agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

Dumlupınar 18-11-2014 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eron2014 (Mesaj 1334435)
Sayın Dumlupınar,

Freyzalarımın resmini aşağıda gönderiyorum. Saksıya ekmek için sökersem bozulacaklarından korkuyorum. Kış soğuklarından korumak için soğuk kış gecelerinde üzerlerine bir şey kapatsam kurtaramazmıyım acaba freyzalarımı donmaktan?

Merhaba,frezyalarınız çok sağlıklı görünüyorlar.MAŞALLAH...
Saksıya dikmek için sökerseniz kuvvetli ihtimal çiçek açamazlar.
Ben zaten SAKSIYA DİKMEK İÇİN SÖKÜN DİYE BİR ŞEY YAZMADIM.
Eğer yeni soğan almanız durumunda hala dikim yapılabileceğini ve bu soğanların SAKSI dikimlerinin İstanbul'da don olayından daha kolay korunabileceğini belirttim.

Bahçedekiler artık yerinde kalmalı.Çünkü hortum kökleri oluşmuş ve yerlerini sevmiş durumdalar.

Soğuktan korunmalarına gelince ayaz ve don olayı görülmesi muhtemel gecelerde üstlerini örtmek iyi olur.Faydası da olur.Sıcaklığın 5 derecenin altında olduğu gecelerde korumanız gerekir.Özellikle çiçek sapları çok hassas olduklarından,oluşumlarının başladığı zamanlarda don olayından hemen zarar görüp donabilirler.
KOLAYLIKLAR DİLİYORUM...SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Imay 19-11-2014 13:47

Sayın Milla, benim frezyalar da minik filizler oluşmuş :) Daha toprak üstüne çıkmadılar tabi. Size gönderdiğim nergislerin öyle kötü bir huyu var. Onlar karaburunlarla aynı zamanda çiçeklenen doğal bir tür. Türün adını araştırdım ama bir fotoğrafını bile bulamadım internette. Karaburun nergisleri gibi salkım seklinde olur ama katmersizdir. Çiçeğinin tamamı limon sarısına yakın bir krem rengidir. Anneannemlerin zeytinliğinde kendiliğinden de yetişir. Kendimi bildim bileli annem ve anneannem bahçede de yetiştirir. Ben de bitkiseverlere ikişer üçer tane hediye ediyorum ki dağılıp çoğalsınlar.

Imay 19-11-2014 13:52

Kötü huyu derken şunu söyleyecektim eğer yavrusu çoksa bu sene zor çiçeklenir.

Dumlupınar 20-11-2014 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Imay (Mesaj 1334642)
Kötü huyu derken şunu söyleyecektim eğer yavrusu çoksa bu sene zor çiçeklenir.

Sayın Imay merhaba,anneannenizin zeytinliğinde doğal olarak yetişen nergisler kokulu mu?

hira 22-11-2014 19:52

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benden. Böyle devrilip duryorlar ama gecen bahar şölen havası vardı üzerlerinde :) Çubuklarla desteklemiştim, sanırım yine aynı şeyi yapıcam. Bakalım açacaklarmı yine rengarenk. Saksıdan hiç çıkarmadım soğanları.

Imay 22-11-2014 21:39

Sayın Dumlupınar, evet o nergisler kokulu. Karaburunlar kadar yoğun kokulu değil tabi. Frezya başlığında nergis için yazınca yöneticilerden uyarı alırmışız gibi geliyor. :rolleyes:

Dumlupınar 23-11-2014 01:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Imay (Mesaj 1335437)
Sayın Dumlupınar, evet o nergisler kokulu. Karaburunlar kadar yoğun kokulu değil tabi. Frezya başlığında nergis için yazınca yöneticilerden uyarı alırmışız gibi geliyor. :rolleyes:

