agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Nergis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930.htm)

pria 13-04-2013 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1138207)
Zira uzun süre kapsül içinde duran çiçekler tam çıkmaya baslarken hava ısısında bir haftalığına ciddi bir düşüş olmuş gelişim durmuştu akabinde de kurudular.

Sayın musk, sanırım nergisleriniz İstanbul'da ekili..
Ben şahsen İstanbul ve civarında yaşanan ısı düşüşlerinin çiçeklerin kurumasına yol açabileceğini hiç sanmıyorum..

Kurşuni küf gibi bir mantari bulaşıklık yoksa, azot fazlalığı ( yapraklar ve çiçek sapları çok uzamış çünkü) ve akşamüstü sadece birkaç saat güneşi görmeleri (aşırı gölge) de bu duruma sebep olmuş diye düşünülebilir..

En iyisi, sayın kgursan'ın bu konuda yorumunu okumak lazım..

musk 13-04-2013 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1138210)
Sayın musk, sanırım nergisleriniz İstanbul'da ekili..
Ben şahsen İstanbul ve civarında yaşanan ısı düşüşlerinin çiçeklerin kurumasına yol açabileceğini hiç sanmıyorum..

Kurşuni küf gibi bir mantari bulaşıklık yoksa, azot fazlalığı ( yapraklar ve çiçek sapları çok uzamış çünkü) ve akşamüstü sadece birkaç saat güneşi görmeleri (aşırı gölge) de bu duruma sebep olmuş diye düşünülebilir..

En iyisi, sayın kgursan'ın bu konuda yorumunu okumak lazım..

Sayın pria bunlar 8 adet çok sağlıklı soğanlardı. Hemen yanında devamında ilk mesajda da belirttiğim diğer türün 8 soğanı var. Onların yaprakları kuruyanların yarısı kadar. Cinslerinden mi bilmiyorum çiçeklerini de yeni yeni açmaya basladılar.
Küf gibi bir sey olsa onlara da bulaşak veya etkileneceklerdi diye düsünüyorum. Tabi onlar bu türe göre daha hastalığa mukavemetli değiller ise...

Açıkçası kestirmek zor heralde. Artık seneye ne yapacaklar ona bakacağız.

Teşekkür ederim.

nikon_ 14-04-2013 13:19

4 Eklenti(ler)
Bunlar da benim iki gündür açan nergislerim;)

Eklenti 390173

Eklenti 390174

Eklenti 390176

Eklenti 390177

üzüm 14-04-2013 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1138149)
Merhaba arkadaşlar,

Bu sene bir marketten aldığım iki çeşit nergislerden birinde sorun yaşadım. Obdam ve Cheerfullness alt adları olan bu iki türden obdam olan tek çiçekli çeşit gayet iyi bir gelişim gösterdiği halde sekiz soğanın açtığı 15 e yakın çiçeklerin tamamı açmadan kurudu.

Etiketteki dikim detaylarına uyarak kasım ayı içinde dikmiştim. Altı kısımlarındaki toprağa da yanmış eski gübre karıstırıp soğanları dikmiştim.

Diğer türde sorun yok gibi gözüküyor ilk çiçeklerini bu gün açtı ve diğerleri de açacak gibi duruyor. Hepsi yan yana aynı yerde dikililer.

Toprakları kurumadı. Akşamüstü bir kaç saat güneş alan bir konumdalar.

Bu sorunun sebebi ile ilgili konuda deneyimli arkadaşların firkini rica ediyorum. Acaba hata/sorun ne olabilir?

Teşekkürler

Sayın musk,

Yanılmıyorsam "blasting" olarak tanımlanan bir durumla karşılaşmışsınız. Daha çok geçci nergislerde karşılaşılan bir durum.

Geç soğuklar, erken gelen sıcaklar gibi hava durumundaki ani/beklenmedik değişiklikler bu durumu ortaya çıkarıyor.

