agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Nergis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930.htm)

Benol Hazaroğlu 19-03-2011 11:30

Biraz karışık.

1 Eklenti(ler)
bu seferlik böyle oldu.

Benol Hazaroğlu 19-03-2011 11:42

Sayın hocam100
Muhakkak sizin Nergislerinizde eminim çok güzeldirler.Forumu çok yakından takip ediyorum. Sizin Nergisleriniz Nihal'in Giresun'dan bana gönderdikleriyle aynı tür olduğunu sanıyorum açsalardı kıyaslamam daha iyi olacaktı. Ama bakın ne diyorum Nihal geçen sene gönderdi açtı. Aynı yöreden aldıklarım 10 senedir açmıyor.

Egzos dumanı hiç yok.
Suni gübre yok
Sapları solmadan yerinden kopmadılar 15 senedir aynı yerdeler
Bol güneş alıyor. Yağmur yeterli ıslatıyor toprağı
Toprakta oldukları için soğanlar derine kaçmış, çıkarırken zorlandım haliyle güneş onları etkilemez.

Onları açtıracağım beni çok üzdüler. İnatçı değilimdir ama bu konuda biraz inatlaştım.

pria 19-03-2011 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 770565)
Sayın Pria
Sizden aldığım Nergisler çok büyük
Bu saksıyı kaldırmama imkan yok. Başınızı çok ağrıttm ama bu durumda nergis soğanlarımı ne yapayım.Bol toprağıyla başka saksıya nakletsem olur mu?

Bu zamanda nergislerin köklerini incitmeden başka bir yere aktarmanız mümkün değil..Yazık edersiniz soğanlara..Çürütürsünüz..
En iyisi kendiliğinden yaprakları iyice kuruduktan sonra onları temmuzda çıkarmaya çalışın..Gölge ve serin,rutubetsiz bir yerde bir file içinde bekletin birkaç ay..Ekim ayında ayrı bir saksıya ekersiniz 10-15 santim arayla..

Toprağınız anladığım kadarıyla ideal bir toprak..İlave besine ihtiyacı yok..

katmer 19-03-2011 14:35

Geçen yıl üzerinde çiçeğiyle gelen nergis soğanlarım, sağlıklı büyümelerine rağmen açmadı. Acaba iklimle mi alakalı?

turkishmojo 19-03-2011 17:27

Sn pria cevabınız için teşekkürler, burada havalar birden ısındı kalorifer yakmıyoruz ,sanırım nergislerde şaşırdı daha çiçek sapları yeterince uzamadan çiçek açacaklar,yani biraz kavruk gibiler,yinede bu güzelliği evimde görebildiğim için mutluyum ,çiçekler geçip yapraklarda solduktan sonra dinlenme döneminde saksıyı bodruma koysam bir mahzuru olurmu,serin ve güneş görmeyen bir yer ,sizce uygun olurmu? tekrar tekrar teşekküler....
(Yapabilirsem resim ekleyeceğim.)

pria 19-03-2011 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkishmojo (Mesaj 770705)
... daha çiçek sapları yeterince uzamadan çiçek açacaklar,yani biraz kavruk gibiler.................çiçekler geçip yapraklarda solduktan sonra dinlenme döneminde saksıyı bodruma koysam bir mahzuru olurmu,serin ve güneş görmeyen bir yer ,sizce uygun olurmu? tekrar tekrar teşekküler....
(Yapabilirsem resim ekleyeceğim.)

Çiçekler açtıkça saplarınında uzadığını göreceksiniz,merak etmeyin..Çiçeklenme döneminde susuz bırakmayın..

Bodrumunuz saksılarınızı saklamak için çok ideal..Saksı toprakları takır-takır,iyice kuruyunca alırsınız bodruma..Çünkü,toprak ıslak ve rutubetliyse serin bodrumda erkenden köklenme başlayabilir..Bu riski ortadan kaldırmak istiyorsanız,saksı toprağını boşaltın..birkaç gün iyce kurusun..biraz yanmış hayvan gübresi ilave eddin tabi..
Daha sonra bu iyice kuru karışımı saksılarınıza doldurup soğanları üstleri 1-2 santim toprakaltında kalacak şekilde tekrar ekin..
Hatta yapabilirseniz,talaş,saman gibi şeylerle saksının üstünü örtün..Havadan rutubet almayı önler..

