![]() |
Erdem bey dedikleriniz için sağolun ama hiç gerek kalacağını düşünmüyorum gündüz üstü bal arıları ile dolu tozlaşma işini doğanın kendisi hallediyor.
|
5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim balkondaki frezyalarımın apartman bahçesinden çekilen fotoğrafları.
Kendileri apartmanda pek ünlüdürler. |
Balkondan çok tarla diyebiliriz bu görüntüye :)
|
Balkonda çok güzel görünüyorlar. Bugün A101 lerde frezya-arpa zambağı soğanları satılmaya başladı. Değişik renkleri var diye aldım ama görebilirsek eylül-ekim gibi dikeceğim.
|
Alıntı:
|
Sayın Dumlupınar maşşşaallah :) Bayıldım mesajlarına gıcık olsam da bu manzara tam "bayıldımlık"... O balkon mis gibidir şimdi. :)
|
3 Eklenti(ler)
Bunlar da benim yıllarca kullandığım soğanların çiçeklerinden. Tohumdan büyüyen soğanda yeni bir renk. Çiçek yapısı ve renge bakarsak sanıyorum sarı çiçekle pembe çiçek melezi. Bir defa leylak rengi, bir defa da beyaz çiçek yapısında kahve rengi bakır tonlarında renk elde ettim. Bazen dağıttıklarımın içinde gidiyor, bazen çürüyen soğanların içinde kayboldular. Melez renk işinde, arılara bırakırsanız arılar önce bir renk çiçeği dolaşıyor örnek sadece beyazlara gidiyor sonra varsa diğer renklere gidiyor.Bu geçişte tozlaşmadan oluşan tohumlarda farklı renk oluyor. Arılardan önce elle pembeyi sarıya gibi farklı renk tozlaşma yaparsanız tohumdan büyüyenlerde melez renkler daha çok oluyor.
|
1 Eklenti(ler)
Karışık. ..
|
4 Eklenti(ler)
Tohumdan büyüyen soğanlarımdan bir melez çiçek daha çıktı. Başka bir saksının toprağına karışmış. Yerlerini kaybetmezsem iyi olur.
|
İntnetten freesia variety veya orange freesia diye aratınca yabancılarda bu çeşitlere benzeyenleri üretmişler. Onlarda portakal rengi daha koyu ve iç çizgileri bütün taç yapraklarda olanları var. Bendeki sarı turuncu renk koyu iç çizgiler var. Sarı çiçek pembe melezlerinden gibi. ilk açtığında koku alamadım. Pembe çiçeğim kokusuz olduğundan melezleri etkilemiş. Yabancılar özellikle Hollandalılar bir renk elde edince hemen isim verip patent tescili yapıyorlar. Bu konuyla uğraşan uzman kadroları olan firmaları var. Çeşitleri üretip fuarlarda tanıtıp satıyorlar. Burada araştırma yapıp satan bir firma sitesi var. Sağ tuşla Türkçeye çevir yapıp inceleyebilirsiniz.
Freesia Archives - Penning Freesia Burada da ürettikleri tescilli ürünler var. Assortment Freesia - Penning Freesia |
4 Eklenti(ler)
Yakın çekim.
|
selamlar
bimden katlı frezya soğanı aldım. ve saksıya dikip dışarıya attım. biraz biraz okudum.aslında sayfalarca okudum ancak çiçek oluşumu vs için düşük sıcaklık gerekiyormuş anladıım kadarıyla lakin paketin üstünde mart nisan mayıs dikim zamanı yazıyor.haziran temmuz ağustos da çiçeklenme zamanı olacakmış. Şimdi elbette bu teorikler arasında emin olabileceğim bişey yok.Bu durumu tecrübe eden varmı? Diğer yandan sürekli soğanların sökülmesi gerektiğinden bahsedilmiş.Ben saksıda bıraksam yani en azından 2 senede bir söksem nasıl olur? genelde saklamaya çalıştığım soğanları öldürdüğüm için toprakta bırakmak daha mantıklı geliyor kişisel olarak... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kutu üzerindeki Hollanda şartlarına göre yazılmış. Yaz boyunca çiçek açıncaya kadar 20 derece altında tutmanız gerekir. Buraya bakarsanız Frezya- Arpa zambağı çiçeği ile ilgili çok güzel eğitim veriyor.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogr...tiriciligi.pdf |
1 Eklenti(ler)
Bu saksı geçen yıl haziran ayında kuzey bakan bir balkona atıldı, şubat sonuna kadar hiç bakilmadi,Şubat sonunda şu ankinin yarı boyunda iken yerinden alindi ve doğuya bakan bolkona konuldu.Bitki hiç sulanmadi ve siddetli soğuğa maruz kaldı. Sonuç her canlıda yaşama ve hayatta kalma içgüdü yogun.