Aynı yerde bulunan 2 çeşit nergisden birinde görülmesinin sebebi açma zamanlarının farklı oluşu. :)

musk 14-04-2013 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 1138426)
Sayın musk,

Yanılmıyorsam "blasting" olarak tanımlanan bir durumla karşılaşmışsınız. Daha çok geçci nergislerde karşılaşılan bir durum.

Geç soğuklar, erken gelen sıcaklar gibi hava durumundaki ani/beklenmedik değişiklikler bu durumu ortaya çıkarıyor.

Aynı yerde bulunan 2 çeşit nergisden birinde görülmesinin sebebi açma zamanlarının farklı oluşu. :)

sayın üzüm,

Bende sizin gibi düşünüyorum. çiçekler tam acacakken hatta canlı sarı renklerini almışken birden bire isler tam tersine dönüp kurudular.

teşekkürler.

Sevgi 15-04-2013 07:27

3 Eklenti(ler)
Benim de bu tür nergislerimin 3 soğanı çürüdü. Diğerleri filizlenmeye başlamışlardı yanlarındaki soğanların neden filizlenmediğini merak edip soğanlara bastırdığımda parmağım içine geçti.:(

ATTACH]390505[/ATTACH]

Eklenti 390506

Eklenti 390507

kopshtar 15-04-2013 08:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1138149)
Merhaba arkadaşlar,

Bu sene bir marketten aldığım iki çeşit nergislerden birinde sorun yaşadım. Obdam ve Cheerfullness alt adları olan bu iki türden obdam olan tek çiçekli çeşit gayet iyi bir gelişim gösterdiği halde sekiz soğanın açtığı 15 e yakın çiçeklerin tamamı açmadan kurudu.

Etiketteki dikim detaylarına uyarak kasım ayı içinde dikmiştim. Altı kısımlarındaki toprağa da yanmış eski gübre karıstırıp soğanları dikmiştim.

Diğer türde sorun yok gibi gözüküyor ilk çiçeklerini bu gün açtı ve diğerleri de açacak gibi duruyor. Hepsi yan yana aynı yerde dikililer.

Toprakları kurumadı. Akşamüstü bir kaç saat güneş alan bir konumdalar.

Bu sorunun sebebi ile ilgili konuda deneyimli arkadaşların firkini rica ediyorum. Acaba hata/sorun ne olabilir?

Teşekkürler

Sn Musk; ne ilginç tesadüftür ki benim de bu yıl bauhause dan aldığım aynı tür nergisler aynı şekilde kuru çiçek zarfı verdiler. Hatta elinizle bastırırsanız balon gibi patlıyorlar :) Diğer 6 türde hiçbir problem yok.
O zaman saklama koşulları buna etki etmiş olabilir. Çünkü yapraklar ve soğan gayet sağlıklı.

Sevgi 15-04-2013 08:59

Selam arkadaşlar, bende nergislerimi bauhaustan aldım. Bir türü yukarıda yayınladım diğer türüde dışı beyaz içi sarı olan. Ama sizinki gibi bir problem yaşamadım.

musk 15-04-2013 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar (Mesaj 1138804)
Sn Musk; ne ilginç tesadüftür ki benim de bu yıl bauhause dan aldığım aynı tür nergisler aynı şekilde kuru çiçek zarfı verdiler. Hatta elinizle bastırırsanız balon gibi patlıyorlar :) Diğer 6 türde hiçbir problem yok.
O zaman saklama koşulları buna etki etmiş olabilir. Çünkü yapraklar ve soğan gayet sağlıklı.

Sayın Kopshtar,

Çok ilginç, ben isim vermemiştim ama doğrudur ben de istanbul'daki bir bauhouse dan almıştım.
Siz de de aynı olay aynı cins ve tür bitkide oluştuğuna göre bu cinse özgü veya dediğiniz gibi depolama ile ilgili bir sorun olabilir.

İnsallah seneye de aynı oyunu oynamaz bu nergisler bize ;)

hocam100 15-04-2013 09:52

Arkadaşlar bu durum geçen yıl benim de başıma geldi bu yıl da açmadılar.Ama soğuk olduğunda etkilendiler diğe düşünüyorum.