Soğan tepesinde minik bir filizlenme görene kadar bodrumda bırakabilirsiniz..Daha sonra havalar serinleyip,bodrumdaki ısıyla havadaki ısı arasında pek fark kalmayınca,bahçede veya balkonda direkt güneş görmeyen bir yere alırsınız.Bunu şunun için yazıyorum..İklimler çok ayarsız..Sonbaharda veya kışa girerken bile öyle havalar oluyorki,yazı aratmıyor..İşte böylesine sıcak günlerde saksının plastiği güneşi görmesin..Saksı plastiği direkt güneşi görüp ateş gibi ısınırsa,soğanların içindeki çiçek konisi zarar görür..

Kışa girerken ise tam güneşli bir yere alırsınız..
Ayrıca yağmur sularıyla sulanması iyi olur.Toprak oksijen alır.

hocam100 19-03-2011 22:32

1 Eklenti(ler)
Adnan bey benim nergisler de 10 cm ye ulaşamadan çiçek açma aşamasına geldiler.Boyları çok kısa kaldı nedendir anlayamadım.

pria 19-03-2011 23:05

Hocam..

Ne güzel..fazla şımarmadan,yaprak kalabalığı olmadan çiçek açıyorlar..Pırasa gibi yapraklar,yarım metre çiçek sapı olsaydı hiçte iyi olmazdı..
Hocam..bu nergislerde bir çiçek sapında bazen 12-13 tomurcuk oluyor..Yani çiçek tam açınca bayağı büyük ve ağır oluyor..sap uzun olsa bu yüzden rüzgarda yatma tehlikesi olur..böyle çiçek sapının yavaş uzaması iyidir..onlar işini biliyor,merak etmeyin..
Sanırım Denizli'de de bir haftadan beri ılık bir hava var..
Nergisler bunu fırsat bilip tomurcukları patlatmaya başlamışlar..
Acele etmeyin..Benim saksıdakiler de önce böyle bodurdu..ama bir haftada hem çiçek sapları uzadı,hemde tam açtılar..
Sizinkilerinde tam açmaları en az bir hafta on günü bulur..
Bu süre içinde boylanırlar..On günde çok şey değişir..Yeterki havalar böyle ılıman,lodoslu olsun..
Yanmış hayvan gübresiyle hafif bir kompost yapın veya bulabilirseniz bir teneke suya 3 çay kaşığı kadar potasyum nitrat eritip sulayın iyice isterseniz..faydası olur..soğanların irileşmesini sağlar potasyum..

Zaten tomurcukların tamamı patlamadan kesmeyin derim..

Hocam..Sağ tarafta sanki bir duvar var..Nergisler biraz gölge bir yerdemi ekili acaba?

hocam100 20-03-2011 07:39

Adnan bey bilgi için teşekkürler duvar boyu yarım metre fazla gölge değil.

iris41 20-03-2011 08:00

Selam.
gecen sene taşınırken bir köşede unutulan nergizlerim hem cogalmış birde her sapta cicek oluşmuş .boş saksı sanıyordum Hic bakım yapmadım sadece süpriz oldu :p merakla acmalarını bekliyorum . üzerine titredklerimde cicek yok

hocam100 21-03-2011 17:34

5 Eklenti(ler)
Kokusu olmayan ama zerafeti mükemmel nergislerim açmaya başladı sizinle paylaşmadan edemedim.

pria 21-03-2011 18:38

Sayın Hocam..

Kötü,çirkin çiçek yoktur;bütün çiçekler mutlaka güzeldir..
Fotosunu yüklediğiniz nergislerde..

Ama bu tür nergisler göz zevki açısından daha çok park ve bahçeler için daha uygundur..

Evlerinde 5-10 nergisi binbir emek ve merakla eken insanlar tabi ki, daha çok kokulu nergisleri olsun isterler..
Haksız mıyım?

