![]() |
Alıntı:
|
Nergiz soğanlarını her yıl sökmek mi gerekiyor? Geçen yıl diktiğim ve hepside çiçeklenen nergizlerimde ki yaklaşık 15 adet bu yıl hiç çiçek yok. Sanırım bol miktarda yavru yapmışlar. Çıkışları onu gösterdi.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Tazetta türü nergislerin bazıları geç sonbahar erken kış bile açabiliyor, elbette yaşatıldığı iklime bağlı. N. papyraceus ..Paper White Tomurcuklanmış durumda. Resim 05,12,2015 de çekildi. Araya soğuklar girmese bu günlerde çiçeklenmiş olacaktı. Ama yine de hafta içinde açarlar |
Alıntı:
Saksıda ise, saksının derinliği beslenebilmesi için önemli. Sıkışık değilse sökmeseniz de olur. Nergislerinizin çok yavru vermesi (diğer faktörleri göz ardı edersek), sığ dikimden olmalı. |
Nergizlerin durumu ve sıklığı aynen 2689 no'lu mesajdaki gibi.
|
Resimde (2689 mesaj), sağ taraftakiler (önde 3lü grup ve diğerleri) çiçekleri geçtikten sonra ayrılacak. Gerçi bahçede olduğu için ve diğer grupla aralarında mesafe olduğu için 1-2 yıl daha idare ederler. Karar sizin.
|
Evet normal Hatay nergizi ama bir saksımda da Sayın Pria dan aldığım Karaburun ve erlicher türü nergizde var onlarda filizlendi inşallah sorun çıkmaz bu bendeki 3. yılları ve sadece ilk yıl bir tanesi çiçek açtı.
|
Bizim burada çok yetişen nergiz genelde bahçe kenarlarında ekilir ve unutulur heryıl çiçek açar ve misler gibi kokar hem katlıları hemde düz olanları var içinde çok olan saksı onlardan ama katlı ve çok kokulu, içinde sadece 3 tane olan saksıda ise bir karaburun ve iki erlicher nergizi var...
|
[QUOTE=eceyıldız;1425375]Bizim burada çok yetişen nergiz genelde bahçe kenarlarında ekilir ve unutulur heryıl çiçek açar ve misler gibi kokar hem katlıları hemde düz olanları var içinde çok olan saksı onlardan ama katlı ve çok kokulu, içinde sadece 3 tane olan saksıda ise bir karaburun ve iki erlicher nergizi var...[/QUO
Merhaba,yeterli güneş görmemesi,fazla sulanması ve fazla yanmış çiftlik gübresi verilmesi nergislerde fazla yapraklanmaya sebep olabiliyor.Bu durumda çiçeklenmeme görülebilir. Erlicheer nergislerin çiçeklenmeleri için henüz erken.Karaburun nergislerinin de bu ay içinde çiçek saplarını çıkarmaya başlamaları gerekir.SELAMLAR... |
Sn.Imay'ın hediye olarak gönderdiği,anneannesinin zeytinliğinde yetişen nergis soğanları için süper bir toprak karışımı hazırladım.
Bu karışımı doldurduğum saksıya soğanları bugün diktim.Bu güzel nergis türü için kendisine tekrar teşekkür ederim. |
5 Eklenti(ler)
Bu akşam döndüm köyden..
Geçen yıl uyguladığım teknikler sayesinde bu yıl en büyük sevinci Karaburun (double roman) nergisleri yaşatıyor bana..Hatırladığım kadarıyla geçen yıl % 70 oranında çiçeklenme oranı yakaladığım bu güzel ama nazlı ve zor nergis türünde bu yıl hemen hemen neredeyse % 100 çiçeklenme oranı var..5-6 yıldan beri bu güzel sonuca ulaşmak için çok yöntem denedim.. Çiçek saplarının uzunlukları 2 ila 20 santim arasında değişiyor..Bazı köklerde birden fazla çiçek sapı var ve neredeyse açtı açacak..Yılbaşına kalmaz hepsi açarlar gibi.. Bu gidişimde toprağı biraz sıcak tutsun diye hafiften üre gübresi verdim onlara ve yağmurlar kıt olduğu için yine suladım.. Artık bu güzel türün sırrını öğrendim gibi..Kesme çiçek için üreteceğim onları. |
2 Eklenti(ler)
'' Erlicheer'' nergislerim ise her yıl olduğu gibi normal gelişimlerini sürdürmekteler..Özel bir gayrete ihtiyaçları yok.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu arada çiçeklenmeleri için ne yapmam lazım bütün nergizler için soruyorum tabi...
