agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Frezya (Freesia) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302.htm)

EMINE1 18-02-2011 13:40

merhaba ben EMİNE1
frezyalara hayran kaldım Maşallah
Bende soganlarını nerden temın edebılırım google bulamadım

kgursan 20-02-2011 17:27

sn emine 1, Frezyalar şu anda goncaya durdular ve yaklaşık Mart-Nisanda açacaklar. Ancak bazı durumlarda marketler İlkbahar aylarında soğanlarını getirip satıyorlar ve bunlar Yaz başlarında (haziran-Temmuz) çiçekleniyor. Martta dikilen bu soğanlar kış don larından etkilnmemiş oluyorlar. Normal dikim zamanı Eylül,+ Kışın don olayından koruma ve Nisan başlarında çiçek dir.

sonuç olarak bu yıl geçmiş gibi görünüyor (yine de martta marketlerde BELKİ bulursunuz) Yaz aylarında haz-Temmuz-ağustos kaçbin soğan isterseniz gönderebilirim. Sarı-beyaz pembe renklerde. Eylül ortası dikim en uygunudur.

üzüm 21-02-2011 09:52

Bendeki frezyalar erkenci davrandılar galiba.:) Şu an masamı 2 sap frezya süslüyor.

Frezyalar dışarıda duruyordu; çiçek sapı başak gibi olunca soğuklardan zarar görmesin diye ısıtılmayan iç mekana almıştım. Uzunca bir süre aynı şeklde kaldılar. Dün sabah ilk çiçeğini göstererek beni sevindirdi.

kgursan 21-02-2011 16:17

Bazıları erkenci bazıları geçci dir.

k_donmez 03-03-2011 22:14

4 Eklenti(ler)
Geçen bahar marketten alıp diktiğim ve geçen yaz çiçeklenen frezya soganları ile Sayın KGürsan'ın hediyesi olan soğanlar sonbaharda yeşerince bahçeye dikmiştim. Soğuklar için ne kadar tedbir alsam da Ankara kışında perişan oldular. Bütün yapraklar dondu. Birkaç gündür alttan taze filizler geliyor. Bu sene açıp açmayacaklarını göreceğiz. Velhasıl Frezya Ankara'da dışarıda yetiştirilecek bir soğan türü değil.

kgursan 09-03-2011 17:27

Bunu size söylemiş olmalıyım?? Frezya donar Lale sümbül, ve nergise benzemez.

k_donmez 09-03-2011 18:19

Sayın KGürsan
Sizin verdiğiniz bilgilerden önce soğanları dikmiştim ve yeşermişlerdi. Acı bir tecrübe oldu.

kgursan 09-03-2011 18:40

Sağlık olsun. Bir hatırayı paylaşayım. Seramda frezyalar goncada. Bir ramazan günü. Sanırım şubat veya mart başı. Biliyorum hava soğuyup don olacak. Güneş battı. Hadi iftarı yapıp geleyim de sobaları öyle yakayım dedim. 2 saat geçti aradan. Saat 19 cıvarında iftardan sonra yaktım sobayı. Don olayı ise 17 00 cıvarında başlamıştı. Ve sonuç : 3tavanın çiçekleri (yaklaşık 10 000 kadar) donuverdi. sadece 2 saat geç soba yaktım diye. Bu konuyu daha öncede yazdım sanırım.

Demek istediğin Frezya öyle bir bitki. Donar. Dondan korursanız (sadece birkaç akşam) güzel, kokulu çiçeklerini verir. Neyse. geçmiş olsun, kolay gelsin.

kgursan 12-03-2011 17:40

2 Eklenti(ler)
Frezya donar diye herkesi korkuttum galiba. Birkaç resim yükliyeyim de içiniz ısınsın.

k_donmez 12-03-2011 20:58

Sayın KGürsan
Frezyalar donsa da benim favori çiçeklerimden oldular. Kokuları şahane. Hele sizin sera kokudan uçuyordur. :p

nurguldk 14-03-2011 13:39

Ben bu soğanlılarda ekim zamanı farklılıklarını hala anlayamadım :( Heryerde frezyalar ekimde ekiliyor deniyor. Ama şu anda yapı marketlerde bolca frezya soğanı satılıyor. Paketlerinde ekim zaman bahar, çiçeklenme zamanı yaz ayları olacak şekilde belirtilmiş. Bunların türü farklı mı acaba?
Eğer farklı değilse neden baharda ekmiyoruz da Ekim ayında ekip don olacak diye çileden çıkıyoruz :))