Revnak 17-04-2013 10:33

Benim de bir önceki sene İzmir'den alıp çok güzel açan nergislerim bu sene güzelce gelişmelerine rağmen açmadılar, araştırdığımda nergisin çiçek açtıktan sonraki sene tekrar ekildiğinde açmadığını öğrendim. Seneye inşallah..

volkan33 18-04-2013 01:11

5 Eklenti(ler)
merhaba foruma yeni üye oldum ,

nergis soğanları konusunda yardımınıza ihtiyacım var yeni başlık mı açsam burdan mı sorsam konusunda ikilemde kaldım umarım burda paylaşmam doğru olmuştur

ben ankaradayım 3 gün önce osmaniyeden nergis soğanları getirdim,kürekle köklere zarar vermemeye çalıştım olabildiğince

bu akşamda forumdan sağolsun Adnan beye danışarak bişeler yapmaya çalıştım.çogu soğan köklü olmakla beraber hatta bazılarının yeşil saplarıda durmaktaydı birkaç köksüz kuru soğanda mevcuttu.köklüleri resimdeki saksıya ektim kökleri olabildiğince derine doğru.sizce yaptıklarım doğru mu? neler yapmam gerek başka? kuru olan soğanlarıda bunların yanına gömeyim mi onları nasıl muhafaza edeyim?

Ankara şuan gündüz 12-15 derece gece 3-5 derece arasında Osmaniye ile özellikle geceleri ciddi sıcaklık farkı var

birde saksımda topragımda beyaz toprak biti var herhalde bu soğanlara zarar verir mi ilaç ne kullanmam gerek

Tohumcu Nılgun 19-04-2013 02:08

5 Eklenti(ler)
Arkadaslar, ben de biraz Nergis fotografi paylasmak istedim.

Tohumcu Nılgun 19-04-2013 02:10

5 Eklenti(ler)
...

nikon_ 21-04-2013 13:28

2 Eklenti(ler)
Nergislerim açmaya devam ediyor. Bu da ikinci tür nergisim, ismi Tahiti imiş. Önceki eklediğimin ismi de Mondragon imiş.Her ikisi de görselliği güzel türler oldu.

Bu yeni açan Tahitili güzel ;) ;
Eklenti 393141

Bu fotoğrafta da, hem Tahiti ve hem de Mondragon bir arada;
Eklenti 393142

Tohumcu Nılgun 21-04-2013 16:11

4 Eklenti(ler)
Arkadaslar, sade beyaz renkli Nergisler de cok guzel.

heyyamola 21-04-2013 21:51

Double Daffodil Erlicheer

5 Eklenti(ler)
Sn. pria' dan aldığımız Erlicheer cinsi nergis'in Kayseri şartlarında gelişimi; 27 Kasım 2012' de 1300 mt rakımdaki bahçemize dikildi.

22 Mart 2013 tomurcuklarını gösterdi.
Eklenti 393471

31 Mart 2013 açmaya başlıyor.
Eklenti 393487

2 Nisan 2013 kokusu hissediliyor.
Eklenti 393488

5 Nisan 2013 kokusu yoğunlaşıyor.
Eklenti 393489

11 Nisan 2013' deki hali. 18 Nisan' da çiçekler solmaya başladı.
Eklenti 393495

volkan33 22-04-2013 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan33 (Mesaj 1140731)
merhaba foruma yeni üye oldum ,

nergis soğanları konusunda yardımınıza ihtiyacım var yeni başlık mı açsam burdan mı sorsam konusunda ikilemde kaldım umarım burda paylaşmam doğru olmuştur

ben ankaradayım 3 gün önce osmaniyeden nergis soğanları getirdim,kürekle köklere zarar vermemeye çalıştım olabildiğince

bu akşamda forumdan sağolsun Adnan beye danışarak bişeler yapmaya çalıştım.çogu soğan köklü olmakla beraber hatta bazılarının yeşil saplarıda durmaktaydı birkaç köksüz kuru soğanda mevcuttu.köklüleri resimdeki saksıya ektim kökleri olabildiğince derine doğru.sizce yaptıklarım doğru mu? neler yapmam gerek başka? kuru olan soğanlarıda bunların yanına gömeyim mi onları nasıl muhafaza edeyim?

