agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

kgursan 14-03-2011 22:51

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cumartesi70 (Mesaj 768095)
İstanbul'da benim bahçemdeki sümbüller,Şubat başında 1 haftalık yumuşak havada,mevsimine uygun olarak yeşerdi.Ancak sonrasında gelen sert havalar neticesinde tomurcukları açamadan kurudu.Rüzgar ve nemli soğuk hava sümbüllere zarar veriyor.

Bu bölgede sümbüller açıkta yetiştirilir. resimler belki fikir verir.

mor-salkım 15-03-2011 23:10

sümbülleriniz çok güzellermiş maşallah :) benimde var ama bu kadar çok değiller yeni yeni çoğaltıyorum pembe mor ve beyaz benimkiler de :)

bitkici_volkan 16-03-2011 07:46

Merhabalar.
2 gün önce 2 adet sümbül aldım fakat çiçeklerini taşıyamıyorlar. çiçek sapları yatıyor. bu neden olabilir acaba

Muallim 16-03-2011 08:36

Sümbül sıcağı sevmez,nemli ortam ister.Direk güneş alan pencere önüne koymayın.Balkona da koysanız olur.

kgursan 17-03-2011 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mor-salkım (Mesaj 769074)
sümbülleriniz çok güzellermiş maşallah :) benimde var ama bu kadar çok değiller yeni yeni çoğaltıyorum pembe mor ve beyaz benimkiler de :)

Bu sümbüller 8-10 sene önce 3-4 soğan olarak dikilmişlerdi ve hiç yerinden oynatmadım. kışın sürdüler, çiçeklendiler, yavruladılar, Yazın kurudular, İlkbaharda yine sürdüler ve çiçeklendiler.

Yaz aylarında üzerlerinde Plumbago (Mavi yasemin) çalı şeklinde gölgeliyor, kışın yasemin donuyor ve buduyoruz sümbüller yeşeriyor. Budanmış yasemin kökleri baharda yeniden yeşeriyor.

bitkici_volkan 18-03-2011 00:31

Evet soğuğu istiyorlar bu sebepten dolayı dışarıya yerleştirdim ancak gece en düşük sıcaklık 6 derecelerde gündüz ise 20 lere kadar çıkıyor (şuan Antalya da yaşamaktayım).
Acaba başka bir sebepten dolayı sapları yatırmış olabilirmi?

ligustrum 18-03-2011 01:13

Sayın bitkici volkan,
Aldığınız sümbüllerin çiçek tablası-sepetçiği diyelim
çok büyüktür, dolayısıyle taşıyamıyordur.
İnce bir çıta ile destek te verilebilir.
Ayrıca; çiçek döneminin zirve zamanını doldurduğundan,
kokusu da azalmaya başlayıp,
1-2 gün sonra solacaktır muhtemelen.

Sümbül alırken yeni-az çiçek çıkarıyor olanları alırsak,
daha fazla koku ve güzelliğinden faydalanmış oluruz.
"osman"da sümbülü sevmiştir umarım!
Sağlıcakla kalın.

bitkici_volkan 18-03-2011 20:57

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Evet Osman da çiçekleri çok seviyor hatta plastik olanları bile kenarlarından kemiriyor.

kgursan 19-03-2011 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkici_volkan (Mesaj 769142)
Merhabalar.
2 gün önce 2 adet sümbül aldım fakat çiçeklerini taşıyamıyorlar. çiçek sapları yatıyor. bu neden olabilir acaba

Aldığınız sümbüllersıcak ve az ışıklı bir ortamda bol su (ve belki bol gübre ile) hızlı büyütülmüştür. Hızlı büyüyen bitkilerde sap dokuları zayıf olur ve sertleşemez. bu nedenle yatar. Yanına bir 15-20 cm lik ince bir çöp dikin ve buna bağlayın ama çöpün toprağa giren kısmı soğanı zedelemesin. Serin ortamda tutun.