Andora 14-03-2011 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EMINE1 (Mesaj 757744)
Merhaba
benım suanda yasadıgım yerde bu tarz marketler yok .
Benım ınterneten baska ( ozellıkle bu konuda) secenegım malesef
yok.yardımlarınıza tesekurler ..

www.zengardentr.com 'da bulabilirsiniz. Bahar dikimli soğanlar satışa sunulmuş durumda, benimkiler de bugün elime ulaştı. Frezya ve 3 çeşit zambak soğanı... Hiç tecrübem yok, inşallah elime yüzüme bulaştırmam ;)

kgursan 14-03-2011 23:03

Sn. şehnaz., Tamam Frezya nın diğer bir adı da Kayısı çiçeğidir. Bizde normal olarak soğanları Mayıs-Haziran gibi sökülür, gölgede kurutulur ve Eylül civarında dikilir. Kış boyunca DON olayından korunur ve Mart Nisan aylarında çiçeklenir. Bu durumda şimdi soğan bulmanız zor fakat bazı marketler, Şubat civarında bu sağanı Güney yarımküreden getirip satabiliyorlar. Bunları Şubat-mart gibi dikerseniz Yazbaşında çiçeklerini alabilirsiniz.

Yukarıda açıklamıştım. Eğer haziranda söktüğünüz frezya soğanını Kasım dan sonra Mart-Nisan aylarına kadar muhafaza edebilirseniz, o zaman dikin. Bu normal şartlarda olanaksız. özel depolanmış veya Güney yarım küre soğanlarını kullanabilirsiniz Mart ayında.

iris41 15-03-2011 06:34

yazlık adı altında satılan Frezya lar sadece o sene temmuz arası acıyor sonra normal seyrine dönüyor Dogası geregi :p. bende yazlık diye alıp aldandım .

kgursan 15-03-2011 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 767452)
Sayın KGürsan
Frezyalar donsa da benim favori çiçeklerimden oldular. Kokuları şahane. Hele sizin sera kokudan uçuyordur. :p

Henüz daha açmadılar. Ay sonuna doğru başlar. Açtıkları zaman sizlere de koklatırım merak etmeyin.:p Kolay gelsin.

k_donmez 16-03-2011 19:06

Sayın KGürsan
Sizden çok güzel frezya fotoğrafları bekliyorum. Gerçi buradaki çiçekçilerde beyaz ve sarı çiçeklerini görüyorum, ancak sizin ustalığınız eminim frezyaların kokusuna bile güzellik katıyordur. Kolay gelsin.

kgursan 17-03-2011 23:32

3 Eklenti(ler)
Birkaç resim ile şimdilik gönlünüzü alalım kemalbey. Bunlar konserve ama ne yapalım tazesi henüz çıkmadı. Kısmetse Nisan da. Kolay gelsin.

aheste 21-03-2011 09:45

2 Eklenti(ler)
Merhaba, annemin camlı giriş koridorunda duran frezyaları açtı ,içeri girdiğinizde misler gibi bir koku karşılıyor insanı.Biraz renkleri soluk çıkmış ışıktan dolayı herhalde.Ben yetiştiremiyorum bu frezyaları çok istememe rağmen ev içerisinde koyacak uygun bir yerim olmadığı için.

selis 26-03-2011 21:12

1 Eklenti(ler)
Saksıda da çok güzel yetişiyor..

loveflower 27-03-2011 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 770003)
Birkaç resim ile şimdilik gönlünüzü alalım kemalbey. Bunlar konserve ama ne yapalım tazesi henüz çıkmadı. Kısmetse Nisan da. Kolay gelsin.

