sene mayıs ayında koçtaştan kırmızı katmerli bir begonya almıştım. Aynen Sn. adincer'in 331. mesajındaki kırmızı begonya gibiydi. Yaz boyu çiçekli kaldı. Sonbaharda tamamen kurudu. Toprağını açıp baktığımda yumru filan göremedim. Kuruyan bitkinin ana gövdesi toprağa girer girmez ince saçaklı çim kökleri şekilinde kök salmış, tüm kökler de gövde gibi kurumuştu zaten. Yumru filan yoktu, hüsrana uğradım.
Bu sene aynı çeşidi yumrusundan yetiştirmek istiyorum. Zamanı geldi mi, yapı marketlere bu senenin yumruları geldi mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

kgursan 12-03-2010 17:19

Sevgili arkadaşlar., begonyalar konusunda fazla bilgim yok ama birkaç bilgiyi paylaşmak isterim.:
1. Begonya türleri birbirinden çok farklı yetişiyorlar. Örneğin Çilli begonyalar dal çeliklerinden kolay kökleniyor, Rex begonyalar ise yapraklarının alt yüzünde bıçakla yapılan çiziklerden kolay kökleniyor, Yumrulu begonyalar ise daha farklı. Bunlar genellikle tohumdan fide yapılarak yetiştiriliyor. Ancak Sonbaharda günler kısalınca topraqk içinde yumru yapıyorlar!!. Bu nedenle "Yumrulu Begonya " deniyor.

2. Yetişme koşulları da farklı, Çilli begonya ve rex begonya genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilirken, yumrulu begonya (Non stop) genelde balkon çiçeği olarak yaz aylarında çiçekli oluyor. Bol ışık istiyor.

3. Çoğaltılmaları ise: Çilli begonya dal parçalarının su veya ortamlar içinde köklendirilmesi ile çoğalıyor, Rex begonya yaprak çelikleri ile çoğalıyor, Yumrulu begonya ise Çok Çok minik olan tohumlarının 23-25 oC sıcaklıkta çimlendirilip fide yapılması ile veya yumruları ile çoğaltılıyor.

Diye biliyorum . Bilgilerim bu kadar. Kolay gelsin.

Not. Eğer zaman uygun olursa Lisianthus fideleri ile birlikte bir ihtimal, yumrulu begonya fidelerini de temin etmeye çalışırım. Tabi ki Satış bölümünde bilgi verebilirim.

oppss! 12-03-2010 21:50

Sn kgursan bir yeri düzeltmekte fayda var.
Bütün begonia türleri tohumla üretilir, sadece yumrulu begoniaların üretimi rex ve angelwing begonialarda tohumdan üretim daha zordur...

kgursan 16-04-2010 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oppss! (Mesaj 595650)
Sn kgursan bir yeri düzeltmekte fayda var.
Bütün begonia türleri tohumla üretilir, sadece yumrulu begoniaların üretimi rex ve angelwing begonialarda tohumdan üretim daha zordur...

Sn oppss., Elbette bütün bitkiler tohumla çoğaltılabilir, Ancak bazı türler (Rex begonya, çilli begonya, vs) yaprak veya dala çelikleri ile daha kolay ve hızlı çoğaltılabildiği için onu yazdım. Teşekkür ederim.

kgursan 22-04-2010 23:41

Begonyalar;
1. Yumrulu (non stop) begonya: Sabah güneşi yeterlidir. Gölge-Yarıgölge koşullar ister. Sonbaharda günler kısalınca yumru yapar. ilkbaharda tohumdan (veya yumrudan) yetişir. Balkonlarda, Saksıda yetişir.
2. Begonia semperflorens: bol çiçekli begonya: Bördür çiçeğidir, güneş veya yarı gölge koşullarda , bahçelerde yetişir.
3. Çilli begonya: Yaprakları parlak yeşil ve benekli(çilli)dir. Odun çelikleri suda kolayca köklenir, Yarı gölge koşulları sever. Genelde saksı bitkisidir. devamlı ve sarkık formlu küçük pembe renkli çiçekler verir.
4. Yaprak begonya (Rex begonya) : Yaprak güzelliği için yetiştirilir. Yarı gölge ister. Yapraklarının damarları kesilerek toprağa yatırılır, ve kesik yerlerden kök atarak yeni bitki verir.