Çok haklısınız.Benim de dikkatimden kaçmış.Şimdi farkına vardım.O zaman anında bir ters u dönüş.FREZYA'lara haksızlık etmiş olmayalım.Bu arada FREZYA'larınızın da çıkmaya başlamış olmasına sevindim.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Eriklibahçe 27-11-2014 13:11

frezya

2 Eklenti(ler)
10 Ekimde frezya soğanlarımı toprakla buluşturmuştum
Eklenti 527806
Şimdi bu durumdalar:)
Eklenti 527807

Dumlupınar 27-11-2014 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eriklibahçe (Mesaj 1336407)
10 Ekimde frezya soğanlarımı toprakla buluşturmuştum
Eklenti 527806
Şimdi bu durumdalar:)
Eklenti 527807

Sayın Eriklibahçe merhaba,frezyalarınız çok güzel gelişmişler.MAŞALLAH.Size bir önerim var.Saksının altlığını kullanmayın derim.Altlık yerine,saksının yerden 2 cm.kadar üstte durması iyi olur.Bunu da bir kaç seramik,tahta parçası veya pet şişe kapaklarıyla saksının altlığı olmadan dengeli bir şekilde durabilmesini sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak ; Böylelikle saksıdan süzülen suyun taban kısmından,tekrar toprağa geri alınması önlenmiş olur.Bu da kök bölgesinin oksijensiz kalmamasını ve köklerin çürümeden korunmasını sağlar.SELAMLAR...

Eriklibahçe 27-11-2014 20:38

Merhaba Sayın Dumlupınar,teşekkür ederim öncelikle,önerinizi de mutlaka dikkate alacağım, sizin gibi ustalardan öğreneceğimiz çok şey var biliyorum ,selamlar saygılar bizden..

Sûz-i Dilârâ 28-11-2014 20:31

Bugün çok sevdiğim frezya soğanlarımı saksıya ektim. Yarın tüm gün güneş alan balkona koyup akşamları da içeri alacağım.

Buraya notunu düşmüş olalım, bakalım kaç günde yeşerecek ve hangi ayda çiçeklenecek?

Sûz-i Dilârâ 17-12-2014 18:42

1 Eklenti(ler)
Benden sonra kimse yazmamış:D

Yukarıdaki yazımda bahsettiğim frezya soğanlarımın bugünkü durumları, On soğandan bir tanesini minik kurtlar yemiş. Dokuz tanesi yeşerip bu boya gelince onuncunun durumunu merak edip toprağı kazdım zavallıcığın dörtte biri yenmişti. :( Temizleyip yeniden gömdüm ama umutsuz vaka...

lenavita 19-12-2014 20:24

bende frezya aldım 9 sogandı 11 sogan oldu boyları çok uzadı seneye saksıya almayı düşünüyorum fakat yazın köydeyim bahçede kendi kendilerini koruyabilirler ama saksıda bensiz yapamazlar
artık bahara açarlar inşallah

melancol 20-12-2014 09:28

Bende salı günü 2 tane frezya soğanı ektim.
Ancak benim soğanlarım çok çok küçük, sanırım yavru soğan.
Havalar kapalı gittiği için gün ışığı alan bir yere koydum.
Toprak kurudukça sulamaya çalışıyorum.
Ama daha önce yetiştirmeye çalıştığım zambak soğanlarımı çürütmüştüm.
Umarım bunları yetiştirebilirim.
Gelişmeleri paylaşıcam. Tavsiyelere de açığım :rolleyes:

sametcan 21-12-2014 23:05

Merhabalar bende gecenlerde 10 adet frezya 10 adet nergis sogani alip odamin dis pencereonune saksiya diktim. Bikactanede frezya diktim ama elimdeki diger soganlari dikmeye korkuyorum kisin acmazlar diye okudum dogrumu acaba? Yoksa iceri camin onune saksiyla eksem yinede gekisirler mi?

sametcan 21-12-2014 23:07

Cunku frezya lar guneste aciyorlarmis malum onumuzdeki hafta da kar geliyormus cok kararsiz kaldim :/

maya 25-12-2014 09:14

Geçen hafta sonu Adana ziyaretimden dönüşte, teyzemin benim için küçük bir saksıya diktiği arpa zambaklarını çimlenmiş halde İstanbul'a getirdim. Pek bir keyifsiz göründüler gözüme dün :( Isıtılmayan bir iç mekanda, cam kenarına yerleştirdim. Bu sene çiçek vermeseler de olur, yeter ki toparlasınlar kendilerini :rolleyes: Yeni yerlerine alışma ve şoku atlatmalarını bekleme dışında, önerebileceğiniz herhangi bir bakım var mı?

