agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Mücevher Çalısı 02-02-2016 09:39

1 Eklenti(ler)
Şubat ayı içeri, Frezya başağı dışarı:p

Eklenti 594261

kgursan 04-02-2016 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1437095)
Şubat ayı içeri, Frezya başağı dışarı:p

Eklenti 594261

Başak çıkarır ama bana sanki donmuş, üşümüş gibi geldi Donmuş olan yapraklar kahverengimsi olmuş. Gibi geldi!!..

Mücevher Çalısı 04-02-2016 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1437559)
Başak çıkarır ama bana sanki donmuş, üşümüş gibi geldi Donmuş olan yapraklar kahverengimsi olmuş. Gibi geldi!!..

Evet geçen haftalardaki genel soğuklara maruz kaldılar, üşüdüler biraz.
Geçen seneyi iyi çıkardılar, bu sene de çiçek açarlarsa soğuklara dayanma güçleri artmış demektir;)

Cevap için teşekkür ederim;)

Sûz-i Dilârâ 05-02-2016 20:00

1 Eklenti(ler)
Frezyalarımda son durum, hasta diye yapraklarını kestiğim frezyalarımda hastalık devam ediyor, diğerleri sağlam yola devam:cool:
Büyük olanların aşağı kısımlarında çiçek başağının şişkinliği oluşmaya başlamış:D

kgursan 07-02-2016 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1437839)
Frezyalarımda son durum, hasta diye yapraklarını kestiğim frezyalarımda hastalık devam ediyor, diğerleri sağlam yola devam:cool:
Büyük olanların aşağı kısımlarında çiçek başağının şişkinliği oluşmaya başlamış:D

frezyada yaprakların sararması, yumrudan (kökden) gelir. yani yumru çürümüştür yaprak sararır.

black_flood 07-02-2016 21:45

yapraklarda bozulma durumu bendekilerinde bazılarında var ama soğuktan olduğunu biliyorum 2 gün boyunca süren -8 derecelik soğuk sonrasında oldu bozulma hemen mantar **** hastalık diye düşünmemeliyiz bende hatta bazıları tamamen don vurduğu için tüm sürgünleri kararıp bozuldu yeniden sürerse ne ala sürmezse yapacak bir şey yok seneye daha uygun bir yere koyarım artık rüzgar almayan. bozulan yaprakları özenle temizledikten sonra bozulma devam ederse hastalık olarak bakabilirsiniz duruma. bu sene maalesef 2 kere soğuk geldi ilkinde fazla etkilenmedi -6 dereceye düştüydü 2. soğukta yer yer - 10 dereceye kadar düştü gece. diğer yetiştirdiğim bitkilerde bile zaiyat var. artık - değerli soğuk dönemi bittiği için akdeniz de kolay kolay donmaz diye düşünüyorum bitkilere

hira 07-02-2016 22:32

Aynı hastalığa yakalanan frezyalarımı kaybetmiştim. Dilerim sende kaybetmezsin Mücevher çalısı.

Dumlupınar 08-02-2016 00:16

Benim frezyalarımında geçtiğimiz haftalardaki aşırı soğuklardan bazılarının yaprakları etkilendi.Özellikle balkon demirlerine asılı saksılarda dikili olanlar,aşırı soğukla birlikte esen kuvvetli ayazı geç farketmem yüzünden yapraklarda kısmen donmalar oldu.

O kadar soğuğa rağmen bugün çiçek saplarının çıkmaya başladığını da gördüm.Çiçeklenmelerinde sorun olmayacak gibi görünüyorlar.

hamdiye22 08-02-2016 18:28

frezya

2 Eklenti(ler)
Sonunda çok sevdiğim frezyalarım açtı.

Mücevher Çalısı 09-02-2016 13:38

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1438331)
Aynı hastalığa yakalanan frezyalarımı kaybetmiştim. Dilerim sende kaybetmezsin Mücevher çalısı.

İyi dileklerin için teşekkür ederim Sevgili Hira. Bu hastalık sağlam bırakmıyor anladığım kadarıyla:( Boş vakit bulduğumda hasta olanları sökeceğim...