|
Alıntı:
Ekeceğiniz toprak ideal olarak kili az, kumlu-çakıllı olmalı.. Azotlu gübrelere fazla özenmeyin..Hayvan gübresini az kullanın..Hele hele tam yanmamış hayvan gübresini çok çok az kullanın.. Ne işe yaradığını ve nasıl ters etki yapacağını bilmediğiniz kimyasal veya organik gübreleri kullanmamaya çalışınız..Çünkü nergisler benim fidanlığın toprağı gibi fakir topraklarda bile başarıyla yetişir..Ağır ve besin yönünden çok kuvvetli topraklardan pek hoşlanmadıklarına inanırım ben nergislerin.. Odun külü ve kemik unu gibi materyalleri ölçülü olmak kaydıyla güvenle kullanabilirsiniz..Kül soğanların irileşmesini, kemik unu ise çiçek verimini teşvik eder.. Saksıda da bunlara uygun hareket edilmeli ve özellikle ılıman havalarda fazla suyla nergisler şımartılmamalı..Kendi doğal gelişimlerini sağlamalı yani..En önemlisi saksılar derin olmalı..Hiç olmazsa 25 santim falan.. Daha detaylı bilgiler için bakınız: https://yogunkokulukatmerlinergis.wo...2012/08/13/19/ |
Alıntı:
Peki bu saatten sonra kemik tozu çiçeklenmelerini sağlar mı... Bu sabah baktım hiç birinde çiçek sapı yok henüz :( |
Alıntı:
Ayrıca, ben mesajımda ''kömür tozu'' falan demedim..Soğanların irileşmesi için potasyum içeren ''odun külünü'' tavsiye ettim. |
Tamam çok teşekkür ederim sayın pria, kemik ununu bulmaya çalışacağım inşallah bulurum... Odun külü olayını da yanlış okumuş **** aklımda yanlış kalmıştır özür dilerim :)
|
2 Eklenti(ler)
Sn pria 'dan aldığım Double Daffodil Erlicheer nergisleri ile, bir marketten almış olduğum karışık renk nergisler aynı zamanda toprakla buluşturuldu. Herhangi farklı bir işlem görmeyen iki saksıdaki bitkilerin gelişimleri de oldukça farklı oldu. Erlicheer' ler açık ara önde:)))
|
Alıntı:
Erlicheer'leriniz Çanakkale'de benim nergislere göre biraz daha boylanmış..Aman çok sulamayın..Şımarmasınlar..Bu boya ulaştıklarında kökler oldukça derine gittiği için saksı altlığından su ememez duruma gelene kadar sularsanız iyi olur.. Çok güzel büyütmüşssünüz hepsini..Diğer karışık nergis türleri geç kış türleridir büyük ihtimal.. İnşallah kokularıyla güzel ilkbahar günleri yaşatırlar size..Selamlar. |
Karaburun nergisini biliriz biz güzel nergis olarak. Karşılaştırma yapmak için çiçeklerini göreceğim zamanı iple çekiyorum inanın.
Güzel temennileriniz ve bu nadide türe sahip olmamız için göstermiş olduğunuz emekleriniz için çok teşekkür ederim. |
3 Eklenti(ler)
Havalar oldukça ılıman gittiği için nergislerin araları çok otlanmıştı..Yanlışlıkla ot temizliği yaparken onlara zarar vermemek için biraz gelişmelerini bekledim..Nihayet bugün ot temizliğini yaptım..
(ilk fotoda nergis yaprakları yanık gibi çıkmış..Güneş vurduğu için öyle çıkmış foto) |
4 Eklenti(ler)
Karaburun (double roman) nergislerim bu yıl gerçekten beni mest etti..İlk defa bu yıl çok çok sevindirdiler beni..Her kökte çiçek sapı..Sanırım 500'den fazla çiçek var..
Onların da otlarını temizleyip toprağını çepinle kabarttım ve yine yağmurlar kıt olduğu için suladım..Çünkü, çiçek saplarının uzadığı bu dönem suya en çok ihtiyaç duydukları dönem.. Ayrıca bugün ilk açan çiçekleri kestim ve sipariş verenlere gönderdim..Haftaya açanlar daha çok olur gibi, hava yaz gibi çünkü.. |
çok güzel görünüyorlar bakalım ilk defa standart dışı bir tür olan gök kuşağı nergislerinden edindim bu sene imkansız ama seneye açar gibi geliyor forumda bulamadım bu dediğim türden internette bile yok doğru düzgün bir bilgi.
|
Merhaba,
Resimleri görünce ben de bizim arkadaşlara baktım. Erlicheerler toprağın altında uyuyor. İklim etkisi sanırım, forumda resimler geldikten sonra en son mart nisan gibi açıyor benimkiler. Başka türlerde nergis arkadaşlar da var bu sene. Geçen sene bir kaç Nergis saksısı hediye gelmişti, işyerinden getirip toprağa aktarmam yaz ortasını bulmuştu. Açmayacaklar sanırım, olsun, şımarık ve mutlular, varsın seneye açsınlar. Resimlerini ekliyorum. Selamlarhttp://images.tapatalk-cdn.com/15/12...317c5a6127.jpg Sent from my iPhone using Tapatalk |
Çanakkale'de bizim köyde çok görülmeyen derecelerde soğuklar var birkaç gündür..