Benimde köyde evin önünde kokusuz olduğu için hiç önem vermediğim ve üretmeye çalışmadığım çok çok değişik bir sarı katmerli nergis türüm var..
Köye gidince eğer çiçekleri geçmediyse onun fotosunu yükleyeceğim..
Bu nergise hiçbir ecnebi sitede rastlayamadım daha.Çok büyük çiçeği var.

yıldıztozu 21-03-2011 22:10

Sayın Pria,
Nergislerinizi Pria Nergisi diye çağırmaya başlayacağım artık :)

pria 21-03-2011 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yıldıztozu (Mesaj 771916)
Sayın Pria,
Nergislerinizi Pria Nergisi diye çağırmaya başlayacağım artık :)

İltifatınız için teşekkür ederim sayın Yıldıztozu..
Güzel şeylerle anılmak çok hoş..
Baki kalanda bu zaten..

kgursan 22-03-2011 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 770565)
Sayın Pria
Sizden aldığım Nergisler çok büyük,yerden 1 metre çapı da 1 metreye yakın saksıda.Ne yazık ki yanında ters lale, ve frezyalar var. Nergis çiçekleri bitti ters lale başını uzattı 15 cm oldu,frezyalar açmak üzere. Saksı bahçede güneş alan yerde.Yağmur haliyle yağacak.

Bu saksıyı kaldırmama imkan yok. Başınızı çok ağrıttm ama bu durumda nergis soğanlarımı ne yapayım.Bol toprağıyla başka saksıya nakletsem olur mu?

Yapacağınız şey çok basit. Hazirana kadar birşey yapmayın. Haziran da ters lale çiçekleri geçtikten sonra saksı içindeki bütün soğanlar (nergis ve frezyalar9 sökme zamanı gelmiş olur. O zaman hepsini birden sökersiniz.

Benol Hazaroğlu 22-03-2011 19:48

Çok teşekkür ederim. kgursan.

hocam100 23-03-2011 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 770985)
Benim soğanlarım kocaman benimkilerde açarmı bide resmindeki gibi açarsa süper olur okadar nazikki büyük çiçekli katmerli ve alacalı beleceli karışık turuncu bir rengi var ama bir sorum var sadece kök geliştiriyor 4-5 cm yaprak uzunluğu bu nergislere ne yapmalıyım bana cevap atın es geçmeyin beni lütfen... hiç yaprakları uzamıyor geçensene ektiğim başka soğanlar 1 m yaprak yapıp geberdiler bunlardan ümitliyim ve nergis soğanı olduğundanda eminim bahçede 5-6 gün kar yedi haila bahçede ama saksıda duruyor hava haila biraz soğuk ısınınca büyürmü çiçeklenme dönemi nisan mayıs yazıyodu gelişim normalmidir. sorularıma cevap verin lütfen.

Resim ekleyin böyle yardımcı olmak zor.

artemisia10 23-03-2011 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 772925)
hERKESE CEVAP VERİN BANA VERMEYİN ZATEN

Benim de senin gibi Hollanda malı nergislerim var ama çok geç çıktılar ve bazılar 4-5 cm ancak büyüdüler ben de ümitsizdim ama bugün çiçek sapları çıkarmaya başladıklarını gördüm yani ben açacakları yönünde ümitliyim hala...Acaba açma ihtimalleri var mı diye bir soru sormuştum bana da cevap gelmemişti :) olsun yeter ki çiçekler açsın...

yıldıztozu 23-03-2011 20:05

Sayın Bathuan, artemisia10,
Eminim bilinçli olarak yapılmamıştır.
Bazen benim de yazdıklarıma bir cevap gelmiyor. Ben bunu forumdaki arkadaşlar bazen yazdıkları bir konuya öyle kilitleniyorlar ki aradakileri atlıyorlar diye düşünüyorum.
Benim nergisler konusunda bir tecrübem yok ama eminim Sayın Pria size de yardımcı olacaktır

pria 23-03-2011 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 770985)
Benim soğanlarım kocaman benimkilerde açarmı bide resmindeki gibi açarsa süper olur okadar nazikki büyük çiçekli katmerli ve alacalı beleceli karışık turuncu bir rengi var ama bir sorum var sadece kök geliştiriyor 4-5 cm yaprak uzunluğu bu nergislere ne yapmalıyım bana cevap atın es geçmeyin beni lütfen... hiç yaprakları uzamıyor geçensene ektiğim başka soğanlar 1 m yaprak yapıp geberdiler bunlardan ümitliyim ve nergis soğanı olduğundanda eminim bahçede 5-6 gün kar yedi haila bahçede ama saksıda duruyor hava haila biraz soğuk ısınınca büyürmü çiçeklenme dönemi nisan mayıs yazıyodu gelişim normalmidir. sorularıma cevap verin lütfen.