Canlıların hastalık ve zararlıları bir değil ki;

Eklenti 595057

Bakar mısınnız bu arkadaşın yaptığına (tanınmamak için bir de yüzünü saklıyor:D);

Eklenti 595058

Eklenti 595059

Fark edilince icabına bakıldı tabii... ama işte gidenler de ouyor. Şu kurtçuklar için ilaç önerilmişti bir zamanlar bana da işte her şeyin bir vakti varmış, şimdilik manuel ayardayız:D

kgursan 10-02-2016 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1438358)
Benim frezyalarımında geçtiğimiz haftalardaki aşırı soğuklardan bazılarının yaprakları etkilendi.Özellikle balkon demirlerine asılı saksılarda dikili olanlar,aşırı soğukla birlikte esen kuvvetli ayazı geç farketmem yüzünden yapraklarda kısmen donmalar oldu.

O kadar soğuğa rağmen bugün çiçek saplarının çıkmaya başladığını da gördüm.Çiçeklenmelerinde sorun olmayacak gibi görünüyorlar.

Don olayı çiçeklerinizi koruyun. çiçek sapları kafayı büktü mü bir daha kalkmaz, çünkü çok körpedirler. demek istediğim: Bundan sonra gelecek olan donlar tehlikelidir. Bitkinin yaprakları üşüse de fazla zararı olmaz ama çiçek çıkardıysa don tehlikelidir. Koruyun, tedbirli olun.. Kolay gelsin.

mihrinur 12-02-2016 23:17

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1436301)
Bahsettiğim sorunlular bu şekilde;

Eklenti 593842

Eklenti 593843

Bütün yumrulara aynı şekilde muamele ediyorum ama bazılarında sorun oluyor. Toprağı süzek ve aşırı su vermiyorum (1-2 aydır yağmur suyu yetiyor)...

Benim frezyalarımda da sizinkilere benzer yaprak sararması var. Yazdıklarınızdan okuduğum gibi süt ve su karışımı ile yaklaşık 10 gün fısfıs yaptım ama bir değişiklik olmadı. İşin kötü tarafı yapraklar sararmaya ve kurumaya devam ediyor. :( Ne yapmalıyım?

Eklenti 595502

Mücevher Çalısı 13-02-2016 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mihrinur (Mesaj 1439699)
Benim frezyalarımda da sizinkilere benzer yaprak sararması var. Yazdıklarınızdan okuduğum gibi süt ve su karışımı ile yaklaşık 10 gün fısfıs yaptım ama bir değişiklik olmadı. İşin kötü tarafı yapraklar sararmaya ve kurumaya devam ediyor. :( Ne yapmalıyım?

Eklenti 595502

Ben daha önce süt-su karışımı bir uygulama önermedim, öneren yazıyı da okumadım, uygulamadım. Bu hastalığa karşı benim en son kararım, hasta olan bitkileri kökleyip atmak, ilaç ile mücadele edemiyorum maalesef...

Siz yine de Sayın Muda'nın 1238 ve Erdem 01'in 1241 nolu mesajlarını okuyun isterseniz...

snob 14-02-2016 10:52

1 Eklenti(ler)
İlk tomurcugumuz gözüktü :)

Sûz-i Dilârâ 14-02-2016 18:32

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetişen bebeklerimi balkon demirine bağladım tam güneş altında dursunlar ve hava akımından daha çok istifade etsinler diye. Bir de bugün mantar ilacı kattığım suyla suladım. Frezyadaki mantar sorunu kâbusum oldu koca koca frezyaları kurutuyor.

Mücevher Çalısı 14-02-2016 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1440083)
Tohumdan yetişen bebeklerimi balkon demirine bağladım tam güneş altında dursunlar ve hava akımından daha çok istifade etsinler diye. Bir de bugün mantar ilacı kattığım suyla suladım. Frezyadaki mantar sorunu kâbusum oldu koca koca frezyaları kurutuyor.

Benim tohumdan çıkanlar öylece kenar köşede duruyorlar. O mendebur hastalığı onların 1 tanesin de bile görmedim. Uğramaz da inşallah:)

Hasta köklerin yetiştirilme tarzı diğerlerinden hiç farklı değil, en azından bende bu şekilde...