Eksi 10'lar görülüyor meteoroloji bültenlerinde.. Bakalım; bunca sert soğukları, Karaburun nergislerinin yaprakları ve tam olgunlaşmadıkları için kesemediğim çiçekleri nasıl atlatabilecekler, merak ediyorum..Büyük bir ihtimalle kavrulmuşlardır sanıyorum.. Cumartesi göreceğiz vaziyeti :( |
Sayın pria'dan aldığım nergizlerin saksısında iki nergiz daha çıktı belki onlar açar da beni mutlu ederler.
|
Alıntı:
Fakat, Karaburun nergislerimin sanırım dondan sapları etkilenmiş, çoğunun sapları kırılıp yatmıştı.. Son 3 günden beri oldukça ılıman havada tekrar toparlanıp açtılar bazıları.. |
3 Eklenti(ler)
Sayın pria'dan aldığım nergislerim.
Büyümeleri güzel gidiyor, altı soğandan dünya kadar yavru geldi. :D Bu arada sayın pria, gönderdiğiniz paketten minik bir soğan daha çıkmış -nergise benzetememekle birlikte- ne olduğunu merak ederek dikmiştim sanırım çiğdem çıkacak. Pakete nasıl girdi anlamadım:D İkinci fotoğrafta kendisi;) Eklenti 591930 Eklenti 591931 Ve sayın hocam100'den aldığım karaburunlarım. Aslında iki tane almıştım, gelen pakette soğanların biri ikiz gibiydi ayırıp diktim o da büyüdü. Çiçek açacaklar:D Ne yaptıysam yakından net çekemedim bu görüntüyle idare edin:D Eklenti 591932 |
1 Eklenti(ler)
Dördüncü fotoğrafı bir türlü ekleyemedim bu mesajda bir daha deniyorum.
Tomurcuklu karaburunum:D Eklenti 591935 |
Alıntı:
O minik soğanın çiğdem olması mümkün değil sayın Sûz-i Dilârâ, çünkü yok bende..Yine nergis olabilir..Selamlar. |
Teşekkür ederim sayın pria. Çok çok sevindim. Üstadlardan "olurlar, aferinler" aldıkça mutlu oluyorum:D
Ah o Karaburun yok mu Karaburun, bir çiçek açtı kokulu kokulu, misler gibi ferah ferah. :D:D Bayıldım, koklamaktan burnum çiçeğe yapışacak sonunda. :D Keşke daha çok sayıda soğan alsaymışım, seneye nasip olursa 15-20 tane Karaburun ayırabilir misiniz sayın hocam100. Kocaman kocaman saksılara dikeceğim onları:D Erlicheerlerin çiçek açacağı günleri de sabırsızlıkla bekliyorum:D |
Tabi ki ayiririm.
mobil telefondan tapatalk ile yollandı |
3 Eklenti(ler)
Karaburunlarımdan biri çiçek açtı, diğeri tomurcukta. :D
|
5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim karaburun nergislerim.Bu sene biraz daha cılız açtılar.Bir sapta 3 veya 4 çiçek açtı.Geçen sene bir çiçek sapında 7-8 çiçek vardı.Hocam 100'den bu sezon için aldığım karaburun nergislerinde de durum değişmedi.Onlarda da bir çiçek sapı sadece 3 veya 4 çiçek açtı.Sırada hala açacak olanlar da var.
Olsun yine de kokuları muhteşem.En soğuk havalarda bile aynı yoğunlukta harika kokuyorlar. Bu arada Sn.alys'in erlicheer nergis soğanları her soğandan çıkardıkları 2 çiçek sapıyla açmak için sıralarını bekliyorlar.Herkese SELAMLAR... |
2 Eklenti(ler)
Devamı...
|
Bu yıl bizde de sorun var. Yağışların olmaması ve soğuk bir kış geçirmemizden dolayı 5 cm filizle kaldılar. Bakalım ne zaman açar.
|
daha bende açmadı henüz bende Adem beyden aldım soğanları toprak fazla yaradı sanırım 3 kök nergis oldu 10 kök çok yavru yaptı anaçlarda daha yeni başladı çiçeğe gelmeye bakalım biraz daha büyüdüğünde anlaşılacak durum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025