Dumlupınar 26-12-2014 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maya (Mesaj 1342703)
Geçen hafta sonu Adana ziyaretimden dönüşte, teyzemin benim için küçük bir saksıya diktiği arpa zambaklarını çimlenmiş halde İstanbul'a getirdim. Pek bir keyifsiz göründüler gözüme dün :( Isıtılmayan bir iç mekanda, cam kenarına yerleştirdim. Bu sene çiçek vermeseler de olur, yeter ki toparlasınlar kendilerini :rolleyes: Yeni yerlerine alışma ve şoku atlatmalarını bekleme dışında, önerebileceğiniz herhangi bir bakım var mı?

Merhaba,ayaz ve don olayı olmayan günlerde,İstanbul'da dışarıda dursunlar.Bulundukları alan güneşli ve rüzgardan korunaklı olursa Mart ayında çiçeklerini görebilirsiniz.

Sadece hava sıcaklığının 5 derecenin altında olduğu günlerde çiçek sapları zarar görebilir.Böyle havalarda ısıtmasız korunaklı bir alana alabilirsiniz.Aşırı soğuk havalarda yapraklarında zarar görmemesi için korunmaları gerekir.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...

maya 26-12-2014 13:58

Sayın Dumlupınar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Saksıyı terasa alabilirim ama o zaman rüzgara açık olacaklar. Bir de dün yokladığımda çimlenen bazı yapraklar sararıp ölmüştü. Haftasonu soğanları kontrol etsem bir zarar verir miyim acaba?

Dumlupınar 26-12-2014 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maya (Mesaj 1343005)
Sayın Dumlupınar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Saksıyı terasa alabilirim ama o zaman rüzgara açık olacaklar. Bir de dün yokladığımda çimlenen bazı yapraklar sararıp ölmüştü. Haftasonu soğanları kontrol etsem bir zarar verir miyim acaba?

Bende teşekkür ederim.
Toprak çok ıslak olmasın.Nemli olması yeterlidir.Fazla sulama kış aylarında daha fazla zarar verir.Şu an toprak kuruysa hafif bir sulama yapın,çok ıslaksa toprak nemli duruma gelene dek sulamadan da kaçının.Yağmurdan da koruyun derim.
Hava güneşli ise terasa alabilirsiniz.Rüzgara karşı destek gerekecektir.Soğanların çürüme ihtimalini, toprağın durumuna göre değerlendirin.Kontrol edersenizde 1 tanesini hafifçe çıkarıp bakın.Sağlamsa tekrar dikin.SELAMLAR...

maya 26-12-2014 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1343022)
Bende teşekkür ederim.
Toprak çok ıslak olmasın.Nemli olması yeterlidir.Fazla sulama kış aylarında daha fazla zarar verir.Şu an toprak kuruysa hafif bir sulama yapın,çok ıslaksa toprak nemli duruma gelene dek sulamadan da kaçının.Yağmurdan da koruyun derim.
Hava güneşli ise terasa alabilirsiniz.Rüzgara karşı destek gerekecektir.Soğanların çürüme ihtimalini, toprağın durumuna göre değerlendirin.Kontrol edersenizde 1 tanesini hafifçe çıkarıp bakın.Sağlamsa tekrar dikin.SELAMLAR...