aheste 21-03-2011 10:44

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim balkonumdaki sümbüllerim.Bu güzel görüntüleri sizlerle paylaşmak
istedim.Toz pembe olanları 6 sene önce aldım,sadece bir tane almıştım açmış halde, janbosları iki sene önce almıştım çok ürediler.

aheste 21-03-2011 11:00

3 Eklenti(ler)
Bunlar da bahçemdeki güzeller,bunlar geleneksel küçük çiçekli sümbüller, buralarda genellikle herkesin bahçesinde vardır.Bunların kokuları okadar baskınki büyük aşılı olanlar bunlar kadar kokmuyor.

hocam100 21-03-2011 17:31

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sümbüllerim açmaya başladı:

kgursan 22-03-2011 16:53

2 Eklenti(ler)
İri soğanları olan(17/18 cm) Sümbüllerimi dikerken biraz sık kaçırmışım. m2 de 64 adet . Sonuç böyle oldu. Çiçek top gibi oldu.

nisan0671 24-03-2011 09:19

Merhabalar, Kamil abi benim minik sümbülüm de Ayşe hanımın sümbülü gibi tohum oluşturdu. çiçek sapı kuruduğundan kestim. Yapraklar hala yeşil. Azar azar suluyorum. Tohumdan sümbül yetişebilir mi? Biraz bilgi verebilir misiniz?

kgursan 24-03-2011 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nisan0671 (Mesaj 773243)
Merhabalar, Kamil abi benim minik sümbülüm de Ayşe hanımın sümbülü gibi tohum oluşturdu. çiçek sapı kuruduğundan kestim. Yapraklar hala yeşil. Azar azar suluyorum. Tohumdan sümbül yetişebilir mi? Biraz bilgi verebilir misiniz?

Tohumdan sümbül yetiştirmek için 3-4 yıl tohumları tekrar tekrar ekmeniz gerekir. 4-5 yılda ancak çiçek verebilecek iriliğe erişir bitki.Yani her yıl ek-bak- sök(Kasım-Haziran arası) 4-5 yıl bunu tekrarlamanız gerekir.

Batuhan Yılmaz 24-03-2011 18:52

Merhaba benim sümbüllerim geçen sene açtı ve soldu küflendi bende pullarını yoldum busene yaprak verdiler geçen senenin yarısı kadar çiçek açtılar ve 1 hafta içinde kurudular bende yapraklarına dokunmadım ve güneş hafif alan bir yere koydum çiçeklere ne yaparsam geçen seneki gibi kocaman çiçek açarlar her geçen sene soğanlarıda küçülüyor ben kocaman dev bir soğan elde etmek istiyorum soğanın 3 te 2.50 si toprağın dışında daha fazla enerji alsın diye bu bitkinin soğanı nasıl nezaman irileşir takviye olarak güvercin piğsliğini nasıl kullana bilirim.

Ayşe Yıldız 25-03-2011 07:39

Sayın Kgursan, tohumu kasım ayında mı ekmeliyiz o halde?

Batuhan Yılmaz 27-03-2011 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 773548)
Merhaba benim sümbüllerim geçen sene açtı ve soldu küflendi bende pullarını yoldum busene yaprak verdiler geçen senenin yarısı kadar çiçek açtılar ve 1 hafta içinde kurudular bende yapraklarına dokunmadım ve güneş hafif alan bir yere koydum çiçeklere ne yaparsam geçen seneki gibi kocaman çiçek açarlar her geçen sene soğanlarıda küçülüyor ben kocaman dev bir soğan elde etmek istiyorum soğanın 3 te 2.50 si toprağın dışında daha fazla enerji alsın diye bu bitkinin soğanı nasıl nezaman irileşir takviye olarak güvercin piğsliğini nasıl kullana bilirim.

Selamlar arkadaşlarım bu soruma cevap verebilecek kişiler varsa bir sorum daha olucak çiçeğin rengini değiştirebilir miyiz bir yerde soda ve şarap kullanıldığını duymuştum.

kursadtufan 28-03-2011 15:11

5 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bunlar da benim sümbüllerim..
Önce evde, balkonumda yetiştirdim..
Açmaya yakın da işyerime getirdim ki bütün gün gözümün önünde olsunlar.. :))

kgursan 29-03-2011 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 773786)
Sayın Kgursan, tohumu kasım ayında mı ekmeliyiz o halde?