Melisa16 14-02-2016 20:41

2 Eklenti(ler)
Sonbaharda diğer soğanların arasından çıkmıştı, soğanı çok ufaktı hiç ümidim yoktu çiçek konusunda ama beni yanılttı kendileri :D

Sûz-i Dilârâ 15-02-2016 10:09

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1440094)
Benim tohumdan çıkanlar öylece kenar köşede duruyorlar. O mendebur hastalığı onların 1 tanesin de bile görmedim. Uğramaz da inşallah:)

Hasta köklerin yetiştirilme tarzı diğerlerinden hiç farklı değil, en azından bende bu şekilde...

Yavrularda ben de görmedim ama ne olur ne olmaz diye de önlem almak istedim. Dün bir yavrunun yaprağında çok küçük siyah noktacıklar gördüm, muhtemelen böcek yumurtasıdır, bugün bir de arap sabunlu ilaç yapacağım.
Sağlam ve hasta anaç frezyalar bende de aynı saksıdalar, birine farklı birine farklı davranmam imkânsız. :( Galiba hastaları sökeceğim tamamen:(

Bu da yılın ilk frezya başağı fotosu:D Nasibime bir dalda iki başak çıkardı.:D

kgursan 17-02-2016 21:16

Arkadaşlar, Frezya bitkisinin yaprakları sararmış ise, m leke leke yapmış ise o bitkileri soğanı ile birlikte söküp atın. Çünkü sorun soğandadır ve çaresi yoktur. Bunları yeşil iken sağlam bitkilerden ayırd edebilirsiniz, yaz gelip yapraklar kuruyunca seçmesi zor olur.

Ayrıca, Soğan sökme zamanında söktüğünüz soğanların kökleri çürük ise onların soğanları da sakattır. hayır gelmez. Sökülen Kökler beyaz olmalıdır..Bu hastalık (Fusarium) soğana topraktan bulaşır. Aynı toprağa her yıl ekmeyin.Kolay gelsin

Sûz-i Dilârâ 18-02-2016 08:39

Dün frezya saksısında hasta soğanları kökledim, bazıları çürümüştü bazıları sağlamdı.
En çok içimi acıtan da birinin yapraklarını ayırıp baktığımda çiçek sapı gördüm, zavallıcık çiçek hazırlığı yapıyormuş:(

kgursan 18-02-2016 20:46

Sn suzidilara, açacak çiçek, kısa, fodul bir çiçek olacaktı ve belki açamayacaktı. Dolayısıyla üzülmeyin. kalan sağlıklı olanlar gelsin kolay gelsin.

eceyıldız 24-02-2016 22:14

Frezyalarım tomurcuklandı sizinle paylaşmak istedim ama foto yükleyemedim başarısız diyor çok üzüldüm.

Resulgur 26-02-2016 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1440867)
Dün frezya saksısında hasta soğanları kökledim, bazıları çürümüştü bazıları sağlamdı.
En çok içimi acıtan da birinin yapraklarını ayırıp baktığımda çiçek sapı gördüm, zavallıcık çiçek hazırlığı yapıyormuş:(

Sn . Suz-i Dilara ;

Bende erken ekip baharı beklediğime pişman oldum. Geçen yıl baharda ekip yazın çok güzel çiçekler almıştım. Toprağı açıp dip Soğanları da elde ettim. Ama bu yıl durum vahim. Frezyalarin yaprakları kimisi kurudu kimisi hastalandı * pek umudum yok çiçek alacak mıyım bilmiyorum.

Sûz-i Dilârâ 26-02-2016 12:38

Frezyanın sonbahar ve ilkbaharda dikimleri yapılabiliyor ama sözkonusu hastalıkla sonbaharda dikim yapılmasının alakası var mı bilmiyorum. Sayın kgursan bunun topraktan bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi.

Hasta soğanları kökledikten sonra saksıda kalan sağlam soğanların da yaprak uçlarında kızarmalar görmeye başladım:( Ne melanet bir hastalıkmış bu! Saksıdaki tüm frezyalarım tomurcuklu, açabilirler mi bilmiyorum.

Tohumdan yetişenlerde de iki tane frezyacığı kökleyip attım.

