![]() |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Az önce eşim, nergislerde 1-2 tomurcuk daha geliyor, deyince şaşırdım.. O benden çok daha keskin gözlü ve dikkatlidir.. Çıktım baktım balkondaki saksılara.. Evet..doğruydu.. Yurtdışından bu yıl edindiğim fakat yaprakları 25-30 santim olmalarına rağmen halâ çiçek sapı vermiyen bu 1601 yılına tescilli zengin kokulu katmerli nergisten ümidimi kesmiştim artık.. Fakat şaşırttı beni..5 soğanda 2 çiçek sapı gördüm şimdilik.. Bu türü biraz daha inceledim.. Bu diğer nergis türlerine göre ''very late'' yani geç çiçeklenen bir türmüş.. Sanırım diğer nergislerim hızla büyüyüp çiçeklenirken, bu nergis türünün 110 günde ancak 3-4 santim filiz vermesinin nedeni de bu.. Sevindim.. Not:Son fotoda en arkada görünen nergis ''erlicheer'' nergisim.. Bu yeni türe göre gövdesi soba borusu gibi görünüyor değil mi ? |
Sayın pria emeklerinize sağlık, bu durumda çiçeklerini de görmek nasip olur öyleyse, uzun zamandan beri sayfanızda sessizce takipteydim çok merak ediyordum sonunda...
Ne güzel diğer türleri solup biterken arkadan bu geç türü açacak, kolay gelsin bol bol çoğalsınlar dilerim. |
Sayın Akçabardak siz beni yanlış anlamışsınız ya da ben yanış anlatmışım özür dilerim soğanlar çiçek açtı, yaprakları kurudu artık sökmeli miyim diye sormuştum ben :)
|
Alıntı:
Tekrar sorduğunuz soruyu alıntılayarak cevplarsanız size net cevap yazarım. |
Alıntı:
|
Sn Laleci, yukarda sizin sorunuza cevap yazan kişi Sn. pria, akçabardak değil ki :)
Soğanlarınızı sökebilirsiniz ya da toprakta da bırakabilirsiniz, size kalmış. Her iki şekilde de saklanabilir. İlk mesajınızda 1 aydır toprakta dediğiniz için henüz 1 ay önce ekmişsiniz gibi anlaşılıyor doğal olarak ama sanırım çiçekleri ve yaprakları kuruyalı 1 ay olmuş, öyle değil mi? :) |
Alıntı:
Neyse..olur böyle şeyler..Sn. Laleci'nin kafası biraz dalgın gibi :)) |
2 Eklenti(ler)
Çiçekleri solunca nergislerimin çiçeklerini kopardım ve yer kazanmak (yazlık soğanları ekmek) için söktüm kasalara (kutulara) ektim. Nergislerimi kasalara toprağıyla taşımaya çalıştım ama köklerinde oynama oldu bazen topraksız taşıma yaptım sonradan toprak ve torf ekleme yaptım.
Şimdi soruma gelince; Bu işlem sonrasında nergislerm ve gelişmekte olan yavru nergis soğanlarım zarar görmüşmüdür? Lale ve Sümbüllerimide bu şekilde taşıdım. |
Çok yanlış bu yaptığınız iş sn. telato..