Aldığınız soğan paketinde yeterince açıklama var aslında..

Soğanları sanırım biraz geç ekmişsiniz..tabi,havalar soğuk,hele hele kar yağışlı ise yaprakların gelişimi de yavaş olacaktır..

Çiçeklenme dönemi nisan-mayıs dediğine göre sabırsız olmanıza gerek yok..
Sakin olun..sadece bekleyin..

Sabredemiyorsanız,süreci hızlandırmak için ev içine,güneş gören bir yere koyun..gelişme hızlanacaktır..

Havalar ısındıkça,lodoslu havalar arttıkça,havanın ısısı 14-18 falan oldukça gelişmeleri çok hızlanacaktır.

Hocam100'ün dediği gibi,bir fotoğraf ekleme imkanınız olsaydı,size biraz daha net bilgiler verme imkanımız olurdu.

Her ne ise..en geç mayısta ne olduğunu göreceksiniz..

Ne yazsak başka size bilmem ki..
........

Not:
Yazınızda ''geberdiler'' kelimesi olduğu için şimdiye kadar size birşey yazmadım..Hiç te şık bir kelime değil..Hiçbir bitki böyle bir kelimeyi haketmez.Belkide ektiğiniz bitkilerle böyle konuştuğunuz için küsüyorlar size..:(

Sayın Yıldıztozu'nun hatırına binaen yinede birşeyler yazayım dedim size..

kgursan 24-03-2011 18:40

2 Eklenti(ler)
Nergis soğanı içindeki çiçek! Fotolar dikimden önce 10 Ekim de çekilmiştir. Yani nergis soğanlarında çiçeklerin oluşumu sökme zamanı başlar ve yaz boyu tamamlanır. Dikilince bu çiçekler sap uzatıp çiçeklerini gösterir.

yıldıztozu 24-03-2011 18:51

Sayın Pria, nezaketiniz için çok teşekür ederim. .:o
Bu akşam beni bu mesajınız ile gülümsettiniz.
Sayın Batu han ,
Sayın Pria'nın da dediği gibi biraz sabretmeniz gerekecek bence de.
Bu arada çok heyecanlı bir mesaj yazdığınızı düşünüyorum. Kapalı balkonda kelebek ve uğurböcekleri konusunu da anlayamadım.
Çiçeklerinizin resimlerini eklediğinizde daha çok bilgi alabileceğinize inanıyorum.
iyi akşamlar

yıldıztozu 24-03-2011 18:57

Sayın kgursan,
Çok çok güzel ve aydınlatıcı, bir o kadar da enteresan bir resim eklemişsiniz.
Merak ettiğim bir şey var; soğanı bu şekilde ektiniz mi?
Eğer ekebildi iseniz çiçeklenme oluştu mu?

buucinn 26-03-2011 14:12

Merhaba...bitkilerin yetiştirilmesi konusunda pek bi bilgiye sahip değilim bu yüzden acil yardımınıza ve bilgilerinize ihtiyacım var.şubat ayından beri evimde saksıda nergis yetiştirmeye çalışıyorum ama şimdi yapraklarının hepsi sarardı,tabii çiçeklerin hepsi de kurudu.3 tane soğan var toplamda.nergisler elime zaten çiçek açmış şekilde ulaşmışlardı.sonra 15 gün içinde yaprakları sararmaya başladı.şu an tamamen sarardıkları için ben de bugün yaprakların hepsini kopardım.şimdi izlemem gereken yol nedir acaba? saksının toprağını da değiştirmeyi düşünüyorum şimdi.bir de anlayamadığım ben pek fazla sulamadım da çünkü zaten toprak genelde nemli oluyodu acaba yine de sulamalı mıydım?ve şimdi soğanların dışındaki oluşan zarları da çıkarıcak mıyım?yani dışı da kurumuş soğanların onları da temizleyecek miyim? yani bundan sonraki izleyeceğim yolu anlatırsanız çok sevinicem:)

