![]() |
1 Eklenti(ler)
Nergızler artık solmaya basladı..Son olmasa da Nergizlerimden biri..artik vazoyu susluyor,ve muthis parfum kokusu var..
|
4 Eklenti(ler)
Çiçeklerin hepsi kurudu, nergis mevsimini kapadık, seneye Allah Kerim....
|
1 Eklenti(ler)
Profesörüm
|
1 Eklenti(ler)
Nergis 2
|
1 Eklenti(ler)
Nergis kardeşlerim. Bir sonraki seneye kadar beklemek zor olacak.
|
İlköğretim Öğrencisi Nergis Soğanından Organik Tutkal Üretti
Çalışmasına 'Organik Tutkalım' ismini veren Eray Kocaer, Sağlık Bakanlığı'nın solvent bazlı çözücü içeren yapıştırıcıların okullarda kullanımının yasaklandığını hatırlattı. Bunun üzerine geliştirdikleri organik tutkalın okullarda çok rahat kullanılabileceğini belirten danışman öğretmen Hülya Yılmaz ise kağıt, tahta gibi birçok ürünü yapıştırabilen organik tutkalın içinde hiçbir kimyasal bulunmadığını söyledi. Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, "Araştıran, sorgulayan, deneyerek yaptığı şeyden zevk alan bir gençlik yetiştirmek amacımız doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı'nca sağlıksız yapıştırıcıların yasaklandığı bir sırada bir öğrencimiz organik bir yapıştırıcı buluyor. İşte bizim hedefimiz buydu" dedi. Proje Akdeniz Üniversitesi yetkililerinin de ilgisini çekti ve araştırmalara konu edileceği belirtildi. lkretim rencisi Nergis Soanndan Organik Tutkal retti |
Sayın pria nergislerimi artık sökebilirmiyim çok az bir yeşilliği kaldı söksem bir sakıncası olurmu.
|
Merhaba,
Benimkiler ise hala yemyeşil ve gürler. Haziran da sararacaklardı ama sanırım otomatik olarak sulandığından çok sağlıklı görünüyorlar. Selamlar. |
Sayın nılgun_dogan.. Yapraklar iyice kurumadan sökmenizi önermem..İyice kurusunlar, hatta yapraklar iyice kuruduktan sonra 5-10 gün daha dursunlar..Çünkü yapraklarda azıcık yeşillik varsa kökler de halâ çok canlıdır..
Tam kuruma köklerdeki canlılığıda azaltır.. Soğanların ekili olduğu toprağın da kuruması köklerdeki canlılığın kaybolmasını sağlar.. Hiç acele etmeyin derim.. Erken sökerseniz soğanlarınızı koruyamazsınız.. Birde şöyle örnek vereyim size: Biliyorsunuz bu günlerde market ve pazarlarda yemeklik erken sökülmüş baş soğanlar satılıyor..Bu tam kurumamış taze baş soğanlar bile kurusoğanlar gibi dayanmazlar.. En fazla bir ay içinde pörsümeye, çökmeye hatta çürümeye başlarlar.. Nergislerin ekim ve bakım bilgileri için bakınız: http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm |
Sayın tatlı bezelye..
Nergislerin olduğu alanda sulamanın olmaması için bir olanağınız varsa suyu kesmeniz iyi olur.. Artık nergislerin yapraklarını kurutup bir büyüme-gelişme dönemini kapatmaları, uyku dönemine girmeleri gerekir.. |
Sayın pria bu yıl benim nergisler hala yeşil ve boyları yarım metreyi aştı.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bende bir haftadır köydeyim..Dün dönerken yine çok yağmur yağdı.. Benim nergislerin yaprakları solmaya başladı ama dipleri hala yeşil..kökler canlı.. Bu yıl söküm işlemi biraz gecikir mi bilemiyorum.. Ama, sanırım haziran sonlarında 10-15 gün aşırı sıcaklar olursa soğanlarda tam kuruma gerçekleşir.. |
Benim nergislerin yaprakları 30 cm oldu.Çiçek yok bu sene. Uzun süre 1-1.5 mt kar altında kalmayı sevmediler herhalde.