Ankara şuan gündüz 12-15 derece gece 3-5 derece arasında Osmaniye ile özellikle geceleri ciddi sıcaklık farkı var

birde saksımda topragımda beyaz toprak biti var herhalde bu soğanlara zarar verir mi ilaç ne kullanmam gerek

özellikle resimde ekledim ama kimsenin (özellikle anlayanların) fikrinin olmaması üzücü.şansa bırakacağız demek ki umarım yanlış bir şey yapmamışımdır köklüleri ektim ancak köksüz olan 2 tane duruyor halen

adneser 22-04-2013 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan33 (Mesaj 1143142)
özellikle resimde ekledim ama kimsenin (özellikle anlayanların) fikrinin olmaması üzücü.şansa bırakacağız demek ki umarım yanlış bir şey yapmamışımdır köklüleri ektim ancak köksüz olan 2 tane duruyor halen

Sayın Volkan33

Aşağıdaki linkler'den gereken bilgiye ulaşırsınız.

Selamlar

http://www.agaclar.net/forum/soganli...iler/10833.htm

http://www.agaclar.net/forum/soganli...iler/12515.htm

AgacSevdalisi 24-04-2013 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Revnak (Mesaj 1140265)
Benim de bir önceki sene İzmir'den alıp çok güzel açan nergislerim bu sene güzelce gelişmelerine rağmen açmadılar, araştırdığımda nergisin çiçek açtıktan sonraki sene tekrar ekildiğinde açmadığını öğrendim. Seneye inşallah..

verdiğiniz aydınlatıcı bilgi için teşekkür ederim sayın revnak. Böylelikle neden açmadıklarını öğrenmiş olduk. Çünkü benim de söküp tekrar diktiklerim bu sene açmadılar.Bende neden olduğunu merak etmiştim.

pria 24-04-2013 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1142639)
Sn. pria' dan aldığımız Erlicheer cinsi nergis'in Kayseri şartlarında gelişimi; 27 Kasım 2012' de 1300 mt rakımdaki bahçemize dikildi.

22 Mart 2013 tomurcuklarını gösterdi.
Eklenti 393471

31 Mart 2013 açmaya başlıyor.
Eklenti 393487

2 Nisan 2013 kokusu hissediliyor.
Eklenti 393488

5 Nisan 2013 kokusu yoğunlaşıyor.
Eklenti 393489

11 Nisan 2013' deki hali. 18 Nisan' da çiçekler solmaya başladı.
Eklenti 393495

Sayın heyyamola..
Kronolojik anlatımınız ve güzel fotoğraflarınız için teşekkürler..
Değişik; özellikle karasal iklim olan yörelerimizdeki gelişimlerini yazmanız bizler için de deneyim oluyor..
Sağolun.

pria 24-04-2013 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan33 (Mesaj 1143142)

Sayın volkan 33,

Benim internet olanağımın pek olmadığı köydeyken sizinle telefonla görüşmüştük..
Ektiklerinizin kökleri inşallah hayatiyetlerini koruyordur ve yaşarlar..
Ancak o köksüz olanları da çok hafif nemli torf içine gömseydiniz ve orada yavaş yavaş iyice kurusaydılar iyi olurdu sanıyorum..

sarigoz 24-04-2013 21:33

3 Eklenti(ler)
Merhaba nergizsever arkadaslar
Sayin Pria dan aldigim nergizler ,nihayetinde actilar.Makineden de ciktilar
Karsinizda Pria dan aldiklarim..