buucinn 26-03-2011 16:17

kimse bana cevap vermicek mi:(

bettyycim 26-03-2011 16:44

Öncelikle hoşgeldin sayın buucin, öncelikle kendiniz tanıtırsanız hepimiz çok seviniriz http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 ayrıca hemen hemen 3 başlığa birden aynı sorun için mesaj atmışsınız bu linki http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12515 dikkatlice incelerseniz aradığınız cevabı bulacaksınız sevgiler.

hanndan 26-03-2011 16:58

3 Eklenti(ler)
bunlarda benım nergizlerim

buucinn 26-03-2011 17:18

Teşekkürler 'bettyycim'.bazı başlıklardaki yazıların bi kısmını okuyorum yeni yeni.ama o kadar çok şey var ki ben ilk kez yetiştirmeye başladığım için bazı şeyleri pek anlayamadım.aslında pek bi bilgiye sahip değilim yazmışım ama okuduklarımdan sonra hiç bilgi sahibi değilim desem daha doğru olurmuş:)benim ikilemde kaldığım konu şu; bir çok kişinin nergisleri bu ayda açmaya başlamış ama benimkiler bu ay kurudu sarardı soldu bile.o yüzden korktum açıkçası ters giden bişeyler var gibi geldi.okuduğum yazılardan sonra anladığım şu yanlışsam düzeltin lütfen; soğanları saksıdan çıkarıp iyice temizleyip yıkamam gerekiyor(köklerinden ve varsa çürüyen yerlerden) ve ekim zamanına kadar yani eylülden sonra sanırım serin bir yerde(gazete kağıdının arasında diye okudum) saklamam gerekiyor. sonra da ekim işlemini yapıcam sanırım? ve bir de soğanların yanlarında çıkan yavru olan soğanları da ayırmam mı gerekiyor?

bettyycim 26-03-2011 17:23

Merak etme buucin seninkilerin erkenden açmış olması seralarda erkenden açması için sanırım besin takviyesi yapılması nedeniyle yavrular için de daha ustalar var onların nete girmesini bekleyeceksiniz ;)

buucinn 26-03-2011 17:25

merakla bekliyorum:) çok teşekkürler

buucinn 27-03-2011 11:36

Ben dün kuruyan nergislerime bişeyler yaptım ama yanlış şeyler mi yaptım bilemiyorum arkadaşlar.Önce kuruyan,sararan yaprakları kopardım,soğanları çıkardım topraktan sonra köklerini de kopardım.Yavru soğanlar oluşmuştu onları da ayırdım sonra yıkayıp temizledim hepsini topraktan.Sonra da kuruyunca kağıda sardım ve bez bi torbaya koydum bekletiyorum.Ama bir şey yaptım ki şu an çok korkmaktayım.Ben temizlerken soğanların kabuğunu da çıkardım yani bembeyaz kaldılar.Sanırım bu yanlış oldu? önceki sorulardan bir tanesinde gördüğüm kadarıyla lale soğanı için birisi böyle bir şey yapmış ama ona toprağın altında 2 ay bekletip sonra biraz nemlendirmesi gerektiği ve kurutmaması söylenmiş yani kasıma kadar kök oluşturabilmesi için.Ben de mi böyle yapayım acaba?yoksa serin yerde torbada mı bekleteyim bilemedim

Batuhan Yılmaz 27-03-2011 13:22

Sayın bucin her şey doğru korkmayın kendine yeni kabuk yapar ama enerji kaybeder bu arada bez poşetten çıkarın sadece gazete gibi kuru bir kağıda koyup ılık ve karanlık bir yere koyun bu arada bu soğan uyuyor olabilir ama oksijen alıp verir buda terlemeye yol açar buda onları küflendirir benden öneri naylon,aşırı sıcak ve soğuk ve kat kat giydirmeden uzak tutun.