Şu feleğin işine bak:( Güya bu sene balkonum frezyadan geçilmeyecekti:(:( Hem soğan bulamıyoruz hem elimizdekiler de hastalıktan ölüyor:(

kgursan 26-02-2016 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1442932)
Frezyanın sonbahar ve ilkbaharda dikimleri yapılabiliyor ama sözkonusu hastalıkla sonbaharda dikim yapılmasının alakası var mı bilmiyorum. Sayın kgursan bunun topraktan bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi.

Hasta soğanları kökledikten sonra saksıda kalan sağlam soğanların da yaprak uçlarında kızarmalar görmeye başladım:( Ne melanet bir hastalıkmış bu! Saksıdaki tüm frezyalarım tomurcuklu, açabilirler mi bilmiyorum.

Tohumdan yetişenlerde de iki tane frezyacığı kökleyip attım.

Şu feleğin işine bak:( Güya bu sene balkonum frezyadan geçilmeyecekti:(:( Hem soğan bulamıyoruz hem elimizdekiler de hastalıktan ölüyor:(

1.Saksıdaki kalan bitkilerin hepsi istisnasız açacaklar, biraz sabır. sanırım 15 gün içinde tomurcuk göreceksiniz.
2. Bu yapraklarda lekeler yapan : Fusarium denilen bir soğan hastalığı olabilir veya çürük soğan dikildi ise soğanın çürük yerlerinde "Soğan akarı" denilen beyaz bit gibi minik kurtçuklar soğanın içinde (çürük kısımlarında9 yaşar çoğalır ve soğanı çürüterek yapraklarını sarartır.
3. Bunlarla mücadele "Dikim aşamasında" yapıkmalıi soğanlar dikmeden gözlenmeli ve çürük, siyah noktalı vs. soğanları dikmemek gerekir. soğanlar irileştikçe, çürüme ve hastalık taşımaları artar. Bu nedenle ya yavrulardan soğan elde edip onları dikmeli, veya tohumdan soğan elde edip onları dikmelidir.

ben bu yıl frezyadan yandım!!:: neden?
geçen yıl soğanları sökülürken işçiler bazı hastalıklı çeşitlerin soğanlarını da iyilerin arasına sağlam diye karıştırmışlar. Bu sene sağlam soğanları ayırdım ve şüpheli olan 5-6 kasa dolusu iri soğanı çöpe attım. Buna rağmen sökün anında karışan soğanlar şu anda hepsi hasta bitkiler verdi. aralarında sağlam olanlar var . Ayırmam gerekli. Ben de şu anda belki 5-6 bin bitkiyi tek tek ayırıp söküyorum. gelecek yıl soğanlarım sağlıklı olsun diye. Diktiğim 10 yastık soğandan en az 3 yastığını çöpe atacağım.

işçinin başında durmayınca böyle oluyor. Sökme anında hasta soğanları ayıramıyorlar. Temizlerken de belli olmuyor. Bakıyorsunuz taş gibi soğan, ama kesince içindeki çürük görünüyor. Canlı bomba gibi ! patlasın da tutuklayalım oluyorlar, diktikten sonra tutukluyoruz!!.

Kolay gelsin.

Haziran temmuz da kaçbin tane soğan istersiniz? sarı ve beyaz..

snob 28-02-2016 12:17

2 Eklenti(ler)
Az kaldı açmalarina.

snob 28-02-2016 12:24

Bu yılki gozlemimle ilgili bir şey söylemek istiyorum;sogan ne kadar iri ise bitki ve çiçekte iri oluyor,sogan çok küçük ise çiçek vermeyebiliyor,en önemlisi de yaz başında soganlari söküp eylulde dikmek,söküp diktigim iki saksi cok guzel boy ve başak verirken,toprakta kalanlar çok verimsiz oldu,neredeyse cicek bile vermeyecek,resimlerde zeten söküp diktiklerime ait.

snob 28-02-2016 12:28

2 Eklenti(ler)
Bunlarda yazı toprakta gecirenler.

snob 28-02-2016 12:33

Bu sene soganlarla ilgili sıkıntı oldu sanırım ama asya lalenin bu sene aldigim lale ,nergis,erengul ve gecen yil aldigim frezya soganlarindan hic verim alamadim,ikinci resmin ilk siradaki olani asya laleye ait cok kötü cikti,gecen yil almistim.