|
Alıntı:
Geçen yıl küçük te olsa çiçek açan nergislerin bu yıl çiçek açmamalarının sebebi bu mesajınızda var gibi.. Her soğanlı bitkinin eylül-ekim-kasım aylarında dikildikten sonra en geç mart ayı gibi yapraklanıp, biraz sert kış olan yerlerde bile en geç nisan sonuna kadar çiçek açması ve haziran ayı sonlarında yapraklarını kurutup, gelecek yılın hazırlığını yapmak üzere 3-4 aylık bir uyku dönemine girmesi gerekir.. Sizin soğanlarınız bu normal hayat döngüsünün tersine sonbahara kadar yeşil kalmış..ayrıca yapraklar kendiliğinden kurumadan kesmişsiniz..Yani soğanların olağan, normal yaşam döngüsü şaşırmış..bu durumun bu yıl çiçek vermemeye neden olduğunu düşünüyorum.. Önerilerim şunlar: - Geçen yıl aldığınız ve halen yaprakları 30 santim olan nergislerinizi önümüzdeki sıcaklarda susuz bırakarak, kurumalarını ve uyku dönemine girmelerini sağlayın..Yapraklar hafif nemli bir toprakta yavaş yavaş solmaya, kurumaya başlayınca ve sonrasında toprak içinde 3-4 aylık uyku döneminde gelecek yılın çiçek tomurcuklarının hazırlığını yaparlar..Bu uyku dönemini mutlaka sağlamak gerekir.. - Bu yıl benden tekrar satın aldığınız nergisleri Ankara'nın olası sert kışına hazırlık yapmaları, sonbaharın ılıman günlerinde kök yapısı oluşturmaları için , biraz erken, ekim ayı başlarında ekin derim..Olası sert toprak donlarına karşın sığ ekmeyin, derinlik 10 santimden az olmasın ve soğanları ektikten sonra olası don tehlikelerine önlem olarak toprak üstüne 5 santim kadar yanmış hayvan gübresi ve talaş + yaprak gibi karışımlarla malçlama yapın derim.. Çok sert soğuklar başlarken soğanlarınız kök yapılarını geliştirmişş ve toprak üstünde 3-5 santim filiz vermiş olsun..sert donlar bu filizlerin uçlarını sarartsa bile, havalar ısınmaya başladıkça alttan yemyeşil yaprakların geldiğini farkedersiniz.. Bu önerilerimin bolca çiçek almanızı sağlayacağına inanıyorum.. Benzer bir öneriyi az yukarıda 1374 nolu masajımda sayın tatlı bezelye'ye de yapmıştım.. Selamlar.. |
3 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/938583-post1265.htm
İstanbul'da saksılara ektiğim double daffodil erlicheer türü nergislerimin yaprakları bir hafta önce iyice kurumuşlardı.. Bir haftada öylece beklettim onları köklerinin de ölmeleri için.. Dün söktüm.. Saksı toprağım çok iyi olduğu için soğanlar oldukça iriler..Soğanları çıkardıktan sonra 5-6 saat gölgede bıraktım..Sonra elle oğalayıp eski kabuklarını ve köklerini temizledim, yavrularını ayırdım.... Ve boşalan saksıya başka bir yerde beklettiğim kılbiberlerimi ektim.. Şimdi sıra geldi, köye gidip sizlere göndereceğim nergis soğanlarını sökmeye..Kısmetse temmuzun 3'ünde köydeyim..10 veya 11 temmuzda 58 kişinin soğanlarını kargoya vermiş olurum.. http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...atis/26070.htm |
1 Eklenti(ler)
Geçen yıl minik bir yavru olan double daffodil erlicheer'in bu yıl ulaştığı irilik:
|
1 Eklenti(ler)
Bazı nergis türleri istediği kadar verimli bir toprağa ekilsinler soğanlarını fazla büyütemiyorlar..