bloodflower 20-05-2010 15:33

3 Eklenti(ler)
Sayın kgursan'dan hediye olarak gelen begonyalarım yapma çiçek gibi açtılar:

emrezgi 20-05-2010 23:17

2 Eklenti(ler)
benim bebişler

k_donmez 21-05-2010 21:01

2 Eklenti(ler)
Yumrulu begonyaları bu yıl alarak Mart ayında bahçeye diktim. Soğanlı türler çok çabuk gelişirken, yumrulu begonya ve ranunculus çok yavaş gelişiyor. Bu durumda da çiçeklerini görmek için herhalde yazın ortasını bulacağız. Gelecek yıl saksıya konacaklar. Bahçede çıkmaları beklenmeyecek. Mevsimlik çiçekler her yeri doldurdu. Biz begonyaların keyfini bekliyoruz. Bunların daha çabuk gelişmeleri için iyi bir yöntem bilen var mı? Saksıda geliştirilip şaşırtılabilir mi?

gurbik67 22-05-2010 14:19

1 Eklenti(ler)
yumrulu begonyalarınızı torfu biraz fazla toprağa dikin, çünkü sert toprakta yumrular gelişemiyorlar. birde begonyalarınızın dibinden çıkan fidecikleri tekrar köklendirme yaparak çoğalta bilirsiniz.

Emre İlhan 08-06-2010 15:57

Soru

2 Eklenti(ler)
Sizce bu yumrulu begonya mı?

fmerry 09-06-2010 09:08

Yumrulu begonyam öldü yeşil sinek geldi arapsabunlu karışımdan sıktım sinekler öldü sanırım fazla sıkmışım begonyamda çürüdü ama acaba karışımdan mı yoksa başka birşeyden mi bilmiyorum şimdi kökünü başka ufak saksıya aldım ara ara suluyorum yeşerir mi acaba diye

sarigoz 28-06-2010 15:04

1 Eklenti(ler)
Merhaba,bu da benim soganli begonyam.Daha ciceklerini gormedim.Bu sene Martta almistim.Bakalim nasil cicek acacak.Yari gunes,yari golgeli yerde,disarda duruyor.
Ciceklenince,bende cekerim.Ama simdilik boyle

Emre İlhan 03-07-2010 14:13

Begonyam.

2 Eklenti(ler)
;)Yumrulu Begonyamın son hali:

sarigoz 05-08-2010 22:26

1 Eklenti(ler)
Begonyamin ciceklendigi ani fotografladim..

Emre İlhan 05-08-2010 23:52

Sevgili,sarigoz.Maşallah ne güzel begonya o öyle.Bir önceki mesajdaki pembe açan begonyamı fazla gübre verip kökünü yaktığım için malesef kaybetmek üzereyim.Gübreledikten kısa süre sonra tüm yaprakları soldu.Gübrelemeden öncede budamıştım ben.Bitki çok sarsıldı toparlanması zor gibi görünüyor:(.

fmerry 06-08-2010 09:01

maşallah ne güzel olmuşlar ...

Ben malesef kaybettim.
Benim begonyamın kök kısmında soğan çıkmadı yumruların hepsi soğanlı mı oluyor?

sarigoz 06-08-2010 19:19

Tesekkur ediyorum Emre bey,
Begonyaniz icin uzuldum gercekten.Umarim toparlanir.
Hepsi disarda duruyor su an ve costular.Masallahlari var.
Yavastan ,iceri almaya calisacam,zira onlar salon bitkisi biliyorum..
Fmery,eger soganlidan aldiysaniz koltuk,o koklenir,sogan cikmaz..bildigim kadar ile.

acemifüsun 07-08-2010 20:40

Arkadaşlar yumrulu begonyalar sonbaharda yumrularını oluştururmuş.

sakagun 16-09-2010 08:15

2 Eklenti(ler)
Begonyaları sevmezdim. Kgursan'ın hediyesi begonyalar sayesinde ben de tanıştım begonyalarla. Solup geçmiş sıklamen yumrularının yanına ektim el ucuyla.
Begonyaların çiçeklerini gördüğümde fikrim değişti. Açmaya başladığından beri üzeri çiçekli. Şimdi sıklamenlerle kardeş kardeşe mutfak penceremin önünü süslüyorlar.

sevim4 16-09-2010 10:23

Sayın sakagun,çok güzeller benim bekonyalarım hep çürüme yaptı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025