Onları, ne kadar dikkatli yaparsanız yapın, yer değiştirirken ya kökleri oynayıp hava almıştır, ya da köklerini kesmişsinizdir istemiyerek te olsa.. Kısacası, doğal gelişim zincirini bozmuş sayılırsınız.. Sanırım, istediğiniz kadar sulasanız da, bir hafta on gün içinde soğanlarınızın yaprakları sararmağa başlayacak ve haziran sonlarında kendiliğinden kuruması gereken yapraklar birbuçuk ay öncesinde kurumağa başlayacaktır.. Kısacası, bu yılın beslenmesi eksik olacaktır.. Erken yer değiştirmeden dolayı, dilerim bazı soğanlarınız çürümezler.. Çürümeseler bile, normal gelişim zincirini kırdığınız için bazı soğanlarınızın gelişimi az olacağı için gelek yıl çiçeklenme sorunu yaşayabilirsiniz.. Şahsen ben yaptığınız işe üzüldüm. Aşağıdaki blogumda ekim bakım bilgilerini okuyabilirsiniz: http://yogunkokulukatmerlinergis.wor...2012/08/13/19/ |
Sn. Akçabardak özellikle sizden ve diğer üyelerden çok çok özür dilerim, ortalığı nasıl karıştırmışım inanamadım :( Sn. Pria'nın dediği gibi olur böyle şeyler şimdilik affola :rolleyes:
|
Alıntı:
Özrünüz kabul edilmiştir, insanoğluyuz olur böyle şeyler hepimizin başına gelebilir, neyse siz canınızı sıkmayın ben zaten konuyu unutmuşum bile, şimdi kalın sağlıcakla. |
Alıntı:
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. ------------------------------------------------------------------------ Yaptığım yanlış, ciddi anlamda üzdü beni doğrusu. Sanırım bundan sonra beklemek ve umut etmekten başka yapacağım birşey kalmadı. Peki şimdi yaprağı solan ve kuruyan çiçeğimi yerindemi bırakayim (çürümez mi?) Yoksa haziran sonunda hepsini birden mi sökeyim? Ne yapmamı önerirsiniz? |
Geçen yıl da, Ankara'lı bir üye vardı..
Mersin'den dönerken böyle nergisleri söküp Ankara'ya getirmişti..Benden telefonla yardım istedi..Sık sık görüştük.. Ona, soğanları hemen bir saksı toprağına gömmesini ve bir kez sulayıp kendi hallerine bırakmasını ve yazı toprak içinde geçirmelerini söylemiştim.. Daha sonra telefonla yine görüşmüştük..Soğanların çoğunu kurtardığını söylemişti.. Ama bu yıl çiçeklendiklerini sanmıyorum.. Siz de öyle yapın..Kutuları biraz gölge yere alın..Bırakın soğanlar toprağın içiinde kurusunlar..Soğanlar arasında boşluklar varsa biraz daha toprakla örtün..yazı geçirsinler orada.. Eğer hala soğanlı bitkilerinizin yaprakları yeşilse siz de son bir defa sulayın..Toprak oturuşsun..hava boşlukları kalmasın toprakta.. Eğer soğanlar yeterince olgunlaşıp kurumadan haziran ayında erken sökerseniz, yazın aşırı sıcak havalardan dolayı soğanlarda büzüşme ve kurumalar olacaktır.. Bence bırakın gölgeli bir alanda, kutudaki toprak içinde yavaş yavaş, havayla temas etmeden kurusunlar, olgunlaşabildikleri kadar olgunlaşsınlar, yazı geçirsinler..Sonbaharda sökersiniz. Aklım bu kadar yetiyor.. |
Alıntı:
Sn. Pria. Eylül ayında soğanları çıkardığımda, soğanları fotoğraflayıp sizinle paylaşabilirim, sizin düşüncelerinizi duymak beni mutlu eder. Bide size keşke daha çok nergis siparişi verseydim diye içimden geçmiyor değil... |
2086 nolu mesajımdaki nergislerimin çiçeklerini koklamak nasip olmadı maalesef..