Bende, nerdeyse el içi kadar iri katmerli kokusuz sarı çiçek açan bir nergis türü var.. Aynı saksı toprağına ekmeme rağmen double daffodil erlicheer nergisler kadar iri soğan yapamıyorlar: (fotoda ortadakiler..yandakiler double daffodil erlicheer) |
Adnan bey ne bereketli bir nergis türünüz varmış böyle.Sizden aldığım yaklaşık 70 adet soğan 2. yılda 250 adete ulaştı.Hem de sağlıklı ve iri.Size ne kadar teşekkür etsem azdır.Seneye hedefim 1000 .1 e 4 verdiğini hesaplarak bu sayıyı hedef yaptım.
|
Alıntı:
Moralinizi bozmak istemem ama, bire dört çoğalmalarını beklemeniz biraz abartılı.. |
Ben bu kanıya soğanlara bakarak vardım.Tabi ki hepsi değil ama anaçların hepsi 4 vermiş.Bu da gösteriyor ki bahçemi sevmiş.
|
Sayın Pria
Benim geçen sene aldığım soğanlar kışı 1mt. karın altında geçirdikten sonra mayıs ayında yapraklandı.Yaprakları hala canlı ve yemyeşil. Saygılarımla:) |
Alıntı:
Bu yıl aldığınız soğanları Ankara'da havaların 15-16 derecelere düştüğü eylül sonu gibi ekseniz..Kış soğukları bastırmadan iyice köklenseler ve toprak üstünde 1-2 santim filiz gösterseler.. İyi olur bence.. |
Sayın Pria
Küçük bahçemde çok sayıda bitki büyütmek gibi bir hatanın içerisinde olduğum için bulunduğu yerde sulamamak mümkün değil.Sökmeye ise kıyamıyorum.Yaprakları yeşil iken sökmemi tavsiye edermisiniz? (Yaprakları soğuklar başladığı zaman bile yeşil kalıyor.) Bu sene aldıklarımda aynı hatayı tekrar etmeyeceğim. Saygılarımla:) |
Alıntı:
Yoksa, bütün yaz ve sonbaharda yeşil kalırlarsa çiçek almanız pek mümkün değil.. |
Bende bu konuda fikir olsun diye kendi uygulamamı söyliyeyim. Ben soğanlı çiçeklerimin tamamını önce 2250 gr. lık yoğurt kaplarına ekiyorum. Daha sonra bunları bahçemde istediğim alanlara gömüyorum. Bunların çiçek açma vakitleri bittiğinde onların yerlerine başka mevsimlik çiçek ekeceksem onları kapları ile birlikte çıkarıp başka bir yerde kuruyana kadar bekletiyorum. BU arada onlardan boşalan yerlere de mevsimlik diğer çiçeklerimi ekiyorum. Bu sene bu şekilde uygulama yaptım ve çok da güzel oldu. Soğanlı çiçeklerimin soğanları da zarar görmedi ve zamanında dinlenme periyoduna girdiler. Soğanları da son derece sağlıklı.