sn kgursan çok güzel gözüküyorlar frezyalar,verdiğiniz bilgileri okumadan önce yani 4 gün önce yapı markette bulduğum frezya soğanlarını saksılara ektim,toprağında çok az çakıl taşı karıştırdım,yanlış mı yapmışım?eğer yanlışsa hatamı nasıl düzeltirim.diğer sorum ise eylülde dikileceğini yazmışsınız benim frezyalarım şimdi dikildiği için soğanlarını yazın sökmem mümkün olmayacğından saksıdamı bırakmam gerecek,teşekkür ederim

iris41 28-03-2011 06:35

Selam. ben frezyaları hic sökmedim sürekli yavruluyor. yaz kış balkonda bu sene ılık gectiginden don olmadı cicekteler:p
evde frezya olmuyor sanırım temiz havaya ihtiyacı var . sayın kgursan serada kapalı ortamda nasıl başarıyorsunuz

kgursan 29-03-2011 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 775458)
Selam. ben frezyaları hic sökmedim sürekli yavruluyor. yaz kış balkonda bu sene ılık gectiginden don olmadı cicekteler:p
evde frezya olmuyor sanırım temiz havaya ihtiyacı var . sayın kgursan serada kapalı ortamda nasıl başarıyorsunuz

Sn iris41., Evde olmuyor değil. Siz biraz üşeniyorsunuz!?. Yapraklar sararmaya başlayınca sökün ve yavrularını vs. ayırıp tekrar dikin. Yani seyreltirseniz toprak havalanırsa kök iyi gelişir ve evde de olur. Tabi don olayından korursanız.
frezya aslında bahçe çiçeği değil Türkiye için (Ege-Akdeniz hariç)

kgursan 29-03-2011 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 775388)
sn kgursan çok güzel gözüküyorlar frezyalar,verdiğiniz bilgileri okumadan önce yani 4 gün önce yapı markette bulduğum frezya soğanlarını saksılara ektim,toprağında çok az çakıl taşı karıştırdım,yanlış mı yapmışım?eğer yanlışsa hatamı nasıl düzeltirim.diğer sorum ise eylülde dikileceğini yazmışsınız benim frezyalarım şimdi dikildiği için soğanlarını yazın sökmem mümkün olmayacğından saksıdamı bırakmam gerecek,teşekkür ederim

Çakıl taşları saksının altına serilir suyu süzmesi için, ama önemli değil. şimdi diktiniz, Yaz başında çiçeklenir, yapraklar sararır ve dinlenmeye girer. Dinlenme 30 oC da 12 hafta dır. sonra tekrar sürgün yapar (Ekim- Kasım gibi) ,Kışın don dan korunur ve Mart-Nisan da çiçeklenir.

loveflower 29-03-2011 06:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 775900)
Çakıl taşları saksının altına serilir suyu süzmesi için, ama önemli değil. şimdi diktiniz, Yaz başında çiçeklenir, yapraklar sararır ve dinlenmeye girer. Dinlenme 30 oC da 12 hafta dır. sonra tekrar sürgün yapar (Ekim- Kasım gibi) ,Kışın don dan korunur ve Mart-Nisan da çiçeklenir.

Çok teşekkür ederim sayın kgursan,iki sorum daha var cevaplayabilirseniz çok sevinirim,tekrar su vermeye dinlenmeden sonra yani ekim-kasım aylarında mı başlıyoruz?Yeni diktiğim frezya soğanlarımı hergün mü sulamalıyım yoksa kaçgünde bir?Teşekkürler

fatmadundar 30-03-2011 12:00

2 Eklenti(ler)
Frezyalarımın en güzel halleri. Balkonumu şenlendiriyorlar.

tamaşa 30-03-2011 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 776667)
Frezyalarımın en güzel halleri. Balkonumu şenlendiriyorlar.

Maşallah,çok güzel görünüyorlar kim bilir nede güzel kokuyorlardır,darısı benimkilerin başına diyecegim ama ekdigimden beri [iki yıl oldu] hiç açmadı, bu yılda sadece bir saksı yeşillen di henüz çiçek belirtisi yok,diger saksıdakiler henüz yeni yeni çimlenmeler var nerde eksiklik yaptım bilmiyorum:(

fatmadundar 30-03-2011 14:26

Ne zaman ektiniz, yeterince sulamadınız mı, yeterince ışık mı alamadılar? Eğer ikinci yılları ise soğanlar yeterince büyük olmalı. Soğanlar yerine tutunup iyi gelişebilmeleri için Ekim ayında toprağa dikilip sulanmaya başlanmalı en az. Donmayacağı güneşli bir yerde daha fazla birşey yapmaya gerek yok. Aslında fotoğraflarını koyarsanız ve de konumunu belirtirseniz fikir verir.
Buna göre Kamil beyin de size tavsiyeleri olur.