Çiçek sapları 15 santim kadar uzadı... Fakat, farkına vardım ki, içleri boş, koftu çiçek kapsüllerinin.. Kısmetse gelecek yıla. |
Alıntı:
|
Nergis soğanları sökerken karsılastığım sorun
Merhaba
Ekteki videoda da görüldüğü gibi sökümde toprakta bazı beyazlıklar gördüm.:confused: Problem midir ?:( Problemse ne yapmalıyım Yardımlarınız için teşekkürler:D Selamlar Bonjour40 nergisler - YouTube |
Gördüğüm kadarıyla su tutan bir toprak yapınız var, bu gibi topraklarda dengesiz sulamalarda yani çok su verip belli bir süre su vermemek gibi durumlarda mantari hastalık oluşabilir,(oksijen kesilmesi) daha sık sulmalardaysa soğan tamamıyla kaybedilebilir, toprağınızı humuslaştırınız soğanlarınızı ekmediyseniz mantar ilaçlarıyla ilaclayınız sonra ekiniz, yeriniz varsa yerlerini değiştiriniz.
|
Tesekkurler, hemen uyguluyorum.
Selamlar |
Alıntı:
|
Bu yıl bizim burada hiç soğuk olmadı frezyalar dışındaki bütün soğanlı bitkilerim gibi nergizlerimde açmadı. Bende soğanlarını söktükten sonra soğuk ve serin olan tek yer buzdolabı dedim hepsini buzdolabına koydum bu benim için bir deneme olacak bakalım sonuç ne olur. Hatta kışın soğuk olmazsa nergiz ve diğer soğanlıları buz ile sulamayı düşünüyorum. Bu konuda ki fikirlerinizi bekliyorum...
|
30 cm yüksekliğinde ve 27 cm çapındaki saksılara kaçar tane nergis soğanı dikilebilir? Nergis soğanlarının yan yana / aynı saksıda bulunmayı sevmediği bitki var mıdır? Yani nergislerin büyük saksılarının etrafına çiğdem soğanı gömsem olur mu?
|
Sayın Imay,
Saksılarınıza karışık bitkiler ekmesniz iyi olur..Kenarlara çiğdem soğanı ekerseniz, ortadaki nergisler çok uzun yapraklar vereceği için ileride çiğdemleri örtebilir..En iyisi ayrı saksılara veya bir tarafına nergis bir tarafına çiğdem ekmenizdir. Saksılarınızı iyice toprakla doldurunuz..Çünkü zamanla toprak çöker..En üstte 2-3 santim bir boşluk yeter.. Soğanları çok derine değil, üstlerinde 2-3 santim toprak olacak şekilde gömmeniz yeterlidir. Ektikten sonra altlarından su gelene kadar iyice sulayın derim. |
Alıntı:
|
Sayın Pria cevabınız için teşekkür ederim. Peki soğanların birbirine yakınlığı ne kadar olmalı? Yukarıda bahsettiğim saksılara kaç nergis soğanı dikeyim?
|
10-12 santim aralıklar nergisler için yeterlidir.
|
Tekrar teşekkür ederim.
|
Alıntı:
Bu arada bana yolladığınız laleleri fırtına uçurdu, evde olmadığım bir gün fırtına çıktı ve balkon kenarında ne varsa uçurdu çok üzüldüm daha çiçeklerini bile göremeden gitti laleler frezyalar erengüller ve naneler. |
Erlicheer nergislerinizi evinizin en serin, nemsiz, havadar ve güneş görmeyen bir yerine üstü açık bir kutu içine koyun yeter..
Benim fidanlıkta sığ ekili soğanlar bile , yazın toprak 30-35 dereceye kadar ısındığı halde her yıl çiçek veriyorlar.. Bu türün soğuklamaya ihtiyacı olduğunu sanmıyorum.. Nergis soğanlarınız dilerim buzdolabında çiçeklenme yeteneklerini yitirmemişlerdir.. Yine de atmayın.. Hatay'da onları biraz daha derine (15 santim kadar) ekin, bırakın yerlerinde kalıp adapte olsunlar. Ağaç altına falan ekmeyin. |
Sayın pria ben erlicherleri saksıya ekiyorum zaten bahçeye ekme şansım da yok :D
Burada havalar serinlemeye başladı ve yılın en soğuk günleri aralık ve ocak aylarıdır şubatta havalar ısınmaya başlar, eylül sonlarına doğru erlicher ve nergiz ve frezyaları ekmeyi düşünüyorum siz ne dersiniz... |
Alıntı:
ANTAKYA İçin 5 Günlük Hava Tahmini - Meteoroloji Genel Müdürlüğü Acele etmeyin, hava sıcaklıklarının gündüz 20, gece 13-15 derecelere düşmesini bekleyin hiç olmazsa.. |
Teşekkürler sayın pria biraz daha bekleyelim o zaman ...