Çok teşekkürler. Dediklerinizi aynen uygulayacağım :rolleyes:

melancol 28-12-2014 15:19

16 Aralık'ta diktiğim 2 adet yavru frezyamdan biri filiz vermiş çimlenme başlamış.
Çok mutlu oldum :D umarım Nisan, Mayıs gibi benimde mis kokulu frezyalarım olacak. :D

Dumlupınar 30-12-2014 20:36

Frezya severler DİKKAT ! Çiçek sapları oluşmaya başlamış frezyaları mutlaka soğuktan korumak gerekiyor.Bu geceden itibaren sıcaklık İzmir'de bile eksi değerlere düştü.Saksıda dikili frezyalarımızı bulunduğumuz ortamdaki ısıtmasız bir yere alalım.Aşırı soğuktan ve don olayından koruyalım.

Eğer çiçek sapları daha oluşmamış ise yapraklarının da etkilenmesi mümkün.Aynı özeni,yine saksıları bulunduğumuz ortamdaki ısıtmasız serin bir yere alarak gösterelim.

Bahçe dikimleri yapanlar da hiç olmazsa naylon vb.ürünlerle üstlerini örtmek suretiyle soğuktan korunmalarını kısmen de olsa sağlamış olurlar.

HERKESİN YENİ YILINI KUTLUYORUM.2015 YILININ HEPİMİZE SAĞLIK,MUTLULUK VE HUZUR DOLU GÜNLER GETİRMESİNİ DİLİYORUM.

HERKESE SELAMLAR GÖNDERİYORUM.

salihcan 01-01-2015 13:19

Arkadaşlar elimde 2 tane çimlenmiş Frezya (Kayısı Çiçegi) var bu mevsimde eksem uygun mudur ? Toprağı ve saksısı nasıl olsun ?

Dumlupınar 01-01-2015 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salihcan (Mesaj 1344349)
Arkadaşlar elimde 2 tane çimlenmiş Frezya (Kayısı Çiçegi) var bu mevsimde eksem uygun mudur ? Toprağı ve saksısı nasıl olsun ?

Merhaba,hemen ekebilirsiniz.Süzek,nemli toprak kullanmalısınız.Hazır torflardan alırsanız sorun yaşamazsınız.20 cm.derinlikte olan bir saksı 2 soğan için yeterlidir.
Torfa dikim yaparsanız,bitki 10 cm.boya geldikten sonra,çiçeklenme öncesi ve sonrası gübre ile beslemeniz gerekir.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...

salihcan 01-01-2015 17:33

teşekürler sn dumlupınar ....

Sûz-i Dilârâ 07-01-2015 13:38

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1341220)

Yukarıdaki yazımda bahsettiğim frezya soğanlarımın bugünkü durumları, On soğandan bir tanesini minik kurtlar yemiş. Dokuz tanesi yeşerip bu boya gelince onuncunun durumunu merak edip toprağı kazdım zavallıcığın dörtte biri yenmişti. :( Temizleyip yeniden gömdüm ama umutsuz vaka...

Umutsuz vaka dediğim frezyam beni mahcup etti, çıkmadık candan umut kesilmez deyip selluka saksısının dibine gömüverdiğim soğan yeşermiş:cool:

Dumlupınar 10-01-2015 23:28

1 Eklenti(ler)
Soğuktan evin koridoruna kaçan balkondaki frezyalarımın 3 günlük ev misafirliği yarın sabah sona eriyor.

Dumlupınar 26-01-2015 00:06

1 Eklenti(ler)
14 Eylül'de tohumdan ektiğim frezyaların tam 4,5 ay sonra ki gelişimleri, tohumla çoğaltmanın pek uygun bir yöntem olmadığını gösteriyor.
Boyları 2,5-3 cm kadar.

Imay 26-01-2015 14:23

Sayın Dumlupınar toprağını dağıtmadan büyük saksıya aktarabilirseniz aktarın. Saksı ne kadar büyükse o kadar hızlı ve büyük oluşuyor soğanlar. Benim tohumdan yetiştirdiklerimde ikinci yıl çiçek açanlar oldu. Ben de anneannemden görmüştüm. Tohumla yetişenlerde değişik melezler çıkıyor.

venus_trap 29-01-2015 16:51

Bu çiçekler çok hoşuma gitti bu bitkinin soğanlarından nereden temin edebilirim ?

tabus 29-01-2015 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1351171)
14 Eylül'de tohumdan ektiğim frezyaların tam 4,5 ay sonra ki gelişimleri, tohumla çoğaltmanın pek uygun bir yöntem olmadığını gösteriyor.
Boyları 2,5-3 cm kadar.