sarigoz 24-04-2013 21:35

4 Eklenti(ler)
Bu turler de bahcemizin eski negizleri

sarigoz 24-04-2013 21:37

1 Eklenti(ler)
Bahcemizin eski nergizi

jeozuu 24-04-2013 22:32

Merhaba,
Tasindigim icin nergizlerimi sokup yapraklarinin yarisi keserek yanimda getiriyorum. Bu soganlari nasil koruyabilirim, yeni yerlerine hemen dikeyim mi yoksa kurutup sonbara kadar saklamali miyim?

hocam100 24-04-2013 22:47

Hemen yerlerine ekin. Öylece kurusun açıkta soğanları bozulur.

volkan33 25-04-2013 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1144040)
Sayın volkan 33,

Benim internet olanağımın pek olmadığı köydeyken sizinle telefonla görüşmüştük..
Ektiklerinizin kökleri inşallah hayatiyetlerini koruyordur ve yaşarlar..
Ancak o köksüz olanları da çok hafif nemli torf içine gömseydiniz ve orada yavaş yavaş iyice kurusaydılar iyi olurdu sanıyorum..

evet görüşmüştük Adnan bey tekrar merhaba ,
bahsettiğim soğanların fotoları yukardakiler.kökleri çoğunun gayet sağlamdı bu nedenle köksüzleri aynı yere gömmedim köklüleri arada sulamaktayım çünkü.umarım yanlış yapmıyorumdur

ozman sizin dediğinizi yapıp köksüzleri ayrı gömüp daha uzun zaman aralıklarıyla nemli olmasını sağlayacak kadar sulayayım.haziran temmuza kadar demiştiniz herhalde.diğer köklüleri sulama aralıklarını zamanla uzatmalımıyım?tam olarak ne zaman sulamayı kesmeliyim?ankarada da sıcaklıklar artmaya başladı

sn adneser link vermiş sağolsun ama zaten oraya bakmıştım, görebildiğim kadar ordaki bilgi kısıtlı durumuma net bir cevap göremedim bu nedenle paylaştım, özellikle fotolarla beraber.

sarigoz 25-04-2013 20:02

3 Eklenti(ler)
Sayin Pria dan aldigim nergiz devam cekimi

pria 25-04-2013 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan33 (Mesaj 1144218)
...köksüzleri aynı yere gömmedim köklüleri arada sulamaktayım çünkü.umarım yanlış yapmıyorumdur

ozman sizin dediğinizi yapıp köksüzleri ayrı gömüp daha uzun zaman aralıklarıyla nemli olmasını sağlayacak kadar sulayayım.haziran temmuza kadar demiştiniz herhalde.diğer köklüleri sulama aralıklarını zamanla uzatmalımıyım?tam olarak ne zaman sulamayı kesmeliyim?

.

Sayın volkan33,

Mersin'den getirdiğiniz nergislerin köklü olanlarını ekip suladıktan sonra eğer köklerde dediğiniz gibi bir bozulma yoksa yapraklar birkaç gün içinde dikilirler..
Eğer kökler canlılığını yitirdiyse yapraklar dikleşeceğine gittikçe yere yatar, pörsüyüp sararmaya başlarlar..
Eğer sararmaya başlarlarsa artık sık sulamanızın da faydası değil zararı olmaya başlar..
Eğer yapraklar canlanıp dikleşirse ara ara mayıs sonlarına kadar sularsınız..
Eğer kökler cansız olduğu için toprağa tutunamayıp solmaya başlarlarsa sulamayı kesiniz ve toprak iyicene kuruyana kadar bekleyiniz ve haziran ortalarında soğanları topraktan çıkarır ve serin gölge bir yerde ekim ayına kadar bekletirsiniz..

Köksüz dediklerinizin çok hafif nemli torf içinde daha da kurumalarını bekleyiniz..

İnşallah çürümeden kalır soğanlarınız..biraz da şansınıza..

Nergislerin ekim-bakım bilgileri için bloglarıma bakınız:

http://kokulukatmerlinergis.blogspot.com/

http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025