|
Alıntı:
İnşallah, bire dört değil bire altı olur ve soğanlarını bine değil binbeşyüze çıkartırsın.. Ama, yinede bir hesap hatası yaptığını hatırlatmak istedim.. Benden evvelki yıl 20 anaç soğan almıştınız..Bunlar, geçen yıl sizin bire dört hesabınıza göre 80 adet, bu yıl da bu 80 adetin bire dört hesabıyla 320 adet olması gerekirdi.. Bunun dışında birde geçen yıl satın aldığınız 50 anaç soğan var..Bunlarda bu yıl bire dört hesabıyla 200 adet olması gerekirdi.. Kısacası, evvelki yıl aldığınız 20 soğan bu yıl 320 adet, bu yıl aldığınız 50 soğanda bu yıl 200 adete çıkacağına göre, sizin bire dört hesabınıza göre toplam 520 adet olması gerekirdi.. Oysa siz 250 adet oldular diyorsunuz.. Demekki bire dört çoğalamamışlar.. ;) Ben 15 seneden beri bire dört çoğaltmayı beceremedim.. Keşke sizin dediğiniz gibi çoğalabilseler.. Bu mesajı yazmasam da olurdu..ama sırf diğer satın alan üyelerin, sizin mesajınızı okuyarak yüksek beklentiye girmesinler diye yazma ihtiyacı hissettim.. Bu nergis türü çoğalma açısından pek bereketli değildir, nazlıdır.. Bakmayın, ben sizlere genelde en iri ve en çok bölünebilir olanları göndermeye çalışıyorum..Hah, bunlar bölünecek deyip asla kendime ayırmıyorum.. Yoksa, bu yıl satın alan bazı üyelerin soğanlarında bir soğandan 2-3 çiçek sapı oluşmazdı.. İnanın, satış bittikten sonra, en cılızları, küçükleri ve yaralıları bana kalıyor.. Uzun yıllara vurduğunuzda, bire 1.5 veya 2 alabilirseniz normaldir.. Ben bu yıl anaç ve yavruların toplamında bire 1.5 adet çoğaltabildim.. Bu pek değişmez.. Blogum: http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/ |
1 Eklenti(ler)
Ne kadar güzel bir Nergis cinsi bundan elinde olan var mı ? daha önce bu cinsi hiç görmedim :confused:
ve cinsini buldum "Obdam' daffodil" bu cinsden olan var mı ?? |
Sayın pria, elimde 20 cm çapında ve 20 cm yüksekliğinde toprak bir saksı var. Üç nergis soğanı için uygun mudur bu saksı?
http://imageshack.us/a/img266/6282/1...2344618218.jpg |
Çok güzel sayın polemos..
Sacayağı şeklinde, 3 soğanınızı biraz saksı kıyısına yakın ekersiniz.. Soğanları toprağa gömmeyin fazla..Tepeleri hafiften gözükecek şekilde ekmeniz uygundur.. |
Bir nergis öyküsü...(Dedemin nergisleri)
...İşte bu yüzden pazarda ya da bir sokağın köşesinde, bir çiçek satıcısının tezgahında görünce Nergisleri, içimi bir hüzün kaplar. Hemen bir demet alır, evimin en güzel köşesine koyarım.
Nergisler, bir çiçekten fazlasıdır çünkü. aile kokar, aşk kokar, gurbet kokar, özlem kokar, hasret kokar. Ben hala çocuk aklıyla merak eder dururum, Tunaboyları’ndan başka nergis soğanları da gelmiş midir Anadolu’ya? Peki ya Türkiye’den gitmiş çiçekler de açıyor mu acaba karşı kıyıda? Öykünün tamamını okumak için: Dedemin nergisleri : beyaz atlı press |
Bu sezon için nergis soğanlarından 'ice follies', 'obdam', 'golden ducat', 'cheerfulness', 'St. Patrick's day' türlerinden aldım. Henüz ekmedim. Çiçeklenme döneminde yeniden görüşmek dileğiyle..
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
|
Koçtaş ta çok pahalı.
Burada satan arkadaşlara sipariş vermek daha karlı bence. Tane işi alma şansıda oluyor. |
Tabi ki tercih meselesi.
Görmediğim, incelemediğim bir ürünü öldür Allah almam :p |
Haftasonu büyük saksılara White Lion ve Flower Drift diktim.Bakalım büyütebilecekmiyim.
Bu çeşitler hakkında bilgim yok .Büyüten arkadaşlar cevap verirse sevinirim.Kaç sap oluştururlar .Koku durumları nasıldır ? Teşekkürler |
bim'e nergis soganı geliyor 2.90krş cuma günü kaçırmayın arkadaşlar :)
|
Ben aldım,hatta tek tek ayıkladım en güzel pakettekileri aldım.
Fakat şöyle bir şey var.Seneye tekrar ekmek istediğimiz zaman soğanı çok cılız ve sağlıksız oluyor. Sera ürünü olduğu için olabilir mi acaba? |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025