|
1 Eklenti(ler)
Bu saksıda 4 adet nergis soğanım var, geçen baharı çiçeksiz, ot gibi geçirdiler, herhalde soğanları besleyemedim diye düşünüyorum. Bu kez gübre şerbetiyle soğanları sulayacagım ama hangi sıklıkla ve kaç günde bir? cevabını bilemiyorum, yardımcı olurmusunuz.. bu arada, toprakta bıraktım ben soğanları.
|
Sayın hira merhaba,
Soğanlarınızı saksıya uç kısmını toprak örtecek şekilde dikmelisiniz.Yaklaşık üstünde 3 cm.toprak olması yeterli gelir. Bir sezon önce beslenememiş soğan çicek vermeyebilir.Yine de bu sezon şansınız var.Dikimden sonra sulamanız,güneşli bir alanda saksıyı bulundurmanız ve gübre şerbetini sürgün uçları 5-6 cm. olduktan sonra vermeniz iyi olur. Az miktarda yanmış çiftlik gübresi ilavesi de yararlı olur.Kimyasal gübrenin fazla kullanımı da aşırı yaprak oluşumuna sebep olabilir.Ayrıca toprağa tuzluluk taşır.Bu durum kök yapısını olumsuz etkiler. Organik sıvı gübre ile organik çiftlik gübresi mükemmel uyum sağlıyorlar.SELAMLAR... |
Arkadaşlar herkese merhaba,
23 EKİM günü, A 101 marketlerde SONBAHAR ÇİÇEK SOĞANLARI ve SAKSILI ZAMBAK SATIŞLARI BAŞLIYOR.FiYATI : 3.50 TL. Bu sene 50 kuruşluk bir fiyat artışı olmuş.Bu da çok normal.Herkese SELAMLAR... |
Alıntı:
Biliyorsanız ismini yazarsanız ve nasıl bir ortamda (güneş-gölge) bulunduklarını, ne sıklıkta ve ne zamana kadar suladığınızı yazarsanız, doğru bilgiler alabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Bu gün nergiz ve defodillerimi ektim hadi ben ektim allahım can ve bol bol çiçek nasip etsin...
Geçen sene nergiz ve deffodiller çiçek açmadı bakalım bu sene yeni defodil soğanlarıda aldım saksıda 2-3 santim derine ektim inşallah yüzümü güldürürler... |
Alıntı:
Ağır, killi topraklar soğanların çürümesine bile neden olabilir. İyi bir toprak + torf + az miktarda yanmış hayvan gübresi yeterlidir.. Azotlu gübreler fazla kullanılmamalı. Çiçek iriliğinin ve soğan büyüklüğünün sağlanması için bulunabilirse az miktarda odun külü ve kemik unu karıştırılabilir. Hafif toprak bulma olanağınız yoksa saksı harcınıza çakıl veya dere kumu karıştırılabilir.. Nergisler hafif bünyeli kumlu topraklara bayılırlar. |
Alıntı:
Saksıdaki toprak hiç hoşuma gitmedi..Böyle bir ortamda iyi sonuçlar alamazsınız. Saksınız da nergisler için pek derin gibi değil ve toprağı az doldurmuşsunuz..Saksınızı üstte bir santim boşluk kalana kaldar doldurunuz ve soğanları derine gömmeyiniz. Ekim bakım bilgileri için okuyabilirsiniz: http://yogunkokulukatmerlinergis.wor...2012/08/13/19/ |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025