|
frezya
1 Eklenti(ler)
Eklenti 642864
Ve yine yeniden mis kokulu frezyalarım:cool: Ahhhh nasılda özlemişim kokularını... özlenen sevgili kokusu |
Merhaba benim elimde geçen seneden kalma frezya tohumları var ölmüşler midir sizce ve ne zaman ekmeliyim (soğan değil tohum ).
|
Alıntı:
aslında tohumdan yetiştirmeye de gerek yok.soğanları pahalı değiller. geçen bimde satılıyordu 3 liramıydı neydi...ben alıp diktim ama sanırım biraz geç kalmışım.daha filizlenmediler de ... |
Merhaba Batı Rüzgarı ne yazık ki frezyanın dikim mevsimi laleler gibi . İlk baharda açan frezya daha uzun dayanıyor çiçekleri . Bende yazın alıp riske girmek istemedim elimde soğanlarım var ama uykuya geçti ge.en seneden kalma tohumları da yeni buldumm ne yazık ki :( .
|
frezya dikimden ne zaman sonra filizleniyor 11-12 gün olmuş dikeli hiç bir kıpırtı yok...
|
1 Eklenti(ler)
Yarı açmış halimiz.
|
dönem itibari ile hiç yeşermeden uykuda kalabilirler yeşerse de çiçek besleyemez geç kalmış durumdasınız. Ankara' da havalar soğuk daha ama sıcaklara' da pek bir zaman kalmadı nisan yarı oldu.
|
Alıntı:
bu arada benim soğanlar katmerli.yani muhtemelen hibrit bir tür.bi ihtimal farklı bir davranış sergileyebilir neyse artık açarsa açar açmazsa canı saolsun :) yakın zamanda şebboylarım açacak onlarla idare ederiz artık :)) gerçi kokuları yoğun olmuyor ama çok güzel kokusu var özellikle sarıları... frezyayı bilmiyorum... |
Şebboylar çok güzel kokar ,kokularını iyi bilirim ama frezyaların kokularını bir alsanız Sn.Batı Rüzgarı bir alışsanız eminim her sene dikim zamanını hiç kaçırmadan dikersiniz.
Soğanlarınızın bir an evvel çimlenmesi dileğimle iyi günler... |
Dikimden çiçeklenmeye kadar 5-6 ayı bulur. 5 aylık zamanda 20 dereceleri geçmemesi gerekir diye biliyorum. Bahar-yaz döneminde denemedim. Her zaman eylül-ekim gibi diker mart aylarında çiçeklerini görürüm.
|
5 Eklenti(ler)
Son frezyalarım...
|
5 Eklenti(ler)
Beyaz katmerliler karabiber kokulu.Minik çiçeklilerin kokuları çok hafif...
|
5 Eklenti(ler)
Bunlar da frezyalarımın balkon içinden çekilen fotoğrafları...
|
4 Eklenti(ler)
Elimden geldiğince cep telefonumla yaptığım amatör çekimlerim...
|
Alıntı:
Frezyalar serin iklim bitkisi olduklarından ülkemizde çoğunlukla sonbaharda dikilir.En güzel çiçekleri de Mart- Nisan aylarında açarlar.Aldığınız soğanlarda herhangi bir sorun yine de yaşarsanız ben size Mayıs ayı sonlarına doğru hediye olarak gönderebilirim.Ankara da Eylül ayında dikip,dondurucu soğuklardan koruyabilirseniz,2018 Nisan ayında İzmir'den daha güzel çiçeklenebilirler.SELAMLAR... |
Alıntı:
Ayrıca frezyalarınız çok güzel olmuşlar...çiçek açmamış fışkırmış resmen :D |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Bütün çektiğim fotoğrafları paylaşmak istedim.Bunlar Mart ayında çektiklerim.Ben siteye fotoğraf yüklemeyi beceremiyorum.Oğlum Eskişehir'den gelince siteye fotoğraf yüklemek kendisinden.Çekimler ve yazılar benden.Frezyalar gerçekten muhteşem çiçekler...Bu arada mavi renk açanlarda hiç koku yoktu.
|
5 Eklenti(ler)
Mart ayının frezyalarına devam...Birbirlerine benzeyen fotoğrafları yüklemek istemedim.Ama yine de aynı karelere benzer fotoğraflar da çekmişim.Artık idare edin...
|
5 Eklenti(ler)
Frezyaların çiçeklenmiş son fotoğraflarını da paylaşayım.Nihayet paylaşmadığım foto kalmadı.Herkese SELAMLAR...
|
1 Eklenti(ler)
Son resim.
|
1 Eklenti(ler)
Tohumdan ektiğim frezyalar...Dünden itibaren balkonun yarı gölgeli bir kısmına aldım.Tam gün güneşte kaldıkları zaman sıcaklığa dayanamayıp kuruyup dinlenmeye geçiyorlar.Ne kadar yeşil kalırlarsa o kadar iyi oluyor.Ekim ayında dikilecek soğanlarda daha irileşmiş oluyor.
|
Alıntı:
|
Frezya
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025