buucinn 27-03-2011 14:07

Çok teşekkürler Sn bat-uhan.Bez torbadan çıkarıp karanlık ılık bir ortama koyucam:)

hocam100 27-03-2011 18:42

5 Eklenti(ler)
Adnan bey nergislerinizin bir kısmı çiçek açtı.Gördüğüm bazı özelliklerini yazacağım.Bizim karaburun türü nergis ile kıyaslama yapacağım;Öncelikle nergisiniz geç açıyor.Bu bir avantaj.Bizimki erkenci, bizimki ılıman iklime uygun.Sizinki ise sert iklimde bile olabilecek.
Şuan boyu 20 cm civarı, sebebi de havanın poyrazlı geçmesi ve gece gündüz ısının çok farklı oluşu.Benim ithal türlerle aynı zamanda açıyor yani.Şimdi benim nergizlerin yaprak boyu 50 cmyi geçti, pırasa gibi oldular.
Çiçek görünümü olarak bir sapta 5 -6 kandil var görüntü mükemmel.Bizimkilerde ise sizinki kadar çiçek olmuyor. Çok çiçek açtırmak için neler yaptığımı daha evvel yazmıştım.
Kokusuna gelince; koku biliyorsunuız göreceli bir kavramdır.Bazı insanlar sizin sevdiğiniz bir parfümü beğenmeyebilir ağır bulabilirler.Ben de kendi nergislerimin kokusuna alışmış biri olarak söylüyorum ki, biraz ağır koyuyorlar.Sevdiğim şekilde bir koku vermiyorlar.Tabi dediğim gibi koku görecelidir.Belki siz hoşlanıyorsunuzdur.Ben bunu saygıyla karşılarım.Koku olarak daha evvel kokladığım iki nergis türünü hatırladım.O da aynı sizin nergise benziyordu ama rengi sarı idi.Kokusunu sevmediğim için isteyenlere hediye etmiştim.
Sonuç olarak nergisiniz güzel ama koku türü farklı.
Not: ilk resim dediğim nergis sanırım adı da Tahiti ve yellow cherfulnes idi.
Diğerleri geçmiş yıllardaki türlerimden bazıları.Alttan ikinci olanı karaburun türü nergisim.Bu fotolar 1998 yılına ait.Fotoğrafçı filmden dijital ortama aktardı.

pria 28-03-2011 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 775221)
Adnan bey nergislerinizin bir kısmı çiçek açtı.Gördüğüm bazı özelliklerini yazacağım.Bizim karaburun türü nergis ile kıyaslama yapacağım;Öncelikle nergisiniz geç açıyor.Bu bir avantaj.Bizimki erkenci, bizimki ılıman iklime uygun.Sizinki ise sert iklimde bile olabilecek.Şuan boyu 20 cm civarı, sebebi de havanın poyrazlı geçmesi ve gece gündüz ısının çok farklı oluşu.Benim ithal türlerle aynı zamanda açıyor yani.Şimdi benim nergizlerin yaprak boyu 50 cmyi geçti, pırasa gibi oldular.
Çiçek görünümü olarak bir sapta 5 -6 kandil var görüntü mükemmel.Bizimkilerde ise sizinki kadar çiçek olmuyor. Çok çiçek açtırmak için neler yaptığımı daha evvel yazmıştım.
Kokusuna gelince; koku biliyorsunuız göreceli bir kavramdır.Bazı insanlar sizin sevdiğiniz bir parfümü beğenmeyebilir ağır bulabilirler.Ben de kendi nergislerimin kokusuna alışmış biri olarak söylüyorum ki, biraz ağır kokuyorlar.Sevdiğim şekilde bir koku vermiyorlar.Tabi dediğim gibi koku görecelidir.Belki siz hoşlanıyorsunuzdur.Ben bunu saygıyla karşılarım.

Sonuç olarak nergisiniz güzel ama koku türü farklı..