Tohumu nasıl ektiğinizi anlatsaydınız..Bir şeyleri yanlış yapmış olmalısınız..
Frezyayı tohumdan üretmek kolay ve eğlencelidir. Çoğu kez daha ilk yılında çiçek açar..

Dumlupınar 29-01-2015 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1352087)
Tohumu nasıl ektiğinizi anlatsaydınız..Bir şeyleri yanlış yapmış olmalısınız..
Frezyayı tohumdan üretmek kolay ve eğlencelidir. Çoğu kez daha ilk yılında çiçek açar..

Sayın tabus mayıs ayında kuruyan tohumları, Eylül ayında 2 cm.kadar derine perlitli torf,kum ve az miktarda çiftlik gübresi karışımına ektim.Sonuç bu,gelişimleri çok yavaş topraktan çıkmaları 1,5 ay sonra oldu.Minik saksı toprağında hiç bir sorun da yok.Bu bahar açmaları da mümkün gözükmüyor.
Bu tohumlar yoğun kokulu beyaz renk ve diğer frezyalar gibi çok fazla boya gitmiyorlar.Yine de neredeyse bir buğday tanesi kadar diktiğim aynı cins mini soğanlar 20 cm.kadar boya ulaştılar. SELAMLAR...

Dumlupınar 30-01-2015 07:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi venus_trap (Mesaj 1352056)
Bu çiçekler çok hoşuma gitti bu bitkinin soğanlarından nereden temin edebilirim ?

Merhaba,frezya soğanlarını İstanbul'da yapı marketlerde ve Eminönünde çiçek pazarında bulabilirsiniz.Ancak dikim zamanı için geç kaldınız.Yine de bulursanız,hemen dikmeniz gerekir.İstanbul'da Nisan ayı içinde açabilirler.Güneşi bolca alan yerlerde daha sağlıklı gelişirler.SELAMLAR...

venus_trap 30-01-2015 09:50

cevabınız için çok teşekkür ederim umarım bulurum :)

Dumlupınar 06-02-2015 11:57

2 Eklenti(ler)
Frezyalarımın çiçek saplarından herkese MERHABA...

hira 06-02-2015 12:02

Maşallah..

Benim frezyalarım dondu :( yapraklar soguktan yandı gitti bende kopardım, soğanlara hiiç bakıpta moralimi bozmak istemedm. Ne alemdeler bilmem.

Dumlupınar 06-02-2015 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1353936)
Maşallah..

Benim frezyalarım dondu :( yapraklar soguktan yandı gitti bende kopardım, soğanlara hiiç bakıpta moralimi bozmak istemedm. Ne alemdeler bilmem.

Sayın hira benim de bahçede ekili frezyalarımın tamamı dondu.İlk defa apartmanın bahçesine Ekim ayında dikmiştim.İzmir'de son 51 yılın en soğuk kışı benim frezyaları ilk defa bahçeye ekmemi buldu.Şans bu ya...

Bu sabah bahçede soğanların durumuna baktim.Toprağı kazınca yaklaşık 100 soğandan 30-40 kadarının dondan etkilenmediğini gördüm.Sağlam olanları ayırdım.Eylül'e kadar dayanırlar mı bilmiyorum.Sizde bir kontrol edin.Sağlam olanlar olabilir.

Ben don olayı görülecek günlerde balkondaki saksıları eve aldım.Onlar bu şekilde donmaktan kurtuldular.SELAMLAR...

tabus 06-02-2015 22:28

Frezya tohumu

Tohumdan frezya yetiştirmeye hevesli var mı?
http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/36472.htm

eceyıldız 14-02-2015 13:25

Frezyalarım da hala çiçeklenme belirtisi yook :(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025