kgursan 31-03-2011 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 775925)
Çok teşekkür ederim sayın kgursan,iki sorum daha var cevaplayabilirseniz çok sevinirim,tekrar su vermeye dinlenmeden sonra yani ekim-kasım aylarında mı başlıyoruz?Yeni diktiğim frezya soğanlarımı hergün mü sulamalıyım yoksa kaçgünde bir?Teşekkürler

Toprak ıslak olmayacak ama kurumayacak da. Nemli olsun yeter. Havaya göre haftada 1-3 arası azar azar sulayın.

loveflower 11-04-2011 08:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveflower (Mesaj 777978)
Çok teşekkür ederim sayın kgursan

Sayın kgursan,frezyalarım hakkında fikrinizi almak için fotoğraflarını soğanlı bitkilerle ilgili soru ve cevaplar başlığına ekledim,fikir verirseniz sevinirim

k_donmez 22-04-2011 10:29

1 Eklenti(ler)
Kışın soğuk nedeniyle yaprakları donan frezyalar canlı kalmak için direniyorlar. Bunca belaya rağmen çiçek görebilir miyiz acaba ?

77brc77 24-04-2011 17:06

Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.

iris41 24-04-2011 18:01

Gecen sene mis gibi kokan Frezyalarım bu sene kokmuyor . ikide bir kokluyorum farklı saatlerde koku yok .

bettyycim 24-04-2011 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 77brc77 (Mesaj 791516)
Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.

Sevgiili arkadaşım www.zengardentr.com adresinden temin edebilirsiniz ;)

77brc77 25-04-2011 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 791594)
Sevgiili arkadaşım www.zengardentr.com adresinden temin edebilirsiniz ;)

Teşekkürler, dikkate alıyorum ama şu an saksıda da olsa satışta yok galiba görüntülenemiyor:confused:, bekleyelim bakalım. :rolleyes:

kgursan 30-04-2011 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 790313)
Kışın soğuk nedeniyle yaprakları donan frezyalar canlı kalmak için direniyorlar. Bunca belaya rağmen çiçek görebilir miyiz acaba ?

Sn kdönmez, merak etmeyin çiçek verirler. Bu yıl frezyalar 20 gün gecikti. Mayıs ortalarına doğru açarlar.

kgursan 30-04-2011 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 77brc77 (Mesaj 791516)

Soğanlı bitkiler, ZAMANLI bitkilerdir. Her istediğiniz zaman bulunmaz, senede 1 defa çiçek açar. Frezya (Türkiyede) Ocak- Mayıs arasında çiçek açar, Eylül- Aralık arasında da soğanları dikilir. Bazen yazlık olarak marketler ithal edebilirler ama frezya bir KIŞ çiçeğidir. Ağustos-Ekim Arası istediğiniz bin adet frezya soğanı bulursunuz. Kolay gelsin.

k_donmez 01-05-2011 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 795288)
Sn kdönmez, merak etmeyin çiçek verirler. Bu yıl frezyalar 20 gün gecikti. Mayıs ortalarına doğru açarlar.

Sayın K Gürsan,
Öncelikle geçmiş olsun. Sizi tekrar yazarken görmek çok güzel.
Frezyalara gelince aralarında geçen yaz sizin Yalova toplantısında hediye ettiğiniz soğanlar da var. Benim geçen yıldan kalanlar da. Çiçek göreceğimi duyunca gerçekten sevindim. Gelecek yıl için soğanları soğuk almayacakları bir ortamda, saksıya ekmeyi planlıyorum.

bettyycim 14-05-2011 20:00

5 Eklenti(ler)
Frezyalarımdan umudu kesmiştim, ama onlar beni utandırdı ;)

nardane 14-05-2011 20:27

Burada frezyaları görünce sanki kokusunu duymuş gibi oldum.Hepsi harika ,çok güzeller.Bana çocukluğumu çağrıştırdı.
Çocukluğumda balkonumuzdaki kokusuyla mest olduğum çoooook sevdiğim bitkidir.
Biz arpa zambağı olarak biliyoruz daha doğal halleriydi.
Nerede o eski frezyalar diyesim geldi ,harika kokarlardı ,şimdikiler öyle kokmuyor.

nurguldk 20-05-2011 13:31

Benim Frezyalarda hala çiçek belirtisi yok. Saksıda dışarıdalar şu anda. Yaprak boyları da 25 cm yi geçti. Hala açma şansı var mı acaba?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025