Tam olarak bilmiyorum ama sanırım tohum Kasım da çimlenme sıcaklığını bulmaz. Bu nedenle Ağustos veya Şubat-Mart gibi ekilip, çimlenen bitkiye bakım yapılır, Haziran-temmuzda yaprakları sararır, Muhafaza edilir ve Kasımda sulama başlar ve tekrar Haziranda sökülür.

Kasımda tohmu ekerseniz, uygun sıcaklığı buluncaya kadar bekler.

kgursan 29-03-2011 01:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bat-uhan (Mesaj 775034)
Selamlar arkadaşlarım bu soruma cevap verebilecek kişiler varsa bir sorum daha olucak çiçeğin rengini değiştirebilir miyiz bir yerde soda ve şarap kullanıldığını duymuştum.

Sn Bat-Uhan, sodayla, şarapla vs. çiçek rengi değişmez. Soğan irileştirmek için Tarla koşullarını sağlamanız lazım. Yani sürülmüş, kabartılmış toprak, Bol güneş ışığı ve düzenli sulama ile arada sırada az olarak gübreleme.

k_donmez 03-04-2011 17:09

5 Eklenti(ler)
Geçen yıldan kalan soğanlara Sayın KGürsan'ın hediyesi olan soğanlar da eklenince sümbül adedi arttı. Bugünlerde çiçekler açmaya ve muhteşem kokuyu yaymaya başladılar. Benim soğanlarımda birer ikişer sürgün ve çiçek oluşurken, Sayın KGürsan'ın soğanlarında beyaz renkte tek soğandan 16 ayrı sürgün oluştu. Ustalık bu olsa gerek.:D

hocam100 03-04-2011 19:28

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim sümbüller de açmaya devam ediyor;

hocam100 03-04-2011 19:30

3 Eklenti(ler)
Resmim devamı.

artemisia10 03-04-2011 19:41

Çok güzeller saksıda da hoş oluyor ama bahçede bir başka darısı başımıza :)

hocam100 03-04-2011 19:47

Ben saksıda yetişen sümbülü kafeste yeşayan kuşa ya da camekenda yaşayan balığa benzetiyorum.Bahçede farklı oluyor.

akon 03-04-2011 19:51

hocam sen bunları kışın çıkarıyor musun yoksa hep yerde mi kalıyorlar? . soğanları çok büyük galiba çiçeğe bakarsak...

hocam100 03-04-2011 20:06

Soğanları normal soğan boyutunda.Yalnız ben bunları ekim- kasım gibi ekerim.Ekerken özel gübremden veririm.Toprağı ise bakımlıdır.Sonra çiçekleri kuramaya başlarken keser tohum yaptırmam.Haziranda kazar ilaçlar depoya kaldırırım.

akon 03-04-2011 20:11

hocam bu özel gübre ne bize de söyleseniz : )

kgursan 03-04-2011 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 778975)
Geçen yıldan kalan soğanlara Sayın KGürsan'ın hediyesi olan soğanlar da eklenince sümbül adedi arttı. Bugünlerde çiçekler açmaya ve muhteşem kokuyu yaymaya başladılar. Benim soğanlarımda birer ikişer sürgün ve çiçek oluşurken, Sayın KGürsan'ın soğanlarında beyaz renkte tek soğandan 16 ayrı sürgün oluştu. Ustalık bu olsa gerek.:D

Kemal bey., Bunun ustalıkla ilgisi yok. Size verilen soğanların dip kısımlarında küçük yavrular ve belki biraz yara vardır buradan yavru sayısı artmıştır. Ana soğan çok iri olduğu için besleyebilmiştir. Kolay gelsin .

Bu arada Haziran sonu-temmuz başı soğanları sökerseniz, Kasım ayında yavruları ayırıp öyle dikin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025