Sûz-i Dilârâ 28-02-2016 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1443034)
Haziran temmuz da kaçbin tane soğan istersiniz? sarı ve beyaz..

Satışa çıkarırsanız neden olmasın sayın kgursan. Birkaç bin değil belki ama 50, 100 adet olabilir.

Aslında satış başlığında size sormayı düşünüyordum, madem laftan açıldı. Haziranda söktüğünüz frezya soğanlarından sitede satış yaparsanız ön sipariş bile verebilirim:cool:

kgursan 28-02-2016 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1443308)
Satışa çıkarırsanız neden olmasın sayın kgursan. Birkaç bin değil belki ama 50, 100 adet olabilir.

Aslında satış başlığında size sormayı düşünüyordum, madem laftan açıldı. Haziranda söktüğünüz frezya soğanlarından sitede satış yaparsanız ön sipariş bile verebilirim:cool:

soğanlar kuruduktan sonra, Ağustos civarı lütfen hatırlatın. istediğiniz miktarda göndereyim. Biz Eylül de(Ekim ortası) dikiyoruz seraya , tabi Eylül den sonraya pek kalmayabiliyor. Kolay gelsin.

kgursan 28-02-2016 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi snob (Mesaj 1443301)
Bu yılki gozlemimle ilgili bir şey söylemek istiyorum;sogan ne kadar iri ise bitki ve çiçekte iri oluyor,sogan çok küçük ise çiçek vermeyebiliyor,en önemlisi de yaz başında soganlari söküp eylulde dikmek,söküp diktigim iki saksi cok guzel boy ve başak verirken,toprakta kalanlar çok verimsiz oldu,neredeyse cicek bile vermeyecek,resimlerde zeten söküp diktiklerime ait.

Soğan iriliği ile bitki ve çiçek iriliği arasında doğru orantılı bir ilişki var Ama, çok irileşmiş soğanlar daha fazla hastalık yapabilir, çürümüş olabilir vs. sakıncaları vardır. Sağlıklı orta boy soğanlar ( Çevre uzunluğu 6/8 cm) en iyisidir.

Sğan sadece ilk çıkış sağlar çıkıştan sonra (Yaklaşık dikimden 1 ay sonra) dikilen soğan ölür, büzüşür ve üzerinde yeni bir soğan oluşturur. Bu arada besleyici kalın kökler (Hortum kök, kontractil kök) salar ve bitkinin gelişimini bu kökler yapar.

Ayrıca İRİ yavru soğanlar da kaliteli ve iri çiçekler verir. Bazen çok iri soğanların yerine tercih edilir.

Kolay gelsin

Mücevher Çalısı 29-02-2016 12:27

Şubat Güzeli

1 Eklenti(ler)
Biz açtık;)

Eklenti 597765

buz45 29-02-2016 15:11

1 Eklenti(ler)
Sayın Erdem01 sayesinde tanıştım bu güzelle..

Eklenti 597784

Çok teşekkürler Sayın Erdem01...

hobiciakvarist 29-02-2016 15:12

Benim frezya'larım nedense hep eğiliyor... Saksıda yetiştiriyorum. Toprağın altında 7 cm derinlikte. Nedeni ne olabilir?

KAPTANzst 01-03-2016 06:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hobiciakvarist (Mesaj 1443566)
Benim frezya'larım nedense hep eğiliyor... Saksıda yetiştiriyorum. Toprağın altında 7 cm derinlikte. Nedeni ne olabilir?

Destek verilmezse eğilirler. Kendilerini taşıyamayan bedene sahiptirler. Marketlerde çöp şişler var. Destek için çok idealler. Kibar ve işe yarar.,

KAPTANzst 01-03-2016 06:56

AKT İnce Çöp Şiş 75 Adet 090755 Fiyatı - Taksit Seçenekleri

snob 04-03-2016 07:03

1 Eklenti(ler)
İlk çiçeğimiz.

Jakin 05-03-2016 08:07

1 Eklenti(ler)
Toplu halde.. :)

Eklenti 598634

snob 06-03-2016 08:08

1 Eklenti(ler)
Yarı açmış halimiz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025