Nergislerimle ilgili olumlu görüşlerinize teşekkür ederim sayın Hocam..
Dediğiniz gibi,bunların görüntüsü mükemmel,çiçeklerdeki kandil sayısı fazla (5-13 adet arası),en sert iklime bile dayanıklı..çiçek vermeme sorunu yok..

Siz sadece koku olayında biraz olumsuzsunuz gibime geldi..
Tabi renkler, kokular,zevkler görecelidir tartışılmaz..
Ama..benim nergislerin öyle rahatsız edici bir kokusu yok..bunların kokusunun ağır,keskin,yoğun olduğunu hep yazdım ben..
Hele hele 20-30 çiçeği koyun bir vazoya..inanılmaz bir yoğunlukta koku salgılıyorlar..
Sanırım parfümeride de kullanılıyor bu tür..

Benim ecnebi sitelerinde bakmadığım yer kalmadı diyebilirim..

''Fragrant'',yani ''güzel kokulu'' nergis türleri var..
Ama benim ''Double Daffodil Erlicheer'' türü nergislerin tanıtım yazılarında veya yorumlarda daima ''incredibly fragrant'', ''unbelievable fragrant'' (inanılmaz,akılalmaz güzel kokulu) ''sweet'' (mis kokulu) açıklamaları,notları var..
Kokusu daha fazla methedilen pek nergis türü yoktur sanırım..
http://www.gardencentreworld.com/pro...heer_bulbs.asp
http://davesgarden.com/guides/pf/go/38286/
http://www.b2b-trade.net/shops/produ...eer-Bulbs.html
Zaten öyle olmasa yurdışında bile tanesi 2 yuro'dan veya 5 adedi 10 dolardan satılmazdı..

Hocam..tam açmış hallerinin fotolarınıda bekliyorum sizden..

Not:
13-14 yıldır bu nergislerle haşır-neşirim..2 yıldan beri saksıda da yetiştiriyorum..
Vardığım kanaat şu:Benim nergisler bağda,bahçede,tam güneş alan yerlerde çok daha kokuları fazla ve yoğun oluyor..Yani,özgürlüğe düşkün bir tür bu..
Saksıyı ve gölgeyi pek sevmiyorlar..Bahçedeki gibi koku vermiyorlar..

hocam100 28-03-2011 10:40

Adnan bey kokusu değişik bir tür olsa bile yeni bir nergis türünü kolleksiyonumuza kattığınız için çok mutluyum bu konuda size teşekkür ederim.Ayrıca en kısa zamanda resimleri yükleyeceğim.

aheste 28-03-2011 12:30

Sayın Hocam 100 ilk baştaki fotosunu eklediğiniz tür kokulumu acaba? o da çok güzel görünüyor benim istediğim bir tür vardı ona benziyor.

hocam100 28-03-2011 18:59

Evet kokulu idi ama kokusu çok ağır idi o yüzden bahçemden kaldırdım.

hocam100 28-03-2011 19:41

5 Eklenti(ler)
Adnan bey Double Daffodil Erlicheer) Nergis
resimlerini ekledim.

pria 28-03-2011 20:06

Teşekkürler Mevlüt Bey..Elinize,emeğinize sağlık..
Çok güzel yetiştirmissiniz benden satınaldığınız nergisleri..10 soğandan 12 çiçek sapı elde etmişsiniz..boş yok yani..
Tam kesip vazoya alınacak durumdalar..
Çiçekleri kesmesseniz saplar 50 santime kadar uzar..
Şimdi çiçekleri keserseniz,yapraklar hızla kalınlaşıp uzamaya başlar..
.......
Sayın Hocam..
Bence hiç ellemeyin onları bu yıl..Daha önce dediğim gibi,yanmış gübreden bir kompostla sulasanız..ve hazirana kadar güzel bakımlarına devam etseniz,gelecek yıl her kökte en az 2-3-4 çiçek alırsınız..seneye her çiçek sapındaki kandil sayısı da artacaktır..8-10-13 kandilli çiçek sapları oldukça ağır olduğu için,nergisleri fazla şımartmadan büyütmekte yarar var..yoksa ufacık rüzgarda yatıverirler..
....
İsterseniz seneye ayırınız yavruları..Ben en az 2 yılda bir ayırıyorum..
Selamlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025